Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| zec 1
 | | Član od: 02 Stu 2006 | | Poruke: 414 | | Mjesto: ivanic grad |
|
Upisano: Sub Kol 21, 2010 8:23 pm Naslov poruke: Avia FL 3 |
|
|
Ova minijatura u konačnici trebala bi predstavljati FL 3 na uzletištu Sveta Nedelja. Slijedi popravak grešaka,malo detalja na motorima, sjenčanje i lakiranje. Pozdrav!
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Taurus
 | | Član od: 15 Stu 2009 | | Poruke: 583 | | Mjesto: Kutina |
|
Upisano: Sub Kol 21, 2010 9:23 pm Naslov poruke: |
|
|
Lijep aviončić,lijepe oznake,i lijep amblem na trupu.
Poz..Marijan. _________________ SAMO SU MRTVI VIDJELI KRAJ RATA! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| frka
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1511 | |
|
Upisano: Sub Kol 21, 2010 10:27 pm Naslov poruke: |
|
|
| Simpatična maketica ali ima grešaka. Prva je da je oznaka samo na desnom krilu gore, a vjetrobransko staklo je kod "kabriolet" primjeraka zaobljeno - to se lijepo vidi na slikama pravog aviona. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| potez XXV
 | | Član od: 03 Svi 2006 | | Poruke: 853 | |
|
Upisano: Sub Kol 21, 2010 10:43 pm Naslov poruke: |
|
|
Super sto netko sastavlja aviu.
Osim ovog sto je g. Frka naveo, ja bih i ovo spomenuo:
-ja bih ipak stavio onaj visi pokrov sto ide od kabine do repa, mislim da su ga nase avie imale bez obzira sto su sa otvorenom kabinom.
Neka potvrde bolji znalci, ali gledajuci fotke ove avie NDH radi se o "visem pokrovu" ili bar nesto razlicitom od onog nizeg.
To se po meni vidi na fotki iz knjige "ZNDH" Frka, Novak, Pogacic na 45str. (izdanje na francuskom).
-takoder, ispusi motora idu kroz trup odnosno kapotaz motora i izlaze pokraj otvora za dovod zraka u karburator. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| zec 1
|
Upisano: Ned Kol 22, 2010 1:29 am Naslov poruke: |
|
|
Popravak u tijeku
Uploaded with ImageShack.us
Prepravljeno:

zec 1: poruka promijenjena dana: Ned Ruj 05, 2010 12:49 pm; prepravljeno ukupno 3 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mario Raguž
 | | Član od: 09 Stu 2005 | | Poruke: 1284 | | Mjesto: Dubrovnik |
|
Upisano: Ned Kol 22, 2010 9:08 am Naslov poruke: |
|
|
Simpa maketa i puna kolegijalnost kolega maketara u ukazivanju na nedostatke! Svaka čast! _________________ Svi smo mi Marko Babić |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Karaya
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2103 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Pon Kol 23, 2010 9:25 am Naslov poruke: |
|
|
Koji je to proizvodac, ja sam je bio trazio ali na kraju dobio info da se vise ne proizvodi.
Gdje si je nabavio.
Meni se svida!  _________________ Vedran |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Antun Janković
 | | Član od: 04 Kol 2008 | | Poruke: 2300 | | Mjesto: Swansea |
|
Upisano: Pon Kol 23, 2010 11:04 am Naslov poruke: |
|
|
Jako dobra !!!
Sviđaju mi se te povjesne domaće... _________________ potpis |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Kol 23, 2010 5:10 pm Naslov poruke: |
|
|
Nadovezujući se na ovo što su rekli kolege Danijel i Marin, a za one koje će se ubuduće prihvatiti rada na RS-ovoj maketi, treba reći da hrbat (dio br. 33) ne ide ni na jednu našu (što reče Danijel) "cabrio" Aviu. Preplitak je. Tako da i na "cabrio" inačicu treba staviti onaj viši hrbat - za "limuzinu" (dio br. 36). Ali ni taj po konturi nije posve točan, pa ga treba malo prilagoditi, a svakako poraditi na "rebrima" hrpta jer su prilično površno i time pogrešno prikazana. Jedino kaj je to malo "picav" posao na ovako minijaturnoj maketi. Ali se pogrešna kontura ipak vidi i na takvom "komarcu" od makete ...
Nadalje su u pravilu naše "cabrio" Avie imale više "bubble" vjetrobran (izrazitije konveksan nego što je ponuđen u kutiji) i većinom nisu imale središnji ram na tom vjetrobranu. Ali treba paziti koji se aparat odabere za izradu jer je bilo i izuzetaka. Isto tako su vjetrobrani (ramovi) na zatvor. kabini nešto drugačiji nego ih je dao RS models. Dakle, praktički ni jedna kabina koju daje proizvođač ne valja.
Vezano za ispuhe, na popravljenoj maketi se to baš ne vidi dobro, pa evo referentna fotka kako bi to otprilike trebalo izgledati:
I na koncu, ja ne bih odabrao ovako zelenu boju, mislim da bi trebala imati znatno maslinastiji - nekakav sivozeleni ton. I šahovnica na gornjem krilu bi svakako trebala biti nešto manja - otpr. 1/3 dubine krila (možda "zericu" veća), mada je ovo vjer. najmanja koju si imao pri ruci ... A ako je ikako moguće trebalo bi aplicirati i "zericu" manji znak 1.ZL (Sisak) na nosu. Ne znam je li si to sâm (do)crtao ili je to dekal /koji je ionako u pogrešnoj boji (bijeloj umjesto žutoj - barem za aparat(e) za koje ih je RS ponudio)/ ... Znači, ako si ponuđeni dekal samo dobojio žutom bojom, onda je bolje da ga se ne koristi ako se želi što vjernija rekonstrukcija oznaka na maketi.
Vjerujem da se kolega Zec neće ljutiti zbog ovog "vodiča" za one kojima će AVIA biti budući projekt, jer sve u svemu maketa je jako lijepo napravljena, a većina grešaka koje se gore spominju idu "na dušu" proizvođaču - RS-modelsu. Tako da će oni "zahtjevniji" tu imati dosta posla da se to sve dotjera u red, mada tako ne izgleda kad se otvori kutija i vidi 3 i pol dijel(ov)a za sklapanje ... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| zec 1
|
Upisano: Uto Ruj 07, 2010 4:18 pm Naslov poruke: |
|
|
Pokušal sam ispraviti nedostatke pa evo par fotki.Loše su kao i fotograf i vrijeme.Konstruktivne primjedbe su dobro došle.Slijedi malo starenja i dotjerivanje podloge.Kaj se danas napravi-napravi.Dosta mi je ovog mališana.Pozdrav!
Uploaded with ImageShack.us |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Taurus
 | | Član od: 15 Stu 2009 | | Poruke: 583 | | Mjesto: Kutina |
|
Upisano: Uto Ruj 07, 2010 5:42 pm Naslov poruke: |
|
|
Lijepo za vidit Darko.
Nije te dugo bilo,od čega je podloga? _________________ SAMO SU MRTVI VIDJELI KRAJ RATA! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| zec 1
|
Upisano: Uto Ruj 07, 2010 6:18 pm Naslov poruke: |
|
|
Šmirgl.Mora se delat i čekat zimu Pozdrav!
zec 1: poruka promijenjena dana: Čet Ruj 09, 2010 8:11 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1984 | |
|
Upisano: Uto Ruj 07, 2010 7:52 pm Naslov poruke: |
|
|
nisi baš fotkao od ispod ali prema onoj jednoj na kojoj se nešto vidi se čini da su ti oznake pobjegle malo prema sredini, trebale bi biti bliže žutoj oznaci (vidi temu u povijesnoj rubrici). Sad kad si si dao truda za sve ovo prije navedeno ovo će ti biti mačji kašalj. _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Ruj 08, 2010 5:18 pm Naslov poruke: |
|
|
Ma to je to. Prepravke su dale rezultata! Nisam doduše siguran ovak "iz rukava" za ovo kaj hornet priča, ali sad to izgleda puuuno bolje ... A vidim da si uspjel riješiti i šahovnicu na repu.
Svaka čast kaj imaš živaca za ovu kutiju šibica ... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1984 | |
|
Upisano: Sri Ruj 08, 2010 7:00 pm Naslov poruke: |
|
|
| prelude Napisao/la: | | ...Nisam doduše siguran ovak "iz rukava" za ovo kaj hornet priča... |
govorim o ovom
a sudeći prema onoj jednoj fotki makete gdje se vidi šahovnica od ispod krila. S obzirom na preinake same makete odrađene od početka ovog topika mislim da mu još ova sitnica neće biti previše teška i nemoguća.
EDIT: malo dodatno pronjuškao
s druge strane u objavljenoj literaturi ima bar dvije fotke gdje se vidi da je grb smješten kao i na maketi, no to su fotke zatvorene verzije. Postoji fotka i u knjizi o Kulenovićkoj, također zatvorene verzije, gdje je grb slabo vidljiv i može se varljivo zaključiti sam položaj grba.
S obzirom na ovaj moj editirani dodatak maketa se niti ne mora mjenjati  _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|