Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Revell A310-300 TAP Portugal 2005 livery CS-TEI 1:144
Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
supergru

Član od: 09 Lis 2009
Mjesto: Karlovac
PorukaUpisano: Sri Pro 30, 2009 1:46 am    Naslov poruke: Revell A310-300 TAP Portugal 2005 livery CS-TEI 1:144 Citiraj ovaj komentar

Bok svima,

evo, prije nego što se bacim na Flankera, da vidite gdje sam sa A310. Projekt stoji već nekih mjesec dana iz nekih privatnih razloga, a pošto su novogodišnji praznici u punom jeku, iskoristio bih ovu priliku da napravim kratki sažetak dosad napravljenog.

CS-TEI (c/n 495) je dobio ime po Ferdinandu Magellanu, portugalskom moreplovcu i istraživaču. 1520. g. otkrio je prolaz na jugu Latinske Amerike iz Atlantskog oceana prema Pacifiku, koji je i dobio njegovo ime. Službeno, prvi je čovjek koji je oplovio svijet. Neslužbeno, nije uspio jer ga je taj pothvat koštao glave.
CS-TEI je bio u floti TAP-a od 6.4.1989. do 3.5.2008. Zbog svog doleta se koristio uglavnom za povezivanje Portugala (europsko kopno) sa njegovim autonomnim pokrajinama u Atlantiku (Madeira i Azorsko otočje), te Brazilom, dakako. Uz CS-TEX jedini je A310 koji je u TAP-ovoj floti nosio novu shemu bojanja iz 2005. koju ovdje radim. Oba zrakoplova danas lete za portugalsku HiFly čarter kompaniju - wet leasing. U TAP Portugal je cijela A310 flota zamijenjena sa A330.

Za početak sam nabavio :

Revell 04205 A310 Interflug/Luftwaffe
Extratech 14405 A310 PE set

Što se tiče naljepnica, prvotni plan je bio koristiti miks:

- originalnih dekala od Revella (naljepnice za Luftwaffe se mogu iskoristiti za vrata i nešto stencila)
- TwoSix (laser-printed) i Carpena (screen-printed) dekala za TAP iz 2005. koji bi poslužili kao predložak za dekale koje bih napravio u samogradnji
- Skyline spirale za spinere

Tijekom proteklih par mjeseci taj se plan malo promjenio, ali o tome nešto više kasnije.

Što se tiče same makete, radi se o staroj Revellovoj maketi. Navodno je kalup negdje iz sredine 80.-tih, i tijekom godina je Revell samo izbacivao novu kutiju sa novim dekalima. Interflug/Luftwaffe je zadnja verzija sa superdekalima iz 2002., ako se ne varam. Starije kutije su bile Lufthansa, Balair/CTA, KLM, Pan-Am, British Caledonian, ...

Sve to skupa kad zbrojite, dobijete:

-izdignute panele
-nerealne detalje (neki su pojednostavljeni, a nekih nema)
-nema oštrih bridova/prijelaza (kao igračka)
-fitting nije pretjerano dobar
-maketa se ne proizvodi već godinama (teško ju je nabaviti, eBay je jedino rješenje za nekih 30-40 EUR-a + poštarina)
-nema alternative na tržištu u tome mjerilu
-Extratechov PE set je obavezan (za podvozje i fan na motorima)
-premali prozori na maketi (da se ispraviti sa naljepnicama)
-dosta grešaka od odljeva (stari kalup, stara tehnologija)

Krenuo sam krajem lipnja sa izradom naljepnica u Illustratoru, a po pravo sa rezuckanjem makete u kolovozu. Prvotna ideja je bila omogućiti da se krila mogu odvojiti od trupa po želji. Dakle za pohranu makete pri transportu i sl. pomoću metalne konstrukcije od aluminija, mjedi ili sličnog materijala. Naknadno sam odustao od toga, kad je već konstrukcija bila skoro gotova jer nisam imao ideju gdje odvojiti krilo od trupa s trbušne strane. Nešto slično bi se moglo iskoristiti za veće makete - B777, A340, B747 itd. pa ne bi bio toliki problem naći kutije za te makete kad budu gotove.

Uglavnom sam zadnjih par mjeseci potrošio na ispravljanje grešaka, što mojih, što Revellovih. Ništa nije još prajmano, fali mi jedan posjet Bauhausu za lakirnicu i malo toplije vrijeme.

Maketa je trebala biti gotova za ovogodišnji Varaždinski kup (5.12.), ali nadam se da će biti za idući.

Ovdje ću nabrojiti što sam sve napravio dosad, a u idućim postovima kako.

1. Nos preoblikovan (sad je malo bolje zaobljen)
2. "Stepenica" između i kokpita ponovo oblikovana (malo sam ju "speglao" pri brušenju)
3. Korijen napadne ivice vertikalca je skraćen
4. Torzijska kutija vertikalca je preoblikovana
5. Vertikalni stabilizator stanjen
6. Izlazna ivica kormila smjera stanjena
7. Ispuh APU-a preoblikovan (više nije čisto kružnog presjeka)
8. Maske (???, malo mi šteka bogatstvo hrvatskog rječnika) mehanizma za postavni kut h. repa (taiplane actuator covers) napravljene iznova iz scratcha (zasad samo desna strana)

9. Repni konus preoblikovan (oblikovana nova ramena tik ispod vertikalca)
10. Spinneri za motore napravljeni i obojani u samogradnji + PE fan za motor

11. Prozori u kokpitu preoblikovani (preko ovoga će ić naljepnice)
12. Za balans sam koristio kuglice sa kugličnog ležaja za bicikle (nije vidljivo izvana)
13. Napravio prozirna navigacijska svjetla na vrhovima krila
14. Aerodinamičke obloge mehanizma (za)krilca preoblikovane i stanjene
15. Izlazna ivica krila stanjena
16. Ugrađen dodatni disk radi veće čvrstoće trupa
17. Izlazna ivica kormila visine stanjena
18. Glavno podvozje: PE na kotačima, bočne stranice prostora gl. podvozja unutar krila "zatvorene" kitom
19. Krila u visini stražnje ramenjače stanjena
20. Kaj je ovo ??? Usisnici klima-uređaja "spljošteni"
21. PE na prednjim kotačima
+
završena panelizacija po cijelom zrakoplovu (osim repnog konusa)

Bit će još toga na listi... Fucka

Inače, ovaj projekt možete u cijelosti pratiti na ARC-u (link) i u jednom sažetom obliku na modelismo-na.net (link) forumima.

Toliko za sada ...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
supergru

PorukaUpisano: Pet Sij 01, 2010 4:18 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mala napomena: ovaj prikaz ne ide kronološkim slijedom ... Čas ćete vidjeti trup sastavljen, čas opet u dijelovima ...

Počet ću od nosa i kokpita ... Dakle, kad sam spojio trup, naprijed je ostala velika rupa pa sam ipak zalijepio prozirni kokpit, jer kao neću morat puno kitat ... Je, ... mo'š mislit ...

Usput mi se smaknula polovica trupa, kad sam ih ljepio, pa sam već zbog toga počeo kitat, pa onda još i kokpit, jer će i tako ić naljepnice preko ... da bi na kraju primjetio da stakla na kokpitu nisu zaobljena i u liniji sa trupom, kak sam ih ja fino izbrusio, nego su ravna ... OK, onda sam sa F-DCALovog sheeta za pakistanski A310 prekopirao siluetu kokpita i isprintao na papir, a zatim sa selotejpom pričvrstio na maketu i olovkom nacrtao prozore ...

Zatim sam sa olovkom ispunio obrise prozora i izbrusio "crnilo" do kraja ... E ovo je bio cilj ...

Od silnog brušenja sam skoro ostao bez nosa .. Naime, sad je nos bio gotovo stopljen sa trupom kao na Dreamlineru ... Kit natrag na nos da dobijem taj balon u profilu ...

Malo brušenja ..

Još malo ..

I gotovo ...

Je .. šipak gotovo! Sad je površina Marsa bila ravnija od ovog nosa ... Kita mi je bio pun kufer pa je završio CA na nosu sa laganim brušenjem ...

Toliko o nosu ..
Natrag na vrh
supergru

PorukaUpisano: Pet Sij 01, 2010 4:39 am    Naslov poruke: Rep Citiraj ovaj komentar

Na repu je bilo najviše posla. Zapravo, rep još nije gotov ...

Skratit tetivu korijena vertikalca je bio najmanji problem ... Ovdje je već skraćena ...

Ovdje je rep još "originalan". Pogledajte desno dokud ide ta tetiva ...

Zatim sam malo stanjio vertikalni stabilizator, jer je bio predebeo u odnosu na kormilo smjera, s kojim bi zapravo trebao tvoriti čisti profil a ne stepenicu ...

Onda sam krenuo na dvije konkretnije stvari ... Torzijsku kutiju ispod vertikalca i tailplane actuator covers - iliti TAC, dok netko ne smisli nešto prigodno ... Ovdje još oridžidži ...

Kao što rekoh, jako jednostavni detalji, kao da se nikom nije dalo to napravit kak treba ...

Prvo torzijska kutija ... Malo kita i jogurtove čaše ..

Natrag na vrh
supergru

PorukaUpisano: Pet Sij 01, 2010 5:10 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sad ću ipak preko reda ubaciti "ramena" na repu ... Radi se o tome da je prema Revellu poprečni presjek repnog konusa stalno krug, a po pravo nije ...

Neposredno ispred horizontalaca javlja se zadebljanje odnosno presjek postaje elipsa (jaje?!) a odmah iza horizontalaca to je zapravo pravokutnik sa zaobljenim uglovima i takav je do kraja APU-a...

Prvo malo kita .. Još malo kita ... Zatim sam ravno izbrusio dio oko horizontalaca...

Zatim sam sa olovkom naznačio otprilike neke karakteristične linije (paneli, ...) da znam koliko kita treba skinuti ...

Preliminarni rezultati ...

Zašto preliminarni? Pa, eto zbog ovoga ... Kit u debelim nanosima ... Srećom to je prošlost ...

Trenutno me ne brine taj kit jer je otpalo puno više toga nego što je na gornjim fotkama .. Vidjet ćete u nastavku još popravaka na fotkama ...
Natrag na vrh
supergru

PorukaUpisano: Pet Sij 01, 2010 5:30 am    Naslov poruke: TAC Citiraj ovaj komentar

Evo zadnji post za ranoranioce ...

TAC je zasad samo gotov na desnoj strani, lijeva tek slijedi.

Za TAC sam prvo preko Tamiya trake olovkom naznačio linije ...

Zatim sam skinuo traku i zalijepio ju na komad jogurtove čaše. Sa škarama obrezao rubove i napravio još par kopija za lijevu i desnu stranu. Master je drugi zdesna. ...

Sa skalpelom sam urezao linije

(gornji = lijeva strana, donji = desna strana)

Horizontalac sam stavio na njegovo mjesto i zaštitio Tamiya trakom (još uvijek ga ne lijepim) i tik do nje zalijepio usku traku jogurtove čaše

Opet tik do Tamiya trake ali iznad ove uske bijele trake sam zallijepio TAC. Tako sam dobio na volumenu.

Tamiya traku maknuo i malo skosio vanjski rub. Prorez koji je nastao micanjem Tamiya trake ću zakitati kad definitivno zalijepim horizontalce ...

Natrag na vrh
Nixy6000

Član od: 10 Lis 2009
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Pet Sij 01, 2010 11:16 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

zasad izgleda dobro Wink

Član od: 24 Kol 2007
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pet Sij 01, 2010 11:29 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Uf koliko posla, al se dobro snalaziš Very Happy
Natrag na vrh
supergru

PorukaUpisano: Pet Sij 01, 2010 9:48 pm    Naslov poruke: APU Citiraj ovaj komentar

Gore, među slikama originalnog repa, možete vidjeti APU kakav je bio na početku. Ideja je bila jednostavna: spojiti polovice trupa i sa svrdlom očistiti rupu (ispuh APU-a).

Međutim, prije ili kasnije bi došao neki klinac - "Tata, tata, a zakei se kroz ovu rupu vidi cijeli avion iznutra?"

OK, pila u ruke, jedna polovica žalca van i unutra zalijepio komad plastike i polovica žalca natrag na svoje mjesto ..

Pokitao, pobrusio, uzeo svrdlo ... Mislim da je rupa bila tolika da mi je trebao bohrer 3-jka ...

Baš ti hvala Revell! Uzeo komad sprua, zašiljio ga i zalijepio u rupu ...

Otpilio višak i sa 2-jkom napravio novu rupu... Još kako je cijeli taj segment bio u banani i doživio renesansu sa novim ramenima, itd... Evo kako je ispao novi APU ...

Natrag na vrh
Aranza

Član od: 25 Lis 2007
Mjesto: Pula
PorukaUpisano: Pet Sij 01, 2010 10:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

...poprilično teški zahvati ali vidim da uspjevaš polako. Isplatit će se trud.

Španac
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
supergru

PorukaUpisano: Pet Sij 01, 2010 10:17 pm    Naslov poruke: Spineri i PE fan Citiraj ovaj komentar

Prema Extratechu, PE fan bi se trebao samo staviti s čela u usisnik sastavljenog motora i to je to. Da budem iskren, nisam to probao, moja ideja je bila drugačija ...

I tako ja uzeo opet komad sprua i tupo ga zašiljio i eto spinnera ..

Ti prvi, su bili malo preveć u špic ...

Napravio sam nove, ti su sad gotovo kao polukugle, ofarbao crnom i stavio Future ... I
onda dvije spirale sa Skyline-ovog sheeta sa spinnerima. Ove nisu za A310, nego za A320, ali su po obliku bile najbliže onome što meni treba za CS-TEI

I još sam zakrenuo lopatice na PE fanu ..

Tu sam stao sa motorom ... Paneli su koma, sve što treba biti tanko, tanano je izljeveno debelo, ali tu baš puno pomoći nema... Dryfitting će isto biti ludnica ... Jedino što zasad pali je PE fan koji bez po' muke naliježe u kućište motora ...
Natrag na vrh
supergru

PorukaUpisano: Pet Sij 01, 2010 10:55 pm    Naslov poruke: Balast i disk Citiraj ovaj komentar

Još dvije stvarčice za danas ... Koje se više zapravo ni ne vide ...

Prva je balast u nosu. Inače sam uvijek to riješavao sa nekom velikom maticom ili vijkom i sa malo plastelina ili sa spruom blokirao micanje balasta (ne treba mi zvečka).

Jednom sam uzeo Revellov kit umjesto plastelina i sve 5 ! Par dana kasnije mi je na Su-24 bio nos toliko mekan da sam ga bušio sa drvenom čačkalicom a s noktom gulio komade nosa. Kit se nije osušio iznutra u nedostatku zraka i jednostavno je kemijska reakcija nastavljena i doslovce mi je izjeo nos iznutra.

Anyway, ovaj puta sam uzeo kuglice sa kugličnog ležaja za bicikle i učvrstio ih sa vrućim ljepilom. Ovdje bih upozorio na visoku temperaturu tekućeg ljepila (cca. 130-150 deg. C) jer ako pretjerate sa ljepilom počet će vam se talit trup makete.

Druga stvar je dodatni disk u stražnjoj polovici trupa. Revell je predvidio jedan disk naprijed (sklop br. 1), a ja sam dodao još jedan straga, napravljen od kutije za CD-e ...

Ovo je zadnja slika prije nego što sam zalijepio polovice trupa ...

Kao što vidite, prozori su zakitani, jer su premali, a i A310 ima jednu specifičnost sa prozorima, a ta je da se zadnjih 13 redova lagano "diže" prema gore, gledano u profilu, jer se trup sužava već tik iza krila. E to baš i nije vidljivo ako ostavite originalne prozore.
Natrag na vrh
supergru

PorukaUpisano: Ned Sij 03, 2010 4:24 pm    Naslov poruke: Navigacijska svjetla Citiraj ovaj komentar

Danas ću opisati izradu prozirnih navigacijskih svjetala na krilima.

Zahvalio bih kolegama na reakcijama na moje postove. Prvotni plan je bio postati samo na ARC-u, ali tamo uglavnom ljude zanimaju vojni zrakoplovi, pa je i očekivana podrška izostala. Potom sam na poziv kolege iz Portugala (pošto radim njihovu mašinu), to proširio i na njihov lokalni forum, a evo pošto imam stvaralačku pauzu i višak vremena, evo me i tu. Priznajem da će biti zabavno postat na tri foruma + obrada slike posebno za ARC, posebno za ovdje zbog rezolucije slika. Ali, nema veze, sve je to u rok službe. Zar ne?

Ajmo se vratit Airbusu ... Znate svi priču: crveno na lijevo krilo, zeleno na desno krilo. Ovdje to ponavljam jer će se u sekvenci slika čas pojavljivat jedna čas druga boja, pa da vas ne zbuni.

"Sljepac" ide van ...

Onda sam uzeo komd prozirnog sprua, ravno ga odrezao i jednu stranu poravnao sa turpijom. Zatim sam uzeo malo svrdlo i izbušio rupu i tu rupu sa čačkalicom napunio bojom.

Unutarnju stranu krila obojao crnom bojom i prozirni sprue zalijepio Clearfixom.

I onda LAGANIM pritiskom isturpijao višak s gornje i donje strane, tako da se poravna sa profilom krila. Zašto LAGANIM? Clearfix je išao direktno na boju.

A dalje brusni papir. Od 400 do 5000 i Future kao šlag na tortu.

Tako mali detalj, otprilike sat vremena za jednu stranu, ne računajući vrijeme sušenja, a tako jako upada u oči, prozirnost je brilijantna (?!). Ah, taj hrvatski.

I na kraju sam stavio Tamiya traku, radi zaštite.

Natrag na vrh
supergru

PorukaUpisano: Uto Sij 05, 2010 7:43 pm    Naslov poruke: Krilo Citiraj ovaj komentar

Krilo je isto stanjeno u ravnini stražnje ramenjače ...

Prije stanjivanja ...

Nakon stanjivanja ...

I unatoč dryfittingu kit je opet išao gore ...

i dolje ...

Još malo brušenja ...

A ovo je jedan od dokaza starosti kalupa... Ne samo da su pretkrilca urezana preduboko, nego se ni gornja i donja polovica ne poklapaju. U današnje vrijeme se kvaliteta novih odljeva (kalupa) ipak popravila.

Natrag na vrh
supergru

PorukaUpisano: Uto Sij 05, 2010 7:55 pm    Naslov poruke: Aerodinamičke obloge na krilima Citiraj ovaj komentar

a.k.a. Flap track fairings - predebeli i loše oblikovani završetak.

Ponovit ću ovu sliku iz prethodnog posta ... Prvotno stanje na desnom krilu

U radu ... Unutarnje dvije obloge stanjene, vanjske ne.

I nakon brušenja

Lijevo krilo po završetku.

Natrag na vrh
P-51

Član od: 24 Ožu 2006
Mjesto: Drniš/Šibenik
PorukaUpisano: Uto Sij 05, 2010 9:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo gledam i svaki čas mislim - baciće ga- ali malo po malo... Imaš dobar želudac stari moj.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site AIM
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naprijed
Stranica 1/7

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma