Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Prva inozemna narudzba

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Trgovine, on-line shopovi
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
alfaromeoZG

Član od: 08 Lis 2009
PorukaUpisano: Ned Stu 08, 2009 12:05 am    Naslov poruke: Prva inozemna narudzba Citiraj ovaj komentar

Molim vas da mi netko objasni kako ide proces oko narudzbe iz inozemstva u vezi carine i poreza?
Vidim dosta zanimljivih shop-ova vani al nisam nikad narucivao iz inozemstva, samo RH.

Npr. stranica moduni.com mi nudi ovakav racun za neki ferrari model:

Total including VAT: 19,99 EUR
You have selected an address which does not belong to the European Union.
So we do not charge VAT.
less VAT 19 %: 3,19 EUR
Total net: 16,80 EUR
Shipping & Handling: 25,00 EUR
Total: 41,80 EUR

Koliko sad jos novca ide na to? (carina i kaj vec)
Platio bih Visa karticom.
Hvala
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
CCCP
Administrator
Član od: 14 Ožu 2009
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Stu 08, 2009 12:12 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

to će kolega low znati, ali iz ono malo iskustva kolko imam sa time, mislim da to neide karticom, nego da se mora ić u EU uplatit prek računa... Bar je tak meni bilo... I pazi kad ideš, slovencima banke ne rade subotom... Confused i malo mi se čini poštarina prevelka, ovo kaj sam ja radil su bile tri majce kaj ih je prijatelj naručil, i poštarina je bila 2 eura na svaku(6 eura, na nas trojicu podjeljeno svakome 2...)
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Ned Stu 08, 2009 12:45 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ima podosta postova oko carine i poštarine na forumu pa probaj malo potražiti ali evo ukratko.

Carina se plača na pošiljke čija ukupna cijena prelazi 300 kn (maketa + poštarina), dakle 42 € je upravo na samoj granici

Ako u paketu stoji i račun vjerovatno će ti naplatiti carinu, doduše možda ti i progledaju kroz prste.

Ja na svu sreću nisam nikad platio carinu, doduše nisam nikad kupovao potrepštine čija vrijednost prelazi 300 kn zajedno s poštarinom.

I još nešto preporuka je da koristiš PayPal a ne da upisuješ broj kartice na stranicama trgovine. Usput, prema vlastitim iskustvima, poštarina je manja ako naručuješ iz npr. Hong Konga nego iz Češke. Poštarina iz SAD-a varira kako kod koga.
Night Hawk

Član od: 03 Svi 2007
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Ned Stu 08, 2009 12:49 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Platiš normalno Visa karticom. Daš im broj kartice, oni ti normalno skinu sa računa. Nemoraš ić nigdje! Banka valutu preračuna u kune i skine ti sa računa.
Što se tiče carine i pdv-a, na tih 41.80€ ti ide samo u ovom slučaju pdv-23%, znači nekih 70ak kn + 20ak kn troškova pregleda paketa i ostalih gluposti.
Na makete ti nema carine jer spadaju pod igračke. Na airbrusheve, pigmente i sl. ide carina.
Na kraju, i pdv i carina ti ovise o cariniku. Možeš je i nemoraš platiti. Nepisano pravilo je da se ispod 200kn ne carini - reko mi osobno carinik. Neki su i šire ruke pa progledaju i na skuplje pakete.
Najbolje ti se pripremit na najgore, odnosno punu cijenu sa pdv-om.
Natrag na vrh
Shinobi

Član od: 05 Pro 2007
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Ned Stu 08, 2009 2:32 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Night Hawk Napisao/la:
Nepisano pravilo je da se ispod 200kn ne carini - reko mi osobno carinik.

Isto je i meni receno na carinarnici
L 555 BAT

Član od: 20 Lis 2008
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Ned Stu 08, 2009 10:12 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ako možeš zaobiđi moduni.com zato što imaju 'flat rate' poštarinu i to kao što vidiš paprenu.Za isti taj model ferrarija platićeš tri puta manju poštarinu ako ga narućiš iz npr. engleske ili hongkonga(ako pričamo o 1/24 mjerilu).Prije nego poćneš koristiti kartice logiraj se na Paypal.com jer je plaćanje preko njega jednostavnije i sigurnije.
Low
Gazda
Član od: 16 Ožu 2006
PorukaUpisano: Ned Stu 08, 2009 11:24 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

kak su kolege rekli, potrazi tu istu maketu na ovim stranicama, puno je manja postarina

http://www.modelhobbies.co.uk/shop/index.php

http://www.hobbyeasy.com/Home.do?status=yes

placanje obavis preko bilo koje kreditne katice (visa, master...) ili se registriraj na paypal, preko njega ti je jos jednostavnije.
2 cccp, ko je tebi reko da se mora ici u sloveniju na salter banke da platis pare za neki paket Shocked

Član od: 08 Lis 2009
PorukaUpisano: Ned Stu 08, 2009 1:58 pm    Naslov poruke: - Citiraj ovaj komentar

Ajme koliko odgovora u kratko vrijeme!

HVALA narode!

Gledao sam po forumu prije pitanja no nisam nasao tocan odgovor.

Znaci bilo bi pametno narucit maketu po maketu npr iz Engleske nego 5 odjednom..

Imam visu i moneybookers tako da nema brige oko placanja.
Samo me ta carina mucila.
Probat cu kad cu imat love ovaj mjesec narucit nesto pa cemo vidjet.

Pozdrav
Natrag na vrh
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Ned Stu 08, 2009 2:09 pm    Naslov poruke: Re: - Citiraj ovaj komentar

alfaromeoZG Napisao/la:
Ajme koliko odgovora u kratko vrijeme!

...
Znaci bilo bi pametno narucit maketu po maketu npr iz Engleske nego 5 odjednom..

Pa može biti bolje i ne mora, poštarina se povečava s količinom ali obično je manja nego da za svaku maketu plačaš posebno. Možda je isplativije naručiti od jednom i platiti PDV i carinu
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Trgovine, on-line shopovi Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma