Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Aviončić iz kolekcije - Roden 1/48 NIEUPORT 28

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
frka

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Sij 05, 2011 6:54 pm    Naslov poruke: Aviončić iz kolekcije - Roden 1/48 NIEUPORT 28 Citiraj ovaj komentar

U jednoj fazi godišnje restauracije maketa - čitaj: čišćenja i odstranjivanja prašine, došao je na red i ovaj aviončić: Nieuport 28, Roden 1/48 kojega sam radio prije dosta godina. Maketa je relativno jednostavna, ima samo 51 dio, ali je vrlo lijepo odlivena i ima dobre detalje.
Odlučio sam se za boje i oznake aviona s/n 6144 na kojem je 1918. letio Lt. James Meissner iz američkog 94th Aero Squadron-a. Bio je poznat po tome što se sa ovim avionom sudario u zraku sa Albatrosom D.V iz Jaste 65 i tom prilikom je izgubio dio platna sa gornjeg krila. Kako Nieuport 28 ima prilično malu površinu krila, pravo je čudo da je uopće uspio sletjeti. Za razliku od ostalih Nieuporta 28 iz 94.Aero Squadrona koji su imali crvenu elipsu, ovaj je imao žutu elipsu oko šešira kao oznake sekadrile i Roden je to vjerno reproducirao.
Bio sam ponešto u deilemi sa oznakama jer nisam bio siguran da li su dobro poravnane, ili je broj "8" namjerno napravljen sa sjenčanim bijelim rubom. Kako tu reference nisu jasne, ostavio sam osmicu kako ju je napravio Roden.
Odmah moram reći da je to jedna od prvih maketa iz serije 1.sv.rata koju sam radio tako da nije baš savršena i nemojte biti jako kritični, ali sviđa mi se taj mali aviončić.

Ono što je posebna "fora" vezana za oznake je da su neki avioni nosili postere zalijepljene ne donje a neki i na gornje krilo. Posteri su bili propagandni i odnosili su se na domoljubne pozive za ratne obveznice ili regrutaciju. Jedan takav poster nosio je i ovaj avion na donjem krilu.

Evo postera izbliza. Roden ga je dao kao pravu naljepnicu jer je i pravi poster bio takav.

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Iwtcha

Član od: 24 Kol 2007
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Sij 05, 2011 7:02 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zanimljiva shema, a maketa je urađena pedantno i uredno.
Natrag na vrh
zilkan

Član od: 26 Stu 2007
Mjesto: oko Bjelovara
PorukaUpisano: Sri Sij 05, 2011 8:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jako uredno i pedantno, svidja mi se ova fora sa dekalima-posterima. Samo ne znam zasto su mu gume tako sive, nije da prigovaram nego pitam iz znatizelje posto nisam neki poznavaoc aviona

LP

Ilija
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Sij 05, 2011 9:02 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vrlo lijepa maketa. Very Happy nadam se da će moj biti isto tako dobar kad dođe na red za slaganje.. Inače, za Zilkana informacija-u 1. sv. ratu u gume su u svojoj izvornoj boji, u raznim nijansama sive. crne gume su kasnija inovacija.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
frka

PorukaUpisano: Sri Sij 05, 2011 11:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ma tvoj Grunfe mora biti bolji. Smetaju me ove američke oznake, prijelaz crveno-plavo ima neki čudan rub, trebalo ih je našpricati airbrushem direktno na maketu.
Natrag na vrh
hemza

Član od: 06 Ožu 2008
PorukaUpisano: Čet Sij 06, 2011 12:48 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Baš je lijep avion,vrlo interesantna maskirna šema ali mi površina djeluje malo hrapasto.Kakve boje koristiš i s čim ih razrijeđuješ.Onaj plakat mi je super,prvi put to vidim.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
frka

PorukaUpisano: Čet Sij 06, 2011 1:01 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Koristio sam Humbrol boje, zamiješane prema nijansama danim u FS-u(Federal Standard). Inače u zadnje vrijeme koristim dosta i Model Master lakove i akrilke, kao i akrilke Tamiye i Gunze. Sve platnene površine pošpricane su bezbojnim MM polusjajnim lakom.
Natrag na vrh
dr. vlado

Član od: 12 Ožu 2008
PorukaUpisano: Čet Sij 06, 2011 9:43 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Lijepo i pedantno, vidi se ruka pravog mestra Very Happy
Natrag na vrh
Vulkanizer

Član od: 13 Lip 2009
Mjesto: Le Bourget
PorukaUpisano: Čet Sij 06, 2011 7:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Maketa je prekrasna Shocked
Ima doduše par detalja koji nisu baš odrađeni na nivou ostalih vaših maketa koje sam vidio ,ali kako smo zamoljeni da budemo blaži ,neću o tome .I ovako je za našu malu zajednicu iznad prosjeka. Wink
Opak mi je ovakj plakat ,bori se ili plati .
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma