Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Bf 109 G-10 ZNDH, tražim shemu
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
vlad

Član od: 29 Svi 2007
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Sij 22, 2009 5:05 pm    Naslov poruke: Bf 109 G-10 ZNDH, tražim shemu Citiraj ovaj komentar

Evo ja sam kao i invictus nabavio revellovog Bf 109 G-10 i htio bih ga napraviti po šemi nekog našeg messera iz NDH. Na WINGS PALETTE sam ih našao nekoliko ali nigdje nije navedena točna boja, pa bih Vas molio ako netko ima jednu od ovih šemi da je posta ovdje.

http://wp.scn.ru/en/ww2/f/33/39/0/2_b1
http://wp.scn.ru/en/ww2/f/33/39/0/2_b3
http://wp.scn.ru/en/ww2/f/33/39/0/2_b4
http://wp.scn.ru/en/ww2/f/33/39/0/3
http://wp.scn.ru/en/ww2/f/33/39/0/3_b1
http://wp.scn.ru/en/ww2/f/33/39/0/1

Isto tako ako netko ima dekale za dotične šeme i voljan mi ih je prodati (ili ustupiti Very Happy ) neka samo javi.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Sij 22, 2009 5:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pogledaj postove u podforumu 1941-45, neznam zašto već nisi
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
vlad

PorukaUpisano: Pet Sij 23, 2009 12:34 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Na podforumu sam našao samo špekulacije o boji i c/b fotke, u Liksovoj i Čanakovoj knjizi samo desni profil "crnog 4"(sa, doduše, eksplicitno navedenim bojama). Na internetu isto tako, samo profili zrakoplova, a nigdje kompletna maskirna šema. Nigdje nema šeme bojanja zrakoplova odozgo ili odozdo. Zato molim Vas za savjet po čemu bih se trebao ravnati pri bojanju ZNDH G-10ice. Možda imaju iste šare kao i neki njemci samo drukčije boje. Confused
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Pet Sij 23, 2009 10:25 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Što se tiče boja "crnog 4" to i jesu dobrim dijelom špekulacije... Wink Imat ćeš dosta muke u preuređivanju Revellove makete da bi izgledala kao taj G-14AS. Najveći zahvat je uklanjanje širokih izbočina na krilima i izrada manjih koje odgovaraju užim kotačima koje isto trebaš nabaviti. Revellova maketa ima i dosta "prazan" kokpit i konturno netočan poklopac motora. Taj Messer ima standardnu njemačku kamuflažu sa tipičnim rasporedom maskirnih polja. Pogledaj još jednom teme vezane za ZNDH Messere na hrv. povijesti 41-45. Tamo su praktično sve fotografije tog zrakoplova, a na jednoj se vidi i dio kamuflaže na krilima po kojoj možeš odredit raspored maskirnih polja. Proizvedene su tisuće Bf 109 sa takvim rasporedom maskirnih polja...Moja ti je preporuka stavit kamuflažu RLM 82/75/76, dok za prebojavanje područja koja su naknadno bojana u Hrvatskoj moraš sam donjeti zaključke. Moja ti je preporuka RLM 02, RLM 65 i ZNDH maslinasto zelena-lokalna boja proizvođena u Hrvatskoj. Dekali su veći problem i za 1/72 postoje Ranecovi i Lift here. I jedni i drugi imaju svojih mana, ali drugi ne postoje.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
vlad

PorukaUpisano: Pet Sij 23, 2009 5:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ispričavam se na neznanju ali kakav sad G-14AS? U "Hrv. ratnom zrakoplovstvu drugoga svj. rata" se Bf 109 G-10 navodi kao "crni 4".
Natrag na vrh
Karaya

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: Velika Gorica
PorukaUpisano: Sub Sij 24, 2009 3:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

vlad Napisao/la:
Ispričavam se na neznanju ali kakav sad G-14AS? U "Hrv. ratnom zrakoplovstvu drugoga svj. rata" se Bf 109 G-10 navodi kao "crni 4".

Zato što su G-10 i G-14AS jako slicnu po obliku kapotaža te se dugo smatralo da je to G-10.
Ako uzmeš G-10 i napraviš ga kako je isti prikazan u gore navedenim topicima nečeš puno fulati.
Wink jer konkretne sheme koja je 100%tocna usudio bi se reci nema.
Rukoš

Član od: 24 Sij 2009
PorukaUpisano: Sri Sij 28, 2009 12:20 pm    Naslov poruke: Re: Bf 109 G-10 ZNDH, tražim shemu Citiraj ovaj komentar

Pozdrav svima,

Novi sam član foruma, zrakoplovnim maketarstvom bavim se (uglavnom) odmalena, ali u zadnje vrijeme slabije zbog standardnih životnih obaveza,
makar to rezultira stalnim gomilanjem maketa na čekanju...
Prije gotovo osam godina, bivša djevojka, a sadašnja supruga poklonila mi je Revellov Bf 109 G-10, 1/48. Odmah sam preko prijatelja iz Osijeka nabavio "PC grafika" dekale za "crni 4" koji je prikazan u knjizi
"Zrakoplovstvo NDH, 1941-45", bez da sam prije bio upoznat sa detaljima o razlikama u G-10 i G-14 ASA varijantama.
Kako je prolazilo vrijeme, a rasla informiranost, ponajprije zahvaljujući internetu, i pojavi akrilnih boja koje omogućavaju bezsmradno
erbraširanje u bilo kojem dijelu stana, došlo je i vrijeme za izradu makete.
Da skratim - Revellov G-10 nije najbolja maketa za prikazati HRZ "crni 4".
Maketa dolazi sa velikim izbočinama za veće kotače, dok "crni 4" ima manje izbočine za manje kotače. Ja sam nadobudno odlučio izbrusiti izbočine i sam napraviti male, što je urnebesan posao - kad obrusiš krilo do razine normalne oplate, završiš sa golemom rupom u prostoru za kotače i dalje prema flapu - to mi je automatski isključilo izradu malih izbočina od plastike,
pa sam sve morao masovno kitati, a izbočine napraviti od kita i brušenjem ih
dovesti do koliko-toliko prihvatljivog izgleda (svakako ne za natjecanje). Isti je slučaj sa donjom površinom krila - Revell daje nosač dopunskog spremnika za gorivo izliven zajedno sa krilom - HRZ Bf 109 nisu imali taj nosač, pa ga je potrebno odstraniti - to nisam znao dok cijela maketa već nije bila obojana - oprezno sam zamaskirao područje oko nosača, otpilio veći dio i zatim obrusio ostatak, naravno uz novu rupetinu, masu kitanja i
bojanja s RLM76 (na sreću je taj dio užasno zašprican uljem, pa se nasilna intervencija ne vidi toliko). Zatim je potrebno otpiliti repni kotač, zajedno sa
zaštitnom gumom u bazi, i napraviti novu dugačku nogu kotača, kaku je imao "crni 4". Potrebno je, kako je vidljivo na fotografijama, otpiliti i trimere na kormilu pravca - međutim, različiti profili "crnog 4" dostupni u literaturi i na internetu, prikazuju kormilo ponegdje sa dva, jednim, ili nijednim trimerom. Tako sam ja završio na jednom trimeru. Potrebno je (ako se ne varam), relocirati i Morane antenu ispod lijevog krila za jedan panel prema
unutra. Naravno, i kontura nosa, prema navodima kolege sa foruma, ne odgovara pravoj. Zatim dolazi nedoumica oko bojanja: shema bojanja (maskirni uzorak na krilima, vertikalnom i horizontalnom repu) se razlikuje
na uputama koje se dobiju uz dekale od one koja se može vidjeti u knjizi
"Zrakoplovstvo NDH", ili npr. na Iain Wyllievoj ilustraciji naslovnice Ospreyeve AoA knjige, na kojoj je prikazan istovjetno obojani "crni 22".
Profili se razlikuju po postojanju ili nepostojanju žutih površina na vrhovima
donjih površina krila - ja sam ih napravio jer stvarno dobro izgledaju.
Kako sam nedavno otkrio ovaj forum, tako sam došao do najnovijih fotki
"crnog 4" - do sada nisam vidio lijevi profil ovog aviona. Zanimljivo je da se
prilikom proučavanja fotografija (zajedno sa fotkom desne strane na talijanskom aerodromu) jasno vidi da "crni 4" ima (jako grubo) ugrađene tzv "quarterlights" prozore ispod vjetrobrana, na obje strane, i to različite od onih na ranim varijantama Bf 109, a kakve ja prvi put vidim na kasnim Bf 109 varijantama. To nisam radio, i za sad još ne znam kako bih to napravio... Kad smo kod kokpita - Revellov je bazičan, ja još planiram dodati
pojaseve na sjedalo. Vjetrobran je preuzak, pa ga je potrebno zagrijati i raširiti, ili obrusiti bokove na stranama, ali onda je potrebno napraviti otvoren poklopac kokpita (moj slučaj). PCovi dekali su tanki i potrebno ih je
zaštititi slojem sjajnog laka prije uporabe - nakon toga relativno dobro sjedaju. Spirala na spineru mi se odmah raspala, unatoč laku, pa sam stavio
onu sa Revellovih dekala. Zvonimirovi križevi na trupu su premali. Na trupu i donjim površinama krila sam izbraširao prebojane križeve prethodnog korisnika (to se dobro vidi na fotografiji desne strane trupa). PC ne daje dekal ovna u kvadratu ispod kokpita - neki profili, i Frkina ilustracija na naslovnici "Zrakoplovstva", prikazuju žutu oznaku na desnoj strani trupa,
dok je sa fotografije lijeve strane jasno vidljivo da je amblem tamne boje, kao i na ostalim Bf 109. Ja oznaku planiram nacrtati ručno, tehničkom olovkom (tamno sivo), na obje strane trupa. Još imam nekoliko sati rada na detaljima, pa onda planiram fotografirati maketu, i nadam se, postirati na forum - makar nije kompletno točna, maketa "crnog 4" stvarno efektno izgleda (potpuno drukčije od uobičajenih Spitfirea, Corsaira i Tomcata koje inače radim), ali na kraju, ne bih više od ove Revellove makete pokušavao
izraditi hrvatski Bf 109... možda bi najbolje bilo probati sa Trumpeterovim
G-10 1/24, kad izađu nove izbočine za kotače, sa ručno bojanim i/ili printanim zvonmircima...

Pozdrav,

Davor Rukovanjski
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Sri Sij 28, 2009 12:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovo je zaista opširan opis izrade makete. Samo bi primjetio da je pitanje postavljeno za 1/72, a što je još lošija maketa za pregradnju. Što se tiče amblema "glave koze", ona je 100% provjereno žute boje. Tumačenje boja prema tonovima sivog sa C/B fotografije je teško, ali djelomično izvedivo. Žuta boja na RLM 76 podlozi često izgleda tamnija. Usporedi - na fotografiji cijele desne strane iz Falconare je žuta vrlo svijetla, pa je i "koza" svijetla, gotovo bijela, a na kasnijoj fotografiji lijeve strane je žuta srednje siva, a takva je i "koza"-identičnog tona kao i žuti dio trokuta za gorivo. Sve ovisi od svjetla kod fotografiranja, vrste filma, moguće upotrebe filtera. O kakvim prozorima "quarterlights" je riječ? Ispod vjetrobrana su sasvim normalne trokutaste ploče sa uvodnicima za zrak-nema na "crnom 4" tu nikakvih grubo ugrađenih prozora.! Žuti krajevi krila su malo vjerojatni, jer su sve ranije taktičke oznake prebojane prije nanošenja ovih kakve vidimo na fotografijama, uključujući donji dio kapotaža motora, traku na trupu i "V" ispod krila...Što se tiče naslovnice Osprey publikacije, ja ju ne bi uzimao kao validnu referencu-to je ipak what if rekonstrukcija izgleda "crnog 22". najbolja referenca su fotografije i šeme kamuflaže za njemačke Bf 109G-14 i G-10 proizvedene u drugoj polovici 1944 u Regensburgu. Naša "četvorka"je iz tog društva i ne razlikuje se puno, osim, naravno, kasnijih prebojavanja. Wink Moj izbor za maketu je pao na Hasegawin G-10 1/32. U maketi se dobiju i kotači i krilne izbočine kakve odgovaraju za "crni 4". Iako ta maketa ima niz grešaka, sve su one ispravljive, a nije loš izbor ni Hasegawa 1/48 G-10, pa i K-4 uz malo više prerada.

Natrag na vrh
Tasma

Član od: 02 Svi 2007
Mjesto: Prigorje
PorukaUpisano: Sri Sij 28, 2009 1:53 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Very Happy Dobro može li se uz nešto resina koji se da kupiti kod g Liksa napraviti pristojna maketa, njemačka, jer se HR očito neda i kojem bi razdoblju odgovarala. Koja bi daklem maketa za HR mesera u 1/72 odgovarala, uz eventualne minimalne ispravke, jer očito bez njih ne može.

Poz!
Natrag na vrh
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Sri Sij 28, 2009 2:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Tasma Napisao/la:
Koja bi daklem maketa za HR mesera u 1/72 odgovarala, uz eventualne minimalne ispravke, jer očito bez njih ne može.

Poz!

Pa ... Revell! Cool

Mislim da su rasprave o preinakama na zrakolpovu 1:72 malo pretjerane.
Ajd' dobro izbočine na krilima, to se da lalo izvest... al' uži kotači. Rolling Eyes
Koliko desetinki milimetra će u mjerilu 1:72 iznosit razlika izmežu normalnog i "uskog" kotača!? Rolling Eyes
O preinakama u većim mjerilima je OK raspravljati, al' mislim da je općenito na svijetu jako mali broj ljudi koji će na maketi u mjerilu 1:72 primjetit razliku između G-10 i G-14 AS.

Ja sam nabavio 109 G-10 1:72 Revell, Eduard Zoom i domaće dekale i slažem crnu četvorku bez ikakvih preinaka (možda izbočine na krilima, ako mi se bude dalo).
I neću uopće razbijat glavu o tome koliko detalja na 'komarcu' od 10-ak cm ne odgovara pravom zrakoplovu ! Wink
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Sri Sij 28, 2009 4:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Maketa G-10 1/72 na koju se isplati potrošit vrijeme je od firme Fine Molds. I, da, široki kasni kotači i uži kotači koji odgovaraju G-14AS se jako razlikuju i vlo je primjetljiva razlika čak i u 1/72, pa tko voli nek izvoli... Wink

Natrag na vrh
Rukoš

Član od: 24 Sij 2009
PorukaUpisano: Sri Sij 28, 2009 5:52 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odmah se ispričavam zbog skretanja sa glavne teme i zbunjivanja članova opširnim opisom izrade makete drugog mjerila, ali mi je strašno zanimljivo baviti se ovim detaljiziranjem oko "crnog 4" - uostalom, najviše informacija
prikupio sam baš ovdje na forumu, u zadnjih mjesec dana. Zahvaljujem Grunfu na činjenicama koje se tiču boje "koze" i krajeva krila. I sam sam primijetio na fotki iz Falconare nekakvu crnu površinu ispod krila - da li postoji
nekakva ilustracija ili fotografija koja to bolje prikazuje, i čemu je služio taj "V"?

"Windscreen-quarterlights" - tu sam se zeznio - to je naziv za bočna stakla na vjetrobranu. Evo izvatka iz knjige "Bf 109 Aces of North Africa & the Mediterranean".
http://profile.imageshack.us/user/rukosh/images/detail/#172/wquat01ko8.jpg

Nešto što mi izgleda kao improvizirane staklene površine ispod bočnih panela vjetrobrana na "crnom 4" - meni se čini da se kroz otvor lijepo vidi rub kontrolne ploče...
http://profile.imageshack.us/user/rukosh/images/detail/#172/wquat02jo9.jpg

Rukoš: poruka promijenjena dana: Čet Sij 29, 2009 10:27 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
zbocek
Gost
PorukaUpisano: Sri Sij 28, 2009 9:17 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:
Tumačenje boja prema tonovima sivog sa C/B fotografije je teško, ali djelomično izvedivo.

Tumačenje boja prema tonovima sivog sa C/B fotografije nije izvedivo. Nije se (još) rodio lumen koji bi to uspio. Niti postoji kompjuterski program koji bi to obavio. Sve su to samo pretpostavke. Popričaj sa stručnjacima.
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Čet Sij 29, 2009 11:09 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

zbocek Napisao/la:
Grunf Napisao/la:
Tumačenje boja prema tonovima sivog sa C/B fotografije je teško, ali djelomično izvedivo.

Tumačenje boja prema tonovima sivog sa C/B fotografije nije izvedivo. Nije se (još) rodio lumen koji bi to uspio. Niti postoji kompjuterski program koji bi to obavio. Sve su to samo pretpostavke. Popričaj sa stručnjacima.
Slučajno poznam čovjeka koji se može smatrati stručnjakom za povijesnu fotografiju, a i tri vrhunska fotografa. Kolega, ne treba tako kategorički tvrditi da se nešto ne može. Osim toga, ima starih C/B Hollywoodskih filmova koji su konvertirani u boju. Ja znam za Cassablancu. Ima dosta ljudi koji se bave konvertiranjem C/B fotografija u Photo Shopu. Važno je iz fotografije shvatiti koja je vrsta filma korištena-senzibilizirani, nesenzibilizirani, koji filter itd. To u nekim slučajevima mogu i priučeni laici kao što sam npr. ja. Ipak sam prošao tečaj C/B fotografije kao srednjoškolac i sam snimao, razvijao i izrađivao C/B slike na opremi koju sam imao kući. Osim toga, uvijek postoje stvari za koje se moguće uhvatiti kao referencu, kao npr. žuta taktička boja na "crnom 4"koja nam svojim tonom sive može jako puno reći o vrsti filma ili filteru. Naravno, tumačenje je djelomično točno, a ne apsolutno i to treba prihvatiti. Ali, ovo je već prilični OT, pa bi mogli na drugom mjestu otvoriti ovu temu, a ja mogu probati nagovoriti čovjeka koji se u to razumije da napiše jedan kratki članak za forum...

Natrag na vrh
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Čet Sij 29, 2009 11:24 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Rukoš Napisao/la:
Odmah se ispričavam zbog skretanja sa glavne teme i zbunjivanja članova opširnim opisom izrade makete drugog mjerila, ali mi je strašno zanimljivo baviti se ovim detaljiziranjem oko "crnog 4" - uostalom, najviše informacija
prikupio sam baš ovdje na forumu, u zadnjih mjesec dana. Zahvaljujem Grunfu na činjenicama koje se tiču boje "koze" i krajeva krila. I sam sam primijetio na fotki iz Falconare nekakvu crnu površinu ispod krila - da li postoji
nekakva ilustracija ili fotografija koja to bolje prikazuje, i čemu je služio taj "V"?

"Windscreen-quarterlights" - tu sam se zeznio - to je naziv za bočna stakla na vjetrobranu. Evo izvatka iz knjige "Bf 109 Aces of North Africa & the Mediterranean".
http://profile.imageshack.us/user/rukosh/images/detail/#172/wquat01ko8.jpg

Nešto što mi izgleda kao improvizirane staklene površine ispod bočnih panela vjetrobrana na "crnom 4" - meni se čini da se kroz otvor lijepo vidi rub kontrolne ploče...
http://profile.imageshack.us/user/rukosh/images/detail/#172/wquat02jo9.jpg
Ja vidim samo odsjaj sunca ispod vjetrobrana, a ne dodatne prozore. Evo, na ovoj fotografiji se ne vidi ništa osim metalnog panela..
"V" ispod krila je bila taktička oznaka koja je zamijenila žute krajeve krila, jer su Bugari, Rumunji i Mađari sa svojim Messerima prelazili na stranu saveznika, pa je dolazilo do konfuzije... I ta oznaka je brzo ukinuta i uvedena žuta traka oko kapotaža i žuto kormilo pravca...
Tamnije površine ispod krila i na drugim mjestima prebojavanja su posljedica nanošenja nešto tamnije boje preko žute-je li to npr.RLM 65, 02 ili neka treća pitanje je pogađanja i nagađanja. To se vidi na kolor fotografiji ZNDH Fiata G.50 bis, gdje je napravljena ista stvar sa prebojavanjem...

Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma