Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Mi-8/MTV-1 H-211
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> "Full build" recenzije
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
tiger
Gost
PorukaUpisano: Ned Tra 30, 2006 7:59 pm    Naslov poruke: Mi-8/MTV-1 H-211 Citiraj ovaj komentar

Priču o hrvatskim osmicama zapravo već uglavnom svi znate,tako da vas neću masirati tehničkim podacima i namjenom iste.Ako ste maketar kojemu milimetri na maketi predstavljaju bitnu stavku ni vas neću razveseliti,jer se radi o Zvezdinoj maketi Mil Mi-17,mjerilo 1/72.
Namjera sastavljanja makete je bila isprobavanje decala koji još i nisu u prodaji tako da mi cilj i nije bio ispravljanje konturnih grešaka same makete.
Dijelovi makete,mogli bi reći,dobro nalježu na spojeve gdje se ljepe,nije bilo velike potrebe za kitanjem,no brušenjem spojeva skidamo zakovice koje su izbočene,meni se to nije svidjelo,tako da sam sve skinuo.U nekom budučem projektu definitivno rivertam,utiskujem zakovice.Linije panela su upuštene,i to uredno.Sitnim detaljima se i nisam previše zamarao,osim što sam uklonio bacače mamaca na repu(naše osmice ih nemaju),izmjenio sam donji dio nosača noge,napravio nove pito cijevi,antene i dizalicu,koju u kitu ne dobijete.
H-211 je ovu shemu dobio '96. godine,tom prilikom je skinut FS maskirnih polja i unutrašnjosti koja je FS 36473,a instrument ploča 35237/ 34090.Taj dio nisam ni slikao,sljepljeno i obojano,onako,iz sastavnice.

...dizalica

...kao primer sam koristio svjetlu akrilnu boji tamiya XF23 light blue

...zatim sam špricnuo crni preshading

...donji dio obojan je svjetlo sivom FS 26622,Model Master 1733 posvjetljen cca.10%,nakon njega je sljedila svjetlo sivi-zelena približan FS 34432,ja sam upotrijebio tamiyu XF21 Sky sa gotovo 70% tamiyine bijele

...svjetlo smedja FS 30450,XF52 flat earth sa takodjer puno bijele 60%

...maslinasta,zelena,kako kome draga,FS 34088,tamiya XF65 plus 60% bijele

...sljedilo je lakiranje sa tamiya sjajnim akrilnim lakom i ljepljenje decala,koje nije trebalo dodatni omekšavati dodatnim otopinama tipa AeroSet i sl.Na to opet sloj sjajnoga akrilnoga laka...

...taj akrilni sjaj mi je bio bitan pošto mi je weathering na bazi slikarskih uljenih boja otopljen u terpentinu.Mixom boja crvene,bijele i crne dobio sam neku smedju boju koju sam nanio kistom.

...nakon par minuta očistio sam višak,tako da je ta smedja boja ostala u upuštenim panelima.
Rotor je priča za sebe,ako ćete biti u prilici fotografiranja naših osmica svakako obratite pozornost na boje rotora,jasno to i slikajte.Rotori se mjenjaju,a ima ih u nekoliko varijanti bojenja,glavni rotor sam bojio dolje tamno sivo,a gore svjetlo sivom.Vrhovi su obostrano žuto-crni,a korjen i napadna ivica aluminium metalizer od MM.Repni rotor je sivi,sa crvenim vrhom i napadnom ivicom boje aluminija.
...finiširao sam polusjajnim lakom od humbrola razrjedjnim white spiritom.
...sada to izgleda nekako ovako

Nisam neki pisac,teorija mi baš ne leži,pa ako sam nešto propustio slobodno me pitajte.Još uvjek mi je draža praksa.
Natrag na vrh
von Stuck
Administrator
Član od: 08 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Tra 30, 2006 8:37 pm    Naslov poruke: Re: Mi-8/MTV-1 H-211 Citiraj ovaj komentar

Zadovoljan sam sa tobom , sinek! Već sam mislio da od svega neće biti ništa.Hvala bogu, ugodno iznenađenje. Very Happy Very Happy Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
bugy
Gost
PorukaUpisano: Ned Tra 30, 2006 8:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Fenomenalno si napisao i slikao. Kapu skidam dolje.
Natrag na vrh
imwhoim01
Gost
PorukaUpisano: Ned Tra 30, 2006 8:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Lijep je! Ugodno je vidjeti neku nasu maketu Very Happy
Natrag na vrh
Damir
Gost
PorukaUpisano: Ned Tra 30, 2006 9:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Klanjanje Klanjanje
Natrag na vrh
Bebonja
Gost
PorukaUpisano: Ned Tra 30, 2006 10:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Poslije ovoga jedino nedostaju pohvale .
Lijepo fotkano i sve ostalo za 5+ !

Palac gore Palac gore Palac gore
Natrag na vrh
Herr Flick
Gost
PorukaUpisano: Ned Tra 30, 2006 10:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Klanjanje Klanjanje Klanjanje Klanjanje Klanjanje Klanjanje Klanjanje Klanjanje
Natrag na vrh
P-51

Član od: 24 Ožu 2006
Mjesto: Drniš/Šibenik
PorukaUpisano: Ned Tra 30, 2006 11:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Razz Razz Razz
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site AIM
Timmy
Administrator
Član od: 16 Stu 2005
PorukaUpisano: Ned Tra 30, 2006 11:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Što reći nego genijalno. Shocked
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
prelude

Član od: 23 Stu 2005
PorukaUpisano: Ned Tra 30, 2006 11:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Osobno i izravno sam ti već čestitao, a još jedna pohvala na sjajnom (i jednostavnom što je najvažnije) "prikazu" neće škoditi.

Neću ni misliti kak to bude izgledalo kad na idućem kreneš "peglati" s Vuduovim riveterima...

Palac gore
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Karaya

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: Velika Gorica
PorukaUpisano: Uto Svi 02, 2006 8:20 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Z A K O N!!!!

Super je ovak na fotkama a u živo mislim da je još bolje!
tiger
Gost
PorukaUpisano: Uto Svi 02, 2006 8:52 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala vam svima.Nadam se da ću i ja od vas drugih maketara vidjeti naših osmica.Malo je zapostavljena ta "kanta",a toliko je kombinacija bojanja,sam planiram barem još četiri,jedna u 1/35 Very Happy
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Svi 02, 2006 9:24 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Samo naprijed! lijepo je vidjeti naše letjelice, a prikaz tijeka radova i boja za kamuflažu su vrlo informativni Very Happy Very Happy Very Happy
Natrag na vrh
taris
Gost
PorukaUpisano: Sub Stu 25, 2006 11:10 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

prva liga! s obzirom na mjerilo
Natrag na vrh
Strina

Član od: 10 Pro 2005
PorukaUpisano: Sub Stu 25, 2006 12:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Super je
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> "Full build" recenzije Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed
Stranica 1/3

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma