Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| mustang
| | Član od: 23 Ruj 2006 | | Poruke: 444 | |
|
Upisano: Uto Ožu 01, 2011 10:05 pm Naslov poruke: problem MM sjajni lak |
|
|
| Vaša iskustva,ako ste imali sličan problem.Nanešen primer,boja,osušeno..Uzmem gloss sjani normal.razredim,jačina tlaka standardna,ali kada nanesem lak na recimo mat crnu ili crvenu ali i općenito,u opće mi se ne stvori sjajna glatka površina ni nakon par prijelaza,nego mi boja doslovno stopi se sa lakom koji je suh već nakon 10-15 min.Naravno probao sam sa revell gloss ali slično je bilo.Tu se onda javlja problem sa decalima,washom,jer nije sjajna podloga. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| torax
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 2398 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Uto Ožu 01, 2011 10:19 pm Naslov poruke: |
|
|
i ja sam imao slican problem sa zadnjom maketom....neke boje su stvarno "zedne" cini se....ja se vise nit ne sjecam kolko sam nanosa laka stavljao dok nisam dobio neki jadni semigloss... _________________ "Es gibt keine verzweifelten Lagen, es gibt nur verzweifelte Menschen". |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mustang
|
Upisano: Uto Ožu 01, 2011 10:23 pm Naslov poruke: |
|
|
| da,isto je i kod mene...neda mi se zezati sa prontom,jer može biti i ne mora biti dobro.lakovi su skupi,i po svim pravilima bi trebalo napraviti glanc površinu |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Aranza
 | | Član od: 25 Lis 2007 | | Poruke: 3458 | | Mjesto: Pula |
|
Upisano: Uto Ožu 01, 2011 11:08 pm Naslov poruke: |
|
|
..o ovome je pisano više puta. Koristim isključivo MM lak /4 godine/ i pokušati ću pomoći.
MM gloss lak mat boje doslovce "popiju". Ukoliko se lak nanosi na gloss boju, potrebno je da se boja, bez obzira na vrstu /akril, enamel/, osuši 12-24 sata. Radni tlak je idealan na nešto manje od 1 bar. Kad se kroz tlačno crijevo izgubi oko 0,2 dobije se taman koliko treba.
Ab držati na oko 3 cm od površine prskanja. Kada se lak nanese na mat boju, potrebno je bar 6 sati do stavljanja druge ruke. On se na izgled a i na dodir čini suh ali još uvijek "radi". Ukoliko i druga ruka popije lak, postupak se ponovi do sjaja. Razrijediti ga je najbolje u omjeru 65/35 u korist thiner-a ali nije pravilo. Ja umjesto originalnog thiner-a koristim sredstvo za pranje vjetrobrana na autu - zimsko, jer mi novčanik ne dozvoljava 60 kn za dec i pol thiner-a a ovako dobijem 2 litre za 25 kn i uopće mu ništa ne nedostaje. Sadrži glikol kao usporivač i izvrsno se mješa upravo sa ovim lakom.
Možda je postupak lakiranja ovim lakom malo duži do potrebnog sjaja ali kad "zabetonira", može istrpiti i lakše udarce i wash na bilo kojoj bazi (osim nitra).
Svakako ga preporučam ali ti ćeš sam vidjeti koji ti proizvođač paše.
Nadam se da sam pomogao. _________________
Španac |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mustang
|
Upisano: Uto Ožu 01, 2011 11:42 pm Naslov poruke: |
|
|
| Hvala na detaljnom odgovoru.Ni lakovi nisu kao što su nekad bili,a bome ni boje,pola mi je uništeno a nisu ni otvarane skoro. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Sri Ožu 02, 2011 12:30 am Naslov poruke: |
|
|
I mat boju koju nanosiš na maketu jako razrijedi (50:50 ili više u korist razrjeđivača) i prskaj dva-tri sloja. Tada će mat bit skoro polumat i manje će ti slojeva sjajnog laka trebat. BTW, MM-ov akrilni lak je sjajniji ako se nanosi kistom a ako ga se dovoljno razrijedi nema nikakve razlike u premazu od onog koji je nanesen AB-om. _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mustang
|
Upisano: Sri Ožu 02, 2011 9:48 am Naslov poruke: |
|
|
| u današnje vrijeme je sve postalo skupo,prošla su ona vremena kada smo mogli keširati za svaku stvar koju smo htjeli,a akrilni lak je bezobrazno skup:( |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dule
 | | Član od: 12 Sij 2009 | | Poruke: 907 | | Mjesto: Plandiste |
|
Upisano: Sri Ožu 02, 2011 5:34 pm Naslov poruke: |
|
|
| Kolega Aranza je u pravu i ja sam muku mucio sa lakiranjem i konacno sam uspeo pogledaj projekte u radu. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|