Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeęu temu |
Autor |
Poruka |
| killa
 | Član od: 15 Ruj 2009 | Poruke: 2325 | |
|
Upisano: Uto Jul 06, 2010 4:31 pm Naslov poruke: ZapadnjaĆØki avioni u JRV |
|
|
Ti me avioni najviŔe,zanimaju,nemam puno o njima,profili nacrti i crteži,nemam fotografija...
Prvo,evo zrakopolova za koje ja znam da su bili
Mene zanimaju iskljuèivo mlazni,ali tema je i za klipne,ja nemam niŔta dokumentacije za klipne,pa ako se neko hoæe nadovezati bilo za klipne ili mlazne bio bih zahvalan
po mojim saznanjima su služili
Lockheed TV-2,Lockheed RT-33A
F-84G,F-86D,E,IF-86-D,F-86F-30
to su svi koji znam...
za makete...
1/48
F-84G-tamiya (to Ʀe bolje znati kolega Timmy koje su potrebne izmjene).
F-86F-30-hasegawa potrebno promijeniti:
Citat: | Maketa sama po sebi ne treba puno aftermarket dodataka i mogu preporuèiti jedino Eduard Zoom set za kokpit zbog pojaseva, instr. table i par ruèkica i to je sve Ŕto sam koristio na maketi. Jedino treba instr. tablu koja je od Eduarda tvornièki ofarbana, prebojati u crno jer su svi jugo Sabreovi imali potpuno crni kokpit . I kod tog Eduard Zoom seta se dobiju 2 instr. table: za F-30, F-35 i F-40 podvarijante Sabreova. Za jugo Sabrea treba ovu kasniju tablu za F-35/F-40. Na trupu ispred desne zraène koènice treba ukloniti onaj usisnik jer ga jugo Sabreovi nisu imali i treba ispred poèetka vertikalca ukloniti takoðer jednu izboèenu ploèu s otvorom koje takoðer nije bilo kod jugo Sabreova. U principu, to je to od preinaka. Krila su odgovarajuæa jer su bez pretkrilca. I bitno je da kod podkrilnih tankova odabere krilca bez onih boènih krilaca na vrhovima glavnih krilaca jer se u maketi dobiju 2 vrste krilaca za tankove. |
Tekst by:Timmy
F-86D-revell,ne early verzija,nego late...
To je sve Ŕto ja znam..
Evo malo dokumentacije,iz yuvam blitena je malo sumnjiva..
PROFILI:
Eto to bi bilo to od mene,nadam se zanimljivim slikama i raspravi
Pozdrav,Sven... |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Jul 06, 2010 7:03 pm Naslov poruke: Re: ZapadnjaĆØki avioni u JRV |
|
|
killa Napisao/la: |
|
ZaŔto je sumljva? ImaŔ li neŔto bolje?
Pitam zato Ŕto bi i sam pokuŔao pronaæi.
Postoji knjiga Jet's, ali u suŔtini obraðuje isto, samo puno viŔe fotki.
To bi ti svakako preporuĆØio da nabaviÅ”.
F-86F nikada nije letio u JRZ, to si vjerojatno izvadio iz konteksta, jer F-86F na maketama koje korismimo ima ista krila kao i F-86E modela koji je koristio JRZ. Kanadske produkcije, Mk.5.
Btw, lovce si sve nabrojao osim Foland Gnata, ali to je samo bio probni (2 komada) na ispitivanju, ali se odustalo od daljnje nabavke. Letjeli su u VOC-u. Jedan je imao nezgodu.
Od mlaznih zapadnih JRZ je koristio mlazne transportne, kao VIP, Caravellu, Boeing 707, Falcon 50 i Learjet 25.
Btw, proèitaj joŔ jednom ipak taj tekst, bez obzira Ŕto ti je èudan. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Timmy Administrator
 | Član od: 16 Stu 2005 | Poruke: 2402 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Jul 06, 2010 7:19 pm Naslov poruke: |
|
|
Killa, tekst je ok ali preporuèio bih ti da crteže iz ovog èlanka s profilima i naèinom oznaèavanja te rasporedom boja usporediŔ s fotografijama pravog dotiènog aviona da tu ne bi bilo zabune. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| killa
|
Upisano: Uto Jul 06, 2010 7:25 pm Naslov poruke: Re: ZapadnjaĆØki avioni u JRV |
|
|
tiger Napisao/la: | killa Napisao/la: |
|
ZaŔto je sumljva? ImaŔ li neŔto bolje?
Pitam zato Ŕto bi i sam pokuŔao pronaæi.
Postoji knjiga Jet's, ali u suŔtini obraðuje isto, samo puno viŔe fotki.
To bi ti svakako preporuĆØio da nabaviÅ”.
F-86F nikada nije letio u JRZ, to si vjerojatno izvadio iz konteksta, jer F-86F na maketama koje korismimo ima ista krila kao i F-86E modela koji je koristio JRZ. Kanadske produkcije, Mk.5.
Btw, lovce si sve nabrojao osim Foland Gnata, ali to je samo bio probni (2 komada) na ispitivanju, ali se odustalo od daljnje nabavke. Letjeli su u VOC-u. Jedan je imao nezgodu.
Od mlaznih zapadnih JRZ je koristio mlazne transportne, kao VIP, Caravellu, Boeing 707, Falcon 50 i Learjet 25.
Btw, proèitaj joŔ jednom ipak taj tekst, bez obzira Ŕto ti je èudan. |
Hvala na odgovoru,evo idemo redom znam da nije letio,nego je maketa f i sa tim dodatnim preinakama pretvara u E verziju..
Hvala na informaciji...
Jep,isprintao sam si,pa bum prije spavanja,Jets knjigu imam u PDF,a sutra Ʀu je imati i isprintanu...
Imam joŔ knjigu Održavanje aviona F-86
evo i rapidshare link..
Kod: | http://rs864.rapidshare.com/files/405178914/Yugoslav_jets_aircraft.rar |
Kod: | http://rapidshare.com/files/405181504/Odrzavanje_aviona_F-86D_Sabre.rar |
JoŔ jednom hvala nadam se Ŕto veæem broju slika i informacija  |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| killa
|
Upisano: Uto Jul 06, 2010 7:30 pm Naslov poruke: |
|
|
Timmy Napisao/la: | Killa, tekst je ok ali preporuèio bih ti da crteže iz ovog èlanka s profilima i naèinom oznaèavanja te rasporedom boja usporediŔ s fotografijama pravog dotiènog aviona da tu ne bi bilo zabune. |
Bum æim naðem joŔ slika tek imam za nekoliko njih,pa slobodno pomagajte  |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| killa
|
Upisano: Uto Jul 06, 2010 7:59 pm Naslov poruke: |
|
|
evo par slika Ŕto ja imam
088
106,084,094
F-84 thunderjet 712
f-84 523
f-84 nepoznati (Mostar)
 |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
 | Član od: 06 Stu 2005 | Poruke: 1711 | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Uto Jul 06, 2010 9:20 pm Naslov poruke: |
|
|
1. O F-86E(M) Sabreu
ZnaĆØi da pojasnim ovo E-F pitanje. Glavna razlika za maketara je krilo. F-86E je imao rano krilo sa pretkrilcima i takve Yu nije imala.
Nakon toga dolazi "hard wing" tzv. 6-3 krilo koje nije imalo pretrilca ali je imao jedan mali fens na napadnoj ivici krila. Ovo krilo se ugraðivalo na F-86F-30. F-86F-40 je imao takoðer hard wing, ali produžen i zato ne odgovara za YU varijantu.
Krila su lijepo pojaŔnjena u jednom broju naŔeg 9A-RC biltena, a evo i jedan link na tu temu
http://f-86.tripod.com/wings.html
E sad, ono Ŕto zbunjuje maketare je to Ŕto YU uopæe nije imala F-86, veæ je imala licencno proizvoðene Canadair Mk. IV (ne 5!) Sabrove koji su u biti bili F-86E sa 6-3 krilom (zato crni cockpit jer su ih kanaðani tako proizvodili). Druga oznaka za CL Mk.IV Sabra je F-86E(M) gdje M znaèi modificiran. Canadair je takoðer proizvodio mi Sabra Mk.VI, koji je pak ekvivalent F-86F-40, dakle ne valja za Yu. Maketara æe možda zanimati da je Italija imala identiène Sabrove kao i YU, pa zaguglajete po talijanskim walkaroundima za detalje.
Zato nam za maketu treba F-86F-30, na kojem da se dobije F-86E trup treba ukloniti izboèeni panel na leðima kod korijena repa.
Što se tièe maketa, ne znam za 1/72, ali se sjeæam da je Hellerov F-86 nekad bio solidna maketa za raditi JugoŔa. U 1/48 osim Hasegawe, nimalo loŔiji nije ni Academy koji za iste ili manje novce daje i kompletan motor s kolicima i otvorene panele sa strojnicama.
Za primjer, na slici ispod je Academijev F-86 kojeg sam napravio prije viŔe od 10 godina.
2. Što se tièe F-86D razlika izmeðu Yu i amerièkih Sabredogova je u kuæiŔtu koèionog padobrana, pa je samim tim i zavrŔetak repa malo drugaèiji.
Meưutim Revell pakira obe makete (i rani i kasni), s tim da je jedan originalni Revell, a drugi je prepakirani ProModeler. Za Yu SabreDoga trebate originalni Revell, tj. ovo pakiranje:
http://www.hrcappuccino.org/articles/recenzije/Revell%20Sabre%20dog.htm
A ovdje je i okohodac Yu Sabredoga:
http://www.hrcappuccino.org/articles/okohodac/F-86D.htm
3. F-84G radi Revell i Tamiya u 1/48. Za 1/72 ne znam kako je danas, ali nekad Heller nije bio loÅ”.
I Tamiya i Revell su dobre makete od kojih se može napraviti super maketa, iako se Revellu može malo zamjeriti na obliku stakla kabine, ali nije neka greŔka. Zanimljivo obje makete imaju totalno drugaèije panelne linije
Evo i okohodac:
http://www.hrcappuccino.org/articles/okohodac/F-84G.htm
4. Za T-33 jedina opcija u 1/48 je Hobbycraft i maketa je nažalost konturno dosta pogreŔna. Ima lijepu panelizaciju i složena lièi na T-33, ali...dalje je stvar ukusa.
Knjiga Jets je stara ko Biblija, ali je zasad najbolja na tu temu i ja je takoðer preporuèam. Autor je Milan Micevski i moguæe ju je nabaviti. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| killa
|
Upisano: Uto Jul 06, 2010 9:28 pm Naslov poruke: |
|
|
Tomo Napisao/la: | 1. O F-86E(M) Sabreu
ZnaĆØi da pojasnim ovo E-F pitanje. Glavna razlika za maketara je krilo. F-86E je imao rano krilo sa pretkrilcima i takve Yu nije imala.
Nakon toga dolazi "hard wing" tzv. 6-3 krilo koje nije imalo pretrilca ali je imao jedan mali fens na napadnoj ivici krila. Ovo krilo se ugraðivalo na F-86F-30. F-86F-40 je imao takoðer hard wing, ali produžen i zato ne odgovara za YU varijantu.
Krila su lijepo pojaŔnjena u jednom broju naŔeg 9A-RC biltena, a evo i jedan link na tu temu
http://f-86.tripod.com/wings.html
E sad, ono Ŕto zbunjuje maketare je to Ŕto YU uopæe nije imala F-86, veæ je imala licencno proizvoðene Canadair Mk. IV (ne 5!) Sabrove koji su u biti bili F-86E sa 6-3 krilom (zato crni cockpit jer su ih kanaðani tako proizvodili). Druga oznaka za CL Mk.IV Sabra je F-86E(M) gdje M znaèi modificiran. Canadair je takoðer proizvodio mi Sabra Mk.VI, koji je pak ekvivalent F-86F-40, dakle ne valja za Yu. Maketara æe možda zanimati da je Italija imala identiène Sabrove kao i YU, pa zaguglajete po talijanskim walkaroundima za detalje.
Zato nam za maketu treba F-86F-30, na kojem da se dobije F-86E trup treba ukloniti izboèeni panel na leðima kod korijena repa.
Što se tièe maketa, ne znam za 1/72, ali se sjeæam da je Hellerov F-86 nekad bio solidna maketa za raditi JugoŔa. U 1/48 osim Hasegawe, nimalo loŔiji nije ni Academy koji za iste ili manje novce daje i kompletan motor s kolicima i otvorene panele sa strojnicama.
Za primjer, na slici ispod je Academijev F-86 kojeg sam napravio prije viŔe od 10 godina.
2. Što se tièe F-86D razlika izmeðu Yu i amerièkih Sabredogova je u kuæiŔtu koèionog padobrana, pa je samim tim i zavrŔetak repa malo drugaèiji.
Meưutim Revell pakira obe makete (i rani i kasni), s tim da je jedan originalni Revell, a drugi je prepakirani ProModeler. Za Yu SabreDoga trebate originalni Revell, tj. ovo pakiranje:
http://www.hrcappuccino.org/articles/recenzije/Revell%20Sabre%20dog.htm
A ovdje je i okohodac Yu Sabredoga:
http://www.hrcappuccino.org/articles/okohodac/F-86D.htm
3. F-84G radi Revell i Tamiya u 1/48. Za 1/72 ne znam kako je danas, ali nekad Heller nije bio loÅ”.
I Tamiya i Revell su dobre makete od kojih se može napraviti super maketa, iako se Revellu može malo zamjeriti na obliku stakla kabine, ali nije neka greŔka. Zanimljivo obje makete imaju totalno drugaèije panelne linije
Evo i okohodac:
http://www.hrcappuccino.org/articles/okohodac/F-84G.htm
4. Za T-33 jedina opcija u 1/48 je Hobbycraft i maketa je nažalost konturno dosta pogreŔna. Ima lijepu panelizaciju i složena lièi na T-33, ali...dalje je stvar ukusa.
Knjiga Jets je stara ko Biblija, ali je zasad najbolja na tu temu i ja je takoðer preporuèam. Autor je Milan Micevski i moguæe ju je nabaviti. |
Hvala na inforamicjama,ima jedan academyev F-86F-30 u 48 u algoritmu u avenue mall-u bila su dva prije jedan mjesec i ja sam uzeo jednoga...
stavio sam za knjigu JETS gore rapidshare kod....
JoÅ” jednom hvala...  |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| killa
|
Upisano: Uto Jul 06, 2010 9:37 pm Naslov poruke: |
|
|
Citat: | Nesto fotki i od mene, skupljano od svakuda... N.A. F-86E Sabre
i na kraju...
 |
Slike by Dr.Vlado  |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| killa
|
Upisano: Uto Jul 06, 2010 9:57 pm Naslov poruke: |
|
|
By:Timmy...  |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | Član od: 17 Lis 2005 | Poruke: 1985 | |
|
Upisano: Uto Jul 06, 2010 10:25 pm Naslov poruke: |
|
|
killa Napisao/la: |
f-84 nepoznati (Mostar)
 |
Kako nepoznat? PiŔe ti na repu.
BTW. svojedobno je snimljen 15 min. film "Drugovi" sa sabre-ovima nažalost uglavnom noæne snimke, i serija "Letovi koji se pamte" s thunderjetima _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| killa
|
Upisano: Uto Jul 06, 2010 10:31 pm Naslov poruke: |
|
|
hornet Napisao/la: | killa Napisao/la: |
f-84 nepoznati (Mostar)
 |
Kako nepoznat? PiŔe ti na repu.
BTW. svojedobno je snimljen 15 min. film "Drugovi" sa sabre-ovima nažalost uglavnom noæne snimke, i serija "Letovi koji se pamte" s thunderjetima |
imate pravo je sam gledo na slici u manjoj rezoluciji pa nisam vidjeo..
Ima negdje tih filmova na netu?? |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | Član od: 17 Lis 2005 | Poruke: 1985 | |
|
Upisano: Sri Jul 07, 2010 1:46 am Naslov poruke: |
|
|
svojedobno su bili na ABG
"letovi koji se pamte" u google i dobit æeŔ linkove za jednu epizodu 1. (prema imdb 5.) serija navodno nikad nije prikazana tako da je do snimaka teŔko ili nikako doæi. Ako naðem linkove za joŔ dvije (meni poznate epizode) javim. _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Jul 07, 2010 6:28 am Naslov poruke: |
|
|
Tomo Napisao/la: | Canadair Mk. IV (ne 5!) |
...moj lapsus, pisao sam napamet. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| killa
|
Upisano: Sri Jul 07, 2010 11:49 am Naslov poruke: |
|
|
Kod: | http://rapidshare.com/files/117753108/Drugovi.rar.html |
Hvala kolega Hornet,Film drugovi... |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne moete slati svoje poruke u ovom forumu Ne moete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne moete izmijeniti vlastite poruke Ne moete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne moete glasati u anketama foruma
|