Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Novi hrvatski kamioni

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1991. na dalje
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
tiger
Gost
PorukaUpisano: Sri Lip 21, 2006 2:10 pm    Naslov poruke: Novi hrvatski kamioni Citiraj ovaj komentar

MORH je ugovorom iz 2004. kupio 3 kamiona nosivosti 10 tona, 12 kamiona nosivosti 5 tona, te 20 kamiona nosivosti 5 tona za prijevoz taktičko-komunikacijskoga sustava EriTac. U popisu su još 3 autocisterne za vodu (3000 l) i 1 autocisterna za gorivo (3000 l).
Ove godine smo mogli vidjeti na Jarunu povodom dana OS dio tih novitetea.
Iveco Eurocargo ML140E24W,nosivosti 5 tona, obojan je tvorničkom bojom približan FS 34102/34127.

Iveco EuroTrakker MP260E35W, nosivosti 10 tona, takodjer je bojan u servisu Iveca sa nešto tamnijom bojom od predhodnika.

Na natječaju za izbor novoga standardnoga kamiona je bio i MAN 10.220, no Iveco je pobjedio zbog veće pokretljivosti na terenu, ali i na uredjenim cestama. U natječaju je još konkurirao i Mercedes, no «mečka» je ispala zbog cijene.
MAN je nakon natječaja ostao u HV-u, a po FS-u je najpribližniji FS 34102, malo tamnije.

Potpuno nove su cisterne koje se koriste u HRZ-u, stigle su ovoga proljeća, a radi se o nizozemskim DAFovima RE8-14, kapaciteta 12000 litara.

Nadam se da će barem nekome ovo biti zanimljivo i isto molim, ako netko ima kakve druge fotografije ovih naših noviteta, možemo se u obostranu korist mjenjati za fotke ili pak neka ih jednostavno posta na forum.
tnx
Natrag na vrh
Poky

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Lip 21, 2006 7:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo mene zanima sve usvezi H.V.a !
Daj mi reci kaj znaći onaj "grb" sa bjelim križem i "blinkerom" u sredini na stražnjoj strani "Iveka" Smile ,koliko znam to nose sva švapska vozila ,a nigdje nisam uspio naći kaj to predstavlja.
I još jedno pitanje koliko su ta dva "Iveka" logistički kompatibilna odnosno koliki im je omjer zajedničkih djelova i sl. nebili time olakšali održavanje.
I onak usput zna netko jel su naši odabrali više novi oklopni transporter , jel pobjedila Patria ili Steyr?
Mario Raguž

Član od: 09 Stu 2005
Mjesto: Dubrovnik
PorukaUpisano: Sri Lip 21, 2006 7:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Iveco kamione u SMB bojama sam prvi put vidio s nadvoznaka kojim se prelazi preko ulaza u Luckog. Bili su u nekom Ivecovom dvoristu sa svim drugim kamionima
Posumnajo sam da su za HV, a sad evo i potvrde. Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
tiger
Gost
PorukaUpisano: Sri Lip 21, 2006 11:02 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Poky Napisao/la:

Daj mi reci kaj znaći onaj "grb" sa bjelim križem i "blinkerom" u sredini na stražnjoj strani "Iveka" Smile ,koliko znam to nose sva švapska vozila ,a nigdje nisam uspio naći kaj to predstavlja.
I još jedno pitanje koliko su ta dva "Iveka" logistički kompatibilna odnosno koliki im je omjer zajedničkih djelova i sl. nebili time olakšali održavanje.
I onak usput zna netko jel su naši odabrali više novi oklopni transporter , jel pobjedila Patria ili Steyr?

Ovak, onaj križ njemci zovu Leitkreuz, a radi se o opčem standardu za sva vojna vozila proizvedena u Njemačkoj. Jedina svrha mu je signalizacija za vožnju u koloni. Na njemačkom leiten znači voditi, sada bi netko rekao da ima još značenja, no u ovom slučaju to znači to Wink .
Ovo drugo pitanje je odlično, vjerojatno je i to bila bitna stavka pri odabiru novoga vozila, osobno vjerujem da je logistički kompatibilno, no pravi odgovor bi trebalo pronači u servisu Iveca, možda baš onom kojega spominje Mario.
Na treće pitanje znam odgovor, sigurno ga nisu odabrali, trebali su u svibnju. Odluka je premještena za jesen, no otom potom, možda saznamo nešto više već sljedečih tjedana. Osobno navijam za Patriu. Very Happy
Natrag na vrh
Karaya

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: Velika Gorica
PorukaUpisano: Čet Lip 22, 2006 4:45 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

tiger Napisao/la:
Poky Napisao/la:

Ovak, onaj križ njemci zovu Leitkreuz, a radi se o opčem standardu za sva vojna vozila proizvedena u Njemačkoj. Jedina svrha mu je signalizacija za vožnju u koloni. Na njemačkom leiten znači voditi, sada bi netko rekao da ima još značenja, no u ovom slučaju to znači to Wink .
Ovo drugo pitanje je odlično, vjerojatno je i to bila bitna stavka pri odabiru novoga vozila, osobno vjerujem da je logistički kompatibilno, no pravi odgovor bi trebalo pronači u servisu Iveca, možda baš onom kojega spominje Mario.
Na treće pitanje znam odgovor, sigurno ga nisu odabrali, trebali su u svibnju. Odluka je premještena za jesen, no otom potom, možda saznamo nešto više već sljedečih tjedana. Osobno navijam za Patriu. Very Happy

Pa taj križ ima i MAN ,
Patria, pa kat ste več to odabrali evo popusta na GRIPENA! Rolling Eyes Laughing
TO bi bilo LIJEPO!
Poky

PorukaUpisano: Čet Lip 22, 2006 7:45 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Tigi fala na objašnjenju !
Sad sam skužil da sam zaboravil napisati da sam i ja veliki pobornika Skandinavskog dvojca (Gripen ,Patrija)
Čul sam neku priču da bi ti oklopnjaci bez obzira koji pobjedi trebali biti opremljeni Izraelskim kuplama!?! zna netko nešto
tiger
Gost
PorukaUpisano: Čet Lip 22, 2006 8:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Poky Napisao/la:
Čul sam neku priču da bi ti oklopnjaci bez obzira koji pobjedi trebali biti opremljeni Izraelskim kuplama!?! zna netko nešto

Da, u pravu si Poky.Zamjenik načelnika GS, Slavko Barić je predvodio hrvatsku delegaciju u posjetu izraelskom Rafaelu, koji pripremaju kupolu za nove hrvatske oklopnjake. Kupola bi bila naoružana sa topom od 30mm ili strojnicom 12,7mm, protuoklopnim projektilima SPIKE (dva lansera), te dnevno/nočnom kamerom.
Natrag na vrh
Poky

PorukaUpisano: Čet Lip 22, 2006 8:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

To te ja pitam!
Al meni se ćini da pričaš o dvije kupole: teška s topom 30mm i dva SPIKEa za borbeno vozilo pješaštva te laka sa strojnicom 12,7 za klasični transporter!?
U svakom slučaju još jedno dobro oružje ulazi u naš arsenal (SPIKE!)
tiger
Gost
PorukaUpisano: Čet Lip 22, 2006 8:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

...oni koji su bili tamo kažu da bi ista kupola bila prilagodljiva za oba tipa cijevi. Vjerojatno bi se radilo o modulima koji bi se zamjenjivali. Nije ni meni taj dio posve jasan, bumo vidjeli Very Happy
Natrag na vrh
Strina

Član od: 10 Pro 2005
PorukaUpisano: Čet Lip 22, 2006 10:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Još nešt čemu na onoj DAFovoj cisterni ona velika kutija(liči kao da je nutra neki stroj) na samom kamionu ?
Natrag na vrh
vrsa

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: all over the place
PorukaUpisano: Čet Lip 22, 2006 11:06 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ludilo slike. Imam ja jos slika ovih kamiona sa Jaruna, ali i jos slika ostalih kamoina HV-a koji su bili na Jarunu. Ovi DAF-ovii su nova vozila u HRZ-u, ali mislim da uopce nisu novi. Mislim da seovaj model DAF-a odavno ne proizvodi. Odakle i kako su ih dobili ako tko zna?

Ona kutija na cisterni su pumpe i crijeva za tankanje goriva u zrakoplove.
Inace ovaj DAF ima zanimljivu konfiguraciju jer su pumpe na kamionu, a ne na prikolici tako da se kamion tesko moze koristiti za sta drugo.
MAK REOPLAN - Split

vrsa: poruka promijenjena dana: Čet Lip 22, 2006 11:10 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
tiger
Gost
PorukaUpisano: Čet Lip 22, 2006 11:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Strina Napisao/la:
Još nešt čemu na onoj DAFovoj cisterni ona velika kutija(liči kao da je nutra neki stroj) na samom kamionu ?

.....nutra ti je pumpa, sa svim mogučim uredjajima koji idu uz nju
Natrag na vrh
tiger
Gost
PorukaUpisano: Čet Lip 22, 2006 11:18 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

vrsa Napisao/la:
Ovi DAF-ovii su nova vozila u HRZ-u, ali mislim da uopce nisu novi. Mislim da seovaj model DAF-a odavno ne proizvodi. Odakle i kako su ih dobili ako tko zna?

Kupljeni su iz namjenskoga proračuna. Po onome što sam ja vidio izbliza radi se o potpuno novim autocisternama. Dali se još proizvodi iskreno neznam, no radi se o standardnoj NATO cisterni za F-34 goriva.
Hajde otvori novi topic ili pukni koju fotku ovdje,što se tiče ostalih kamiona. Btw, ako imaš kojega Kamaza, nisam siguran dali su 7 tonci, no stigli su u HV potpuno novi negdje '93.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1991. na dalje Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma