Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Bounty u boci i galija

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveni brodovi i plovila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
vox

Član od: 03 Ožu 2010
Mjesto: mostar
PorukaUpisano: Pon Svi 10, 2010 12:27 pm    Naslov poruke: Bounty u boci i galija Citiraj ovaj komentar

Evo par fotki mojih radova. Bounty sam uradio sa 16 godina a galija je nastala 2 godine kasnije. Nisam imao nacrt nego sam pošao od dva komada drva koja sam imao za trup( puno drvo ). Služio sam se slikama koje sam tad posjedovao (rane devedesete) ,dakle u vremenu prije interneta pa unaprijed isprika za greške.

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Marco Polo HR

Član od: 13 Velj 2010
Mjesto: ZAGREB,Gajnice
PorukaUpisano: Pon Svi 10, 2010 6:50 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kak to uopće metneš u bocu Question ali radovi su Shocked
Prvi http://www.youtube.com/watch?v=YXRH50fvHWA
Drugi http://www.youtube.com/watch?v=hM3jzlyNIpc&feature=related
Power of admin
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Shmeegy

Član od: 09 Kol 2007
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Svi 10, 2010 7:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ti brodovi u bocama mi nikad nisu bili jasni xD Svaka cast

PorukaUpisano: Uto Svi 11, 2010 1:59 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala ljudi !
Nisam to već duuuuugo radio i probudila se stara želja da se vratim mikro-škveru.
Ovaj forum mi je svakako otkriće i razlog više da to i napravim.
Ako bude šta od toga ,rado ću taj proces podijeliti s društvom. Za sada prikupljam što mi treba.

Pozdrav !
Natrag na vrh
Aranza

Član od: 25 Lis 2007
Mjesto: Pula
PorukaUpisano: Sri Svi 12, 2010 6:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

vox Napisao/la:
Hvala ljudi !

Ako bude šta od toga ,rado ću taj proces podijeliti s društvom. Za sada prikupljam što mi treba.

Pozdrav !

...zaista bi bilo dobro, kada započneš jedan od projekata u boci, da poslikaš sve glavne faze izrade. Osobno bih pokušao u boci napraviti jedan biplan.

Španac
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Svi 13, 2010 9:58 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Svaka čast na strpljenju kod izrade brodova u boci.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Čet Svi 13, 2010 1:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Aranza Napisao/la:

...zaista bi bilo dobro, kada započneš jedan od projekata u boci, da poslikaš sve glavne faze izrade. Osobno bih pokušao u boci napraviti jedan biplan.

Vjeruj mi Ivice, ne volim riječ "nemoguće" ali dvokrilac u boci... Rolling Eyes
Ja sam u srednjoj školi izradio brod u boci po uputstvu iz revije "Sam svoj majstor".
Kod izrade broda u boci tajna je u izboru boce, tj. boca mora imat grlić dovoljno širok da kroz njega prođe trup broda.
Cijela maketa se izrađuje izvan boce, s tim da su joj jarboli preklopni (učvršćeni za trup komadom savitljive žice).
Kad se brod uvuče u bocu kroz grlić vire samo konci (konopci) kojima se nakon što je maketa zaljepljena na svoje mjesto, podižu jarboli i sve stavlja na svoje mjesto, naravno uz pomoć raznih pinceta, štapića, kukica i sl. Oko 90% alata koji se koristi u postavljanju broda u bocu je ručne izrade, prilagođavan na terenu. Za takvu vrst hobija jednostavno ne postoji gotov alat, maketari sve sami rade. Uglavnom su to štapići za ražnjiće na čijim krajevima su razne igle, kukice, ili komadići žice raznih oblika koji su već potrebni (maketari često na licu mjesta to prilagođavaju i savijaju prema potrebi). I pincete su često samogradnja ili neke prilagođene zubarske ili urarske.
Čak i kod ovako pojednostavljenog opisa, ima tu dosta zezancije.
E sad, kako to sve primjenit na stavljanje aviona u bocu, to stvarno ne znam.
josipww2

Član od: 04 Lis 2009
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Čet Svi 13, 2010 1:40 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Boris G. Napisao/la:
Aranza Napisao/la:

