Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Diorama u 1:35

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Figure, diorame
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
sirka666

Član od: 30 Jul 2011
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Pon Ruj 05, 2011 11:49 am    Naslov poruke: Diorama u 1:35 Citiraj ovaj komentar

Pozdrav svima, evo jednog projekta kojim kratim vrijeme dok nabavim novce za tenka.
Diorama bi prikazivala nekakvu kuću/ruševinu na rubu ceste, a ispod nje bi išlo nekakvo blato ili osušena zemlja, ovisi koju ću od te dvije tehnike bolje ispraksirat.

Radnju diorame još nisam odredio, to ovisi o tome koji ću model panthera radit.
Također planirao sam flak top pored panthera stavit, s lijeve strane, no o tome razmišljam bili bilo previše.

Podloga je od gipsa, a cesta i pločnik su od nekakve vrste pluta, otac mi to donosi iz brodosplita, nije čisto pluto već je malo finije i pomiješano je s gumom.

Naravno, bijeli papir predstavlja tlocrt panthera i relativno točne dimenzije.

Kockica ima oko 2000 i veličine su 4-5 mm. Ima grešaka, na primjer negdi je veći razmak između redaka, ali to planiram sakriti sa nekakvom daskom, ciglom itd..

Ovo mi je najveći problem, pošto sam malo šlampav gips mi je ispao izvan kalupa a i same podloge, sad ne znam što da napravim kada budem stavljao okvir makete, možda da komad daske ubacim na dno?

Slikano je na krevetu, mislin da sam tu dobio najbolje rezultate, ionako se nema još šta vidjeti, nema bojanja.

To bi bilo to zasad. Slijedi još malo cigla po kući, nekakve cigle po cesti i tako...

Pozdrav svima.
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Pon Ruj 05, 2011 12:17 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo da pokušam odgovoriti:
Ovo za rub i gips mislim da nije problem, staviš komad šmirgla na ravnu daščicu i pobrusiš bokove podloge kako bi izravnao i uklonio višak gipsa.

Pluto je dobar izbor za obradu ali bi za dobivanje vjerodostojnijeg izgleda kamenih kocki trebao sakriti teksturu pluta, kad obojiš neminovno će iskoćiti, prijedlog je da pokušaš sa razrijeđenim kitom, čak bez previše zaglađivanja tako da dobiješ teksturu sličnu lomljenom kamenu.
Za slaganje , da bi dobio pravilniju postavu pogledaj kako je to napravio Night Hawk na svojoj diorami.

http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=10316&postdays=0&postorder=asc&start=630
http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=10316&postdays=0&postorder=asc&start=615

Cigle ili kamen u/na zidu nije baš uvjerljivo.
KOd zidanja kamenom ili ciglom polažu se u malo maltera i vodeći računa da se dobiju što ravniji redovi, pa bi taj dio trebao ispraviti, ako želiš da lići na cigleni zid izrežeš na dimenziju cigle u 35 je to oko 3mm visine i 7mm duljine (možeš i nešto veće ali ne pretjerano) te ih slažeš sa oko pola do jedan mm razmaka (horizontalno i vertikalno) - to su fuge od maltera kojim se vezuje. Moraš obratiti pažnju na dva detalja, redovi moraju biti horizontalni i slažu se naizmjenice kako bi se prekinule vertikalne fuge; pojednostavljeno kreneš od jednog kuta; prvi red ideš sa cijelom a slijedeći počmeš sa pola cigle..
I kod kamena treba paziti na raspored kamenja, izbjegavati nastavljanje vertikalnih fuga.

Evo da davim, ali mislim da je bolje upozoriti na neke stvari pogotovo kad se ulaže dosta truda.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
sirka666

PorukaUpisano: Pon Ruj 05, 2011 12:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Leo - zd Napisao/la:
...
Evo da davim, ali mislim da je bolje upozoriti na neke stvari pogotovo kad se ulaže dosta truda...

Ma hvala, nema problema, drago mi je da se netko javi. A dimenzije su kako-tako ok što se tiče cigli većina ih je 8mm iako to još planiram popravit.
Onu temu sam čitavu pročita, stvarno se može dosta naučiti. No eto ja sam tek početnik, trenutno još isprobavam sve metode pa nisam ni sam siguran kakve ću rezultate dobit.

A pluto mi nema nikakvu teksturu, odnosno ravan je skroz, malo ga pobrusim grubim šmirglom i onda dobije nekakvu hrapavu teksturu poput kamena. Naravno probat ću to s razrijeđenim kitom pa vidjeti kakvi su rezultati.

Hvala još jednom.
sirka666

PorukaUpisano: Pet Ruj 16, 2011 4:14 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo mene opet, sa malin napretkom.
Dobar dio je diorame obojan, zasad testno, ima još dosta sređivanja, ali ovo je da isprobam kako bi otprilike izgledala shema boja.
Napravljen je donji dio diorame na koji sam ponosan, zadovoljan sam kako je ispalo i tu nebi ništa mijenja. Iako, uvijek sam otvoren za savjete.

Podloga je napravljena od kave, drvofixa kojeg sam razrijedio s vodom i malo uljnog razrijeđivača. Poviše toga su išle travke koje sam napravio od kista, sve je to poliveno sprejem za kosu da drži.
Nakon toga još koji sloj travki, kamenja su prava, te je još bilo malo zemlje, i na kraju naravno još jedan sloj laka za kosu.

Kuća/ruševina treba još dosta dorade, ali ovako otprilike sam je zamislio.
Tu je i ulična lampa, promjer stupa mislim da je odgovarajući, meni se čini ok.

Ograda je od dvije bakrene žice, spojene pištoljem za vruće lijepilo.
Već mi se odvojio jedan dio ograde, tako da nisam siguran hoće li to tako ostat, moguće je i da ću zalemit.

Ukratko to bi bilo to. Sve je zasad manje-više loše napravljeno, no ipak eto, ide se naprijed, valjda će daljne diorame bit bolje Wink
sirka666

PorukaUpisano: Ned Lis 23, 2011 10:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo malo napretka, dodan božićni ugođaj na maketu.

Pokušaj dobivanja nekakvog mladog snijega/blata/kaljuže, na mojoj skromnoj maketici.

O tome nemam puno za reći, postupak je opisan ovdje , 90% je kao tu napravljeno.

Nisam siguran koliko mi je dobro ispalo blato pomiješano sa snijegom.
Sve je bojano Revellovim enamel bojama uz nešto dodatka tempere, te vodenih boja.

Figura je napravljena iz dosade, odnosno samo sam je obojano, to je običan vojnik koji se može kupiti praktički bilo gdje.

I to bi bilo to otprilike, kao i uvijek otvoren za savjete, pohvale, kritike. Pozdrav, Ante.
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Figure, diorame Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma