Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
|
Upisano: Pon Svi 29, 2006 9:30 pm Naslov poruke: Jagdpanther diorama - korak po korak |
|
|
JAGDPANTHER DIORAMA – KORAK PO KORAK
Nešto o maketi i potrebnom priboru
Maketa je njemački lovac tenkova «Jagdpanther», iz drugog svjetskog rata, proizvođača Dragon, izrađen u mjerilu 1:72. Dijelova u kutiji ima oko 100 + vinilne gusjenice, photo etched mrežice i 2 žičane sajle. Maketa je dobre izrade, dijelovi fino nasjedaju, sa malo ostataka odlijeva i «pin marks»-a, no budući da sam htio napraviti i unutrašnjost vozila, njih je s unutrašnje strane bilo dosta. Kako bih si olakšao posao izrade unutrašnjosti, kupio sam još jednog lovca tenkova – «Hornisse», proizvođača Dragon. Na to sam se odlučio jer je Hornisse imao sličan (isti) top kao i Jagdpanther (kwk 43) – no i njega je trebalo prepraviti jer su se verzije u nekim stvarima razlikovale. Hornisse je imao i još nekoliko dijelova koje sam odlučio iskoristiti – spremnike s granatama, sjedalice, radio i sl.
Dekala je mnogo (i kod Jagdpanthera i kod Hornisse-a) i dobre su kvalitete.
Pribor koji trebate: škarice, oštar skalpel, turpijica, fini brusni papir, lijepilo za makete (ja sam koristio Revell Contacta Professional), cijano-akrilatno ljepilo, čačkalice, igle i kvačice – za pridržavanje dijelova, pinceta, kist ili bolje zračni kist , naravno boje i odgovarajući razrjeđivač, maketarski kit, mnogo strpljenja i vremena, te vjerojatno još ponešto čega se sad ne mogu sjetit, no probat ću to uklopiti u korake kroz izradu.
Maketa prije sastavljanja
Dokumentacija
Kako bi izradili što vjerniju i povijesno autentičnu maketu, potrebna vam je dokumentacija o objektu koji radite - najbolje fotografije (još bolje ako su u boji). Ukoliko se odlučite malo si zapapriti izradu makete – radivši recimo i unutrašnjost, trebat će vam još fotografija iz što je više moguće kutova, ukoliko ama baš ne možete naći nijednu fotografiju koja obuhvaća neko određeno mjesto, morat će te taj dio izmisliti tj. probati zakljčiti št je tamo moglo biti.
Sve u svemu, probajte naći što više fotografija o stvarnom objektu jer one vam znatno olakšavaju. Ukoliko ne želite takvu maketu, možete sve napraviti proizvoljno, uostalom to je samo hobi i njegova glavna čar je da možete uraditi bilo što po svojoj volji.
Sastavljanje
Tu se nema previše toga filozofirati, samo slijedite sastavnicu (ako ona nije u suprotnosti sa dokumentacijom). Eventualne rupe, procijepe između spojeva određenih dijelova, te pin mark-ove zakitajte i pobrusite. Dva otvora na kupoli sam prvo svrdlom probušio a zatim proširio. Kod ljepljenja pazite da ne savite previše ljepila jer bi vam ono mogo rastopiti i upropastiti dijelove.
Priprema za bojanje
Nakon što sam sastavio maketu, oprao sam je u toploj vodi sa detergentom za pranje posuđa, te isprao više puta u hladnoj vodi, (najbolje da to radite u lavoru kako neke dijelove ne bi izgubili), maketu sam ostavio da se osuši preko noći.
Sljedeći dan sam lijepio metalne photo etched – dijelove (proizvođača Eduard) koje sam u međuvremenu nabavio. Nije nužno da vaša maketa ima te metalne dijelove, no oni znatno detaljiziraju i pridonose realističnosti makete. Lijepio sam ih Cijanofiksom, - kapnuo sam kap na kartonsku podlogu, i onda ga čačkalicom nanašao na te sitne dijelove. OPREZ! – PE dijelovi koštaju mnogo živaca – samo za iskusnije maketare – u protivnom ćete, kao ja, dosta dijelova uništiti ili pogubiti po tepihu... nakon toga mogli bi maketu još jednom oprati sa detergentom, no to mi se nije dalo, kao ni nanijeti primer (pripremni lak na maketu), što je u svakom slučaju dobro napraviti.
Bojanje
Jagdpanthera sam odlučio obojati u proljetnu kamuflažu – tamnožuta sa zelenim šarama.
Za glavnu boju (tamnožutu) pomiješao sam Revellovu matt 88 (Ocker) 65% - i Modelmasterovu Flat white 35 %. Za zelene šare korištena je Revell 48 (Sea green). Dakle prvo sam nanosio žutu, pa čekao jedan dan da se posuši pa onda tek zelenu. Sa prvotnim rezultatom nisam bio baš zadovoljan, pa sam kamuflažu popravio ponovnim nanošenjem žute na određena mjesta, i opet ostavio dan da se posuši. Ove boje su uljne (enamel) i najčešće ih je potrebno razrijediti. Ja sam koristio Revell Color Mix. Bojanje će biti najuspješnije ukoliko koristite zračni kist.
Kotače kao i neke druge dijelove – alat ili recimo rezervne gusjenice (koje nisam u ovom slučaju stavljao) sam prvo obojao, a zatim lijepio Cijanofiksom. Isto tako, glavne gusjenice, sam prvo obojao, a zatim lijepio.
Weathering
1. «Wash» – Jagdpanthera sam prvo, premazao tekučim voskom za podove Pronto cera veloce), običnim kistom. To se sušilo 1 dan. Nakon toga napravio sam tekućinu za «wash» (pranje) – jušna žlica pronta i 2-3 kapi crnog tuša. Tu sam tekućinu isto nanosio kistom i gurao prema udubljenjima i urezima na površini, tako da «prljavština» uđe u njih. Kad se to za jedan dan posušilo, išao sam nalijepiti dekale. Njih sam smočio u toploj vodi sa malo octa. Nakon što sam ih štapićem za uši nanijeo, premazao sam ih sa još malo octa. Nakon sušenja, pranje sam ponovio još 2 puta.
2. «Drybrushing» (suho četkanje) – u onu osnovnu žutu boju, dodao sam još malo bijele boje, i zatim kratki plosnati kist umočio u nju te ga trljao u kartonsku podlogu kako bi odstranio boju. Kad je kist jedva ostavljao boju, njime sam počeo lagano prelaziti preko izbočenja na maketi kako bi ih posvijetlio (naglasio). Za dijelove koji su metalni (kao recimo gusjenice) , suho četkanje sam napravio bojom Revell 99 (Aluminium).
3. Mat lak – maketu sam prelakirao Modelmasterovim enamel mat lakom i pustio jedan dan da se osuši.
4. Blato – svaki tenk ima na sebi barem malo blata, zato sam ja i ovog malo zablatio. Smjesu blata napravio sam pomoću kave, vode i drvofiksa (a može se dodati i malo static grassa) u omjeru 3:1:2, to sam nanosio kistom po mjestima gdje so obično tenkovi blate.
5. Kredne pastele – nakon sušenja blata, tenk sam malo naprašio i krednim pastelama. (to su suhe pastele, a ima ih za kupiti u art shopovima – preporučam one skuplje jer se bolje «love» za maketu). Pastela se nariba u prah skalpelom ili turpijom, i nanosi mekim kistom. Crnom pastelom sam naglasio čađu oko auspuha i vrha cijevi topa, crvenosmeđom pastelom malo hrđe, i nekakvom khaki pastelom sam zaprašio tenk. No to sve u malim količinama da ne uništim pranje i suho četkanje.
Weathering završen
I to bi bila gotova maketa... zaboravio sam napomenuti da prilikom izrade unutrašnjosti treba prvo obojati unutrašnjost i napraviti lagani weathering pa onda sklopiti maketu, jer ako prvo sklopite maketu nećete moć obojati unutrašnjost. Također je poželjno otvoriti što više otvora na maketi kako bi se bolje vidjelo unutra, te ugraditi LED diodu za osvjetljenje. A možete sve otvore i zatvoriti, to ostaje na vama.
Diorama
Kad sam završio maketu, poželio sam napraviti malu podlogu sa vegetacijom, no to se ubrzo proširilo na mini dioramu. Počeo sam crtkati i skicirati kako bi to moglo izgledati i ubrzo sam krenuo sa radom. Važno je da se sve prvo dobro isplanira i nacrta, kako poslije kad sastavite dioramu, ona ne bi bila prazna ili previše nakrcana. Mozete čak napraviti dioramu po nekoj fotografiji koju ste našli, opet, tu je na vama odluka.
Podloga
Podloga je ploča od iverala 17x17cm. Nju sam prelakirao auto lakom odozgo kako se uslijed kontakta s vodom ne bi napuhnula i deformirala. Reljef sam napravio stiroboprom, te preko njega prešao ljepilom za keramiku. Bočne stranice rovova rađene su od furnira i šibica. Bočne strane diorame (kako se stiropor ne bi vidio) zatvorio sam furnirom, obojanim u crno.
Bojanje
Cijelu dioramu obojao sam u nekakvu smeđu, dok daske rovova nisam bojao već ih kasnije nijansirao krednim pastelama. Zatim sam zalijepio jagdpanthera na njegovo mjesto.
Izrada građevine
Ruševinu kuće napravio sam od epafita. Epafit je stiropjena između dva tanka kartona, a koriste ga arhitekti za izradu svojih maketa. Za nabaviti ga ima u art shopovima. Ovaj koji sam ja koristio, debljine je 3 mm. Kad se taj karton odlijepi od stiro pjene, po njoj se da lijepo urezivati bilo cigle ili nekakvu drugu teksturu. Kasnije samo prebojamo u željenu boju i naglasimo «wash»-em, te prelakiramo mat lakom.
Ostale diijelove kuće izradio sam od furnira, kamenčića, pijeska i sl. U kuću sam sakrio baterije za napajanje LED diode.
Vegetacija
Dok se ljepilo za pločice još suši, u njega možete zapiknuti koješta, od drvaca, kamenčića, trave itd. Mogu se napraviti i tragovi vozila. Ja nisam ništa pikao u ljepilo već sam ga ostavio da se posuši, i kao što sam napisao, obojao ga. Za travu sam koristio mahovinu sastruganu sa zida, i lijepio ju drvofiksom za podlogu. Spojeve između krpica mahovine možete popravitionom smjesom blata. Na dioramu možete dodati i nekakvo drvo ili grmlje, bilo kupovno ili ste ga izradili sami.
Završavanje
Na kraju sam cijelu dioramu zaprašio raznim zemljanim bojama krednih pastela te dodao figure. Figure su obojane kistom, i na njima je napravljen također weathering (izuzev blato).
To bi bilo to, ukoliko vas još nešto zanima ili imate kakav komentar, ispravku ili prijedlog, slobodno mi se obratite na igor.divkovic@zg.htnet.hr . Nadam se da vam je ovaj članak bio od pomoći. Uživajte u maketarenju!
Alan Divković
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Svi 29, 2006 10:02 pm Naslov poruke: |
|
|
Bilo je vec i vrijeme da se ovo objavi...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Svi 29, 2006 10:10 pm Naslov poruke: |
|
|
Bravo Fliće!
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Svi 29, 2006 10:11 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala
a htio bih jos zahvaliti Zachu i Tanelornu te svima koji su pomogli u nastajanju ovog projekta
eto HVALA !  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Svi 29, 2006 11:10 pm Naslov poruke: |
|
|
Bravo majstore, pohvale na trudu, posli ovoga stvarno nema otvorenih pitanja  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Timmy Administrator
 | | Član od: 16 Stu 2005 | | Poruke: 2444 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Svi 29, 2006 11:18 pm Naslov poruke: |
|
|
| Flikec, stvarno si si dao truda. Bravo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Svi 30, 2006 12:24 am Naslov poruke: |
|
|
Bravo !
Vidio sam to uživo i stvarno zavrijeđuje da bude malo bolje opisano .
Svaka pohvala na uloženom trudu , vrijedilo je !!!!
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tanelorn
 | | Član od: 08 Tra 2005 | | Poruke: 784 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Svi 30, 2006 8:45 am Naslov poruke: |
|
|
Majstore, svaka čast... sve pohvale!  _________________ Last night fear knocked on my back door. Faith answered!
There was no one there! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| von Stuck Administrator
 | | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Svi 30, 2006 9:10 am Naslov poruke: |
|
|
Vrlo lijepo napravljeno i opisano.Hvala.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Goran
 | | Član od: 15 Lis 2005 | | Poruke: 1423 | | Mjesto: Jastrebarsko |
|
Upisano: Uto Svi 30, 2006 11:55 am Naslov poruke: |
|
|
Zbilja dobro opisano i prikazano  _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 2977 | | Mjesto: Zagreb - Croatia |
|
Upisano: Uto Svi 30, 2006 12:48 pm Naslov poruke: |
|
|
| Bravo Herr Fliče. Izvrstan članak. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Brommann
 | | Član od: 05 Velj 2006 | | Poruke: 1130 | | Mjesto: Bukovčak Hügel |
|
Upisano: Uto Svi 30, 2006 10:47 pm Naslov poruke: |
|
|
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Lip 04, 2006 2:24 pm Naslov poruke: |
|
|
rulašš i gotovoo...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Lip 15, 2006 4:46 am Naslov poruke: |
|
|
| Fenomenalno,svaka cast!!! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| P-51
 | | Član od: 24 Ožu 2006 | | Poruke: 3476 | | Mjesto: Drniš/Šibenik |
|
Upisano: Sri Lip 21, 2006 2:01 pm Naslov poruke: |
|
|
| Kad vidim ovo dođe mi da razmislim o malim 72 tenkićima. Super. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|