Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

SLC 200 "MAIALE"-MODEL VICTORIA 1/35
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> "Full build" recenzije
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
frka

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Svi 03, 2006 10:28 pm    Naslov poruke: SLC 200 "MAIALE"-MODEL VICTORIA 1/35 Citiraj ovaj komentar

Za proizvodjaca Model Victoria sigurno nije cula vecina od vas pa tako ni ja, sve dok prije par dana nisam u Trstu naletio na ovaj draguljcic - SLC 200 Maiale (na talijanskom - Svinja).

Radi se resinskoj maketi u mjerilu 1/35 koje predstavlja jedno od najuspjesnijih i najkopiranijih diverzantskih podvodnih oruzja - jahace torpedo. Dizajnirano u Italiji polovicom tridesetih godina pod nazivom SLC (Siluro a Lenta Corsa iliti Sporohodni torpedo) ovo podvodno vozilo za dva diverzanta bilo je zapravo prepravljeni torpedo od 533 mm. Umjesto stroja na komprimirani zrak ugradjeni su akumulatori i elektromotor koji je mogao postići brzinu od oko 3 cvora. Cijelo je vozilo bilo dugacko 6,70 m i tesko 1.400 kg. Na prednjem dijelu bila je jednostruka ili dvostruka bojeva glava od 250 kg eksploziva (toluola) koja se mogla pod vodom odvojiti od vozila. Diverzanti bi je obicno objesili ispod kobilice broda kojega su kanili potopiti, ili bi je jednostavno odlozili na dnu ispod broda, aktiviravsi prethodno satni mehanizam. Vozilom bi se onda brzo udaljili. Vozilo je imalo autonomiju od oko 15 nautickih milja a dubina ronjenja bila je do 30 metara. Vozilo je bilo opremljeno kormilima smjera i dubine kojima je upravljao prednji operater, kao i kutijom za razni pribor - rezace, kuke, koloture za podizanje zaprecnih mreza i dr. Diverzanti su bili obuceni u suha ronilacka odijela marke Belloni te opremljeni aparatima zatvorenog kruga disanja marke Pirelli. Buduci da su udisali cisti kisik, zbog njegove toksicnosti pod vecim tlakom dubina ronjenja bila im je ogranicena na najvise 12m.
Nesumnjivo najveci uspjeh talijanski su diverzanti postigli 9. prosinca 1941. kada su se uvukli u ratnu luku Aleksandrija i tamo potopili dva britanska bojna broda - QUEEN ELISABETH i VALIANT. No treba istaknuti da su imali i niz drugih uspjeha (napadi na sidriste pred Gibraltarom) ali i katastrofa (napad na Maltu). U svakom slucaju SLC se pokazao kao sasvim upotrebljivo diverzantsko oruzje pa su ga kopirale sve velike sile, svatko na svoj nacin.
Maketa
Maketa je, kako sam vec rekao, napravljena od resina te fotojetkanih dijelova. U kompletu je i jedan diverzant u punoj opremi. Resin je vrhunske kvalitete, prakticno bez rupica ili gresaka u odljevu, najbolji kojega sam ikad vidio. Figura diverzanta je izvrsno skulpturirana, u prirodnoj pozi i ne djeluje ukoceno kao inace puno drugih figura. U kompletu su i samoljepive naljepnice za instrumente u cockpitu, te prozirna plastika kao njihov poklopac.

Proizvodjac se pobrinuo i za dosta pregledne instrukcije sa puno slika, iako bi neke stvari bilo dobro da su opisane i tekstom. Cak su predvidjeni i kalupi za savijanje jetkanih dijelova sto je vrlo korisno. Prije pocetka slaganja preporucam dobro prouciti upute i pokusati slaganje bez ljepila da ne bi doslo do krivog slaganja nekih sitnijih, ali vaznih dijelova. Tu prvenstveno mislim na cijevi u cockpitu te nosace sajli za kormila.

Sastavljanje
Sastavljanje ide prema uputama bez problema, i prakticno se cijela maketa moze sloziti bez bojanja. Metalni dijelovi su vrlo njezni ali se dobro savijaju. Osobito treba paziti kako se namjesta zastitna resetka za propeler, pa je i tu najbolje najprije probati "na suho" prije lijepljenja. Prije bojanja treba po strani ostaviti jedino naljepnice za instrumente i prozirni poklopac, te zasebno obojati štitnik prednjeg cockpita.

Bojanje
SLC nije imao nekih mastovitih shema bojanja. Ili su bili crne, ili tamno zelene polusjajne boje. Ja sam koristio Humbrolov Schwarzgruen sa kojom kapi sive. Sve cijevi i izbocene povrsine sam kasnije naglasio svjetlijim nijansama.
Diverzant je dobio crno polusjajno gumirano odijelo, maska i aparat za disanje su takodjer crni, kao uostalom i boce s kisikom. Sve malo tonirano svjetlijim bojama i to je to.

Zakljucak
Iako nije jeftina, ovo mi je jedna od najdrazih maketica u 1/35 koje sam napravio u zadnje vrijeme. S jedne strane zbog vrhunske kvalitete, a s druge zbog ronjenja koje je dio moga zivota. Trebalo mi je da je slozim tocno tri dana, koliko sam se doma lijecio od angine. Svako zlo za neko dobro.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Bebonja
Gost
PorukaUpisano: Sri Svi 03, 2006 10:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vrlo interesantno .
Jako si to lijepo složio .
Stvarno još nisam vidio nešto takvo složeno .
Nego koliko je cijena modela ako nije tajna .
Ili sam opet nešto preskočio .

Very Happy Very Happy Very Happy
Natrag na vrh
Essex
Gost
PorukaUpisano: Sri Svi 03, 2006 11:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Klap klap Bravo, zbilja interesantno! Poznat mi je dobro taj prepad na aleksandrijsku luku ali uvik san bija lin da malo pobliže upoznam to talijansko diverzantsko oružje - al evo prosvitlija si me! Samo mali ispravak - napad se dogodija 19. prosinca 1941. u 06.20 ujutro (ne 9. prosinca) i Talijani ipak nisu potopili Queen Elisabeth i Valiant, prije bi se reklo da su ih oštetili (popravci na Valiantu trajali su 6 miseci, dok je Queen Elisabeth bija teže oštećen i bija je izvan stroja sve do lipnja 1943.). Naime oba su broda nakon eksplozija sila na plitko dno luke. Ipak ova akcija šest hrabrih ronilaca izbacila je iz igre jedine još dvi preostale kapitalne jedinice Royal Navy na Mediteranu al spretni Englezi su misecima prikrivali stvarnu štetu (Churchill je tek u travnju 1942. izvjestija parlament o stvarnoj sudbini brodova, čak je i posjetiteljima u aleksandrijskoj luci Queen Elisabeth izgleda netaknut). Glupi Talijani su sve to progutali i propustili najveću priliku u ratu da istiraju Engleze iz Sredozemnog mora (udarnu snagu Engleza činilo je u tom trenutku svega nekoliko lakih krstarica). Dugo nisu spoznali razmjer uspjeha svojih ronilaca al zato Englezi jesu - Churchill je naredija razvoj Chariots jahaćih torpeda i X-craft džepnih podmornica s kojima su onesposobili Tirpitza...

Još jednom super maketa i recenzija Very Happy
Natrag na vrh
von Stuck
Administrator
Član od: 08 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Svi 04, 2006 7:50 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nije lijepo.., super je! Vrlo vrijedan prilog maketarstvu.Hvala.Cool Very Happy Very Happy
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Svi 04, 2006 8:55 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vrlo zanimljivo i izvrsno napravljeno. Very Happy
Natrag na vrh
Herr Flick
Gost
PorukaUpisano: Čet Svi 04, 2006 9:45 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jako lijepo napisano... a i maketa ej vrlo zanimljiva Klap klap
a jos me nesto zanima, jel se ovo "svinja" odnosi na torpedo ili na covjeka koji ga vozi? Laughing
Natrag na vrh
frka

PorukaUpisano: Čet Svi 04, 2006 9:46 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Imas pravo Essex, lapsus calami, datum je naravno 19. prosinca. Oba su bojna broda de facto potopljena, jedino sto je more bilo plitko. To je jedan od rijetkih, ako ne i jedini znacajniji uspjeh talijanske RM u 2.sv.ratu.
Inace, kako je najavljeno, Italeri ce ove godine izbaciti svoju varijantu SLC-a u 1/35, a u istoj kutiji ce biti i MTM - eksplozivni camac. To je za nas osobito zanimljivo jer je sa MTM bila naoruzana njemacka diverzantska jedinica MEK 71 sa bazom u Malom Losinju 1944/45., koja je izvela vise akcija po nasoj obali. Najpoznatiji je bio neuspjeli napad eksplozivnim camcima na britansku krstaricu DELHI u Splitu. Jedan MTM su u vodama Molata zaplijenili i partizani, a postoje cak i njegove fotografije. [/i]
Natrag na vrh
frka

PorukaUpisano: Čet Svi 04, 2006 9:49 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Maiale su ga zvali vjerojatno zbog trbusastog izgleda. Cijena makete je paprena, oko 45 eura.
Natrag na vrh
imwhoim01
Gost
PorukaUpisano: Čet Svi 04, 2006 10:21 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jako lijepa maketa ali cijena Shocked
Natrag na vrh
Mario Raguž

Član od: 09 Stu 2005
Mjesto: Dubrovnik
PorukaUpisano: Čet Svi 04, 2006 7:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Slikano davnih dana, s "idiotom" u Muzeju tehnike i znanosti u Milanu

Natrag na vrh
frka

PorukaUpisano: Čet Svi 04, 2006 7:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ima ih sacuvanih na nekoliko mjesta u Italiji i u svijetu, jer su se koristili do 60-tih godina proslog stoljeca. Razlikuju se u detaljima - prednji stitnici, kutije za pribor i dr.
Natrag na vrh
markojeras

Član od: 08 Lis 2005
PorukaUpisano: Ned Svi 07, 2006 10:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Klap klap

Bravo Danijele! Divno provedeno bolovanje Very Happy

Da je barem više takvih 'trodnevnih' maketa...
Natrag na vrh
Strina

Član od: 10 Pro 2005
PorukaUpisano: Ned Svi 07, 2006 11:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bravo vrlo zanimljiva maketa! Hail you
Natrag na vrh
P-51

Član od: 24 Ožu 2006
Mjesto: Drniš/Šibenik
PorukaUpisano: Sri Jul 12, 2006 8:26 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo, nisam vidio da je gotova do jutros. Embarassed Strava, Hail you
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site AIM
0viking0
Moderator
Član od: 17 Lis 2005
Mjesto: Zagreb - Croatia
PorukaUpisano: Sri Jul 12, 2006 1:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jako dobra maketa i zanimljiva tematika. Za svaku pohvalu.

Hoće biti neka dioramica sa tračnicama ili je to to?
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> "Full build" recenzije Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma