Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| AleksandarMorozov
 | | Član od: 03 Stu 2006 | | Poruke: 1791 | | Mjesto: Petrova rupa |
|
Upisano: Pet Lis 19, 2007 2:26 pm Naslov poruke: Japanci |
|
|
Osnovna ideja otvaranja ovog topica je formiranje neke vrste registratora predviđenog za prikupljanje i pohranjivanje maketarskih (i povijesnih) informacija o Carskoj japanskoj vojsci. Inspiracija za ovaj topic mi je bilo nedavno gledanje filma Pisma s Iwo Jime koji me oduševio, fascinirao i ostavio odličan dojam na mene. Znamo puno toga o američkoj strategiji i taktici na Pacifiku kao i o USArmy i USMC iz tog perioda...ali smo poprilično slabi s informacijama o suprotnoj strani...čija se oprema nije svodila samo na katane, taktika samo na "banzai juriše", a strategija samo na sjedenje u bunkeru na obali nekakvog otoka i pasivno čekanje američkog iskrcavanja.
Kopajući po svom skromnom znanju, otkrio sam nešto vrlo zanimljivo što je japanske vojnike razlikovalo od svih ostalih. Naime svi ostali su se borili za svoju zemlju i odlazili u rat da bi obavili posao i vratili se kući. Japanci su se borili za svoju zemlju i odlazili u rat da poginu mireći se s time da se neće vratiti kući. Ali...ne da izginu uludo i bez veze...i ta činjenica dovoljno ilustrira zanimljivost njihove taktike i opreme koju su koristili da bi tu taktiku proveli.
Dakle, molim lijepo...one koji znaju nešto o tome...da sve moguće maketarske (i povijesne) informacije o japanskoj kopnenoj vojsci tijekom 2. svjetskog rata ulože u ovaj "registrator"...skupa s fotografijama i linkovima. Unaprijed se zahvaljujem.
Naravno, ukoliko admini smatraju da ovaj topic treba premjestiti, izmijeniti ili što li već, molim ih da to i učine. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tasma
 | | Član od: 02 Svi 2007 | | Poruke: 1021 | | Mjesto: Prigorje |
|
Upisano: Pet Lis 19, 2007 10:18 pm Naslov poruke: |
|
|
Hmm. mene je oduševio isti, te sam ga među prvima i nabavio u izvorniku, rado bih vidio i japanski film o Yamatu,no dosta o filmovima. Meni su bili uvjek "simpa" zbog svojih kodeksa, pa ću surfat bespućima neta i nadam se pridonjet ovom "registratoru".  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
|
Upisano: Sub Lis 20, 2007 12:08 am Naslov poruke: |
|
|
Nadam se da nas dvojica nećemo biti jedini.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
|
Upisano: Sub Lis 20, 2007 10:00 am Naslov poruke: |
|
|
Mda. Za one koji to nisu znali, Carska japanska vojska je u svom sastavu imala i postrojbe Kempeitai...čiju je jednu od metoda kolega Hans ilustrirao.
Kempeitai je organizacija koju možemo definirati kao vojnu policiju. U stvari, radi se o postrojbama koje su po organizaciji, namjeni i ovlastima (a i metodama) neka vrsta kombinacije nama dobro poznatog oružništva (iliti žandarmerije) i njemačkog SS-a...s tom razlikom što je Kempeitai integralni dio Carske japanske vojske. Ekvivalent Kempeitaia u Carskoj japanskoj mornarici je Tokeitai.
Osim poznatih fotografija dekapitacija mačem, Kempeitai je poznat po vrhunskoj disciplini (čak i po japanskim mjerilima), vrhunskoj obučenosti, vrhunskoj vještini borbe (Ameri toliko puta osjetili na svojoj koži)...i jednom zanimljivom detalju koji lijepo ilustrira što znači biti pripadnik Kempeitaia. U Carskoj japanskoj vojsci se govorilo da dočasnik ili časnik koji završi školu Kempeitai zaboravi kako se smijati.
Isto tako, većina obavještajne i protuobavještajne djelatnosti Carske japanske vojske je bila na leđima Kempeitaia.
Naravno, Kempeitai je bio zadužen i za civilnu disciplinu...uključujući i suzbijanje "nepodobnih" misli. Bilo kakva naznaka defetizma se kažnjavala, u najmanju ruku, batinjanjem na licu mjesta. Prijestupnik se, eventualno, mogao žaliti upravi vodovoda.
U smislu održavanja discipline i borbenog duha civila, famozna masovna samoubojstva civila na Okinavi se pripisuju Kempeitaiu. Japnska vlada je prošle godine javno ustvrdila da je to laž...a lokalna vlast na Okinavi je uputila službenu reakciju kojom moli vladu da ne laže. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
|
Upisano: Pon Lis 29, 2007 10:21 am Naslov poruke: |
|
|
Type 97 Chi-ha ili Shinhoto Chi-ha.
Tip: srednji tenk za potporu pješaštvu.
Masa: 15,8 t.
Duljina: 5,50 m.
Širina: 2,34 m.
Visina: 2,38 m.
Posada: 4.
Oklop: 33 mm max.
Top: Type 97, 57 mm.
Strojnice: 2xType 97, 7,7 mm.
Pogon: Mitsubishi Type 97 V-12 21.7 I, dizel, 170 KS.
KS/t: 11.
Doseg: 210 km.
Brzina: 38 km/h max.
Kliknite na Wikipediu. Dosta lijep i relativno potpun opis samog stroja, njegovog nastanka, razvoja, proizvodnje i primjene. Sasvim dovoljno za početak. Sve ostalo je u fotkama i "guglanju", naravno.
Vrlo dobar stroj za svoje vrijeme i namjenu. Kasnije Šermani nisu imali nekih naročitih problema s njime, a 1945. primjerci iz sastava Kvantunške armije su totalno deklasirani od strane T-34/85.
Zna li netko nešto o raspoloživim maketama Chi-ha u svim mjerilima? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Lis 29, 2007 10:34 am Naslov poruke: |
|
|
| jedino rezinska,mislim |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Lis 29, 2007 10:39 am Naslov poruke: |
|
|
Znam da je Airfix davno proizvodio Chi-ha u njihovoj HO skali (mislim da je to 1/76-ispravite me ako griješim).To je vjerojatno stari kramp, obzirom da datira iz 70-tih. Mislim da postoji Chi-ha 1/35 od Tamiye, zajedno sa nekoliko japanskih vojnika. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
|
Upisano: Pon Lis 29, 2007 12:38 pm Naslov poruke: |
|
|
U 35-ici Tamiya i Finemodels.
Još netko? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
|
Upisano: Pon Lis 29, 2007 1:04 pm Naslov poruke: |
|
|
Finemodels
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
|
Upisano: Pon Lis 29, 2007 1:09 pm Naslov poruke: |
|
|
Tamiya
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Lis 29, 2007 2:43 pm Naslov poruke: |
|
|
E to je ta Tamiya, a za Fine molds nisam niznao da ga rade. Jedino bi mogao primjetiti da smo upali u off topic. Ova rubrika je namijenjena figurama i dioramama, a ne tenkovima. dakle, dalje bi mogli o Japanskoj vojsci. Mene ta tema isto zanima, jer sam po tom pitanju poprilično neobrazovan. Bavio sam se japanskim zrakoplovima i o tome imam dosta literature. Nekoliko maketa sam i napravio, ali ih je mnogo više "na skladištu"... _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
|
Upisano: Pon Lis 29, 2007 4:09 pm Naslov poruke: |
|
|
Mislim da sam već predlagao adminima da ovu temu premjeste ako misle da trebaju...a trebaju. Ovo bi trebao biti "registrator" namijenjen ulaganju SVIH dostupnih povijesnih i maketarskih činjenica na temu Carske japanske vojske...pa tako i na temu tenkova...a namjena bi mu trebala biti educiranje needuciranih, a zainteresiranih za temu...kakvi smo, na primjer, Grunf i ja.
Ako sam zaboravio dati pomenuti prijedlog, sad koristim priliku da ga dam. Dakle, poštovani admini, molim vas da ovu temu premjestite tamo gdje mislite da joj je mjesto...što se nadam, nije smeće. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
|
Upisano: Pon Lis 29, 2007 4:16 pm Naslov poruke: |
|
|
Ah da. Izraz Carska japanska vojska podrazumjeva i Ratno zrakoplovstvo Carske japanske vojske. Prema tome, molim kolege pilote da se ne stide kod nadopune ovog "registratora"...a kolege mornare da otvore topic na temu Carske japanske mornarice (ako žele)...i pripadajućeg zrakoplovstva...jer su na tu temu ipak stručniji od mene (Essex, osjećaš li se prozvanim? ).
Ne želim se praviti previše pametan pred adminima ali mi se nekako čini da ovu temu treba premjestiti negdje u vojnu povijest ili tako nešto. Neka me isprave ako misle da griješim. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|