Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| Timmy Administrator
| Član od: 16 Stu 2005 | Poruke: 2370 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Ožu 19, 2006 4:42 pm Naslov poruke: Spitfire |
|
|
Evo jedna odlična slika Spitfirea. Slikano je na Visu, godina 1944. Među ovom ekipom je moj djed ali mi sve liče isto pa ga ne mogu raspoznati. Možda će netko od stručnjaka u ovom području tu prepoznati koja poznata lica...Prelude?
|
|
Natrag na vrh |
|
|
| Karaya
| Član od: 21 Lis 2005 | Poruke: 2103 | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Ned Ožu 19, 2006 6:11 pm Naslov poruke: |
|
|
A da se to samo mehaničari ne sunčaju!
PS. zanimljiva fotka imaš li možda još? _________________ Vedran |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Timmy Administrator
|
Upisano: Ned Ožu 19, 2006 8:17 pm Naslov poruke: |
|
|
Biti će još ali na žalost ne znam kada. |
|
Natrag na vrh |
|
|
| prelude
| Član od: 23 Stu 2005 | Poruke: 1886 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Ožu 19, 2006 10:13 pm Naslov poruke: |
|
|
Odlična fotka - premda više skriva nego otkriva. Ovdje ipak možemo zapaziti jedno interesantno odstupanje; naime rondela nema žuti obrub,što je bila rijetkost i izuzetak od pravila. S tim u svezi nije nemoguće da je to slikano i nakon rata kada su svi ti žuti prstenovi oko rondele prebojeni (imam npr. fotku Spitfirea Mk. Vc JK122/M na kojem je baš ovakva rondela - bez žutog prstena), jer je ta ratna rondela u stvari bila improvizirana oznaka RAF-a - sa zvijezdom umjesto crvenog kruga u sredini. Druga stvar koja ne ide u prilog tome da bi to bilo na Visu 1944. jest da su svi mahom u ljetnoj uniformi (kratkim rukavima), a već sam naveo u onom drugom topicu da je kompletna eskadrila prebazirana na Vis tek u siječnju 1945., mada je istina, detašman bio ovdje već i ranije (od kolovoza 1944.), pa nije nemoguće da je to ipak bio Vis 1944. (piše na fotki iza?). Ono što ne ide u prilog mojoj pretpostavci da bi to bilo nakon rata je ovaj zadnji tip što sjedi na krilu (s brkovima) koji mi liči na komandira eskadrile Miletu Protića, a on je poginuo 19.12.1944. na zadatku kod Žepča. Mada je istina da je odjeven ko mehaničar, odn. svi ovi dečki mi više liče na mehaničare nego na pilote ko što Karaya kaže...
Kaj se tiče Spita, može se još jedino ustvrditi da je bio u kontinentalnoj shemi bojanja i da ima četvrtasti (a ne okrugli) retrovizor na poklopcu kabine. I to je sve. Ak se malo uveća fotka možda bi se moglo još nešto otkriti... |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Tomo
| Član od: 06 Stu 2005 | Poruke: 1698 | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Pon Ožu 20, 2006 12:33 am Naslov poruke: |
|
|
prelude Napisao/la: |
Kaj se tiče Spita, može se još jedino ustvrditi da je bio u kontinentalnoj shemi bojanja i da ima četvrtasti (a ne okrugli) retrovizor na poklopcu kabine. I to je sve. Ak se malo uveća fotka možda bi se moglo još nešto otkriti... |
Aaa, pa možemo zaključiti još ponešto o samome Spitu.
Primjetite da ima starije, veće grbe za top na krilima. Raritetno na partizanskim Spitfireima. A ono što je super raritetno je da nema drveni Jablo propeler (standard s šiljastim Rotolovim spinerom), već metalni Rotol. Ovo je prva fotka partizanskog Spita koju sam vidio, a da nema drveni Jablo propeler. Šteta što se ne vidi i spiner. Moguće da ima i kratki Rotolov spiner s ranih petica (kao američki Vc u Tunisu). |
|
Natrag na vrh |
|
|
| 0viking0 Moderator
| Član od: 17 Lis 2005 | Poruke: 2977 | Mjesto: Zagreb - Croatia |
|
Upisano: Pon Ožu 20, 2006 12:44 am Naslov poruke: |
|
|
Nije moje područje, ali... Čini mi se da žuti obrub ipak postoji... Tj, nekakav još obrub postoji izvan ove tamne kružnice. Treba dobro pogledati - ili se to meni samo čini. |
|
Natrag na vrh |
|
|
| prelude
|
Upisano: Pon Ožu 20, 2006 1:38 am Naslov poruke: |
|
|
0viking0 Napisao/la: | Nije moje područje, ali... Čini mi se da žuti obrub ipak postoji... Tj, nekakav još obrub postoji izvan ove tamne kružnice. Treba dobro pogledati - ili se to meni samo čini. |
U pravu si - kad sam malo povećao fotku vidi se neka tamna aura oko plavog kruga. Moguće je do fotke i filma, a moguće je (kao što je Tomo ustvrdio) da se radi o jednom od prvih (starijih) primjeraka u eskadrili, pa je žuta malo odžutila... Ili je jednostavno bila neke tamnije nijanse kad su je aplicirali. Tak da pada u vodu teza o poslijeratnoj snimci. Po konfiguraciji terena ovo bi doista mogao biti Vis, dapače usudio bih se tvrditi da je upravo ovaj avion jedan iz onog detašmana u kasnoljetnom periodu 1944. Uostalom Timmy je vjerojatno na poleđini fotke našao podatak na temelju kojeg je potpisao ovu fotku.
A kaj se ostalih detalja tiče (btw. Tomo, jedva sam čekao da se javiš, zna da si guru za Spitove), nadajmo se da će Timmy naći još neku fotku gdje su se dečki malo prešaltali i na drugu stranu aviona... |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Grunf Administrator
| Član od: 24 Lis 2005 | Poruke: 7768 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Ožu 20, 2006 10:14 am Naslov poruke: |
|
|
Hm, jako zanimljiva fotografija. Definitivno je u pitanju Vis prema vizuri iza aviona. Oznaka sigurno ima žuti rub i nije posljeratna-tip zvijezde je vrlo tipičan "debeljuškasti"za ratne Spitove. Veće "grbe" na krilu su isto vrlo zanimljive. Spitfirei Vc sa ranim "c" krilom prilagođenom za 4 topa su mahom isporučivani na Maltu. U prilog "Malteškom" avionu ide i De Havilland metalna elisa sa ,vrlo vjerojatno, kratkim spinerom. Naime šiljastiji veći spinner povezan sa Rotol drvenom elisom bi se vidio iz ovog kuta gledanja. Kamuflaža mi se isto čini zanimljiva. Naime, međusobni odnos boja može ukazati i na Temperate shemu Dark green/Dark earth, koja je prema novim istraživanjima prevladavala kod aviona isporučivanih na Maltu. Što se tiče ljetnih uniformi, dosta fotografija sa Visa prikazuje ljudstvo u kratkim rukavima. I još mala ispravka-oznake na ovim Spitfireima nisu improvizacija, nego službene za Jugoslavenske/Partizanske zrakoplove u sastavu RAF-a, tj. BAF-a. Naime, ovi zrakoplovi i ljudstvo su pod Engleskim zapovjedništvom sve do kraja rata, pa nitko nije mogao improvizirati ništa a da to Englezi nisu odobrili. |
|
Natrag na vrh |
|
|
| prelude
|
Upisano: Pon Ožu 20, 2006 10:47 am Naslov poruke: |
|
|
Grunf Napisao/la: | I još mala ispravka-oznake na ovim Spitfireima nisu improvizacija, nego službene za Jugoslavenske/Partizanske zrakoplove u sastavu RAF-a, tj. BAF-a. Naime, ovi zrakoplovi i ljudstvo su pod Engleskim zapovjedništvom sve do kraja rata, pa nitko nije mogao improvizirati ništa a da to Englezi nisu odobrili. |
Krivo si me shvatio, odn. i ja sam se malo krivo izrazio, bolje bi odgovarala riječ "modifikacija" britanske oznake.
Kaj se tiče "debeljuškaste" zvijezde, ona je doista bila posebnost jugoslavensko-britanske oznake, ali ona ne jamči da to ne bi moglo biti slikano i nakon rata. Gore spomenuti Spitfire JK122/M slikan je npr. 1946. g. u Mostaru i ima isto tako "debeljuškastu" zvijezdu, ali je očigledno da je žuti obrub prebojen (po stanju aviona vidi se da nije prošao remont) ... |
|
Natrag na vrh |
|
|
| frka
| Član od: 16 Lis 2005 | Poruke: 1500 | |
|
Upisano: Pon Ožu 20, 2006 12:07 pm Naslov poruke: |
|
|
A sto mislimo o tezi da je to inacica Vb? |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Karaya
| Član od: 21 Lis 2005 | Poruke: 2103 | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Pon Ožu 20, 2006 12:55 pm Naslov poruke: |
|
|
A kad se baš ne vidi dust filtei ispod nosa! a što se tiče žutog ruba vidi se u doljnjem dijelu rondele gdje je tamnja boja kamuflaže. _________________ Vedran |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Grunf Administrator
|
Upisano: Pon Ožu 20, 2006 1:45 pm Naslov poruke: |
|
|
prelude Napisao/la: | Kaj se tiče "debeljuškaste" zvijezde, ona je doista bila posebnost jugoslavensko-britanske oznake, ali ona ne jamči da to ne bi moglo biti slikano i nakon rata. Gore spomenuti Spitfire JK122/M slikan je npr. 1946. g. u Mostaru i ima isto tako "debeljuškastu" zvijezdu, ali je očigledno da je žuti obrub prebojen (po stanju aviona vidi se da nije prošao remont) ... |
Naravno, u pravu si za to prelazno razdoblje-izmjene su rađene na brzinu, a potpuna standardizacija obično tek nakon remonta i nove sivo/svijetlo plave sheme bojenja. |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Grunf Administrator
|
Upisano: Pon Ožu 20, 2006 1:56 pm Naslov poruke: |
|
|
Karaya Napisao/la: | A kad se baš ne vidi dust filtei ispod nosa! a što se tiče žutog ruba vidi se u doljnjem dijelu rondele gdje je tamnja boja kamuflaže. |
Vc vinačica može imati i Vokes i Aboukir, ali i biti bez filtera. Dosta je poznat Vc od Wg Cdr Peter Prosser Hanks-a sa Malte koji ima rano "C" krilo sa velikim "grbama" na krilu, ali uopće nema tropski filter. Što se tiče mogućnosti da je Spit na slici Vb, ja u to sumnjam upravo zbog "c" krila. Šteta što se ne vide auspusi ili serijski broj....Nadajmo se da Timmy drži u pričuvi još koju ovako zanimljivu fotku! |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Timmy Administrator
|
Upisano: Pon Ožu 20, 2006 3:23 pm Naslov poruke: |
|
|
Sve fotke koje sam stavio na forum su sve koje imam za sada. Potruditi ću se uskoro dokopati i drugih. |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Timmy Administrator
|
Upisano: Pon Ožu 20, 2006 7:11 pm Naslov poruke: |
|
|
Sve ovo me zainteresiralo pa sam počeo šarati po netu i ovo sam našao pa možda pomogne u odgonetavanju Spitfirea.
|
|
Natrag na vrh |
|
|
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|