Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Kiowa
 | | Član od: 21 Ožu 2010 | | Poruke: 74 | |
|
Upisano: Ned Svi 16, 2010 3:24 pm Naslov poruke: SA-2 Guideline Missile! |
|
|
Pozdrav
Evo počeo sam radove na maketi SA-2 Guideline Missile od trumpija....
ovako obojao sam "launcher" molio bi da mi kažete kako najbolje da napravim "chipping paint"......dali je potrebno da posle ove boje stavim gloss lak pa onda "chipping paint", jer znam da je za wash potrebno tako..
sve u svemu kako da nastavim sa radovima....
p.s. znam da če neko opet kazati da je odvisno od mene kako da nastavim rad..  _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bero
| | Član od: 28 Pro 2008 | | Poruke: 775 | |
|
Upisano: Ned Svi 16, 2010 3:53 pm Naslov poruke: |
|
|
| Čipaj pred kraj. Sad napravi još eventualno neki post highlight ili post shading nekim nijansama osnovne boje. Možeš i neke izdvojene površine posvjetliti ili potamniti kolor modulacijom. Onda lakiraš, staviš dekale ako ih ima, pa wash.... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Kiowa
|
Upisano: Ned Svi 16, 2010 4:04 pm Naslov poruke: |
|
|
imam ove tri filtere...pa neznam koji bi mi najbolje odgovarao.....
znači prije filtera nije potrebno staviti lak.......? _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bero
|
Upisano: Ned Svi 16, 2010 4:10 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ovi MIG-ov filteri su, navodno, neagresivni za akrilnu boju i mogu se direktno nanositi bez lakiranja. Međutim ja bih ipak prije lakirao. Nikad se ne zna. A i u slučaju pogreške lakše i bezopasnije ti je ukloniti filter nekim otapalom ako je ispod zaštitni akrilni lak. Kažem, prije lakiranja, ja bih još jedino išao sa kolor modulacijom nekih površina, posvjetljivanjem sjenčanjem ... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Kiowa
|
Upisano: Ned Svi 16, 2010 4:49 pm Naslov poruke: |
|
|
zaboravio sam pre-shading, i sad bi sasvim drukčije ispalo...ali dobro znam sa sledeči put koliko je ovaj postupak bitan za konačni izgled....
@Bero....ako može sugestija oko kolor modulacije, koja bi to bila boja..... _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bero
|
Upisano: Ned Svi 16, 2010 5:21 pm Naslov poruke: |
|
|
Nemaš šta plakati za preshadingom. Naknadno sjenčanje i posvjetljavanje nijansama osnovne (u tvome slučaju Sand boje) može imati puno jači efekt na kraju, ako se pravilno koristi. Nit vodilja ti treba biti sunčeva svjetlost. Ono površine koje su exponiranije i gledaju pod okomitijim kutem na neko imaginarno sunčevo svjetlo trebaš malo posvjetliti (fadati) AB-om, dok skrivenije površine i utore možeš malo sjenčati. Naravno, uvijek vrijedi da ne pretjeruješ
Za kolor modulaciju, ja bih konkretno neke plohe, ploče, poklopce koji su reljefno uzdignutiji "modulirao" AB-om sa nešto svjetlijom nijansom sand boje, naravno uz maskiranje okolnih ploha.
Tim postupcima dobijaš na dubini, kontrastu i jačem 3D efektu makete.
Za sjenčanja, posvjetljena i kolor modulaciju se nemaš šta razmišljati o kojoj boji se radi. Uvijek je riječ o tvojoj osnovnoj boji koju blago i postepeno nijansiraš s pokojim kapima bijele (za posvjetljenje) ili recimo neke smeđe (za sjenčanja).
Filtere koristi kasnije, nakon lakiranja, kao jedan od efekata starenja/prljanja makete i tu možeš ići prilično široko s bojama. Filteri ti ne moraju nužno biti samo neke nijanse osnovne boje. Konkretno, možeš neke dijelove filtrirati zelenom, sivom, smeđom... Fiteri samo daju jako blagi ton. Oni ne farbaju...
Uh al sam se raspisao....  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Kiowa
|
Upisano: Ned Svi 16, 2010 5:48 pm Naslov poruke: |
|
|
hvala hvala.....!!
evo imam kod kuče Mig Productions-Modulation style, te se vrti i vrti.....
i šta sam zaključio?... da ču pokušati exponiranije delove fadati tako šta ču u basecoat metnuti malko bijele.....
dok bi za skrivenije i rampu upotrebio sivu ubiti sivu-pomješanu sa base-coat boju......
orijentacija bi mi bila ova slika.......
|
 |
| Bero
|
Upisano: Ned Svi 16, 2010 6:00 pm Naslov poruke: |
|
|
| Kiowa Napisao/la: |
evo imam kod kuče Mig Productions-Modulation style, te se vrti i vrti.....
|
Onda ti je sve jasno.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| barakuda
 | | Član od: 22 Sij 2007 | | Poruke: 2557 | | Mjesto: ST |
|
Upisano: Ned Svi 16, 2010 6:04 pm Naslov poruke: |
|
|
| Filtere nanosiš direktno na boju, prije laka. Možeš s ABom ili s kistom. Ja sam na onom svom Shermanu koristija i jedno i drugo. Prvo sam ga cijelog prešao s jednim filterom, a onda san neke dijelove istaknuo kistom koristeći 3 različita flitera. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Kiowa
|
Upisano: Ned Svi 16, 2010 7:58 pm Naslov poruke: |
|
|
ajoj....
nešto sam radio ali........
sad trebam još istaknuti ove plate, pa ču kad budem ovo pravio i popraviti ove delove.... _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|