Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Mr.Burns
 | | Član od: 11 Pro 2009 | | Poruke: 69 | |
|
Upisano: Sub Pro 12, 2009 8:39 pm Naslov poruke: Fiat G-50bis ZNDH pitanje (opet)? |
|
|
Vidim da se o ovom avionu dosta razgovaralo na forumu, ali nisam uspio naći podatak koji me zanima, naime da li neko može da mi kaže kako su izgledali i koje su registarske brojeve imali Fiati koji su ustupljeni ZNDH nakon kapitulacije Italije.
Negdje sam pronašao podatak o tri registarska broja (5686, 5956, 5186)? Da li su bili bojeni u standardne Italijanske šeme (pošt su već koršteni od Italijana) ili su bili zeleni kao ostali iz sastava ZNDH?
Već duže pokušavam završiti AMLov Fiat, ali su mi problem ovi famozni žuti brojevi (3505) , pa da vidim da li bi ovo moglo biti rješenje
Unaprijed se izvinjavam ako je o ovoj temi već bilo riječi. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Pro 12, 2009 10:40 pm Naslov poruke: Re: Fiat G-50bis ZNDH pitanje (opet)? |
|
|
| Mr.Burns Napisao/la: | - da li neko može da mi kaže kako su izgledali i koje su registarske brojeve imali Fiati koji su ustupljeni ZNDH nakon kapitulacije Italije.
- negdje sam pronašao podatak o tri registarska broja (5686, 5956, 5186)?
- Već duže pokušavam završiti AMLov Fiat, ali su mi problem ovi famozni žuti brojevi (3505) |
1. mislim da ne može
2. mislim da se tu radi o MM odn. Matricola Militare, a ne evid. brojevima ZNDH
3. ta žuta i nije baš žuta nego mislim da bi bila nekakva "ciglasto hrđavo žuta"
Za sva ostala pitanja iz tvog posta vidi pod 1., odn. event. "naguglaj" starije teme na OMF-u i drugdje
Lp, R. Čopec |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Pro 14, 2009 11:16 am Naslov poruke: |
|
|
Nikad nisam vidio fotografiju ZNDH Fiat G.50 Bis u bilo kojoj kamuflaži osim standardne talijanske zeleno/sivo. Boja na brojevima je isto standardna talijanska Giallo-svijetla limun žuta. Današnje stanje te boje na sačuvanom Fiatu iz beogradskog muzeja ne odgovara onom iz rata jer je boja očito propala/oksidirala, pa ima rumeni ton. Ako treba još jednom ponoviti-svi ZNDH Fiati su došli u Hrvatsku u talijanskim bojama sa već apliciranim šahovnicama i brojevima u talijanskom stilu. O nekim kasnijim isporukama nakon kapitulacije Italije i mogućim bojama možemo samo navoditi hipoteze. Na kraju krajeva, postoje i kolor fotografije, pa tu ne bi trebalo biti velikih nedoumica.
http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=5477 _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mr.Burns
 | | Član od: 11 Pro 2009 | | Poruke: 69 | |
|
Upisano: Pon Pro 14, 2009 2:06 pm Naslov poruke: |
|
|
Ok, hvala Grunf.
Da poznato mi je da su svi poznati ZNDH Fiati bili bojeni standardnom italijanskom zeleno/sivo (svi oni isporučeni u prvoj pošiljci 9+1), ali mi je samo nedoumica bila ta, vezano za tih nekoliko Fiata pridodatih nakon kapitulacije Italije. Tu informaciju sam , pročitao u knjizi Zrakoplovstvo NDH 1941-1945, ali nije bilo fotki, pa sam samo pitao da li neko ima više detalja o tome
Hmm, izleda da ću na kraju uraditi maketu onako kako su izgledali tek isporučeni Fiati iz Italije (svježe ofarbani, sa šahovnicama, bez brojeva i grba na nosu)
Još jednom hvala i pozdrav |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Uto Pro 15, 2009 6:10 pm Naslov poruke: |
|
|
Fiati su isporučeni sa brojevima, samo su na nekim slikama valjda cenzurirani. Pogledaj slikopis preuzimanja Fiata i Capronia, pa ćeš vidjet da su svi došli sa brojevima. Kasnije su tek dobili taktičke oznake i simbole na kapotažu motora... _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1987 | |
|
Upisano: Sri Pro 16, 2009 12:44 am Naslov poruke: |
|
|
| Grunf Napisao/la: | | Fiati su isporučeni sa brojevima, samo su na nekim slikama valjda cenzurirani. Pogledaj slikopis preuzimanja Fiata i Capronia, pa ćeš vidjet da su svi došli sa brojevima. Kasnije su tek dobili taktičke oznake i simbole na kapotažu motora... |
kojem slikopisu???
Oćeš reći da je ovo cenzura
ni na fotki iz FNP - ZNDH str 68. nema brojeva ni na avionima u nizu (a na prva dva bi trebala biti vidljiva)
Ni u ovom screenshotu se ne vide brojevi (za razliku od taktičkih oznaka i šahovnice na repu) doduše ovo je vrlo male kvalitete da bi se sa sigurnošću moglo reči.
 _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Sri Pro 16, 2009 5:06 pm Naslov poruke: |
|
|
U knjizi Frka/Novak/Pogačić ima fotografija nastalih baš u vrijeme preuzimanja Fiata i brojevi se vide. Zašto bi brojevi bili u talijanskom stilu po talijanskim šablonama korištenim na talijanskim avionima bili bojani u hrvatskoj? Ako bolje pogledaš istovremene brojeve na drugim avionima u ZNDH oni imaju sasvim različit font i boje. Cenzura nije ništa neobično, pa npr.na nijednoj fotografiji Bf 109 iz HK se ne vidi ni jedan broj...  _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1987 | |
|
Upisano: Sri Pro 16, 2009 5:51 pm Naslov poruke: |
|
|
| Grunf Napisao/la: | U knjizi Frka/Novak/Pogačić ima fotografija nastalih baš u vrijeme preuzimanja Fiata i brojevi se vide. Zašto bi brojevi bili u talijanskom stilu po talijanskim šablonama korištenim na talijanskim avionima bili bojani u hrvatskoj? Ako bolje pogledaš istovremene brojeve na drugim avionima u ZNDH oni imaju sasvim različit font i boje. Cenzura nije ništa neobično, pa npr.na nijednoj fotografiji Bf 109 iz HK se ne vidi ni jedan broj...  |
Nije da ne vjerujem da se radi o cenzuri ali zašto su neke cenzurirane a druge nisu?
Koje fotke objavljene u knjizi su nastale u vrijeme preuzimanja i da se brojevi vide? str. 276???
Ja se istina nisam nagledao neznam koliko fotki 109-tke iz HK ali u njima se cenzura radila tako da se fotkalo iz odabranog kuta ili da je netko stao točno ispred broja, nisam vidio fotku s izbrisanim brojem.
Ako pogledaš FL.3 (koji su opet talijanski avioni) brojevi na njima su u barem 3 različita fonta a za njih također postoje fotke bez brojeva. Jedan od tri fonta je isti kao i na G.50 _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|