Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

BF-109 F, Italeri 1/72
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
T34

Član od: 20 Ruj 2010
Mjesto: Dalmacija
PorukaUpisano: Ned Tra 10, 2011 10:50 pm    Naslov poruke: BF-109 F, Italeri 1/72 Citiraj ovaj komentar

Odlučio sam se ipak postati i ovo. Dugo mi je trebalo da shvatim kako odmor od maketa nije u neradu, već u drugoj tematici.
Ove mališane sam oduvijek volio, još ko mali kad san maštao o AB-u i mislio da isti nikad neću imati. Pa eto jednog oduška samom sebi.
Proveo sam cijelu večer gledajući gotove makete po forumu i ne znam vrijedi li ovo objave no da skratim priču...

Kolega Grunf mi je napisao iscrpni kilometarski post kako maketa ne valja ništa i ja mu vjerujem. No meni laiku ovo izgleda kao BF-109 F, a osim toga 1/72 je, zbilja ne znam jesu li svi nedostatci toliko vidljivi golim okom.
Ja sam imam dilema koliko daleko otići, i već mislim da sam prerastao vlastite mogućnosti.
Odabrao sam ovu shemu, sa Istočnog fronta naravno.

Prvo da zahvalim Minesweeperu na svim bojama RLM standarda (LifeColor) te Satiću i St65uki kojima sam valjda nasmrt dosadio sa shemama i bojanjem a dali su mi i većinu decala! Hvala Iwtchi i Dr. Vladi također.

Evo; izdubio sam gondolu za metalne MG17, ići će i metalna pito cijev. Mislim da je za ovo mjerilo to jako važno. Kupio sam rezinske kotače jer originalni nisu zbilja sličili na stvarne.

Tu je i Pe set za kokpit oriđiđi za Finemolds seriju ali pošto radim zatvorenog, ne znam koliko da upotrebim uopće, ionako s jetkovinom ne uživam i ne ide mi ni na tenkovima.

Izbušio sam uz malo pažnje i auspuhe, prvo 0.4 borerom a onda ih širio nožićem više prema vanjskom obodu.
Odrezao sam prostor za pozicije i mislim ih raditi sa Clear bojama (gloss + boja) i Kristal Klearom, mala je površina, nadam se da će ličiti na nešto.

Wheel bay - jeli treba samo pokitati ovaj sinkmark ili ima neki zbilja bitan detalj koji fali?
Moram dodati da mi je iskreno malo neugodno radit nešto sa svastikom, ali eto...teška dosada a aviončić je ipak legenda, čak i meni Smile

T34: poruka promijenjena dana: Ned Tra 10, 2011 10:55 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
barakuda

Član od: 22 Sij 2007
Mjesto: ST
PorukaUpisano: Ned Tra 10, 2011 10:53 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dobro došao na tamnu stranu. Jedi
Very Happy
Natrag na vrh
Satić

Član od: 27 Svi 2009
PorukaUpisano: Ned Tra 10, 2011 10:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovo je odličan početak ! Zahtijevno s obzirom da je to 1:72 . I da ...........iz osobnog iskustva , nekada treba promjeniti tematiku .
Jedva čekam da vidim napredak ! Kokpit , pa ostalo !
Very Happy
Poky

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Tra 10, 2011 11:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Samo naprijed Andro!
Vukic

Član od: 16 Stu 2010
Mjesto: 385 km predaleko
PorukaUpisano: Ned Tra 10, 2011 11:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kolega Andro, smatram da ti ustvari skrivas svoje pravo lice. Zasto bi inace bas danas otkrio Njemackog messera u radu?! Njemacki spijun medju rusima:)

Salu na stranu, dobro krenulo. Samo peglaj dalje:)
killa

Član od: 15 Ruj 2009
PorukaUpisano: Ned Tra 10, 2011 11:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ovo će biti masterpiece,nestrpljivo oćekujemo daljnje napretke,
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Špicfajer

Član od: 09 Pro 2009
Mjesto: Kastela,Croatia
PorukaUpisano: Pon Tra 11, 2011 1:15 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ajme Confused , toliko truda oko tog Italieria, a zna se da nije dobar. Svejedno, želim ti sve najbolje oko slaganja makete Smile i nemoj zaboravit obradit spiner, krivog je oblika(da ne govrim o ostalom).
Natrag na vrh
Nemsy_29

Član od: 26 Velj 2010
Mjesto: Beograd
PorukaUpisano: Pon Tra 11, 2011 1:22 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlican pocetak, ja sad zavrsavam jedan E-3 al u 48 sa oznakama kraljevine Juge, okacicu slike ovih dana kad uradim

Inace pratim ovaj topik sa uzitkom Very Happy

Član od: 25 Ožu 2008
PorukaUpisano: Pon Tra 11, 2011 9:36 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Makni tu rešetku od roštilja iz prostora za kotače! I linije panela na trupu iza kabine su potpuno na krivim mjestima. Pogledaj review od Damira Stanzera na SMAKR-u, tamo je navedeno što još ne valja na toj maketi (a i vrlo duhovito je napisan, fali mi što ga više nema na forumu da ponekad pročitam neki njegov britki i duhoviti, ali nikad zlonamjeran komentar). Šteta da si daš toliko truda i potrošiš resine i PE na maketu koja će imati toliko grešaka koje u principu nisu tvoja krivica.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Thundercat

Član od: 13 Tra 2007
Mjesto: Hirvatistan
PorukaUpisano: Pon Tra 11, 2011 9:46 am    Naslov poruke: Re: BF-109 F, Italeri 1/72 Citiraj ovaj komentar

T34 Napisao/la:

Wheel bay - jeli treba samo pokitati ovaj sinkmark ili ima neki zbilja bitan detalj koji fali?
Moram dodati da mi je iskreno malo neugodno radit nešto sa svastikom, ali eto...teška dosada a aviončić je ipak legenda, čak i meni Smile

Ufff.... Wheel bay na Italerijevoj 109-ki je čisti SF.

U stvarnosti bi to trebalo izgledati ovako:

Odnosno, ovako nekako:

Obrati pozornost na veličinu samog wheel baya koji je uvjerljivo preglomazan...

Plastiku akbar!

3D Glasses for 3D Prints...

Regional A-4, F-104 i Hunter Group Build.
Joďż˝ nekakvi Spitfajeri, Fokeri, MiG-29, Matilde i tak...
Natrag na vrh
T34

Član od: 20 Ruj 2010
Mjesto: Dalmacija
PorukaUpisano: Pon Tra 11, 2011 9:54 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zahvaljem svima na pomoći. Drago mi je da mlad dečko poput Kille ima tako istančan smisao za humor Very Happy jer ovdje ne treba tražiti nikakav masterpiece. Very Happy
A što da kažem? Da ne bi otišli u neke druge vode, cijenim svaki komentar vezan uz poboljšanje makete, no ne treba mi zamjeriti ako ne poslušam sve navedeno. Nisam bio lud kupovati Finemolds, ovo mi je razbibriga. Uostalom, "Zvezda" Fritz 1:48 je jeftiniji od tog čuda u 72-ojci i dva sam komada imao i poklonio, znači nije u tome riječ nego o smislu. Ja u životu nisam držao scriber u ruci, pa da sad urezujem panele? Very Happy
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Tra 11, 2011 10:14 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

T34 Napisao/la:
Ja u životu nisam držao scriber u ruci, pa da sad urezujem panele? Very Happy
Za sve postoji prvi put. Kreneš i radiš. Prije sam se mučio urezivat panele sa kojekakvim priručnim sredstvima, a otkada sam nabavio Tamiya scriber, uopće nemam problema-samo treba uložiti malo truda u izradu šablone ako je pobršina kompleksnija, a postoje i template-i za nabavit...U tome i je fora maketarenja-malo prvo isprobaš na nekom komadu plastike, a onda kreneš, pa što bude. Ako ode ukrivo, pokitaš, pa ponoviš...Ovo što si do sad napravio izgleda jako dobro. Very Happy

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
mariok

Član od: 17 Lis 2007
Mjesto: Slavonski Brod
PorukaUpisano: Pon Tra 11, 2011 10:32 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nesumnjam da ovo na kraju neće biti majstorski napravljeno! samo naprijed prijatelju!!
Natrag na vrh
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Pon Tra 11, 2011 4:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Andro, samo naprijed. Ispravi što ti se da ispravljat, što ti se ne da - nemoj.
Meni je Italerijev G-6 u 72-ojci (katastrofa od makete) jedan od mojih najdražih uradaka, nalazi se na počasnom mjestu u vitrini. Wink
st65uka

Član od: 06 Stu 2007
Mjesto: Auckland, NZ
PorukaUpisano: Pon Tra 11, 2011 9:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Boris G. Napisao/la:
Andro, samo naprijed. Ispravi što ti se da ispravljat, što ti se ne da - nemoj.

'druze' Very Happy, evo Boris mi je ukrao recenicu iz usta, krasan pocetak, jako lipo odradjeno do sada i super slikano! Very Happy
i da, bit ce to majstorija... Very Happy
i nikom niste dosadili, sto god trebate, bilo sto, PM, mobitel... Wink
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma