Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| morest
 | Član od: 06 Sij 2009 | Poruke: 75 | Mjesto: ST-ŠI |
|
Upisano: Sri Sij 07, 2009 8:08 pm Naslov poruke: fotografija hidroaviona |
|
|
Evo našao sam jednu fotku hidroaviona, pa me zanima o kojem se modelu radi i ako bi netko mogao znati gdje je slika točno nastala. Znam samo da je fotka nastala 1937.-1939. negdje na području Dalmacije ili na prostoru Crne Gore, jel tamo mi je rođak, koji ju je i slikao, službovao u Mornarici Kraljevine Jugoslavije, svaka pomoć je dobrodošla

morest: poruka promijenjena dana: Uto Sij 27, 2009 3:13 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Alaska
| Član od: 08 Svi 2007 | Poruke: 450 | Mjesto: Njemacka |
|
Upisano: Čet Sij 08, 2009 12:06 am Naslov poruke: |
|
|
Necu se mijesati zrakoplovcima u temu, ali ovo je skolski hidroavion DE Havilland D.H.60G Gipsy Moth s oznakom "74". Ostecen je i izgubljen u travnju 1941. _________________ Sve sto plovi moje! |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| morest
|
Upisano: Čet Sij 08, 2009 12:18 pm Naslov poruke: |
|
|
Ma slobodno se ti umješaj ako znaš odgovor Puno hvala. Moram priznat da nisam nekistručnjak za avione/hidroavione, ovo mi je sličio na neki Dornier DO-D Bis,za njega sam čuo da je bio čest model tada, ali nebi nikada pomislio da je De Haviland, niti sam znao da ih je Kraljevine imala, zna li netko malo više o ovome modelu, kada je ušao u službu, koliko je bilo primjeraka, i možda gdje je ova fotka slikana, nadam se da ne pucam previsoko  |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | Član od: 23 Stu 2005 | Poruke: 1886 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Sij 09, 2009 1:36 am Naslov poruke: |
|
|
"ovo mi je sličio na neki Dornier DO-D Bis,za njega sam čuo ..."
(?) Ako si "čuo" ne znam kak ti je mogao "sličiti na"... Ajd malo "pro-traži" i po ovom forumu pa vidi kak je Do-D izgledao (a i "izmaketario" ga je u samogradnji Dr.Vlado). Obzirom da spominješ "modele" pretpostavljam da si više u autima, a ta ti je usporedba u sferi avijacije otprilike ko da su ti kod autiju slični "Punto" i "Multipla" ...
No, nema veze ... Inače, netko je već negdje na netu/forumu objavio ovu fotku, jer je imam skinutu i zabilježen datum fotke - 02.03.1939., tak da mi sad neke stvari baš i nisu bistre ... No, nema veze ni za to.
Inače, nemam sad vremena puno pisati o historijatu Gypsija, no tek da napomenem da je u PVKJ (pomorsko zrakoplovstvo Kralj. Jugoslavije) najvjerojatnije bilo 5 hidroaviona ovog tipa (brojevi 73 do 77), a o detaljima ćeš (nadam se uskoro) moći saznati u monografiji o mornaričkom zrakoplovstvu KJ koja treba izaći pod potpisom jednog člana ovog foruma.
Zanimljivo jest da je ovaj tip hidrozrakoplova bio nošen i na brodu - "nosaču" "Zmaj" (ne znam točno tipološki u koju vrst ratnih plovila je spadao), a kojeg su preuzeli i kasnije ga koristili i Nijemci pod nazivom "Drache" ...
Alaska Napisao/la: | Necu se mijesati zrakoplovcima u temu, ali ovo je skolski hidroavion DE Havilland D.H.60G Gipsy Moth s oznakom "74". Ostecen je i izgubljen u travnju 1941. |
Po nekim mojim indicijama (ipak) su ga preuzeli Talijani. Tak da nisam siguran da si u pravu. Ali istina, nemam ni ja neki pouzdani dokaz ... |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| morest
|
Upisano: Pet Sij 09, 2009 10:57 am Naslov poruke: |
|
|
Hvala Prelude na iscrpnom obrazloženju. Što se fotke tiće, ja ju nisam još vidio ovdje na maketarstvu.net a sve sam pregledao vezano uz razdoblje u koje je spadala fotka i Što je na fotki?topic, pa ako bi mi mogao pokazati gdje si ju našao ili vidio, možda na nekom drugom forumu, bio bih ti zahvalan. Inače fotka je iz osobnog obiteljskog fotoalbuma i najbolje bi dokazao da ju netko još ima ako imaš pozadinu slike na kojoj pišu datum, godina i posveta, jel nju nisam nikada sigurno objavljivao , tako da me zbilja zanima tko ju još ima, ali nisu česte duple slike, to svi znamo, no ako si u pravu i objavio ju je već netko drugi osim mene, onda su u pravu oni koji kažu da treba stavljat zaštitu na fotke, ja nisam pobornik toga, ali izgleda da je potrebno.
Što se tiće Zmaja, imam i jednu njegovu sliku, on je bio brod-martica za hidroavione, postat ču uskoro i neku njegovu sliku I za kraj, nisam uopće ni za avione ni za aute/vozila, nego sam čisti početnik, učim još, pa trpim i kritike i savjete, no doće i vrijeme kad ću moći pokazati naučeno, sigurno  |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| frka
 | Član od: 16 Lis 2005 | Poruke: 1476 | |
|
Upisano: Sub Sij 10, 2009 1:21 am Naslov poruke: |
|
|
Osobito kod predratne hidroavijacije, duple fotke se pojavljuju dosta često. Međutim, ovu sa Gipsy Mothom još nisam vidio. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Alaska
| Član od: 08 Svi 2007 | Poruke: 450 | Mjesto: Njemacka |
|
Upisano: Sub Sij 10, 2009 12:45 pm Naslov poruke: |
|
|
"Ostecen i izgubljen" moze znaciti i zarobljen poslije ostecenja. Ja sam samo prenio podatak koji sam negdje drugdje procitao i zapisao u svoj arhiv. Tamo je i pisalo da su Talijani zarobili dva, br. 76 i SARAJEVO. Inace ih je stvarno bilo pet, cetiri s brojevima 73, 74, 75, 76 i peti s imenom SARAJEVO (jer je taj Mornarici darovala podruznica "Jadranske straze" iz Sarajeva). Bit ce vise o tome (i sugurno tocnije) u Frkinoj knjizi. Svi vec jedva cekamo...
DoD je imao "hlace" izmedju trupa i plovaka, lako ga se prepoznaje. _________________ Sve sto plovi moje! |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| morest
|
Upisano: Sub Sij 10, 2009 3:03 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala i Frki i Alaski na obrazloženju, moram priznat da i ja jedva čekam tu knjigu Uglavnom, znam da je dosta fotki iz Kraljevine duplo, ali ova sigurno nije, slikana je od moga rođaka osobno i iz obiteljskog je albuma, ona je bila kratko objavljena na jednom drugom forumu pa je ubrzo skinuta, i ja posjedujem samo jedan jedini primjerak, pozadinu sa datum i posvetom nisam objavljivao, jel po tome se jedino može reć u čijem je vlasništvu fotka. Nisam ni znao da su fotke toga modela aviona tako rijetke, tj. da je bilo samo 5 primjeraka istoga u sastavu RZ Kraljevine  |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Sub Sij 10, 2009 4:08 pm Naslov poruke: |
|
|
Alaska Napisao/la: | "Ostecen i izgubljen" moze znaciti i zarobljen poslije ostecenja. Ja sam samo prenio podatak koji sam negdje drugdje procitao i zapisao u svoj arhiv |
Točno, međutim u kontekstu vojske/mornarice KJ, doista nije bilo potrebe nadodavati i termin "izgubljen" jer takav podatak onda zbunjuje, a obzirom njima nije ostalo ništa, odn. su oni izgubili baš sve ... Od kralja pa na niže ...
Pretpostavljam ipak da izvor iz kojeg si uzeo podatak ima pogrešan podatak.
No, evo i "corpus delicti", 74-orka u talijanskim rukama nakon sloma u travnju 1941., čisto da upotpunimo topic:
 |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| frka
|
Upisano: Sub Sij 10, 2009 5:53 pm Naslov poruke: |
|
|
Moth br. 74 dočekao je travanjski rat 1941. u Divuljama. Zna se da je 12. ili 14. travnja sa posadom narednikom pilotom Ljubom Beseljakom i Viktorom Petričem pokušao poletjeti za Boku kotorsku, ali zbog oštećenja plovka nije mogao uzletjeti. Posada ga je nakon nekoliko neuspjelih pokušaja napustila plivanjem, ali su se oba zrakoplovca utopila jer nisu nosili prsluke za spašavanje. Oštećeni hidrovavion vjetar je odnio na obalu Čiova. Najvjerojatnije ga je osoblje baze doteglilo nazad, jer se kasnije, za vrijeme talijanske okupacije, pojavljuje na fotki o kojoj piše Prelude. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| frka
|
Upisano: Sub Sij 10, 2009 5:57 pm Naslov poruke: |
|
|
Inače, ta fotka zarobljenih hidroaviona u hangaru je zanimljiva jer se, osim Motha br. 74 vidi u pozadini i jedan PVT-H, zatim jedan Ikarus ŠM svjetlo obojan te rep i zadnji dio trupa Fleet-a br. 2, također svjetlo sive boje. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| morest
|
Upisano: Sub Sij 10, 2009 6:07 pm Naslov poruke: |
|
|
Baš mi je drago da se ovoliko novih informacija o De Havilandu broj 74 pojavilo Znači ako su tamo bili bazirani, ona fotka je slikana vjerojatno u Divuljama, to ipak dosta toga odgonetava. Odlična mi je pogotovo ona druga fotka koju je Prelude postao, dosta sliči načinom na koji je slikana, na onu moju sliku. Mislim da se na mojoj slici vidi i neki dočasnik, vjerojatno pilot u činu narednika, to pretpostavljam jel se vidi kapa tanjurača sa vjerojatno dočasničkom kokardom, ali teško je reći. Moja slika slikana je vejrojatno prije 2.3. 1939. kako je napisano u posveti, pretpostavljam negdje od 1937.-38. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Sub Sij 10, 2009 7:49 pm Naslov poruke: |
|
|
frka Napisao/la: | Moth br. 74 dočekao je travanjski rat 1941. u Divuljama. Zna se da je 12. ili 14. travnja sa posadom narednikom pilotom Ljubom Beseljakom i Viktorom Petričem pokušao poletjeti za Boku kotorsku, ali zbog oštećenja plovka nije mogao uzletjeti. Posada ga je nakon nekoliko neuspjelih pokušaja napustila plivanjem, ali su se oba zrakoplovca utopila jer nisu nosili prsluke za spašavanje. Oštećeni hidrovavion vjetar je odnio na obalu Čiova. Najvjerojatnije ga je osoblje baze doteglilo nazad, jer se kasnije, za vrijeme talijanske okupacije, pojavljuje na fotki o kojoj piše Prelude. |
Vrlo zanimljiva, ali i tragična priča. Hrvat i Slovenac, pretpostavljam. Nadam se da i knjiga vrvi ovakvim anegdotama. Do tada tnx za ovu priču. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Sub Sij 10, 2009 7:54 pm Naslov poruke: |
|
|
frka Napisao/la: | Inače, ta fotka zarobljenih hidroaviona u hangaru je zanimljiva jer se, osim Motha br. 74 vidi u pozadini i jedan PVT-H, zatim jedan Ikarus ŠM svjetlo obojan te rep i zadnji dio trupa Fleet-a br. 2, također svjetlo sive boje. |
Meni se učinilo da je IO ?
Inače je fotka snimljena navodno u Kotoru (Boka Kotorska), a PVT-H je broj 52 (?), ako se radi o istom hangaru u kojem su napravljeni i neki drugi snimci ...? |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| frka
|
Upisano: Ned Sij 11, 2009 7:47 pm Naslov poruke: |
|
|
sasvin sigurno je to Šm a ne IO koji ima drugačiji rep a uostalom je i dosta veći od Šimike. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|