Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Veda - upute za korištenje
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Airbrush - zračni kist
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Cehtunger

Član od: 19 Jul 2010
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Stu 07, 2010 1:14 pm    Naslov poruke: Veda - upute za korištenje Citiraj ovaj komentar

Pošto sam vidio da je dosta ljudi uzelo ovaj AB odlučih se i ja na to. S obzirom da mi je to prvi AB i da do sada AB nisam uopće držao u ruci, a kamoli radio s njim trebam malu pomoć.
Naime zanima me čemu točno služe svaki od ova tri označena regulatora na AB-u, te kako se pravilno koriste. Mislim da sam više manje i sam skužio, ali ipak bih volio da mi netko iskusan malo bolje pojasni. Što se tiče kompresora za sada ga još nemam pa ne mogu niti isprobati kako kist radi.

Ako nekog zanima, uz kist je došlo i crijevo od 3m, paket je stigao za 2 tjedna

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Somi

Član od: 18 Lis 2010
PorukaUpisano: Ned Stu 07, 2010 1:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Gde si narucio i koliko si ga platio?
Natrag na vrh
Cehtunger

Član od: 19 Jul 2010
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Stu 07, 2010 3:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ebay, 33$ sve skupa (22 AB 11 postarina), potraži tu po forumu vedu, imaš dosta linkova i komentara ljudi koji su kupovali
Natrag na vrh
Somi

PorukaUpisano: Ned Stu 07, 2010 3:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala! ...cena je odlicna Smile
Natrag na vrh
Luftwaffe

Član od: 19 Lip 2008
Mjesto: Beograd
PorukaUpisano: Ned Stu 07, 2010 4:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Prvi ti sluzi za regulaciju vazduha, znaci da ide manje ili vise vazduha, drugi sluzi za regulaciju boje i vazduha, znaci kad pritisnes krene samo vazduh a onda kad povlacis nazad ide boja, koliko povuces nazad toliko ce vise boje ici a treci sluzi da namestis recimo koliko mozes drugi da povlacis nazad u zavisnosti od toga da li radis neke precizne linije ili osnovnu boju na maketi.
Natrag na vrh
torax

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: zagreb
PorukaUpisano: Ned Stu 07, 2010 10:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

da, fakat, i mene zanimaju uputstva za upotrebu tog ab-a...ja sam isto zelen u tim double action airbrushima i nemam pojma kak se stelaju...jel postoji negdje neki prirucnik za ovaj ab il neko ko je voljan tu nam to malo podrobnije objasnit?
Night Hawk

Član od: 03 Svi 2007
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Ned Stu 07, 2010 11:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pod brojem 2 je "tirigger" ili ti okidač po našem. Kao što samo ime (double action) kaže njegova funkcija je dvojaka. Kad se pritisne prema dolje, otvara ventil i zrak izlazi kroz AB (samo zrak, bez boje)
Povlačenjem okidača prema natrag (istovremeno dok je pritisnut) povlači se igla i "dopušta" prolaz boji kroz diznu. Povlačenjem igle (okidača) više ili manje kontrolira se i količina boje koju želimo.
E tu dolazi u igru vijak broj 3 koji oviso o otpuštanju ili zatezanju ograničava hod igle te samim time nam pomaže da kontroliramo količinu boje.
Za vijak broj 1, neznam točno, al mislim da je to dodantni regulator za zrak, pogodan kad je potreban precizan rad.

Član od: 19 Stu 2009
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Pon Stu 08, 2010 10:37 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Night Hawk Napisao/la:

Za vijak broj 1, neznam točno, al mislim da je to dodantni regulator za zrak, pogodan kad je potreban precizan rad.

Točno
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
zilkan

Član od: 26 Stu 2007
Mjesto: oko Bjelovara
PorukaUpisano: Sri Stu 10, 2010 6:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

AB je za te novce predobar Wink Samo izbjegavaj nitro jer se malo teze dolazi do rezervnih brtvi... A nitro ih pojede dosta brzo...

1. Regulator protoka zraka
2. Trigger, stisnes i ide sam zrak. Povlacenjem unazad, koliko povuces toliko boje baca.t. Puno je lakse kontrolirat na taj nacin samo bojanje...
3. U biti najobicniji granicnik kojim mozes odredit koliko najvise mozes povuci trigger...

Ja bih jos nadodao onaj srednji ne oznaceni vijak. On ucvrscuje iglu, ali mozes ga otpustit i povuci iglu unazad da dobijes tanji mlaz boje, recimo za izvlacenje tanjih linija...

Probaj uzeti neki komad plastike pa testirati na njemu kako koji vijak utjece na bojanje. Nije nikakav kompliciran, najlakse ces radom skuzit kako radi i kako ga podesiti. Ako ces ga rastavljati nakon bojanja, iglu vadi prema naprijed, tako je manja mogucnost da je ostetis. Ali ne moras ga nakon svakog bojanja rastavljati. Nakon nekog zavrsenog bojanja ako ce duze stajati ocisti ga kompletno, ovako je samo dovoljno ga propuhati razrjedjivacem i kad je proslo sve kroz njega, povuces iglu unazad sa triggerom, skines onaj prvi dio na vrhu, stavis prst na to da zrak ne prolazi i pritisnes trigger prema dolje. Ponovis po potrebi i opet samo propustis cisti razrjedjivac...

LP

Ilija
Natrag na vrh
Somi

PorukaUpisano: Čet Stu 11, 2010 12:29 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

zilkan Napisao/la:
AB je za te novce predobar Wink Samo izbjegavaj nitro jer se malo teze dolazi do rezervnih brtvi... A nitro ih pojede dosta brzo...

...a cime da razredjuje enamel boje, ako ne nitrom?
Natrag na vrh
torax

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: zagreb
PorukaUpisano: Čet Stu 11, 2010 12:36 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

obicnim sintetickim razrijedivacem...
Somi

PorukaUpisano: Čet Stu 11, 2010 1:16 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nisam znao da moze neki drugi razredjivac... tek sam sad pogledao po netu i video da moze. jel to nesto kao white spirit?
Natrag na vrh
Somi

PorukaUpisano: Čet Stu 11, 2010 12:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mogu ti reci da je ovo sa sintetickim razredjivacem pravo otkrovenje za mene... Hvala! Smile

Sklapam tek drugu maketu i nemam nesto iskustva. Bas sam hteo da postavim pitanje oko razredjivanja enamel boja, pogotovo za humbrol enamel mat belu boju, koja je toliko gusta da moram dosta da je razredim da bih mogao da radim sa njom. Medjutim, nitro razredjivac koji imam, mnogo brzo isparava i pravi neke jako sitne grudvice od boje. Sad sam isprobao razne razredjivace koje imam po kuci i ovaj se pokazao kao najbolji:

koliko ja razumem italijanski (maltene ni malo) ovo je sinteticki razredjivac?
Natrag na vrh
zilkan

Član od: 26 Stu 2007
Mjesto: oko Bjelovara
PorukaUpisano: Čet Stu 11, 2010 3:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Koliko ja kuzim napise na boci to je nitro razredjivac...

LP

Ilija
Natrag na vrh
Somi

PorukaUpisano: Čet Stu 11, 2010 7:21 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

evo sta je izbacio recnik:

"diluente universale
per vernici alla nitro, acriliche, epossidiche, poliuretaniche, sintetiche"

"универзални растварач
Нитро фарбе, Акрилик, епокси, полиуретанским, синтетички"

...znaci nije striktno sinteticki nego je univerzalni, ali s obzirom da moze i za sintetiku, pretpostavljam da ne "nagriza" povrsinu kao nitro razredjivac. Inace i ne mirise (smrdi) kao nitro. Vise mirise na alkohol, sto je daleko podnosljivije od nitro razredjivaca. ..bar meni Smile
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Airbrush - zračni kist Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed
Stranica 1/3

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma