Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| Alaska
| Član od: 08 Svi 2007 | Poruke: 450 | Mjesto: Njemacka |
|
Upisano: Pon Sij 19, 2009 11:13 pm Naslov poruke: |
|
|
Da li neki filmski arhiv u Hrvatskoj ili sire moze imati kopiju tog filma? Kod posljednjeg skupa u Puli, 2006., bio je nazocan i jedan profesor Filmskog fakulteta u Zgb. (ako tako nesto postoji, cisto sam zaboravio tocan naziv, moram prekopati svoj program predavanja), koji je u arhivu otkrio film skolskih brodova i "brodskih malih" sniman u Sibeniku prije pocetka 20. stoljeca! Znaci moglo bi biti i neceg novijeg.
Inace sam "telefonski i pismeno" poznavao pilota (Mornarickog zrakoplovstva) koji je glumio u tom filmu i ima ove sminka cipele... Covjek je nazalost preminuo prije desetak godina, ali ce se njegova udovica sigurno veseliti jednom primjerku 2. dijela knjige o hidroavijaciji... Pozdrav! _________________ Sve sto plovi moje! |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Aleš
| Član od: 06 Velj 2010 | Poruke: 14 | |
|
Upisano: Ned Velj 07, 2010 10:48 am Naslov poruke: Podaci |
|
|
//
Aleš: poruka promijenjena dana: Ned Velj 07, 2010 11:57 pm; prepravljeno ukupno 3 puta |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Aleš
|
Upisano: Ned Velj 07, 2010 11:43 am Naslov poruke: |
|
|
//
Aleš: poruka promijenjena dana: Ned Velj 07, 2010 11:58 pm; prepravljeno ukupno 2 puta |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| morest
 | Član od: 06 Sij 2009 | Poruke: 75 | Mjesto: ST-ŠI |
|
Upisano: Ned Velj 07, 2010 12:27 pm Naslov poruke: |
|
|
Zanimljivu je raspravu potaknula moja fotoagrafija koju sam objavio na početku topica. To mi je drago. Znaći broj 74. je bio stacioniran u Divuljama, ako sam dobro shvatio, jer me uvijek zanimalo gdje je ova fotografija slikana. I samo mali ispravak za kolega Aleša, Zmaj nije bio bojni brod, već nosač hidroaviona. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Velj 07, 2010 1:15 pm Naslov poruke: |
|
|
morest Napisao/la: | I samo mali ispravak za kolega Aleša, Zmaj nije bio bojni brod, već nosač hidroaviona. |
Ah, to je već vječna dilema, vojni/bojni brod ili ratni brod...
Onda na kraju ispadne da je bojni brod sinonim za sve što plovi i obojano je u sivo... |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Sovremenny
 | Član od: 29 Sij 2009 | Poruke: 951 | Mjesto: Istra |
|
Upisano: Ned Velj 07, 2010 1:27 pm Naslov poruke: |
|
|
nema tu nikakve dileme ....samo, neznam zašto, ljudima to nikako ne ide u glavu(općenito)......vojni=ratni( sve ča služi u ratne svrhe, borbu) ....bojni brod je vrsta ratnog broda, najbolje naoružan , oklopljen i sl...ratni brodovi su i krstarice, i razarači i nosači i torpedni čamci i tako dalje... _________________
http://www.youtube.com/watch?v=HkBLZWSj4Bg |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Aleš
|
Upisano: Ned Velj 07, 2010 1:31 pm Naslov poruke: |
|
|
//
Aleš: poruka promijenjena dana: Ned Velj 07, 2010 11:58 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Aleš
|
Upisano: Ned Velj 07, 2010 1:37 pm Naslov poruke: |
|
|
Nosač hidroplana brod Zmaj. Pa sada vi razmatrajte ili bojni ili vojni.... |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| morest
|
Upisano: Ned Velj 07, 2010 2:06 pm Naslov poruke: |
|
|
Ma nisam ništa loše mislio kolega Aleš. I hvala na detaljnijem objašnjenju i odgovoru na moje pitanje.
Po mome mišljenju zna se što je bojni brod, što je uži pojam nego ratni ili vojni brod, koji pokriva sve brodove namjenjene za ratovanje, bez obzira na tip ili klasifikaciju.
Želio sam samo ispraviti da netko od novih i nedovoljno upoznatih članova nebi stvarno pomislio da je Kraljevina Jugoslavija imala bojni brod koji se zvao Zmaj  |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Velj 07, 2010 2:25 pm Naslov poruke: |
|
|
Aleš Napisao/la: | Nosač hidroplana brod Zmaj. Pa sada vi razmatrajte ili bojni ili vojni.... |
Nije ni vojni ni bojni već ratni brod. "Vojni brod" je nešto što ne postoji, a pouzdano znam da ZMAJ nije bio ni bojni brod |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| morest
|
Upisano: Ned Velj 07, 2010 2:43 pm Naslov poruke: Re: fotografija hidroaviona |
|
|
Moj rođak, točnije od dide brat, nije bio pilot, bio je mornar na "Dubrovniku" i "Dalmaciji" skoro 10 godina i rat ga je 1941. zatekao u činu narednika-vodnika radiotelegrafske struke. Karijeru u gotovo svim ratnim mornaricama država koje su slijedile nakon 1941. na našim prostorima nastavlja sve do 1956. godine. Ove slike koje imam u kolekciji su slike od njegovih kolega i prijatelja, poznanika, znaš da su se onda slike često razmjenjivale i pisale se posvete, tako je i ova slike kod mene, sa posvetom i datumom. A mnoge je i slikao sam, jer s obzirom da imam stotinjak njegovih slika iz toga razdoblja, volio je fotografirati i fotografirati se.
Što se tiće knjižice letenja, nemam nijednu, ali imam neke dokumente vezane za Rafaela Perhauca, vjerojatno si čuo za njega.
morest: poruka promijenjena dana: Pon Velj 08, 2010 11:28 am; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Sovremenny
 | Član od: 29 Sij 2009 | Poruke: 951 | Mjesto: Istra |
|
Upisano: Ned Velj 07, 2010 2:54 pm Naslov poruke: |
|
|
Essex Napisao/la: | "Vojni brod" je nešto što ne postoji |
postoji, postoji....to ti je novi hrvatski jezik ( ako mogu mikroskop pretvorit u sitnozor, sonet u zvonjalicu, helikopter u zrakomlat...onda mogu i ratni brod u vojni) ...meni je to isto glupo, i kad čujem te nove riječi najprije se pošteno nasmijem pa razmislim o tome koje idiotarije ovi izmišljaju, i na kraju dođem do zaključka da ih ja koristit neću  _________________
http://www.youtube.com/watch?v=HkBLZWSj4Bg |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Aleš
|
Upisano: Ned Velj 07, 2010 2:56 pm Naslov poruke: Re: fotografija hidroaviona |
|
|
//
Aleš: poruka promijenjena dana: Ned Velj 07, 2010 11:59 pm; prepravljeno ukupno 2 puta |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| morest
|
Upisano: Ned Velj 07, 2010 4:07 pm Naslov poruke: |
|
|
Nisam od onih koji previše objavljuju na internetu, ali svatko tko me upita vezano ili za posudbu za izložbu ili za pisanje nekog djela ili knjige, rado ću pomoći s onim što posjedujem, a svakako je i moj skroni dom u Splitu otvorena za sve iskrene kolekcionare i ljude koje zanima ovo područje. Nažalost gosp. Isaića nisam upoznao osobno, ali sam čuo da je nedavno preminuo a i neki predmeti iz njegove zbirke su se počeli javljati na tržištu, nažalost.
morest: poruka promijenjena dana: Ned Velj 07, 2010 4:57 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|