Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Mi-8/MTV-1 H-211
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> "Full build" recenzije
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
kinfa-t

Član od: 19 Kol 2006
Mjesto: ZAGREB
PorukaUpisano: Sub Stu 25, 2006 1:50 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Svaka čast Very Happy Very Happy Very Happy
Gost
PorukaUpisano: Ned Pro 03, 2006 3:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

kompa helić je odlićan jedino mi nekaj fali
Wink
Natrag na vrh
tiger
Gost
PorukaUpisano: Ned Pro 03, 2006 6:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

invisible Napisao/la:
Wink

Fali njemu puno toga, btw. slobodno kritiziraj, pa ovo je forum Very Happy
Natrag na vrh
invisible
Gost
PorukaUpisano: Ned Pro 03, 2006 8:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

tiger Napisao/la:
invisible Napisao/la:
Wink

Fali njemu puno toga, btw. slobodno kritiziraj, pa ovo je forum Very Happy

hvala hvala velika poćast
Very Happy Very Happy Very Happy
Natrag na vrh
mi17

Član od: 18 Lis 2005
PorukaUpisano: Pon Svi 14, 2007 6:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ova kabina od Zvezde katastrofa i pokvari cijeli helić.
Nisi malo fulal boje?
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
tiger
Gost
PorukaUpisano: Pon Svi 14, 2007 6:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mi17 Napisao/la:
Ova kabina od Zvezde katastrofa i pokvari cijeli helić.
Nisi malo fulal boje?

U kojemu smislu fulao? Skinuto sa tek obojanoga isti dan(1996.) i malo posvjetljene kako su izgledale nakon drugoga servisa kad su lagano abšisale, a neka polja "popravljana".
Usput, a koje su to po tebi ispravne boje??? Molim te dali bi nam/mi pokazao primjer? Barem na svojim maketama, obzirom da si ih napravio desetak(Mi-Cool Mr. Green

Boje na maketi su takve kakve su, naravno da je teško pogoditi 100% još tome prilagoditi mjerilu, no smatram da i nisam puno fulao. Moj sud-tvoj sud no hvala na kritici, ipak smatram da nisi u pravu što se tiće boja, ponekad fotka "iskrivi materijal", no originalni chipovi FS-a su moja matrica.
Natrag na vrh
prelude

Član od: 23 Stu 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Svi 14, 2007 9:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja ovdje ne bi "cjepil dlaku", jer je su u osnovi tonovi kamuflaže prilično dobro pogođeni i mene osobno od korištenih boja ne bode nijedna toliko u oko da bih krenuo kritizirati u tom smjeru. Kad vidim bolje obojanog reći ću: ovaj mi se čini autentičniji ... A do tada ... U svakom slučaju, ja do sada nisam vidio bolje složeni i obojeni HRZ Mi-8 od ovog Tigrovog.
Pogotovo je teško cijeniti ton pojedine boje obzirom na razna razdoblja korištenja, obzirom su boje, a obzirom na razne vremenske utjecaje, vrlo nepostojane i pogotovo na našim Milj-ovima koji su korišteni u podneblju u kojem su temperaturne (i sunčane) razlike tijekom godine dosta velike, a da ne govorim o utjecaju mora/soli na one zrakoplove koji su tijekom godine aktivni u tom pri/morskom dijelu naše zemlje.
Ono što Tigar možda nije predvidio je dosta intenzivan utjecaj gloss odn. semigloss laka u prvom redu na tamniju (zelenu) boju, gdje je ista u vrijeme prvog nanosa bila gotovo "u dlaku" onakva kakva bi trebala biti, međutim je na koncu ispala dost tamnija, tako da o tome očito treba voditi računa pri farbanju.
Al kažem ponovno, ništa ovdje u bitnome pretjerano ne odstupa ili narušuje onu harmoniju /tonov/ boja na HRZ Mi-8 koju vidimo kad se prostim okom zagledavamo u original helikopter, odn. njegovu fotku.

Ono s čime se slažem jest da je Zvezda gadno sfušala nos ovog helikoptera, ali za to Tigar nije kriv, odn. treba biti mazohist (a Tigar to zasigurno nije, jer mnoge makete u ormaru spremno čekajku njegovu ruku, pa se očito nije htio zamarati i gubiti vrijeme filozofirajući kako da "ubije" taj fuš od nosa) da se uopće iznađe način da se to popravi. A u vrijeme kad je krenuo još nije bilo cijele plejade CIRO-vih doknadnih setova, koji između ostalog ublažuju ovu devijaciju i nude cijeli novi prednji kraj, uključujući i ostakljenje koje bogami ni na KP-u nije bogzna kaj, kao ni KP-ova gornja konzola s gondolama motora. Premda u osnovi KP u gabaritima jest nešto prihvatljivija maketa, ali ima i ona svoje nedostatke. Ja ću svog u svakom slučaju pokušati malo "mixati" sa Zvezdom + obavezan CIRO dodatak, naravno.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
mi17

Član od: 18 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Svi 15, 2007 6:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da, lak je napravio svoje sa tamno zelenom, koju je još potamnio, a svijetlo zelenu posivio. Moje su bile 34102, 34201, 30450 i 36440.
Natrag na vrh
prelude

PorukaUpisano: Uto Svi 15, 2007 11:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mi17 Napisao/la:
Da, lak je napravio svoje sa tamno zelenom, koju je još potamnio, a svijetlo zelenu posivio. Moje su bile 34102, 34201, 30450 i 36440.

Očito je da lak mijenja optički doživljaj primarno odabrane boje to sam i ja primijetio. I to izgleda upravo na način da "proždere" onu autentičnu nijansu koju smo dobili nekakvim mixanjem , odn. čini se da malo potamni i "izoštri" većinsku boju, tako da nam ubije onaj "touch", odn. finesu koju smo željeli postići. Npr. neku 80% zelenu - 20% olivedrab pretvori u omjer 90:10% u korist zelene i još je u određenom postotku potamni. Vjerujem da bi se o tome moglo i trebalo voditi računa kod pripreme boje. Dobra škola za mene koji to zasad promatram u teoriji, a jednog dana budem u prilici primijeniti u praksi .
A naravno, taj modus "nadmudrivanja zločestog laka" najbolje se može usavršiti iskustvom i praksom ... Kao i ostale stvari.
U svakom slučaju, ako ne poradim na tempu, dok ja uspijem položiti
prijemni, Tiger će već biti dr.sci maketarstva Wink
Natrag na vrh
tiger
Gost
PorukaUpisano: Sri Svi 16, 2007 4:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Možda ispada da branim svoju maketu, no to mi nije namjera, ali zanimljivo da mi vas dva "znalca" tražite dlaku kako mi je fulana boja uvjetovana sjajnim lakom, zar vam nije palo na pamet da je možda ova digitalna fotka izmjenila cijelu sliku. Ta fotka je isto tako mogla biti obradjena u nekom fotoshopu tek toliko da zadovolji eksperte vašega tipa, no to mi nije bila namjera već samo da sastavim Mi-8 i eksperimentiram sa decalima koje sam zaljepio, naravo da sam ovaj puta "gadjao" H-211. Zanimljivo da mi niste prigovorili da sam fulao raspored na horizontalcima, jerbo sam samo nagadjao, pošto nisam imao fotku toga djela. Dakako da je gornji dio fulan od Zvezde, a što ću im ja, "Ciro" je napravio korektirani frontalni dio, ali "brate", preskup je malo za jedan eksperiment.
Svakako, ipak prihvačam kritiku, pa čak i od onih koji me nikad nekim svojim maketarskim radom nisu inspirirali i obečavam da će ubuduče moje osmice biti bolje "pogodjena", mada se ni sa drugim maketama time ne opterečujem, moš si misliti 10-20% sim-tam. Ja na žalost nemogu više naučiti, što sam probao to sam i napravio, a dali ću napredovati to bumo još vidli.....
Na kraju, ja sam zadovoljan svojom maketom, a zar nije to i meni subjektivnom najvažnije (retorički).
Natrag na vrh
Reaper

Član od: 07 Ruj 2006
PorukaUpisano: Sri Svi 16, 2007 6:53 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dolijeva ulje na vatru

Sto se zamaras, maketa je odlicna, boje korektne, ako ovako izgleda eksperiment, sto bi bilo da si je radio "za ozbiljno"......

