Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Reaper
 | | Član od: 07 Ruj 2006 | | Poruke: 4365 | |
|
Upisano: Pon Lis 26, 2009 10:37 am Naslov poruke: Zanimljivo saznanje |
|
|
Ovo bi spadalo vise u "razgovore uz kavu...", no kako iste nemamo, stavljam ovdje, mislim da je tema jako interesantna, pa da malo prokomentiramo....
Dakle, jutros sam isao u mjesecu popunnu zaliha, nitro i sve ostale divote koje nam uljepsavaju maketarski zivot....
I sad, razvoj situacije je isao otprilike ovako: Dobar dan, dobar dan! Imate li.... nemamo, prodano.... Aha, ok, a imate li....nemamo prodano.... Dobro, a kad cete opet imati? Vise necemo.... Zasto? E sad...
Uglavnom, kaze mi covjek (a prica se potvrdila u jos dvije trgovine) da, zahvaljujuci ministarstvu zastite okolisa (valjda) od 01.04 ove godine trgovine ne smiju prodavati boje,lakove, odnosno sve vrste "kemije" koja je na nitro bazi ili sadrzi isti, kao i jos neke lako hlapljive,zapaljive i otrovne tvari..... Zabrana prodaje se odnosi na fizicke osobe, dakle maloprodaju, smiju prodavati samo firmama odnosno specijaliziranim trgovinama za oprskrbu onih koji imaju dozvolu raditi sa takvim stvarima (auto-lakirnice valjda).... primjecujete apsurd? trgovina bojama i lakovima ne smije prodavati boje i lakove.....
Trenutno su u fazi "gledanja kroz prste", tako da smiju prodavati sve i svasta svakome, pod uvjetom da je ta roba u trgovinu usla prije 01.04, dakle prodaju postojece zalihe, no kad ih prodaju - vise nema.
Takodjer, proizvodjaci su prisiljenji mjenjati proizvodni program i prebacivati se na akrile. Cak su vec modificirani postojeci proizvodi (nuitro razrijedjivac npr) koje sad sadrze manji postotak hlapljivih i otrvonih tvari.....
Nadalje, od 2011 godine ce totalno biti zabranjena prodaja i distribucija svih boja, lakova, kemikalija i ostaloga sto nije na akrilnoj (vodenoj) bazi.... Kako mi kazu, to ukljucuje i sinteticke premaze i boje, znaci ako nije brzosusivi akril - nece ga biti u prodaji.....
Dali ta prica drzi vodu ili ne, tesko je reci. Dali je itko cuo nesto slicno ili zna nesto vise o ovome? Prica se potvrdila na par mjesta, tako da mislim da je to to, ja sam samo prenjeo kako sam cuo, dakle mogucnost nekakve krive interpretacije zakona i odredbe je moguca......
Sto vi mislite/kazete na to? _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
On voli stvari lijepe, ali tko ga jeb.....
-=Für immer Minderheiten=- |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| CROtale
 | | Član od: 23 Lip 2006 | | Poruke: 709 | | Mjesto: Osijek |
|
Upisano: Pon Lis 26, 2009 10:51 am Naslov poruke: Re: Zanimljivo saznanje |
|
|
| Reaper Napisao/la: |
Sto vi mislite/kazete na to? |
Kažem... sranje i onda još neke psovke
sa akrilom nisam nikad ništa uspio obojati pa ako je ovo stvarno tako sljedi rasprodaja lagera i odustajanje od hobija... bar što se mene tiče.  _________________ "If everyone is thinking alike, someone isn't thinking."
- General George Patton Jr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| st65uka
 | | Član od: 06 Stu 2007 | | Poruke: 2395 | | Mjesto: Auckland, NZ |
|
Upisano: Pon Lis 26, 2009 11:05 am Naslov poruke: Re: Zanimljivo saznanje |
|
|
| Reaper Napisao/la: | | Sto vi mislite/kazete na to? |
...budale nisu bile odavno na TV-u ili novinama pa da nekazu ljudi da nista ne rade...
kazem da je sve sto se tice odluka pojedinaca koji su iznad nas tragicno, umobolno, neprovjereno i glupo, sto je tipicno za ljude takvoga tipa...
to je valjda jednom od tih maluomnika dosao nitro na nos pa se bidan zaprepastio kada je vidio sto radi plastici...
a sto se tice akrilki, u svojoj kolekciji boja imam samo jednu - crnu i nisam mislio u skoroj budućnosti preći na iste, tako da znači da bi ja svih tih sto i nesto komada boje trebao prodavati i mijenjati za akrilke...
ma nema sanse...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bero
| | Član od: 28 Pro 2008 | | Poruke: 775 | |
|
Upisano: Pon Lis 26, 2009 11:17 am Naslov poruke: |
|
|
A šta je sa opcijom kupovanja preko internet shopova. Pa valjda nam to uvijek preostaje
Ili ćemo ko u doba prohibicije imati podrumske rafinerije. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Zond
 | | Član od: 25 Sij 2009 | | Poruke: 429 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Lis 26, 2009 11:27 am Naslov poruke: |
|
|
| Bero Napisao/la: | A šta je sa opcijom kupovanja preko internet shopova. Pa valjda nam to uvijek preostaje
Ili ćemo ko u doba prohibicije imati podrumske rafinerije. |
Već vidim scenu, 5 okorjelih old school maketara odraslih i othranjenih na nitro bojama, krtoj plastici i kancerogenom resinu u vlažnoj sobici bez prozora sa neštedljivom 40w žaruljom sjede za stolom i onako ritualno otvaraju sačuvanu teglicu starog Humbrola kao da je riječ o najfinijem Chardonnayu te ozarenih lica povlače par snifova dok kantica kruži okolo a poznati buke zapunjuje sobicu.
Što se tiče boja, srećom postoje akrilke, pa se još da pregrmiti (tko je radio sa nitrom). No što ako nekom aparatčiku zasmeta Tamiya Thin Cement i Revell Contacta, čime ćemo onda ljepiti? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Night Hawk
 | | Član od: 03 Svi 2007 | | Poruke: 912 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Pon Lis 26, 2009 11:47 am Naslov poruke: |
|
|
Počet ćemo doma kuhat neki domaći nitro ili ćemo ga švercat! Bit će ko za doba prohibicije u Americi!  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Vulkanizer
 | | Član od: 13 Lip 2009 | | Poruke: 1732 | | Mjesto: Le Bourget |
|
Upisano: Pon Lis 26, 2009 11:54 am Naslov poruke: |
|
|
Ma judi oni brinu o vašem zdravlju !
Prošlu subotu je kod nas kišilo i puhalo u isto doba.Sve dizalice sumi bile zauzete , a došla je jedna godspoja i molia me dajoj pomognem nešto oko auta.Ko pravi uslužni djelatnik ja sam se podvukao pod auto na parkingu.Dok sam onako mokar ,propuhan i jadan ležao u vodi gospoja je cilo vrime govorila kako će me pušenje ubit i da morm presta pušit.Na kraju sm joj reko nešo da bi se i Reaper zacrveni.
Danas sam doma jer zbog upale živca jedino mogu jedino micat ova dva prsta i drobit po forumu.
Ko brine o mom zdravlju i glavi , oglavi mu se radilo. _________________ http://www.aeroscale.co.uk/modules.php?op=modload&name=Sections&file=index&req=viewarticle&artid=4063
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Jazzo
 | | Član od: 13 Sij 2006 | | Poruke: 326 | | Mjesto: Karlovac |
|
Upisano: Pon Lis 26, 2009 1:27 pm Naslov poruke: |
|
|
| nitro koristim za ispiraje zračnog kista i meni je nezamjenjiv a kaj se razređivanja boja tiče te količine razređivača se mogu naručiti on line, kao na primjer mrcolor leveling thinner koji mi je predobar a i po mirisu je kao kombinacija nitra i acetona, kad bojam akrilnim bojama koristeći orginalni razređivač nakon određenog vremena mi se dizna začepi dok mi se to nije događalo kod enamel boja koristeći nitro ili ovaj mrcolor leveling razređivač |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Low Gazda
 | | Član od: 16 Ožu 2006 | | Poruke: 5157 | |
|
Upisano: Pon Lis 26, 2009 2:30 pm Naslov poruke: |
|
|
Cuo sam vec nesto o toj zabrani od mog autolakirera.
Ali mislim da to nije samo na lokalnoj bazi (hrvatska), obratite paznju i na internet shopove, mislim da se na hlj vise ne nude enameli _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| killa
 | | Član od: 15 Ruj 2009 | | Poruke: 2325 | |
|
Upisano: Pon Lis 26, 2009 2:37 pm Naslov poruke: |
|
|
jos nam samo fali da na zabrane i plastiku i photo jetkovinu i resine  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Pierre
 | | Član od: 12 Stu 2008 | | Poruke: 338 | |
|
Upisano: Pon Lis 26, 2009 2:49 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ostaju papirnati modeli, narežeš , poljepiš i gotovo. Nemoraš ih bojati a ni decale stavljat jer je sve već gore. Još samo neki fini papir umjesto PE tako da se dobiju neki detalji ... osim ako zbog ekologije i šuma i to ne zabrane . |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| canadair
| | Član od: 28 Jul 2007 | | Poruke: 356 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Pon Lis 26, 2009 3:13 pm Naslov poruke: |
|
|
Pa šta se čudite-nedavno je vlada u Bagdadu donijela zabranu pušenja na javnom mjestu, a istog dana im je u detonacijama dvije eksplozije poginulo 15-ak nedužnih građana,Ako ne možeš zapaliti cigaretu možeš čiket dinamita.Hebate ,štite ih od duhanskog dima a oni im lete u zrak.
U pozadini svega stoji krupni kapital privatnih zdravstvenih fondova i farmaceutske industrije.Jednostavno rečeno nedovoljan je broj bolesnih za ostvarivanje profita farmacetske industrije ,pa se uz pomoć medicinske pseudeo znanosti uvodi u zdravstvo kategorija tkzv zdravstvenih rizika (duhan,kava,sol,šečer,brašno,meso,kemikalije i sve što postoji na ovome svijetu) pa je gotovo svaki građanin u nekom zdravstvenom riziku i ima potrebu kopristiti proizvode te industrije.S druge strane zdravstveni fondovi tako mogu svakome otkazati zdravstveno osiguranje (puši,pije,debeo,mršav,ima šiljastu glavu ) i ostaviti ga bez zdravstvene zaštite ili mu povečati stopu izdvajanja u fond.
Istovremeno ta pseudo-znanost pojma nema što uzrokuje neke bolesti
niti poznaje za njih lijek.
Zato će nakon duhana biti zabranjena i kava i alkohol a i naše bojice i sve što spada u tkzv.zdravstvene rizike .Samo slijedom ove "analize" sam nedavno na forumu napisao da će nitro zabraniti i evo nažalost sam pogodio.
Na taj način se istovremeno podiže i cijena nepoželjnih proizvoda i potražnja za njima tako da nitko ne gubi osim nas sirotana
Zato bi agresivnim nepušačima preporučio da ne pitaju kome zvono zvoni-tebi zvoni -imaš i ti neki zdravstveni rizik
Eto baš priča za uz kavu,konjak i cigaretu
Stvarajte zalihe ljudi,sve će zabraniti ! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| daneel
 | | Član od: 12 Lis 2005 | | Poruke: 1299 | |
|
Upisano: Pon Lis 26, 2009 3:30 pm Naslov poruke: |
|
|
| Pada mi na pamet ona scena krađe benzina iz cisterne u Mad Maxu, samo u cisterni nitro, a na motorima; pobješnjeli maketari... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| killa
 | | Član od: 15 Ruj 2009 | | Poruke: 2325 | |
|
Upisano: Pon Lis 26, 2009 3:45 pm Naslov poruke: |
|
|
| Pierre Napisao/la: | | Ostaju papirnati modeli, narežeš , poljepiš i gotovo. Nemoraš ih bojati a ni decale stavljat jer je sve već gore. Još samo neki fini papir umjesto PE tako da se dobiju neki detalji ... osim ako zbog ekologije i šuma i to ne zabrane . |
ali nije jednaka zabava nije to to  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Markus Wolf
 | | Član od: 26 Svi 2007 | | Poruke: 59 | | Mjesto: Downtown |
|
Upisano: Pon Lis 26, 2009 3:54 pm Naslov poruke: |
|
|
Hmmm...nisam jos cuo za to, ali me ne iznenaduje s obzirom da je sve vise proizvoda na bazi akrila. Ne vjerujem da ce proizvodi na bazi nitra,emala,benzina i tome slicno jos jako dugo naci zamjenu. Ta navodna zabrana je vjerovatno podilazenje E.U tj nihovim pravilima i standarima, neznam kako je vani nikad nisam kupovao tako nesto, pa bi dobro bilo koje iskustvo od kolega iz Slovenije odnosno kako je to kod njih.
Prije ce biti da je zabrana prodavanja u prodavaonicana/prostorima s ne adekvatnim uvjetima za skladiscenje doticnih proizvoda...koji nalazu pravinici o zastiti okolisa te pravilnici o zastiti na radu...koji su opet po novom sve vise uskladeni s pravillina E.U.
Smatram da ce se i dalje moci nabavit i nitro i emal...samo ne kao do sad u susjedstvu vec u malo specijaliziranijim ducanima...i mozda s nesto skupljom cijenom |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|