Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Shinobi
 | | Član od: 05 Pro 2007 | | Poruke: 1981 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Pet Jul 24, 2009 8:24 pm Naslov poruke: "Paucina" pri bojanju |
|
|
Imam jedan problemcic i trebam savjete znalaca. Prije cca sat vremena sam spricao maketu i konstantno mi se formirala nekakva kao paucina gdje god se mogla primiti. Boja je i dalje pokrivala ok, ali se paucina posvuda formirala. Moram napomenuti da nisam koristio maketarsku boju vec Mobihelov auto lak koji sam razrijedio tomu namjenjenom razredjivacem. Jedino sto meni kao laiku pada na pamet jest da, posto je dosta toplo, se onaj overspray susio u zraku Any ideas  _________________ Life's journey is not to arrive at the grave safely in a well preserved body, but rather to skid in sideways, totally worn out, shouting "HOLLY SHIT...WHAT A RIDE!!" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| to-mek
 | | Član od: 21 Ožu 2008 | | Poruke: 689 | | Mjesto: Krušljevo Selo, Oroslavje |
|
Upisano: Pet Jul 24, 2009 9:50 pm Naslov poruke: |
|
|
| Događa se i meni, ali sa Revell lakom i metallic bojama. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
 | | Član od: 07 Ruj 2006 | | Poruke: 4365 | |
|
Upisano: Pet Jul 24, 2009 9:53 pm Naslov poruke: |
|
|
Pricamo li ovdje o bazi (boji) ili bas o laku? Ako je rijec o laku, pretpostavljam da si ga zamjesao sa ucvrscivacem? Isto tako, pretpostavljam da se radi o obicnom laku (bez oznake MS) i normalnom ucvrscivacu sa oznakom 1100?
Inace njihov razrijedjivac je skupo "smece" totalno nepotrebno..... umjesto njega, probaj sa obicnim nitrom, samo napravi omjer malo drugaciji od preporucenog....
Znaci. umjesto 2:1:0,1 (lak, ucvrscivac, razrijedjivac), stavi 2:15:0,05, znaci vise ucvrscivaca, manje razrijedjivaca..... jer meni se takva paucina uredno desavala sa njihovim razrijedjivacem. Takodjer, za rad na ovim vrucinama, pokusaj u trgovini vidjeti dali imaju "spori" ucvrscivac, moze i u tome biti problem.... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
On voli stvari lijepe, ali tko ga jeb.....
-=Für immer Minderheiten=- |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Shinobi
|
Upisano: Pet Jul 24, 2009 10:03 pm Naslov poruke: |
|
|
| Reaper Napisao/la: | | Pricamo li ovdje o bazi (boji) ili bas o laku? |
Sad sam pogledao, radi se o bazi. _________________ Life's journey is not to arrive at the grave safely in a well preserved body, but rather to skid in sideways, totally worn out, shouting "HOLLY SHIT...WHAT A RIDE!!" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Vulkanizer
 | | Član od: 13 Lip 2009 | | Poruke: 1732 | | Mjesto: Le Bourget |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
|
Upisano: Pet Jul 24, 2009 11:29 pm Naslov poruke: |
|
|
eee onda sa cistim nitrom razrijedi 1:1 i u 2-3 tanka sloja farbaj.....
za druga vulkanizera> revell nema baze.... revell ima samo boje, a razlika je drast'cna, sto bi djuro rekao.....
ukratko i laicki (a ako se nekom bude dalo strucno pisati, nek nadopuni)..... boja je boja, znaci, razrijedis, ofarbas, pustis da se osusi i to je to....
baza se najcesce odnosi na metalik i perla boje, drugim rijecima, na bazu je obavezan lak, da bi boja dobila svoju pravu nijansu i sjaj, prefarbati sa cistom bazom=kakica.....
ili, primjerom...... ujutro farbam branik na svom autu, koji je imao bliski susret sa omanjim balvanom, koji mi se, nicime izazvan nasao na putu..... kako je boja ljubicasta perla (by mobihel), podloga je crna, boja je crna.....kad bi prespricao samo sa tom "bojom", branik bi bio crni.... tek kad na to dodje lak, onda to postane plavo-ljubicasto-crno-zelena nijansa boje.... To je baza..... maketarske boje su jednostavno - boje... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Vulkanizer
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
|
Upisano: Sub Jul 25, 2009 12:02 am Naslov poruke: |
|
|
i tebi samo jedna rijec - nitro..... pogotovo ako se radi o nekoj od cuvenih revellovih "aluminiuma" "stellova" i slicnih..... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Vulkanizer
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Minesweeper
 | | Član od: 21 Sij 2007 | | Poruke: 962 | |
|
Upisano: Sub Jul 25, 2009 9:17 am Naslov poruke: |
|
|
Kad već farbaš u tako malim količinama preporučam Glasurit  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Shinobi
|
Upisano: Sub Jul 25, 2009 10:01 am Naslov poruke: |
|
|
| Reaper Napisao/la: | eee onda sa cistim nitrom razrijedi 1:1 i u 2-3 tanka sloja farbaj.....
|
Bas cu danas pokusati pa javim rezultate.
| Reaper Napisao/la: |
baza se najcesce odnosi na metalik i perla boje, drugim rijecima, na bazu je obavezan lak, da bi boja dobila svoju pravu nijansu i sjaj, prefarbati sa cistom bazom=kakica..... |
Dali onda bazu moram spricati na recimo srebrnu podlogu da bi se dobio taj metalik efekt ili ce bit dobro ba bijeloj? Evo, ja sam svoju spricao preko bijelog primera i kao sto kazes, kakica, mat bja, nemaonog efekta koji bi trebala imati. Naravno jos nije lakirana. _________________ Life's journey is not to arrive at the grave safely in a well preserved body, but rather to skid in sideways, totally worn out, shouting "HOLLY SHIT...WHAT A RIDE!!" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
|
Upisano: Sub Jul 25, 2009 10:20 am Naslov poruke: |
|
|
Minesweeper> glasurit su jako kvalitetne boje, samo su kod nas dosta skupe, pretjerano u odnosu na mobihel ili max mayer recimo. a nisu bas toliko kvalitetnije, po mome misljenju....da ne spominjem da su im neke nijanse dosta cudne, pa ih je tesko upasati sa postojecom nijansom boje, ako pricamo o auto lakiranjima.....
Shinobi> neeee.....nikakva srebrena podloga.... negdje imam, ako uspijem pronaci, tablicu, gdje je za odredjene nijanse (grupe) boja prikazano kakva podloga treba biti (jasno, pricamo o metalik bojama)...... ali uglavnom, nekakvo pravilo koje sam primjetio da se u lakirnici pridrzavaju je - tamnija boja - tamnija podloga. Svijetla boja - svijetla, odnosno siva podloga.....
Neznam o kojoj boji se kod tebe konkretno radi, ali ako je tamnija, preporucio bih ti da u primer (filler) pomjesas malo te iste boje u koju ces farbati, pola pola recimo, i s time prespricas. Uglancas i ismirglas uobicajeno, i onda spricas...... to je ok da ti boja ne lici na nista, sve dok ne dodje sjajni lak. Sve baze su takve, tek kad dodje lak gore postanu ono sto trebaju biti..... posto ti sve farbas istovremeno, znaci nemas pogadjanje nijanse, cak mislim da ne smeta sto je primer bijeli, mozda ce ti nijansa boje biti nesto svjetlija nego sto bi trebala biti, ali opet mislim da ti to ni najmanje ne smeta....
Vulkanizer> vecina ljudi nije zadovoljna tim enamel metalik nijansama revella. ja takodjer, previse su zrnate i tesko da imaju efekat kao npr. model master boje, metalizeri ili nedajboze alclad. No, sjecam se, netko je ovdje na forumu odradio vrhunski NMF sa revell 99 bojom. Cini mi se da je vic u kapi dvije benzina??? koji se doda, ali potrazi malo po gotovim radovima, rekao bih da je to kolega aleksandar radio......ili ako se netko prepozna, objasnit ce ti bolje..... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Shinobi
|
Upisano: Sub Jul 25, 2009 10:46 am Naslov poruke: |
|
|
Hvala ti puno na pomoci. Sad idem isprobati s nitrom malo  _________________ Life's journey is not to arrive at the grave safely in a well preserved body, but rather to skid in sideways, totally worn out, shouting "HOLLY SHIT...WHAT A RIDE!!" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Darth Maul
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 101 | | Mjesto: Pretetinec |
|
Upisano: Sub Jul 25, 2009 10:49 am Naslov poruke: |
|
|
Paucina se moze pojaviti s bilo kojom bojom, a nastaje zbog preguste boje spricane prevelikim tlakom. _________________ Ja - Mario
Proud to be Međimurec... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dule
 | | Član od: 12 Sij 2009 | | Poruke: 907 | | Mjesto: Plandiste |
|
Upisano: Sub Jul 25, 2009 12:29 pm Naslov poruke: Paucina |
|
|
| Moguce je da je zbog jakog pritiska imao sam takav problem proslog leta kada sam lakirao neke limove a koristio sam obicni nitro lak Helios. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|