Svaka kritika je ustvari nepotrebna, i totalno neosnovana ako kriticar sudi samo na osnovu slike. A ja sam ionako pristalica teorije (puno puta isprobane u praksi) da lak ne utjece na nijansu boje, boja je ista sa lakom ili bez njega..... lak mijenja nesto drugo, no ovo nije mjesto za takve teorije.....

-=Für immer Minderheiten=-
Natrag na vrh
prelude

PorukaUpisano: Čet Svi 17, 2007 1:23 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Tiger, pogrešno rezoniraš (barem moj dio posta) da se radi o kritici tvog rada, jer mi to uopće nije namjera, konačno iz mog teksta to uopće niti iz jednog dijela ne proizlazi. Ako se poneka riječ i "podvukla" pod taj dojam, kontekst takve misli je više "primjera radi", jer s moje strane se ovdje radi isključivo (o "glasnom") razmišljanju na temu kako lak utječe na tonove upotrijebljenih boja. Silom koincidencije ta rasprava je krenula baš na ovom "Mi-8" topicu, a mogla bi biti i bilo gdje drugdje i kod bilo kog drugog... Sori, ak ispada da se neko nameračio baš na tvoj Mi-8, jer za to (a to sam par puta naveo i ovdje i u "četiri oka") nema baš nikakvog razloga - jer je maketa ispala odlično). Konačno, notorno je i proizlazi iz mog teksta da su moji postovi ovdje upućeni upravo u smjeru "nipodištavanja" kritike (ili ako hoćeš u tvoju obranu, premda smatram da to nije nužno, niti se kako s razlogom kažeš uopće imaš namjeru "braniti"), a koju je glede boja tvoje makete uputio mi17.

I konačno, bio bih kreten (a pogotovo obzirom na moje trenutačne maketarske dosege i aktivnost) i ne pada mi na pamet imati namjeru "kritizirati" tvoje maketarenje u nekom negativno-pametujućem smislu, pa valjda to ne trebam posebno napominjati.
Natrag na vrh
mariok

Član od: 17 Lis 2007
Mjesto: Slavonski Brod
PorukaUpisano: Pet Jul 18, 2008 10:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Napokon! našao sam in progress ove makete!
Naime vidio sam ovu maketu još tamo 2006 na natjecanju Leonardo u Sisku, maketa fantastično izgleda uživo, stvarno me se dojmila, a u međuvremenu sam nabavio dva zvezdina Mi( ( jedan zahvaljujući dečkima koji su u jako teškim trnutcima za mene, nabavili mi Mi8 sa dizalicom-vjerujem da će se ti ljudi prepoznati u postu> ovim putem im HVALA!)
Razmišljam da jedan bude naš definitivno, a jedan definitivno ruski ( neki iz ex DDRa)!
e sada kakvo je stanje sa dekalima ( za ovakvoga) ili sa dekalima za sivoga?
Kažem prikupljam dokumentaciju, i čisto onako me zanima! Hvala! Very Happy

EDIT: ovaj ću si post vrlo rado isprintati u boji, naravno u firmi Twisted Evil Twisted Evil (naravno ako autor nema ništa protiv?)
Natrag na vrh
tiger
Gost
PorukaUpisano: Sub Jul 19, 2008 8:13 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mariok Napisao/la:
.....e sada kakvo je stanje sa dekalima ( za ovakvoga) ili sa dekalima za sivoga?

Za dekale se javi ŽacP-u na ovom forumu i on će ti dati najtočniju informaciju, jer je on autor i ovih na maketi. Što se tiće printanja mojih informacija za maketu i fotki imaš sva prava. Very Happy
Natrag na vrh
P-51

Član od: 24 Ožu 2006
Mjesto: Drniš/Šibenik
PorukaUpisano: Sub Jul 19, 2008 9:18 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Goreprsti
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site AIM
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> "Full build" recenzije Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3  Naprijed
Stranica 2/3

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma