Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| vox
 | | Član od: 03 Ožu 2010 | | Poruke: 118 | | Mjesto: mostar |
|
Upisano: Pon Svi 10, 2010 12:27 pm Naslov poruke: Bounty u boci i galija |
|
|
Evo par fotki mojih radova. Bounty sam uradio sa 16 godina a galija je nastala 2 godine kasnije. Nisam imao nacrt nego sam pošao od dva komada drva koja sam imao za trup( puno drvo ). Služio sam se slikama koje sam tad posjedovao (rane devedesete) ,dakle u vremenu prije interneta pa unaprijed isprika za greške.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Marco Polo HR
 | | Član od: 13 Velj 2010 | | Poruke: 291 | | Mjesto: ZAGREB,Gajnice |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Shmeegy
 | | Član od: 09 Kol 2007 | | Poruke: 1768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Svi 10, 2010 7:10 pm Naslov poruke: |
|
|
Ti brodovi u bocama mi nikad nisu bili jasni xD Svaka cast _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vox
|
Upisano: Uto Svi 11, 2010 1:59 am Naslov poruke: |
|
|
Hvala ljudi !
Nisam to već duuuuugo radio i probudila se stara želja da se vratim mikro-škveru.
Ovaj forum mi je svakako otkriće i razlog više da to i napravim.
Ako bude šta od toga ,rado ću taj proces podijeliti s društvom. Za sada prikupljam što mi treba.
Pozdrav ! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Aranza
 | | Član od: 25 Lis 2007 | | Poruke: 3458 | | Mjesto: Pula |
|
Upisano: Sri Svi 12, 2010 6:36 pm Naslov poruke: |
|
|
| vox Napisao/la: | Hvala ljudi !
Ako bude šta od toga ,rado ću taj proces podijeliti s društvom. Za sada prikupljam što mi treba.
Pozdrav ! |
...zaista bi bilo dobro, kada započneš jedan od projekata u boci, da poslikaš sve glavne faze izrade. Osobno bih pokušao u boci napraviti jedan biplan. _________________
Španac |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Svi 13, 2010 9:58 am Naslov poruke: |
|
|
Svaka čast na strpljenju kod izrade brodova u boci. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Čet Svi 13, 2010 1:36 pm Naslov poruke: |
|
|
| Aranza Napisao/la: |
...zaista bi bilo dobro, kada započneš jedan od projekata u boci, da poslikaš sve glavne faze izrade. Osobno bih pokušao u boci napraviti jedan biplan. |
Vjeruj mi Ivice, ne volim riječ "nemoguće" ali dvokrilac u boci...
Ja sam u srednjoj školi izradio brod u boci po uputstvu iz revije "Sam svoj majstor".
Kod izrade broda u boci tajna je u izboru boce, tj. boca mora imat grlić dovoljno širok da kroz njega prođe trup broda.
Cijela maketa se izrađuje izvan boce, s tim da su joj jarboli preklopni (učvršćeni za trup komadom savitljive žice).
Kad se brod uvuče u bocu kroz grlić vire samo konci (konopci) kojima se nakon što je maketa zaljepljena na svoje mjesto, podižu jarboli i sve stavlja na svoje mjesto, naravno uz pomoć raznih pinceta, štapića, kukica i sl. Oko 90% alata koji se koristi u postavljanju broda u bocu je ručne izrade, prilagođavan na terenu. Za takvu vrst hobija jednostavno ne postoji gotov alat, maketari sve sami rade. Uglavnom su to štapići za ražnjiće na čijim krajevima su razne igle, kukice, ili komadići žice raznih oblika koji su već potrebni (maketari često na licu mjesta to prilagođavaju i savijaju prema potrebi). I pincete su često samogradnja ili neke prilagođene zubarske ili urarske.
Čak i kod ovako pojednostavljenog opisa, ima tu dosta zezancije.
E sad, kako to sve primjenit na stavljanje aviona u bocu, to stvarno ne znam. _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| josipww2
 | | Član od: 04 Lis 2009 | | Poruke: 1356 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Čet Svi 13, 2010 1:40 pm Naslov poruke: |
|
|
| Boris G. Napisao/la: | | Aranza Napisao/la: |
...zaista bi bilo dobro, kada započneš jedan od projekata u boci, da poslikaš sve glavne faze izrade. Osobno bih pokušao u boci napraviti jedan biplan. |
Ja sam u srednjoj školi izradio brod u boci po uputstvu iz revije "Sam svoj majstor".
Kod izrade broda u boci tajna je u izboru boce, tj. boca mora imat grlić dovoljno širok da kroz njega prođe trup broda.
Cijela maketa se izrađuje izvan boce, s tim da su joj jarboli preklopni (učvršćeni za trup komadom savitljive žice).
Kad se brod uvuče u bocu kroz grlić vire samo konci (konopci) kojima se nakon što je maketa zaljepljena na svoje mjesto, podižu jarboli i sve stavlja na svoje mjesto, naravno uz pomoć raznih pinceta, štapića, kukica i sl. Oko 90% alata koji se koristi u postavljanju broda u bocu je ručne izrade, prilagođavan na terenu. Za takvu vrst hobija jednostavno ne postoji gotov alat, maketari sve sami rade. Uglavnom su to štapići za ražnjiće na čijim krajevima su razne igle, kukice, ili komadići žice raznih oblika koji su već potrebni (maketari često na licu mjesta to prilagođavaju i savijaju prema potrebi). I pincete su često samogradnja ili neke prilagođene zubarske ili urarske.
E sad, kako to sve primjenit na stavljanje aviona u bocu, to stvarno ne znam. |
a jeli postoji bas neka maketa broda koja je namjenjena za ic u bocu ili je cijeli brod samogradnja? _________________ nisam zgodan,al sam nezgodan |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2539 | | Mjesto: Zadar |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Čet Svi 13, 2010 2:24 pm Naslov poruke: |
|
|
| josipww2 Napisao/la: |
a jeli postoji bas neka maketa broda koja je namjenjena za ic u bocu ili je cijeli brod samogradnja? |
Možda i ima al' nije to - to.  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Aranza
 | | Član od: 25 Lis 2007 | | Poruke: 3458 | | Mjesto: Pula |
|
Upisano: Čet Svi 13, 2010 3:08 pm Naslov poruke: |
|
|
| Boris G. Napisao/la: |
E sad, kako to sve primjenit na stavljanje aviona u bocu, to stvarno ne znam. |
...ok. Nisam znao da je takav postupak. Povlačim razmišljanje o tome.  _________________
Španac |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2539 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Čet Svi 13, 2010 3:42 pm Naslov poruke: |
|
|
Pa Aranza zašto ne, posao je sizifovski i za očoravit ali ima tu na forumu jedan kolega specijaliziran za mikro nano maketarstvo pa ti možda da kakav savjet.
Naime mogao bi se opredijeliti za kakvog dvokrilca sa sklopivim krilima , npr Swordfish, (samo zato jer je lakše pošto ima već u stvarnosti spojeve, ubaciš ga i onda otklopiš krila, a i zbog tiranata).
Problem je da se mora raditi u malom mjerilu da stane u bocu po rasponu krila a da opet ne bude premali.
Zgodno bi bilo koristiti one bocune okruglastog oblika sa velikim čepom, ili one male demižanice (zapravo to nisu demižanice)
Jasno da je zanimljivije što je boca manja,
Leo |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vox
|
Upisano: Pet Svi 14, 2010 2:02 am Naslov poruke: |
|
|
Boris G. je rekao osnovni princip rada kod izrade broda u boci, ali to je cijela znanost i svaki maketar ima neku svoju metodu i znaju biti dosta različite. Ista stvar je i s alatom. Tu leži dobar dio rada.
Aranza to s biplanom je zapravo odlična ideja i daleko od nemoguće. Vidio sam to negdje na netu i pokušat ću naći link. Radilo se o raznim situacijama u boci: brodovi uključujući moderne, diorame ,interijeri , avioni, podmornice...
Naravno nije sve baš vrhunski rad ali neki su doveli rad do savršenstva.
Osim toga, pored boca raznih kapaciteta (čak i do par desetaka litara !), koriste se i razne žarulje (izvrsna čistoća stakla) i katkad puhano staklo po narudžbi.
Naravno tradicija je na jedrenjacima jer su upravo mornari već u 17. st. prvi i počeli izrađivati brodove u boci.
Kod aviona i sličnih oblika stvar je da se unosi u bocu u dijelovima koji se onda sastavljaju u boci ,počevši od postolja na više.
Moraju se ostaviti izdanci ( štiftovi ) koji savršeno pašu u rupice na drugom dijelu i svu tako..
Kod bojenja je važno paziti da se spojevi što je moguće manje vide, najbolje bi bilo nikako( ) jer je naknadno bojenje u boci vrlo riskantan posao .
Naaaajvažnija stvar je odlučiti da želiš to napraviti. A kasnije se dovijavaš problemima na koje naiđeš kako znaš i umiješ. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vox
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|