Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
|
Upisano: Sri Lip 21, 2006 2:10 pm Naslov poruke: Novi hrvatski kamioni |
|
|
MORH je ugovorom iz 2004. kupio 3 kamiona nosivosti 10 tona, 12 kamiona nosivosti 5 tona, te 20 kamiona nosivosti 5 tona za prijevoz taktičko-komunikacijskoga sustava EriTac. U popisu su još 3 autocisterne za vodu (3000 l) i 1 autocisterna za gorivo (3000 l).
Ove godine smo mogli vidjeti na Jarunu povodom dana OS dio tih novitetea.
Iveco Eurocargo ML140E24W,nosivosti 5 tona, obojan je tvorničkom bojom približan FS 34102/34127.
Iveco EuroTrakker MP260E35W, nosivosti 10 tona, takodjer je bojan u servisu Iveca sa nešto tamnijom bojom od predhodnika.
Na natječaju za izbor novoga standardnoga kamiona je bio i MAN 10.220, no Iveco je pobjedio zbog veće pokretljivosti na terenu, ali i na uredjenim cestama. U natječaju je još konkurirao i Mercedes, no «mečka» je ispala zbog cijene.
MAN je nakon natječaja ostao u HV-u, a po FS-u je najpribližniji FS 34102, malo tamnije.
Potpuno nove su cisterne koje se koriste u HRZ-u, stigle su ovoga proljeća, a radi se o nizozemskim DAFovima RE8-14, kapaciteta 12000 litara.
Nadam se da će barem nekome ovo biti zanimljivo i isto molim, ako netko ima kakve druge fotografije ovih naših noviteta, možemo se u obostranu korist mjenjati za fotke ili pak neka ih jednostavno posta na forum.
tnx |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5387 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Lip 21, 2006 7:36 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo mene zanima sve usvezi H.V.a !
Daj mi reci kaj znaći onaj "grb" sa bjelim križem i "blinkerom" u sredini na stražnjoj strani "Iveka" ,koliko znam to nose sva švapska vozila ,a nigdje nisam uspio naći kaj to predstavlja.
I još jedno pitanje koliko su ta dva "Iveka" logistički kompatibilna odnosno koliki im je omjer zajedničkih djelova i sl. nebili time olakšali održavanje.
I onak usput zna netko jel su naši odabrali više novi oklopni transporter , jel pobjedila Patria ili Steyr? _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mario Raguž
 | | Član od: 09 Stu 2005 | | Poruke: 1284 | | Mjesto: Dubrovnik |
|
Upisano: Sri Lip 21, 2006 7:47 pm Naslov poruke: |
|
|
Iveco kamione u SMB bojama sam prvi put vidio s nadvoznaka kojim se prelazi preko ulaza u Luckog. Bili su u nekom Ivecovom dvoristu sa svim drugim kamionima
Posumnajo sam da su za HV, a sad evo i potvrde.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Lip 21, 2006 11:02 pm Naslov poruke: |
|
|
| Poky Napisao/la: |
Daj mi reci kaj znaći onaj "grb" sa bjelim križem i "blinkerom" u sredini na stražnjoj strani "Iveka" ,koliko znam to nose sva švapska vozila ,a nigdje nisam uspio naći kaj to predstavlja.
I još jedno pitanje koliko su ta dva "Iveka" logistički kompatibilna odnosno koliki im je omjer zajedničkih djelova i sl. nebili time olakšali održavanje.
I onak usput zna netko jel su naši odabrali više novi oklopni transporter , jel pobjedila Patria ili Steyr? |
Ovak, onaj križ njemci zovu Leitkreuz, a radi se o opčem standardu za sva vojna vozila proizvedena u Njemačkoj. Jedina svrha mu je signalizacija za vožnju u koloni. Na njemačkom leiten znači voditi, sada bi netko rekao da ima još značenja, no u ovom slučaju to znači to .
Ovo drugo pitanje je odlično, vjerojatno je i to bila bitna stavka pri odabiru novoga vozila, osobno vjerujem da je logistički kompatibilno, no pravi odgovor bi trebalo pronači u servisu Iveca, možda baš onom kojega spominje Mario.
Na treće pitanje znam odgovor, sigurno ga nisu odabrali, trebali su u svibnju. Odluka je premještena za jesen, no otom potom, možda saznamo nešto više već sljedečih tjedana. Osobno navijam za Patriu.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Karaya
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2103 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Čet Lip 22, 2006 4:45 pm Naslov poruke: |
|
|
| tiger Napisao/la: | | Poky Napisao/la: |
I onak usput zna netko jel su naši odabrali više novi oklopni transporter , jel pobjedila Patria ili Steyr? |
Ovak, onaj križ njemci zovu Leitkreuz, a radi se o opčem standardu za sva vojna vozila proizvedena u Njemačkoj. Jedina svrha mu je signalizacija za vožnju u koloni. Na njemačkom leiten znači voditi, sada bi netko rekao da ima još značenja, no u ovom slučaju to znači to .
Ovo drugo pitanje je odlično, vjerojatno je i to bila bitna stavka pri odabiru novoga vozila, osobno vjerujem da je logistički kompatibilno, no pravi odgovor bi trebalo pronači u servisu Iveca, možda baš onom kojega spominje Mario.
Na treće pitanje znam odgovor, sigurno ga nisu odabrali, trebali su u svibnju. Odluka je premještena za jesen, no otom potom, možda saznamo nešto više već sljedečih tjedana. Osobno navijam za Patriu.  |
Pa taj križ ima i MAN ,
Patria, pa kat ste več to odabrali evo popusta na GRIPENA!
TO bi bilo LIJEPO! _________________ Vedran |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Čet Lip 22, 2006 7:45 pm Naslov poruke: |
|
|
Tigi fala na objašnjenju !
Sad sam skužil da sam zaboravil napisati da sam i ja veliki pobornika Skandinavskog dvojca (Gripen ,Patrija)
Čul sam neku priču da bi ti oklopnjaci bez obzira koji pobjedi trebali biti opremljeni Izraelskim kuplama!?! zna netko nešto _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Lip 22, 2006 8:00 pm Naslov poruke: |
|
|
| Poky Napisao/la: | | Čul sam neku priču da bi ti oklopnjaci bez obzira koji pobjedi trebali biti opremljeni Izraelskim kuplama!?! zna netko nešto |
Da, u pravu si Poky.Zamjenik načelnika GS, Slavko Barić je predvodio hrvatsku delegaciju u posjetu izraelskom Rafaelu, koji pripremaju kupolu za nove hrvatske oklopnjake. Kupola bi bila naoružana sa topom od 30mm ili strojnicom 12,7mm, protuoklopnim projektilima SPIKE (dva lansera), te dnevno/nočnom kamerom. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Čet Lip 22, 2006 8:25 pm Naslov poruke: |
|
|
To te ja pitam!
Al meni se ćini da pričaš o dvije kupole: teška s topom 30mm i dva SPIKEa za borbeno vozilo pješaštva te laka sa strojnicom 12,7 za klasični transporter!?
U svakom slučaju još jedno dobro oružje ulazi u naš arsenal (SPIKE!) _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Lip 22, 2006 8:37 pm Naslov poruke: |
|
|
...oni koji su bili tamo kažu da bi ista kupola bila prilagodljiva za oba tipa cijevi. Vjerojatno bi se radilo o modulima koji bi se zamjenjivali. Nije ni meni taj dio posve jasan, bumo vidjeli  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Strina
 | | Član od: 10 Pro 2005 | | Poruke: 1090 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Lip 22, 2006 10:58 pm Naslov poruke: |
|
|
| Još nešt čemu na onoj DAFovoj cisterni ona velika kutija(liči kao da je nutra neki stroj) na samom kamionu ? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Čet Lip 22, 2006 11:06 pm Naslov poruke: |
|
|
Ludilo slike. Imam ja jos slika ovih kamiona sa Jaruna, ali i jos slika ostalih kamoina HV-a koji su bili na Jarunu. Ovi DAF-ovii su nova vozila u HRZ-u, ali mislim da uopce nisu novi. Mislim da seovaj model DAF-a odavno ne proizvodi. Odakle i kako su ih dobili ako tko zna?
Ona kutija na cisterni su pumpe i crijeva za tankanje goriva u zrakoplove.
Inace ovaj DAF ima zanimljivu konfiguraciju jer su pumpe na kamionu, a ne na prikolici tako da se kamion tesko moze koristiti za sta drugo. _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split
vrsa: poruka promijenjena dana: Čet Lip 22, 2006 11:10 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Lip 22, 2006 11:07 pm Naslov poruke: |
|
|
| Strina Napisao/la: | | Još nešt čemu na onoj DAFovoj cisterni ona velika kutija(liči kao da je nutra neki stroj) na samom kamionu ? |
.....nutra ti je pumpa, sa svim mogučim uredjajima koji idu uz nju |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Lip 22, 2006 11:18 pm Naslov poruke: |
|
|
| vrsa Napisao/la: | | Ovi DAF-ovii su nova vozila u HRZ-u, ali mislim da uopce nisu novi. Mislim da seovaj model DAF-a odavno ne proizvodi. Odakle i kako su ih dobili ako tko zna? |
Kupljeni su iz namjenskoga proračuna. Po onome što sam ja vidio izbliza radi se o potpuno novim autocisternama. Dali se još proizvodi iskreno neznam, no radi se o standardnoj NATO cisterni za F-34 goriva.
Hajde otvori novi topic ili pukni koju fotku ovdje,što se tiče ostalih kamiona. Btw, ako imaš kojega Kamaza, nisam siguran dali su 7 tonci, no stigli su u HV potpuno novi negdje '93. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|