Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| mskukan
 | | Član od: 08 Svi 2007 | | Poruke: 1680 | |
|
Upisano: Pon Ruj 10, 2007 3:59 pm Naslov poruke: 1/48 F-16I Sufa, wip |
|
|
Pozdrav svima,
1999. izraelska vlada je odlučila nabaviti 50 komada F-16 block 52. Nakon još svakakvih dogovora i pregovora Izarel je dobio i određene pogodnosti (ruka ruku mije), kao npr da će 25% od ukupne cijene zrakoplova biti potrošeno u Izraelu, vjerojatno kupujući oružje i tehnologiju izraelskog podrijetla. Na kraju krajeva dogovoreno je da će se uz već naručenih 50 komada naručiti još 52, tako da će IAF biti ojačan do kraja 2008 sa čak 102 Sufe.
F-16I nije samo F-16D sa nakalemljenim spajnom i konformalnim tankovima već je puno više, prije svega ono što ga razlikuje od block 52 šesnajstica razasutim po svijetu jest custom rađene điđe miđe Izarelskih proizvođača, i odavde ovaj „I". Proizvođači su sljedeći ( sve izraelsko): Israel Aircraft industries, Israel military industries, Elbit System, El-Op (za koji mislim da je dio ovog prethodnog Elbit systema), Cyclone, BVR, RADA, RAFAEL, Astronautics i RSL.
O maketi
Maketa je Hasegawa F-16D koji ce biti konvertiran u F-16I Sufa
Za ovaj projekt korisiti cu sljedecei aftermarket:
CMK set za konverziju
Aires kokpit (vizualno u maketarskom smislu nema razlike dok se ne budu ugradjivali veci hudovi
Isradecal dekali
Isracast fuel tanks 600 galon (sve mi se cini da ih necu korisiti jer cu staviti one iz F-2
Isracast Litening pod
Isracast Delilah ( same rakete se ne budu koristile, vec data link, prozirni senzori na vrhu i stensili)
Paragon Delilah (kojima cu zamijeniti ove gore jer su pve gore malo bagljave
Paragon Python 4
Odlucio sam sam raditi wheel bay jer sam imo vremena i bas mi se dalo raditi. Najgore je bilo poceti ali kada je krenulo onda je bilo ok. Uglavnom nastojao sam paziti na svaku zicu da ide otprilike tam di treba ici. Radjeno je bas prema sufinom wheel bayu, za svaki slucaj da se ne potkradu kakve razlike.
Sa prednjim je bilo problema. Kako je u originalu bio stvarno preplitak (inace je u tom dijelu wheel bay jako plitak ali ne toliko) trebalo je stanjiti dio usisa i to gotovo do prozirnosti ali opet ne previse da ga ljepilo ne rastopi. Dio na koji dolazi stajni trap nisam dirao kako ne bih kasnije imao problema sa visinom trapa, odnosno trupa u odnosu na tlo, tako da je bilo najsigurnije ostaviti onu visinu koju je hasegawa naumila. Sve okolo sam izbrusio i jako stanjio.
Uglavnom to je sve za sada, wheelbayavi nisu gotovo, pogotovo lijevi.
Sto se tice canopija ipak nisam mogao ostaviti onako tanku gotovu plastiku, nekako bi bilo u nesrazmjeru sa kolicinom detalja u kokpitu. Bilo je riskantno ljepiti po tome jer je ipak prozirni dio i vrlo lako se moze sve zasrat. Mislim da sam najgore odradio, a ako i fulam bojom mogu sastrugat i ispolirat, bitno je da je prosao rad sa maketarskim ljepilom jer tu nema zaeba inace ide sve kvragu.
Jedini veci problem oko toga je sve fino pobojat u crnu iznutra, tesko ce biti maskirat, a bojanje kistom na bijeli stiren ne dolazi u obzir jer mi ne gine 10 slojeva.
Odlučio sam i napraviti sam Iff antene jer mi se nije dalo mijenjati cijli prednji dio zbog te 4 antenice.
 _________________ Skuki
Teška vremena prijatelju moj, đavo ih odnio |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
 | | Član od: 07 Ruj 2006 | | Poruke: 4365 | |
|
Upisano: Pon Ruj 10, 2007 4:26 pm Naslov poruke: |
|
|
Ok, postajes dosadan s tim..... Necu ni gledati progress, bit ce veci gust vidjeti gotovog, ne sumnjam da ce biti odlicno..... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
On voli stvari lijepe, ali tko ga jeb.....
-=Für immer Minderheiten=- |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| black
 | | Član od: 03 Ožu 2007 | | Poruke: 443 | | Mjesto: Crab's Creek Croatia |
|
Upisano: Pon Ruj 10, 2007 5:02 pm Naslov poruke: |
|
|
ajme,ovo je brutalno!!! s čime tebe hrane?ovo spada u najbolesnije stvari koje sam vidio |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| von Stuck Administrator
 | | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Ruj 10, 2007 5:11 pm Naslov poruke: |
|
|
Baš volim vidjeti nastajanje još jedne lijepe makete.A koliki je trud uložen znaju samo oni koji su bar jednom probali, kažem probali, učiniti nešto slično.Bravo Skuki.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dragan_mig31
 | | Član od: 16 Sij 2006 | | Poruke: 3566 | | Mjesto: SKOPJE-MAKEDONIJA |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Karaya
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2103 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Pon Ruj 10, 2007 7:10 pm Naslov poruke: |
|
|
SKUKI tebe ulovi svijetski popizditisssss!!!!!
PREDOBRO samo naprijed! _________________ Vedran |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Goran
 | | Član od: 15 Lis 2005 | | Poruke: 1423 | | Mjesto: Jastrebarsko |
|
Upisano: Pon Ruj 10, 2007 7:31 pm Naslov poruke: |
|
|
Samo jedno malo pitanje; da li su metalna crijeva rađena od žice za lemljenje? Ako da, koja debljina i gdje si je nabavio, a ako ne, od čega si radio.
Hvala _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Karaya
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2103 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Pon Ruj 10, 2007 7:35 pm Naslov poruke: |
|
|
| Goran Napisao/la: | Samo jedno malo pitanje; da li su metalna crijeva rađena od žice za lemljenje? Ako da, koja debljina i gdje si je nabavio, a ako ne, od čega si radio.
Hvala |
misliš tinol vidiš to mi nikada nije palo na pamet a on je fino savitljiv, a ja se obično muči s bakrenim lak žicama, ili ti po domaći drotom.  _________________ Vedran |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| PowerPlant
 | | Član od: 02 Svi 2007 | | Poruke: 3207 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Ruj 10, 2007 7:54 pm Naslov poruke: |
|
|
Idesh!!!
Nikad me nisu bash zanimali avioni i trenutno maketarim iskljucivo aute, ali skicnem tu i tamo kaj se radi po ostatku foruma...
I eto, neletih ovdje i opadne mi brada na pod
A ja mislio da je posao zhicat automobilsku mashinu u 1/25
Svaka cast...wheel bay izgleda stvarno fenomenalno...cekam gotovu maketu
Pozz _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mskukan
|
Upisano: Pon Ruj 10, 2007 7:56 pm Naslov poruke: |
|
|
da, zice su za lemljenje. Imam 0.7, 0.5 i 0.35mm. Stvar je zakon. Nazalost, kupio sam na natjecanju u mosonu i to zadnje sta je imao i nije bas neka kolicina pa bi i meni dobro dosla informacija gdje se mogu naci te tanke zice. Znam da ima 0.5mm u chipoteci, ali malkice je predebelo za ovo. _________________ Skuki
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
|
Upisano: Pon Ruj 10, 2007 7:57 pm Naslov poruke: |
|
|
Nego, malo OT, ako nije tajna, ne racunajuci maketu, koliko sva ova cuda&divote kostaju? _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mskukan
|
Upisano: Pon Ruj 10, 2007 8:06 pm Naslov poruke: |
|
|
nije tajna
onako po sjecanju, sve otprilike
CMK set za konverziju - 35 Eura
aires pit - 20 eura
isra dekali - 25 dolara
isra resini - oko 55 dolara
paragon resini - 15 eura
a oko 1000 kuna sve ugrubo
al barem sam usparao za wheel bay  _________________ Skuki
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
|
Upisano: Pon Ruj 10, 2007 8:13 pm Naslov poruke: |
|
|
kad nalastem, mama ce mi pupiti tako nesta....
Jesam lud, ali, ovo, much too much.... Nego, reci, kojim mracnim ulicama ti prolazis sa punim novcanikom? Da se...hmm...nadjemo nekad.....
Zezam se, je overkill, ali vjerujem da ce se ulaganje isplatiti..... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mskukan
|
Upisano: Pon Ruj 10, 2007 8:22 pm Naslov poruke: |
|
|
| Reaper Napisao/la: | kad nalastem, mama ce mi pupiti tako nesta....
Jesam lud, ali, ovo, much too much.... Nego, reci, kojim mracnim ulicama ti prolazis sa punim novcanikom? Da se...hmm...nadjemo nekad.....
Zezam se, je overkill, ali vjerujem da ce se ulaganje isplatiti..... |
pa gle svak ima nest svoje, neko kupuje tehniku, neko ulaze u auto, neko u garderobu, moja baka ne bi dala ni 20 kuna a ja bi dao i vise nego sta jesam, sto ljudi sto cudi, sto zena, dvjesto sisa  _________________ Skuki
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| PowerPlant
 | | Član od: 02 Svi 2007 | | Poruke: 3207 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Ruj 10, 2007 8:35 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja sam neki dan napravio narudzbu od 85 Eura za svoj predstojeci projekt...sa cijenom makete, to vech cini okruglih 100Eura...a tko zna sta ce mi josh bit potrbno
Ali odmah mi je lakse kad procitam ovakve izjave iznad  _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|