Ja sam u srednjoj školi izradio brod u boci po uputstvu iz revije "Sam svoj majstor".
Kod izrade broda u boci tajna je u izboru boce, tj. boca mora imat grlić dovoljno širok da kroz njega prođe trup broda.
Cijela maketa se izrađuje izvan boce, s tim da su joj jarboli preklopni (učvršćeni za trup komadom savitljive žice).
Kad se brod uvuče u bocu kroz grlić vire samo konci (konopci) kojima se nakon što je maketa zaljepljena na svoje mjesto, podižu jarboli i sve stavlja na svoje mjesto, naravno uz pomoć raznih pinceta, štapića, kukica i sl. Oko 90% alata koji se koristi u postavljanju broda u bocu je ručne izrade, prilagođavan na terenu. Za takvu vrst hobija jednostavno ne postoji gotov alat, maketari sve sami rade. Uglavnom su to štapići za ražnjiće na čijim krajevima su razne igle, kukice, ili komadići žice raznih oblika koji su već potrebni (maketari često na licu mjesta to prilagođavaju i savijaju prema potrebi). I pincete su često samogradnja ili neke prilagođene zubarske ili urarske.

a jeli postoji bas neka maketa broda koja je namjenjena za ic u bocu ili je cijeli brod samogradnja?
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Čet Svi 13, 2010 2:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

http://www.amatimodel.com/index.php?option=com_content&task=view&id=40&Itemid=6
Amati radi jednu maketu za bocu, s bocom, zapravo dvije
Bilo koju maketu možeš strpati u bocu pod uvjetom da prilagodiš mjerilo
Leo
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Čet Svi 13, 2010 2:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

josipww2 Napisao/la:

a jeli postoji bas neka maketa broda koja je namjenjena za ic u bocu ili je cijeli brod samogradnja?

Možda i ima al' nije to - to. Cool
Aranza

Član od: 25 Lis 2007
Mjesto: Pula
PorukaUpisano: Čet Svi 13, 2010 3:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Boris G. Napisao/la:

...ok. Nisam znao da je takav postupak. Povlačim razmišljanje o tome. Wink

Španac
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Čet Svi 13, 2010 3:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pa Aranza zašto ne, posao je sizifovski i za očoravit ali ima tu na forumu jedan kolega specijaliziran za mikro nano maketarstvo pa ti možda da kakav savjet.
Naime mogao bi se opredijeliti za kakvog dvokrilca sa sklopivim krilima , npr Swordfish, (samo zato jer je lakše pošto ima već u stvarnosti spojeve, ubaciš ga i onda otklopiš krila, a i zbog tiranata).
Problem je da se mora raditi u malom mjerilu da stane u bocu po rasponu krila a da opet ne bude premali.
Zgodno bi bilo koristiti one bocune okruglastog oblika sa velikim čepom, ili one male demižanice (zapravo to nisu demižanice)
Jasno da je zanimljivije što je boca manja,
Leo
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
vox

PorukaUpisano: Pet Svi 14, 2010 2:02 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Boris G. je rekao osnovni princip rada kod izrade broda u boci, ali to je cijela znanost i svaki maketar ima neku svoju metodu i znaju biti dosta različite. Ista stvar je i s alatom. Tu leži dobar dio rada.
Aranza to s biplanom je zapravo odlična ideja i daleko od nemoguće. Vidio sam to negdje na netu i pokušat ću naći link. Radilo se o raznim situacijama u boci: brodovi uključujući moderne, diorame ,interijeri , avioni, podmornice...
Naravno nije sve baš vrhunski rad ali neki su doveli rad do savršenstva.

Osim toga, pored boca raznih kapaciteta (čak i do par desetaka litara !), koriste se i razne žarulje (izvrsna čistoća stakla) i katkad puhano staklo po narudžbi.
Naravno tradicija je na jedrenjacima jer su upravo mornari već u 17. st. prvi i počeli izrađivati brodove u boci.
Kod aviona i sličnih oblika stvar je da se unosi u bocu u dijelovima koji se onda sastavljaju u boci ,počevši od postolja na više.
Moraju se ostaviti izdanci ( štiftovi ) koji savršeno pašu u rupice na drugom dijelu i svu tako..
Kod bojenja je važno paziti da se spojevi što je moguće manje vide, najbolje bi bilo nikako( Cool ) jer je naknadno bojenje u boci vrlo riskantan posao .
Naaaajvažnija stvar je odlučiti da želiš to napraviti. A kasnije se dovijavaš problemima na koje naiđeš kako znaš i umiješ.
Natrag na vrh
vox

PorukaUpisano: Ned Svi 16, 2010 6:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Za Aranzu..
http://www.bottlemagic.net/art/content/Image0545.html
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveni brodovi i plovila Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma