Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
|
Upisano: Pon Sij 30, 2006 11:40 am Naslov poruke: Revell MIG-21 F-13 Fishbed C 1/72 |
|
|
Opet je na red dosla jedna Revell maketa, no ovaj put predstavnik ruske proizvodnje....MIG-21, no nazalost, ona ne bas previse popularna varijanta (za nas je BIS zakon)......
Odmah napomena....posto mi je krepala baterija na fotoaparatu, a bas sam se nabrijao da postam recenziju, slike nisu moje, vec su linkane s jedne druge stranice, no to cu ispraviti, uz malo srece vec sutra. Nadam se da to nece predstavljati problem.....
Kutija je na kilometar prepoznatljiva Revell-ovska sa slikom aviona i, barem meni, poprilicno nezanimljivom informacijom da je to avion prvog njemackog astronauta Sigmunda Jahna.....odlican podatak i odlicne oznake ako ste njemac....sumnjam da ce bilo koga sa nasih prostora taj podatak fascinirati, no eto, neka se zna.....
Kao i na vecini novijih revell proizvoda, sastavnica je odlicna, precizna i naravno nudi mali history odredjenog aviona, ovaj put prosirena za pricu o nasem (njihovom) heroju Sigmundu. Koraci su logicno postavljeni, sve je jasno, tako da problema u sastavljanju nema.....
Decali su me odusevili kao i kod F-14, fino otisnuti, po mojoj procjeni dovoljno tanki da ne strse na maketi, i naravno ima ih hrpa, sto ukljucuje decal za instrument tablu, razne stencile i oznake. Sto se tice shema bojanja i oznacavanja, revell ovaj put nije skrtario....dvije njemacke varijante i to od Sigmunda (737 oznaka) i od TAFS-47, jedna ruska varijanta te tri finske.....u principu sheme bojanja su identicne za sve varijante osim za njemacku TAFS-47, koja je predstavljena u maskirnoj varijanti. Boje su naravno Revell, pa koga smeta, nek trazi zamjenu....
I ovaj kit je predstavnik novijih revell kalupa (2004 je utisnuto na maketi), tako da je kvaliteta vrhunska. Po mom sudu, mozda malo pretanka plastika, pa treba oprezno s njom, ali sve ostalo je na nivou vrhunskih proizvodjaca. Svakako nesto sto je dobrodoslo kod revell-a.
Dijelovi su rasporedjeni na 3 okvira plus jedan sa prozirnim dijelovima, odnosno canopy-em i instrument tablom, koju mozete bojati ili iskoristiti poprilicno dobar decal za nju....Brojkom, dijelova ima 85.....
Povrsina makete je fenomenalno detaljirana, sa blago urezanim panelima i detaljima, no ipak ne preblago tako da ne postoji opasnost da se izgube prilikom farbanja. Cockpit je predstavljen uredno (ja inace nisam cjepidlaka), tako da ga ne treba sakrivati poklopcem kabine. Mala napomena, u sastavnici je revell dao da je boja cockpita svjetlo siva, dok na svim slikama koje sam ja pronasao unutrasnjost je zelenkasta. Siva boja cockpita se odnosi na Sigmundov avion (ovo nisam 100% siguran, no koliko sam uspio pronaci, tako je), dok je u svim ostalim varijantama zelena.
Od dodatnog naoruzanja u kitu se nalazi: dodatni spremnik za gorivo, 2 FAB-500 bombe, 2 UB-16 lansera, te dva APU-13. No posto ova varijanta ima samo jedan nosac na svakom krilu, potrebno je odluciti sto staviti. U svakom slucaju, ostaje visak djelova.
Posto sam se ja odmah bacio na izradu ove makete, skoro je i gotova, mogu reci da se maketa sama od sebe sastavlja. Sve fino sjeda na svoje mjesto, kit je nepoznanica kao i neko smirglanje i upasivanje. Odnosno, tako je bilo dok nisam dosao do nosa, osnosno usisa. Takvo fulanje davno nisam vidio. Bez obzira kako postavio usis, uvijek u gornjem dijelu viri van makete jedno 2mm. Naravno ako to osmirglate, onda dobijete spljosteni nos, a to jednostavno nije to. Uz puno kita i smirglanja, to se da ispraviti tako da se dobije blaga linija trupa sve do nosa. E sad koliko odstupanje od stvarnog izgleda se ovim postupkom dobije, nisam provjeravao, no meni i dalje to izgleda uvjerljivo. Drugi problem je motor. Ako ga se zaljepi kako je na sastavnici navedeno, kod spajanja polutki trupa motor ostane ukrivo. Rjesenje je da se nanese ljepilo, postavi motor i privremeno spoje polutke tako da se motor moze centrirati.
Treba napomenuti da je ovaj avion koristilo i JRV, tako da uz dodatne decale se moze napraviti i jugo varijanta....
PREDNOSTI:
1. izuzetno kvalitetna plastika, hrpa detalja
2. Decali za 6 varijanti aviona
3. Preciznost izrade, bez (skoro bez) problema u sastavljanju
4. Cijena (cca. 70 kn, 120 u kitu s ljepilom i bojama)
NEDOSTATCI
1. pocetci razvoja MIG-21, upitna zanimljivost na nasim prostorima
2. greska na nosu i motoru aviona, problem s spajanjem
3. pogresne oznake za Sigmundov avion (tako mi kazu)
ZAKLJUCAK
I pored navedenih gresaka (koje ipak nece biti problem za iskusnije maketare), ovaj kit predstavlja dobar izbor ukoliko se odlucite za ovu varijantu MIG-a 21. Hrpa decala, odnosno varijanti koje mozete napraviti je samo dodatni plus. Ako ste bas zapeli za ovu varijantu, onda je ovo daleko bolji izbor od recimo Airfixa (i njega sam pronasao u jednom ducanu). Sve u svemu, jos jedan odlican primjerak revell-a. Iako poseban interes za ovu varijantu mig-a nemam, ipak ce pronaci svoje mjesto u mojoj kolekciji. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Sij 30, 2006 12:55 pm Naslov poruke: |
|
|
Mali ispravak... Unutrašnjost kabine MIG-21 f-13 ne postoji u modro-zelenoj boji, isključivo je siva. Maketa je do sad, mislim, najbolji f-13 u 1/72. Imao sam u rukama Airfix i Academy i obe su katastrofa. Revell se doista iskazao kod detaljiranja unutrašnjosti, ali nedostaju neki važni paneli na krilima, kotači imaju netočnosti, već navedeni problemi sa nosnim dijelom...Najuočljivija je greška na vrhu repa, gdje je kućište upozoravajućeg radara višestruko premalo. Vrlo je čudno što je Revell dao isključivo lansere zrak-zemlja, a ne obavezne rakete Atol iako za njih postoje nosači, a među "suvišnim" dijelovima su i dva koji odgovaraju tijelu raketa-a krilaca i stabilizatora nigdje! Sve je to rješivo u "skreču", ali bi čovjek očekivao više za današnje standarde! Vjerojatno ima još koja greškica, ali nisam za sad detaljnije ulazio u to jer mi je maketa još u kutiji...I još nešto-atraktivnost subjekta je dosta individualna kategorija. Moje je mišljenje da je MIG-21 f-13 vrlo važna i atraktivna maketa i da je ovom maketom popunjena "rupa" na tržištu.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Sij 30, 2006 1:10 pm Naslov poruke: |
|
|
E hvala majstore na ispravku...sto da kazem covjek se uci dok je ziv....ovo za boju sam tako procitao, no ipak ja imam slike f-13 sa zelenim cockpitom, tako da sad neznam u cemu je vic....nemam sad sliku pri ruci no postam je sutra da vidis o cemu pricam....
Da i mene je iznenadilo sto ne postoje rakete, no valjda oni znaju sto rade. Razina detalja je odlicna to sam rekao, no stvarno nisam ulazio u dublje analize dali sto fali. Sve u svemu, maketa je barem meni odlicna, tako da mi ni nije toliko bitno ako fali zakovica od 1mm.
Sto se atraktivnosti tice, slazem se da je popunjena rupa na trzistu, no znas danasnje novopecene maketare, oni samo sline za mig-21 bis.....
Eh mastore, shevi ti mene ako ovo nije zelena boja....HEHEHHE
Ali postam ti ja ove slike koje ja imam..... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Pon Sij 30, 2006 3:42 pm Naslov poruke: |
|
|
Jesi li siguran da na slici nije cockpit od PF-a ili nekakav zafušani muzejski primjerak? To je za mene novost Što se tiče novopečenih i staropečenih maketara u Hrvatskoj, svakako je BIS interesantniji, ali Revell prodaje makete i na malo većim tržištima od našeg .. Promašeni rep i kotači baš i nije "brojenje zakovica" nego višesatni rad na ispravljanju makete. Revell je inače poznat po nemaru kod 72-ojki. Sve dobro, ali moraju nešto sfušat  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Sij 30, 2006 4:51 pm Naslov poruke: |
|
|
koliko je meni poznato dosta je hrvatskih pilota letelo upravo na MiG-21 verzije F-13, a i svi stensili su na ovom sacuvanom bas na hrvatskom
Kabine na originalnim starijim F-13 su obavezno bile sive boje! Tirkizna se kasnije pojavila, a posto su ih po licenci radili i poljaci, i cesi, i kinezi, i nemci moguce je da je neko od njih uveo tu plavo-zelenu koja je na tom prilozenom...
Evo ja prilazem tri slike detalja aparata iz JRV, koji je sacuvan u veoma doborm stanju sa koliko znam originalnim bojama. Vide se nijanse zastitnih boja (zuta i ona 'metalno' zelena) dok je u kabini jedna 'srednje' siva.
BTW ne znam sta da mislim o tom vrhu repa, na nekima je veci na nekima manji, a inzinjer koji je radio maketu je jednostavno dobio samo tehnicke crteze i odradio psao bez previse konsultacija. Ko i svi drugi Revelli u 72, svi su manje-vise tacni 95%, ali je onih 5% neka velika greska koju je napravio upravo pominjani inzinjer jer jadan nikada nije video nijedan od aviona koje je radio.... Na ovom Migu je onaj prsten uvodnika zaista ocajno uradjen!
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Sij 30, 2006 5:03 pm Naslov poruke: |
|
|
Fotka cockpita u zelenoj boji je (najvjerojatnije) iz muzeja Kbely (Prag; Ceska). Tamo je prednji dio trupa izrezan i spusten na pod, tako ga da posjetitelji mogu razgledavati. U originalu je boja vise tirkizna (plavija) nego na fotki.
Uz navedeno, dodao bih par svojih komentara:
- kotaci su potpuno neupotrebljivi. Nuzna je zamjena, cak i kod onij koji ne traze dlaku u jajetu.
- ja jos nisam radio maketu, ali sam cuo (i vidio fotke sastavljanja) da je spoj krilo-trup takodjer fulan i da i na tome mjestu proizvodjac kita moze dobro zaradjivati. Ti (Igore) kazes da na tom mjestu nema kitanja. Mozda se nisi sjetio prilikom pisanja ?
- cockpit nije sasvim tocan. Sjedalo je za, recimo - trojku, ostatak mozda dobije cetvorku. Naravno, za zatvoreni cockpit je OK, ovo pisem samo za "detaljiste"...
- postoji drugi (kvalitetan) Mig-21f - Bilekov. Ja sve razmisljam da kupim tog Bileka, pa da nesto izmajmuniram kombinacijom ove dvije makete (kad ovu vec imam). Inace bih radije uzeo Bileka + aftermarket |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Sij 31, 2006 1:44 am Naslov poruke: |
|
|
Najviše me brinu dvije stvari; ta "mršavela" (umjesto zadebljanja) na repu i ono što mi je prvo upalo u oči - "izboden" je brate tim zakovicama ko zadnji "junkie". I to ono malo žešće... i duboko kaj je najgore. Preneseno u 1/1, to bi bile "škulje" od 5 cm. Ne znam kak bu to izgledalo poslije nekog "washinga" (na srebrnu inačicu, naravno). Mislim da ću ja to malo popuniti kitom - ipak je to 72-ojka. Ne bi se smjele zakovice toliko isticati. Pogotovo ak su pogrešnog "fonta" na nekim mjestima kao što jesu...
Za kotače i konus me toliko ne brine - ima već aftermarketa koliko hoćeš.
Nego, zanima me taj "Zlinek" - čuo sam dosta lijepog o njemu, premda navodno na prvi pogled ne izgleda toliko atraktivno ko Revell. Ako netko ima maketu, nek je prilijepi ovdje da vidimo to čudo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Sij 31, 2006 9:06 am Naslov poruke: |
|
|
| prelude Napisao/la: | Najviše me brinu dvije stvari; ta "mršavela" (umjesto zadebljanja) na repu i ono što mi je prvo upalo u oči - "izboden" je brate tim zakovicama ko zadnji "junkie". I to ono malo žešće... i duboko kaj je najgore. Preneseno u 1/1, to bi bile "škulje" od 5 cm. Ne znam kak bu to izgledalo poslije nekog "washinga" (na srebrnu inačicu, naravno). Mislim da ću ja to malo popuniti kitom - ipak je to 72-ojka. Ne bi se smjele zakovice toliko isticati. Pogotovo ak su pogrešnog "fonta" na nekim mjestima kao što jesu...
Za kotače i konus me toliko ne brine - ima već aftermarketa koliko hoćeš.
Nego, zanima me taj "Zlinek" - čuo sam dosta lijepog o njemu, premda navodno na prvi pogled ne izgleda toliko atraktivno ko Revell. Ako netko ima maketu, nek je prilijepi ovdje da vidimo to čudo. |
Da, tocno. I linije panela i tisucu rupica po povrsini su preduboke, tako da sumnjam da ovako kako jest (bez zapunjavanja) ispada realno (mozda Igor moze staviti fotku gotovog, pa da vidimo).
A sto se tice Zlineka, vjerojatno si mislio na Bilek. Ako si se susreo sa bilo kojim Bilekovim Migom-21, onda znas sve - stil i raspored dijelova je podjednak na svima. To je short-run, ima manje sitnih dijelova nego Revell, nema zakovice, poklopac cockpita nije tako kristalan kao Revell... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Sij 31, 2006 9:33 am Naslov poruke: |
|
|
E ljudi ovako.....slike ce biti za koji dan kad ga zavrsim....
Sto se tice spoja krila sa trupom, ja stvarno nisam imao nikakvih problema sa sastavljanjem i nisam koristio ni kap kita...ni tvrdog ni tekuceg da bi sakrio spoj......no pri spajanju dijelova krila (krila su iz 2 dijela), donji dio mi je ispao malo veci od gornjeg, i da sam tako zaljepio, bilo bi kitanja, no malo smirgla da se poravnaju krila i sve sjedne na mjesto. Takodjer upravu su oni koji kazu da revell sfusa uvijek nesto, no ja vjerovatno jos nisam dosao u tu fazu da bi sve primjecivao...no ako je nesto pogresno, pogresno je.....
Ustvari, ja sam trebao mozda napomenuti da je ta maketa poklon, a znate ono o konju i zubima, tako da sam (kad me je obisla ideja da nesto prekrajam po tom migu) odlucio ga napraviti OOB bez prevelikih zamaranja, onako za gust, a i fino ce popuniti kolekciju rusa koju slazem..... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Uto Sij 31, 2006 11:41 am Naslov poruke: |
|
|
| Damir Napisao/la: | Fotka cockpita u zelenoj boji je (najvjerojatnije) iz muzeja Kbely (Prag; Ceska). Tamo je prednji dio trupa izrezan i spusten na pod, tako ga da posjetitelji mogu razgledavati. U originalu je boja vise tirkizna (plavija) nego na fotki.
Uz navedeno, dodao bih par svojih komentara:
- kotaci su potpuno neupotrebljivi. Nuzna je zamjena, cak i kod onij koji ne traze dlaku u jajetu.
- ja jos nisam radio maketu, ali sam cuo (i vidio fotke sastavljanja) da je spoj krilo-trup takodjer fulan i da i na tome mjestu proizvodjac kita moze dobro zaradjivati. Ti (Igore) kazes da na tom mjestu nema kitanja. Mozda se nisi sjetio prilikom pisanja ?
- cockpit nije sasvim tocan. Sjedalo je za, recimo - trojku, ostatak mozda dobije cetvorku. Naravno, za zatvoreni cockpit je OK, ovo pisem samo za "detaljiste"...
- postoji drugi (kvalitetan) Mig-21f - Bilekov. Ja sve razmisljam da kupim tog Bileka, pa da nesto izmajmuniram kombinacijom ove dvije makete (kad ovu vec imam). Inace bih radije uzeo Bileka + aftermarket |
Nisam se sjetio Bileka -hvala na podsjećanju Damire. Nisam do sad vidio njihovog f-13, nego UB i MF, pa ako netko ima maketu bilo bi lijepo vidjeti komparativnu recenziju...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Sij 31, 2006 11:45 am Naslov poruke: |
|
|
| Grunf Napisao/la: |
Nisam se sjetio Bileka -hvala na podsjećanju Damire. Nisam do sad vidio njihovog f-13, nego UB i MF, pa ako netko ima maketu bilo bi lijepo vidjeti komparativnu recenziju...  |
Koiko znam, Bilek nazalost nema MF (ima f, PF i PFM), a od dvosjeda ima U i UM. No, svejedno je kojega si vidio, sve te makete su vrlo slicne po stilu, a i spruei su dobrim dijelom zajednicki. Nazalost nemam "f", pa ne mogu usporediti sa crtezima. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Sij 31, 2006 11:51 am Naslov poruke: |
|
|
Ja imam Bileka.. al se bojim da ista pisem..jer sam dao na jednom drugom forumu prednost Bileku pa samo sto me tukli nisu
Ako je Roman ovdje clan on vam moze detaljno napisati koje su prednosti bileka(i meni je vrlo detaljno napisao review)
Sta znam ako hocete brzo slklopljivu maketu tu je revell ako ocete malo tacniju tu je bilek
al obe imaju greske..obe imaju nos pogresan i horizontalne repne povrsine to sam ja primjetio..vjerovatno ima tu jos stvari
flanker: poruka promijenjena dana: Uto Sij 31, 2006 11:52 am; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Uto Sij 31, 2006 11:52 am Naslov poruke: |
|
|
| Damir Napisao/la: | | Grunf Napisao/la: |
Koiko znam, Bilek nazalost nema MF (ima f, PF i PFM), a od dvosjeda ima U i UM. No, svejedno je kojega si vidio, sve te makete su vrlo slicne po stilu, a i spruei su dobrim dijelom zajednicki. Nazalost nemam "f", pa ne mogu usporediti sa crtezima. |
Da u pravu si nisam vidio MF/ UB , nego PFM i UM - danas pišem postove brže nego mislim  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Sij 31, 2006 12:29 pm Naslov poruke: |
|
|
| Naravno postoji i Academy......nisam 100% siguran no to je isto F-13, odnosno C varijanta....... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Sij 31, 2006 2:15 pm Naslov poruke: |
|
|
| igor1221 Napisao/la: | | Naravno postoji i Academy......nisam 100% siguran no to je isto F-13, odnosno C varijanta....... |
Mislim da ni Academy (prije njega Hasegawa) ne zna bas tocno... No ta maketa pokazuje da je i Hasegawa nekad radila Ruse...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|