Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

HMS Victory

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Brodovi
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
zilkan

Član od: 26 Stu 2007
Mjesto: oko Bjelovara
PorukaUpisano: Sri Velj 04, 2009 3:04 pm    Naslov poruke: HMS Victory Citiraj ovaj komentar

Dakle

Uzmem ja danas Vecernji list i onako citam... kad naletim na clanak kako je u La Mancheu pronadjena olupina Broda HMS Victory koji je izgradjen 1737 i potonuo 1744. To me malo zbunilo jer znam da je Victory flagship admirala Nelsona. Sljedeca stvar koja me zbunila je izgled krme(procelja) na ilustraciji, nekako mi prekricavo izgleda za HMS Victory, prije bih rekao da je u pitanju Royal George ili neki brod od njegove braće, i po godistu bi trebalo biti... Jel mi moze tko reci o kojem se zapravo brodu radi, izgleda da su novinari napisali vijest uobicajeno polovicno... Ispada da su i godine mogli izmisliti tek toliko da popune vijest...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Stefan

Član od: 21 Pro 2007
PorukaUpisano: Sri Velj 04, 2009 3:50 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja sam to citao u jednim drugim novinama.Radi se o HMS Victory,a Nelsonov brod je valjda Viktorya...Tako pise...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Velj 04, 2009 4:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

HMS Victory je bio zastavni brod admirala Nelsona u bitci kod Trafalgara i nije potonuo. Porinut je 1765 i nakon vrlo duge službe u kojoj je bio i bolnički brod i mornarička škola za telegrafiju, obnovljen je ( 1922-2Cool i dan danas se nalazi u Portsmouth-u. Može ga se i vidjeti-to je danas brod muzej na suhom doku.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Sri Velj 04, 2009 4:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pronađena olupina HMS Victory i Nelsonov (puno poznatiji) HMS Victory su dva različita broda. I jedan i drugi su se zvali - "Victory".
Po standardnoj tadašnjoj praksi Kraljevske mornarice, novi (Nelsonov) HMS Victory je kao admiralski brod naslijedio ime od potonulog HMS Victorya čija olupina je pronađena prije nekoliko dana!

Boris G.: poruka promijenjena dana: Sri Velj 04, 2009 5:35 pm; prepravljeno ukupno 6 puta
Natrag na vrh
Shinobi

Član od: 05 Pro 2007
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Sri Velj 04, 2009 4:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da, citao sam i ja dans o tome, po njima su se oba zvala Victory jer je to bila nekakva fora tada(netko ce valjda to bolje razjasniti). Osobno mi je zapelo za oko poveca kolicina zlata koja je bila na njemu(mislim da su spominjali 4 tone Shocked )
Majkel

Član od: 01 Velj 2009
PorukaUpisano: Sri Velj 04, 2009 4:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ne samo zlato, koliko sam upucen, u vrijednosti od vise od milijardu dolara
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
Igor_A.

Član od: 03 Tra 2008
PorukaUpisano: Čet Velj 05, 2009 11:26 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da i ja sam čitao o tome, jedino što me zbunjuje je u kakvoj je vezi ovaj post sa rubrikom u kojoj se našao "Radionica,savjeti,pitanja itd..", zar ne bi ova tema spadala u "Svjetsku vojnu povijest"? Pretpostavljam da se radi o slučajnoj pogrešci. Rolling Eyes
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Velj 05, 2009 11:36 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo, preseljeno u adekvatnu rubriku...

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Alaska

Član od: 08 Svi 2007
Mjesto: Njemacka
PorukaUpisano: Čet Velj 05, 2009 8:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sto je cudno u primopredaji imena broda nasljedniku? Vec i Hrvatska ima dva VUKOVARA i dva DUBROVNIKA, zasto ne bi Englezi imali barem dva VICTORYja? A bila su cak i tri, ako se racuna istoimena skuna koja je sluzila na kanadskim jezerima od 1764 do 1768., kad su je spalili Francuzi. Uz to je postojali pet VICTORIOUS-a (dva linijska broda, jedan bojni brod - oklopnjaca, jedan nosac aviona i nuklearna podmornica iz 1993.). A DREADNOUGHTA u popisu imena britanske flote ima pola stranice, ukupno 9 komada i uz to jos jedan DREADNOUGHT PRIZE.
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Čet Velj 05, 2009 9:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Alaska Napisao/la:
Sto je cudno u primopredaji imena broda nasljedniku? Vec i Hrvatska ima dva VUKOVARA i dva DUBROVNIKA, zasto ne bi Englezi imali barem dva VICTORYja? A bila su cak i tri, ako se racuna istoimena skuna koja je sluzila na kanadskim jezerima od 1764 do 1768., kad su je spalili Francuzi. Uz to je postojali pet VICTORIOUS-a (dva linijska broda, jedan bojni brod - oklopnjaca, jedan nosac aviona i nuklearna podmornica iz 1993.). A DREADNOUGHTA u popisu imena britanske flote ima pola stranice, ukupno 9 komada i uz to jos jedan DREADNOUGHT PRIZE.

To je uvriježena praksa u svim ratnim mornaricama svijeta, za razliku od trgovačkih mornarica. Ime potonulog trgovačkog broda se više nikad neće dati nekom drugom brodu!
Essex
Gost
PorukaUpisano: Čet Velj 05, 2009 9:40 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja bi samo nadodao da u duhu tradicije Royal Navy, uz ime i grb, nasljednik nasljeđuje i sve "Battle Honours" svojih prethodnika. Najodlikovaniji brod u povijesti Kraljevske mornarice je WARSPITE i ukupno je 9 brodova nosilo to ime (prvi je bio galijun iz 16. st., posljednji nuklearna podmornica klase Valiant). Npr. njegove "Battle Honours" su:

CADIZ 1596 - ORFORDNESS 1666 - SOLEBAY 1672 - SCHOONVELDT 1673 - TEXEL 1673 - BEACHY HEAD 1690 - BARFLEUR 1692 - VELEZ MALAGA 1704 - MARBELLA 1705 - LAGOS 1759 - QUIBERON 1759 - JUTLAND 1916 - NARVIK 1940 - NORWAY 1940 - CALABRIA 1940 - MEDITERRANEAN 1940-43 - MATAPAN 1941 - CRETE 1941 - MALTA CONVOYS 1941 - SICILY 1943 - SALERNO 1943 - NORMANDY 1944 - WALCHEREN 1944 - ENGLISH CHANNEL 1944 - BISCAY 1944

Posljednjih 14 pripada osmom po redu te najpoznatijem i najslavnijem od svih - bojnom brodu klase Queen Elizabeth, "The Grand Old Lady" kako su ga zvali, individualno najodlikovanijem brodu u prebogatoj povijesti Royal Navy
Natrag na vrh
slider
Gost
PorukaUpisano: Pet Velj 06, 2009 9:14 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

a koliko je tek Enterprisea bilo u americi...................... Very Happy
Natrag na vrh
Alaska

Član od: 08 Svi 2007
Mjesto: Njemacka
PorukaUpisano: Pet Velj 06, 2009 9:19 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Tri do cetiri, ako se ne racuna "Star Trek" Wink
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Brodovi Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma