Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Zond
 | | Član od: 25 Sij 2009 | | Poruke: 429 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Stu 01, 2009 3:35 pm Naslov poruke: JS-2M 1:35, Zvezda GB |
|
|
Pozdrav svima, red je da se i ja priključim.
Za sudjelovanje u Zvezda GB odabrah svima poznati i opjevani JS-2M:
Pa stoga krenimo. Inače ovo je moja prva maketa nakon dugo godina, tako da ne očekujte bajne rezultate.
Nakon spajanja donjeg dijela, krenuo sam sa kupolom. Kako je kupola dana u 2 dijela, podijeljena taman po zavarenoj liniji vidljivoj na kupoli pravog tenka. No direkt iz kutije, ta 2 dijela nisu nikako nalijegala pa sam odlučio ostrugati i maknuti taj šav zavarivanja. Slijedilo je poprilično mesarenje koje je rezultiralo solidnim kanalima no polovice su sada bolje nalijegale. Možda sam malčice pretjerao na lijevoj strani kupole jer je sada gornji dio 1mm uži od donjeg na mjestu spoja, no sa time ćemo se pozabaviti kasnije. Odmah sam izbušio i rupe za rukohvate, koji će biti izrađeni od žice.
Cijelo prijepodne sam potrošio na zatrpavanje tih kanala metodom rastegnutog spruea i Tamiya (običnog) cementa. Dakle prvo bih natrackao ljepila u taj kanalic, nakon toga postavim komadić rastegnutog spruea i onda još dodatno njega premažem ljepilo kako bi se rastopio. Za sada to izgleda dosta packavo i maljavo ali bude se ispravilo.
U planu mi je te kanale popuniti do kraja i onda to sve dobrano još pokitati kako bi izjednačio nejednakost na lijevoj strani kupole. Nakon toga bih to ošmirglao, postavio nove varove od miliputa i teksturirao kupolu CA ljepilom. E sad, zanima me čime je najbolje to pokitati a da kasnije ne puca ili se ne mrvi.
Kandidati:
- Impa stuck kit
- Tamiya putty
- Poliesterski kit za aute (za drvo plastiku i metal, sličan poliester puttyu od Tamiye)
- Miliput
Evo i par slika da se vidi kako to izgleda.
Stražnja strana kupole:
Lijeva strana:
Dakle, kao što sam rekao, biti će potrebno kitanje kako bi se izjednačila kupola.
Desna strana:
Toliko za sada, do čitanja  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Stu 01, 2009 4:26 pm Naslov poruke: |
|
|
Super to izgleda, odlično!
Da, lijeva strana kupole malo bježi, a pukotine koje ostaju nakon spoja možeš slobodno popuniti miliputem, pošmirglati pa raditi varove. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Zond
|
Upisano: Ned Stu 01, 2009 4:40 pm Naslov poruke: |
|
|
Razmišljam da ovaj luft od 1mm popunim komadićima stirena+tamiya ljepilo i ošmirglam a tek onda fino popunim sa Miliputom.
Nego, blagi OT, dok sam tražio sliku kutije surfao sam po Zvezdinoj stranici. Iznenadila me više nego solidna ponuda (najvjerojatnije samo za ex-SSSR tržište) + ako se ne varam Zvezda ima i svoj asortiman boja.
Ponuda:
http://www.zvezda.org.ru/?nav=1&p=21
Bogme fini naramak Stugova, Panzera, Jagdpanzera i ostalih čudesa. Sad zavisi kakvi su to kalupi, možda stari Italerijevi, no za kakvih 100njak kuna po maketi, nije ni to loše - za početnike i mazohiste.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Zond
|
Upisano: Sri Stu 04, 2009 1:52 am Naslov poruke: |
|
|
Bok zmijoljupci!
Radovi polako napreduju iako mi cijeli proces djeluje blago kaotično - ne slijedim baš sastavnicu već onako stihijski i po inspiraciji radim malo na ovom, malo na onom dijelu. Srećom, maketa nema puno dijelova tako da je puno lakše imati kreativni nered sa Zvezdom nego recimo sa Dragonom.
Uglavnom, prateći stare topice, odlučio sam bezočno i bez imalo grizodušja , u najboljoj maniri kineskih plagijatora pokrasti ideju i realizaciju uvaženog kolege forumaša T34 te sam pristupio izradi varova od miliputa.
Za početak teksturirao sam donji dio mantleta, kao što je i vidljivo na pravom stroju.
Ovdje su potrebne daljnja korigiranja u obliku proširivanja rupice desno od cijevi (mitraljez ili nešto treće?) no nemam veće svrdlo od 1mm tako da će to pričekati kao i dodatno teksturiranje korištenjem CA ljepila, surfacerom ili čistom guščjom masti.
Nakon mantleta, slijedi nam prednji dio vozila, gdje su također napravljeni varovi. Možda su malčice prevelike, no ništa što brzi potez skalpela nemože ukloniti!
Kao što je vidljivo na pravom vozilu, na prednjem dijelu čeka me još mnogo posla. Većinom prevladavaju fine, krampom uglačane ravne plohe, tako da opet slijedi tretman miliputom + dodatno teksturiranje.
Slijedi nam otvor zapovjednika. Pregledavajući bibliju svakog IS-2 maketara, uočio sam kako je i T34 teksturirao otvor zapovjednika. Naknadno analizirajući stare fotografije, u prvi mah nisam uočio zašto je učinjeno i umalo posumnjah u ispravnost tog djela no novopronađene fotografije su me izbavile iz blasfemije i izvele na pravi put!
I 13to prase ovoga javljanja - sama kupola koja je dobila svoj komad miliputa, koji je naknadno prešmirglan i čeka daljnju obradu. Planiram od žice napraviti rukohvate i oznake ljevanja + razne dorade.
Uglavnom, to je to zasada. Lijepi pozdrav svima.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| barakuda
 | | Član od: 22 Sij 2007 | | Poruke: 2557 | | Mjesto: ST |
|
Upisano: Sri Stu 04, 2009 2:03 am Naslov poruke: |
|
|
| Lijep napredak. Teksturu na kupoli si mogao izvući s pomoću Mr.Surfacera 500 i pinela. Bilo bi ti puno lakše, brže i čišće s njim manipulirat nego s miliputom. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bero
| | Član od: 28 Pro 2008 | | Poruke: 775 | |
|
Upisano: Sri Stu 04, 2009 2:42 am Naslov poruke: |
|
|
Sviđa mi se ova usporedba s fotkama pravog vozila. Hoćemo još, hoćemo još !!!  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Iwtcha
 | | Član od: 24 Kol 2007 | | Poruke: 4106 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Stu 04, 2009 8:33 am Naslov poruke: |
|
|
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Zond
|
Upisano: Sri Stu 04, 2009 10:11 am Naslov poruke: |
|
|
| barakuda Napisao/la: | | Lijep napredak. Teksturu na kupoli si mogao izvući s pomoću Mr.Surfacera 500 i pinela. Bilo bi ti puno lakše, brže i čišće s njim manipulirat nego s miliputom. |
Kupola još nije teksturirana, ovo je samo bilo popunjavanje lufta koji se nalazi na lijevoj strani. Za teksturiranje ću najvjerojatnije koristiti CA ljepilo jer mislim da mogu sa njime postići bolju "realnu" teksturu nego sa surfacerom, no moram ovladati tim postupkom na otpadnim komadima plastike. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| barakuda
|
Upisano: Sri Stu 04, 2009 10:20 am Naslov poruke: |
|
|
Mr.Surfacer 500 je već od sebe dosta grub. Veća mu je granulacija za razliku od 1000 i 1200 koji su dosta fini. Princip rada s njim je isti kao i sa CA. Vjeruj mi radio sam i s jednim i drugim, a i sa Revellovim ljepilom (nikad više) . Ali dobro, radiš s onim šta imaš. Nimalo ne sumnjam da to nečeš napravit dobro.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Zond
|
Upisano: Sri Stu 04, 2009 10:31 am Naslov poruke: |
|
|
| barakuda Napisao/la: | Mr.Surfacer 500 je već od sebe dosta grub. Veća mu je granulacija za razliku od 1000 i 1200 koji su dosta fini. Princip rada s njim je isti kao i sa CA. Vjeruj mi radio sam i s jednim i drugim, a i sa Revellovim ljepilom (nikad više) . Ali dobro, radiš s onim šta imaš. Nimalo ne sumnjam da to nečeš napravit dobro.  |
Valjda ne sumnjaš kako ću to napraviti dobro?
Oduvijek sam mrzio duple negacije
Budem prvo probao sa CA, ako budem nezadovoljan dobivenom teksturom, uzeti cu Surfacer pa ošini po prašini. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Stu 04, 2009 11:53 am Naslov poruke: |
|
|
Super!!!
Ja nisam imao ovo fotografije. Nego, po spojevima trupa napred, po kupolici zapovjednika i dnu mantleta - to nisu varovi već tragovi odvajanja ploče od kalupa, u biti izgled ti je super ali bi sama debljina tog efekta trebala biti što manja, tj. nanos tanji.
Također isto napravi na bokovima mantleta prije no što ga postaviš na mjesto; na prednjim donjim dijelovima kupole također.
Uživam gledati.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Zond
|
Upisano: Sri Stu 04, 2009 12:18 pm Naslov poruke: |
|
|
| T34 Napisao/la: | Super!!!
Ja nisam imao ovo fotografije. Nego, po spojevima trupa napred, po kupolici zapovjednika i dnu mantleta - to nisu varovi već tragovi odvajanja ploče od kalupa, u biti izgled ti je super ali bi sama debljina tog efekta trebala biti što manja, tj. nanos tanji.
Također isto napravi na bokovima mantleta prije no što ga postaviš na mjesto; na prednjim donjim dijelovima kupole također.
Uživam gledati.  |
| T34 Napisao/la: | Super!!!
Uživam gledati.  |
Ovdje ti je kompletni walkaround:
http://scalemodels.ru/modules/photo/viewcat_cid_358.html
I još jedan walkaround
http://www.primeportal.net/tanks/jan_peters/js2/index.php?Page=1
Istina, nanos bi trebao biti tanji i mislim da cu ga večeras ukloniti i staviti tanji nanos.
Što se tiče mantleta, gledao sam po fotografijama i taj šav se obično nalazi samo na jednoj strani mantleta, obično lijevoj, dok je druga strana samo "fino" zaglađena. Kao što je vidljivo na slijedećoj fotografiji:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| barakuda
|
Upisano: Sri Stu 04, 2009 12:21 pm Naslov poruke: |
|
|
| Zond Napisao/la: |
Valjda ne sumnjaš kako ću to napraviti dobro?
Oduvijek sam mrzio duple negacije
|
hahaha...i ja. Viruj mi nisan bio siguran jesam li dobro napisao.
Htio sam zapravo reći, da nečeš pogriješiti bez obzira koju tehniku i materijale koristio, i da češ nesumnjivo to napraviti odlično.
Eto, sad smo napokon sve razjasnili.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Stu 04, 2009 3:18 pm Naslov poruke: |
|
|
Zond hvala puno ali samo vodi računa da je ovo poslijeratna modifikacija, nemoj se previše zaigrati Thanks!
Rupica desno od cijevi (ako na slici misliš desno - zapravo lijeva strana mantleta) je otvor teleskopskog nišana topnika, a pošto je već tu, kružni pokreti maketarskog nožića bi trebali biti dostatni.
Gadan li je ovaj sa slike; inače fino stoji u literaturi da su se primjerci razlikovali od tvornice do tvornice. Završna obrada i tekstura su varirali. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Zond
|
Upisano: Ned Stu 08, 2009 11:55 pm Naslov poruke: |
|
|
Dobra večer svima.
Vrijeme je za update. Radovi su se malo usporili, no danas sam odlučio posvetiti se maketi. Ništa veliko, no mic po mic i valjda bu gotovo jednom.
Odustao sam od teksturiranja donjeg dijela mantleta (rađeno miliputom u zadnjem updateu). Probavao sam 2 puta napraviti tanje i neide pa neide. Ili puca miliput, ili se neda razvaljati ili nisam zadovoljan konačnim rezultatom. Neznam, možda pokušam još jednom. Općenito, imam osjećaj kako je projekt na prekretnici - ili ću krenuti u bolesno picajzliranje ili ću ga sklopiti na divljaka. Nekako jedva čekam da ga sklepam i dođem u fazu farbanja i detaljiranja konačnog izgleda.
Dakle, od tanke bakrene žice sam nastojao napraviti brojeve izljeva, sad kad ih pogledam možda su malo preveliki ali stvarno mi je dosta vremena otišlo na ove i definitivno ih neću dirati. Malo je sve packavo, radio sam acetonskim ljepilom koje se stvarno brzo suši tako da nisam imao previše prostora za manevriranje. Bilo je komplicirano napraviti broj 97 pa sam si dopustio slobodu i napravio broj 11.
Dodana je i kupola za mitraljez, plastična cijev je zamijenena iglom, no sfušao sam poziciju ovog polukruga ispod ove "kupole sa samom rupom mitraljeza) no uopće me ne dira, probavao sam naknadno ispraviti ali plastika se već dobro primila i na sami dodir skalpela se krene savijati.
Krenuo sam sa dodavanjem rukohvata, plastika je zamijenjena bakrenom žicom.
Potrebno je još izbušiti donje rupe na kupoli ali to će biti nakon što se odlučim da ili ne veliki var po sredini kupole.
I zadnja slika - kako mantlet očajno naliježe na gornji dio kupola, uzeo sam staru kreditnu karticu, izrezao u predviđenu veličinu i udrio po šmirglu.
Rezultat toga je:
Sada bi mantlet trebao puno bolje sjesti, no potrebno je opet kod njega korigirati onaj središnji dio (na koji je pričvršćena cijev topa) koji upada previše unutra a trebao bi biti lagano izbočen.
I to bi bilo to u ovom updateu, još jednom pozdrav svima i hvala na čitanju. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|