Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Wash ...milioniti put..

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
dule

Član od: 12 Sij 2009
Mjesto: Plandiste
PorukaUpisano: Sub Jul 10, 2010 6:32 pm    Naslov poruke: Wash ...milioniti put.. Citiraj ovaj komentar

Mad Pozdrav kolege posto sam se danas posteno namucio sa washem kojeg sam radio sa suvim pastelima i detergentom za sudove resio sam da probam wash sa uljanim bojama jer mi je nocna mora da brisem celu maketu koju sam namolovao sa suvim pastelima(a na sliakama je delovalo tako jednostavno) dobro da ne duzim da li ima veze cena boje na konacni ishod i mogu li umesto terpetina koristiti neki uljani razredjivac?
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Andrej

Član od: 13 Pro 2006
PorukaUpisano: Sub Jul 10, 2010 6:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Koliko sam vidio Aranza radi sa uljanim bojama koje koštaju 16 kkn velika tuba. Tako da po tome mislim da kvaliteta uljane boje nije bitna. Ja osobno koristim iste te ( slovenski Studio) ali imam i nekoliko rembrandt uljanih boja i tako velika razlika (bar što se tiće našeg hobbya) nije.

Nadalje wash možeš raditi i sa uljnim razrijeđivačom ili sa terpentinom. Ja osobno washam s uljnim razrijeđivačem a ti kako želiš,probaj oboje.

Pazi samo na terpentin,prejak je i ako ga previše naneseš jede boju i lak
Natrag na vrh
dule

PorukaUpisano: Sub Jul 10, 2010 7:02 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala kolega (lako je meni za Aranzu on je doktor za to Wink )nego citao sam o washu ali me zaniam ima li neki dobar link gde je to prikazano onako detaljno korak po korak?
Natrag na vrh
batana

Član od: 16 Svi 2009
PorukaUpisano: Sub Jul 10, 2010 7:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dule, sa uljanim washom nemam popravnog , nadam se da to znas...
ULjani wash nije Idiots Proof tehnologija.
Natrag na vrh
dule

PorukaUpisano: Sub Jul 10, 2010 7:38 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Znam da se mora naneti tacnu u panele ali vidim da se moze obrisati visak jer uvek nesto malo pobegne.
Natrag na vrh
von Stuck
Administrator
Član od: 08 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Jul 12, 2010 7:30 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

dule Napisao/la:
Znam da se mora naneti tacnu u panele ali vidim da se moze obrisati visak jer uvek nesto malo pobegne.

...kod zrakoplova u panele što se trupa i krila tiče , a uvijek se višak koji pobjegne može obrisati. Kod oklopa baš i ne brišem višak ali radim sa vrlo razrjeđenom uljnom bojom (kako kad) pa nema negativnog efekta, dapače.
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Pon Jul 12, 2010 9:00 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kakva su iskustva sa brzinom sušenja, ako se umjetnička uljana boja razrjeđuje sa uljnim sintetičkim otapalom, a ne sa terpentinom? Jel brže ili sporije? Uljane umjetničke boje + terpentin se obično suše 3-4 dana dok se ne osuše kako treba. Radio sam par puta wash po principu da enamel boju razrjedim sa uljnim razređivačem, a podloga je akrilni lak. Nisam imao problema sa uklanjanjem viška boje.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Andrej

Član od: 13 Pro 2006
PorukaUpisano: Pon Jul 12, 2010 10:28 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:
Kakva su iskustva sa brzinom sušenja, ako se umjetnička uljana boja razrjeđuje sa uljnim sintetičkim otapalom, a ne sa terpentinom? Jel brže ili sporije?
Puno brže naravno. Max 18 sati. Sve moje makete su washane tako i sve se osuše jako brzo,nekada ih ostavim prek noći ,nekada sa fenom osušim ali nuspojava nikada nije bilo.
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Pon Jul 12, 2010 10:52 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Andrej Napisao/la:
Grunf Napisao/la:
Kakva su iskustva sa brzinom sušenja, ako se umjetnička uljana boja razrjeđuje sa uljnim sintetičkim otapalom, a ne sa terpentinom? Jel brže ili sporije?
Puno brže naravno. Max 18 sati. Sve moje makete su washane tako i sve se osuše jako brzo,nekada ih ostavim prek noći ,nekada sa fenom osušim ali nuspojava nikada nije bilo.
Hvala Andrej, puno si mi pomogao. Very Happy

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
dule

PorukaUpisano: Pon Jul 12, 2010 6:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Posto planiram da probam tamiya acryl gloss X-22 kakva su vasa iskustva sa ovim proizvodom?
Natrag na vrh
tiger
Gost
PorukaUpisano: Pon Jul 12, 2010 6:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dule, probaj ne možeš pogriješiti. Meni je to definitivno prozirni sjajni lak broj jedan. Ja svoje makete ostarujem terpentinom i slikarskim uljanim bojama i uvijek prije lakiram maketu tim lakom. Sretno!
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma