Otvoreni maketarski forum Forum Indeks


Mjesto za sve maketarske teme i dileme
 
 FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

D´Annunzio u Rijeci
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1918. do 1941.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Alaska

Član od: 08 Svi 2007
Poruke: 450
Mjesto: Njemacka
PorukaUpisano: Sub Jul 05, 2008 4:26 pm    Naslov poruke: D´Annunzio u Rijeci Citiraj ovaj komentar

Evo me konacno i s obecanim tekstom o D´Annunzijevim legionarima u Rijeci 1919-1921 i mornarickim zbivanjima uz to vezanim. Ugodno citanje!

Talijani u Rijeci 1919-1921

Kako je sigurno većini poznato, Rijeka je poslije I. svjetskog rata dobila status samostalnog grada (posljedica činjenice, da je i u Austro-Ugarskoj bila «Corpus separatum», tj. odijeljeno tijelo pod upravom ugarske krune), čime Talijani nisu bili zadovoljni, tvrdeći da im je Rijeka obećana Londonskim sporazumom, da su uskraćeni za plodove pobjede itd. Zato su – kad su morali prepustiti grad savezničkim «okupatorima» (tijekom nadzora «savezničkih mirotvornih trupa» nad Rijekom) talijanski grenadiri (Granatieri) organizirali «pobunu», kako bi se pridužili Riječkoj Legiji (Legione Fiumana), a vodstvo su ponudili Gabriele-u D'Annunziju, koji je to naravno oduševljeno prihvatio. Skupili su se u mjestu Ronchi kod Trsta (i danas se još zove «Ronchi dei Legionari) 11.9.1919., a umarširali u Rijeku dan kasnije, gdje su im se pridužile i druge postrojbe, koje su ih de facto trebale zaustaviti. Talijanska vlada je ta zbivanja više ignorirala nego tolerirala («što ne vidim, baš me briga, i tako je u mom interesu»), ali «legionari» u Rijeci nisu priznavali ni Rapallski sporazum iz 1920. o proglašenju Rijeke slobodnim gradom-državom (kao Danzig/Gdanjsk na sjeveru, što isto nije dobro svršilo, ali se dulje držalo). Tako je generalu Caviglia naređeno da napadne «pobunjenike» u Rijeci 24.12.1920., što je poslije nazvano «Krvavim Božićem». D'Annunzio se morao povući, a poslije je riječko područje podijeljeno između Italije i Jugoslavije (Sušak).
Mornarička zbivanja: oklopnjača Emanuele Filiberto (tal.) je napustila Rijeku 12.9.1919., što je izazvalo «strah i nemire» talijanskog pučanstva, jer su morali isploviti i bojni brod Dante Alighieri, te razarač Nullo. U luku je stigao veliki razarač (izvidnica) Mirabello iz Pule, dok su na vezu bile francuska oklopnjača Condorcet klase Danton, dvije britanske krstarice klase Cardiff, američki razarač Pillsbury i još neki brodovi. Gomila je navela mornare s razarača Nullo da pogase vatre pod kotlovima, te nije isplovio. Isto tako ni Alighieri nije isplovio, a s razarače Mirabello se iskrcao veći dio posade i priključlo demonstrantima, koje je od 17 sati vodio upravo pristigli D'Annunzio.
13.9. u Rijeku je stigla i talijanska torpiljarka 1PN s admiralom Nunesom, kojeg je poslalo zapovjedništvo Sjevernog Jadrana da izvidi stanje. Odlučeno je da Dante još ostane u luci, a posada se uglavnom vratila na svoje brodove. 14.9. su američki i britanski brodovi napustili Rijeku, da ne dođe do sukoba s Talijanima, Francuzi su još ostali. Popodne je u Rijeku stigao i razarač Stocco s admiralom Casanuovom, kako bi preslušao zapovjednike svih tal. brodova. Stocco nije ušao u luku, nego se usidrio izvan lukobrana, da «pobunjenici» ne «zaraze» posadu. D'Annunzio je održao «vatreni govor» pomorcima, a u Rijeku su nastavili stizati i drugi vojnici, mornari i pustolovi, da mu se priključe.
15.9. je odlučeno spriječiti pod svaku cijenu isplovljavanje bojnog broda D. Aloighieri, 20.9. je u Rijeku došao i Luigi Rizzo, potopitelj b.b. Wien i Szent Istvan, 22.9. je adm. Nunes dignuo svoju zastavu na b.b. D. Alighieri, a adm. Casanuova se vratio u Veneciju, ali kopnenim putem. U Rijeku je stigao transportni brod Cortellazzo, bivši stari krstaš Marco Polo, preinačen u transporter za vojsku, te su priključuje D' Annunziju. 2.10. je Condorcet napustio Rijeku, a u grad je stigao i parobrod Persia s oružjem «prokrijumčarenim» iz La Spezije. Talijanski tisak naziva D'Annunzijeve «rodoljube» «Uskocima» i «Gusarima». 25.10. u Rijeku dolazi i torpiljarka 66PN, čija se posada pobunila i uhitila zapovjednika. 30.10. je D'Annunzio po prvi put na Danteu, gdje posjećuje admirala Nunesa i informira ga o političkoj situaciji (tko im vjeruje...). 13/14.11. razarač Nullo, torpiljarka 66PN i transporter Cortellazzo s nekoliko MAS-ova i 600 legionara plove u Zadar, da nagovore i tamošnje vojnike na pobunu. U Zadru ih uvjeravaju da nisu potrebni, jer će Zadar sigurno pripasti Italiji, te se ovi vraćaju u Rijeku. 17.11. je u Rijeci održana spomen-komemoracija prigodom godišnjice talijanskog «oslobođenja» iste, a 7.12. se pobunjenicima pridružuje i razarač Bertani iz Trsta, gdje su ga zarobili neki od legionara (njih sedam). Veći dio posade prelazi na Dantea.
14.3. 1920. admiral Nunes skida svoju zastavu s Dantea i vraća se u Italiju. 13. srpnja dolazi do nemira u Splitu, u kojima pogiba i zapovjednik tal. krstarice Puglia. U nekoliko «uskočkih» pothvata legionari dopremaju u Rijeku namirnice i druga tvariva namijenjena durgim gradovima na hrvatskoj obali.
5.11.1920. zapovjednik Dantea traži da ga se otpusti s položaja i želi natrag u Italiju. «Kriza» između Italije i D'Annunzijeve Rijeke je u porastu, prijeti otvoreni ratni sukob. Dne 11.11. ministar mornarice prihvaća otkaz zapovjednika Dantea i šalje novog zapovjednika, kapetana b.b. Antonija Foschinija, koji će biti zapovjednik i pomorskih snaga u Rijeci.
17.11. se na Jadranu skuplja pomorski odred koji treba podupirati talijanski napad na Rijeku i slom «pobunjenika». Zapovjednik je admiral Simonetti na bojnom brodu Andrea Doria.
30.11./1.12. talijanske snage generala Caviglie blokiraju Rijeku. Pobunjenički brodovi mogu isploviti, ali nema dovoljno posada za manevre. Veliki razarači Riboty i Falco s torpiljarkom Calipso javljaju pobunjenim brodovima neka isplove u redoslijedu 1PN, Abba, Mirabello, Dante. Ako ne mogu sami, nek se posluže remorkerima. No pobunjeni «legionari» su već zauzeli tegljače i to nije moguće. Na izlazu iz luke su poprijeko privezali i transportni brod Cortellazzo. Talijanski «intervencijski» brodovi se konačno udaljavaju neobavljena posla.
6.12. u luku stiže i razarač Bronzeti, kao i torpiljarka 68 PN, koja je pobjegla iz Opatije.
9.12. razarač Espero slijedi Bronzettija.
20.12. talijanska vlada šalje ultimatum D'Annunziju, a 21.12. objavljuje «ratno stanje». Posade brodova u Rijeci razoružavaju svoje jedinice, da ne bi trebali gađati svoju braću kad ih napadnu. 24.12. eskadra koja blokira luku prijeti da će potopiti svaki brod koji pokuša isploviti. 26.12. razarač Espero prelazi u luku Barros kroz unutarnji kanal, a kad se ne želi vratiti u glavni lučki bazen, b.b. Doria ga gađa lakim topovima, rezultat su jedan poginuli član posade i nekoliko ranjenih. U 17 sati popodne Doria gađa gradsko zapovjedništvo, a pogađa i D'Annunzijevu rezidenciju, te ranjava samog «poglavara». S Dantea šalju poruku da se prekine paljba, a zatim dolazi do pregovora o predaji. Primirje je sklopljeno 28.12.
Od 2. do 4. siječnja 1921. razne jedinice napuštaju Rijeku, a prati ih razarač Abba. 6.1. je u Rijeci još samo Dante s raz. Mirabello. Dva su MAS-a izgubljena nasukavanjem (259 i 261), a Dante kreće iz Rijeke u Taranto.
12.6. D'Annunzio napušta Rijeku i odlazi na Lago di Garda. Mirabello isplovljava tek 29.8.
Tako završava «pobuna» i gušenje iste. Zbog sramote, pobune i gađanja vlastitih brodova neki brodovi mijenjaju imena: torpiljarke 66PN i 68PN postaju 70 i 71PN, razarači Nullo, Bertani, Bronzetti i Espero dobivaju imena Fratelli Cairoli, Cosenz, Dezza i Turbine, MAS 88, 109, 112 i 310 dobivaju nove brojeve MAS 89, 104, 246 i 296, a stari Cortellazzo (ex-M. Polo), u međuvremenu nazvan Europa, dobiva još jedno ime, Volta.
_________________
Sve sto plovi moje!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Tomica

Član od: 16 Sij 2007
Poruke: 51
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sub Jul 05, 2008 10:23 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da dodam par detalja i pitanja.
Ja sam rodom iz Zadra, a kao dijete živio sam na Boriku (Puntamika). U vrijeme moje dječačke dobi (60-te) ispred naselja Diklo, nedaleko Borika, nalazila se nasukana olupina jednog talijanskog ratnog broda. Na brodu su još tad postojale nekakve cijevi (topovi ili mitraljeza, ja to tad nisam razlikovao). Mi smo se u to vrijeme zabavljali izranjajući oko broda granate i mitraljeska zrna kojih je bilo mnoštvo. Skakali smo s broda i igrali se na njemu makar su nam to roditelji branili jer se moglo lako porezati na dijelovima olupine. Onda ga jedne godine više nije bilo. Pričali su kako je vlada darovala brod Talijanima jer da je to navodno bio brod Gabriela D'Annunzija. Navodno je to bio neki MAS kog je D'Annunzije kasnije pretvorio u svoju jahtu. Navodno je taj brod imao nekakvo učešće u događajima oko Rijeke 1920. godine. Navodno je taj brod obnovljen i sad je u nekom muzeju.
Nedavno sam na sajmu antikviteta čak vidio fotografiju te olupine ispred Dikla koju su 60-tih snimili fotografi braća Brkan iz Zadra. Sad mi je neizmjerno žao što ju nisam kupio.
Alaska, što je od ove priče točno, a što je nadodano?
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Alaska

Član od: 08 Svi 2007
Poruke: 450
Mjesto: Njemacka
PorukaUpisano: Sub Jul 05, 2008 11:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Cini mi se daje rijec o dva razna broda, a da je ovaj kod Borika bila bivsa jahta Elettra, koju su Talijani stvarno dobili na poklon od bivse Juge, te se sad pramac nalazi u Trstu. ELETTRA je bila Marconijeva jahta, na kojoj je izvodio prve pokuse s radiotelegrafijom, ali su je Nijemci 1943. zaplijenili i rabili kao pomocni eskortni brod, a kao takva je i potopljena. Onaj MAS na jezeru Garda je iz ranijeg razdoblja, mali drveni brod, dok je krstarica PUGLIA jos odavno bila izrezana (drugi relikt i dio D´Annunzijeve vile na Lago di Garda). Jos cu provjeriti, aha, stima, Tito je 1962. poklonio olupinu Talijanima zbog povijesne vrijednosti, trebala je postati brod-muzej, sto ipak nije ucinjeno (troskovi), te su sacuvani samo dijelovi. Jahta je inace prvo bila austrougarska i zvala se ROVENSKA. Ipak ste ronili na povijesno bitnom brodu, ali sumnjam da bi Tito poklonio nesto D´Annunzijevog Talijanima, doticni (D`Ann.) je bio veci fasist od Mussolinija i to jos prije njega, dok fazizam jos nije bio ni izumljen.
_________________
Sve sto plovi moje!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
pozarart

Član od: 06 Lip 2008
Poruke: 495
Mjesto: Opatija
PorukaUpisano: Ned Jul 06, 2008 12:54 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Super zanimljiva storija o mom gradu, puno hvala. To bi svakako trebalo malo potkrijepiti tiskanim izdanjem i pokojom fotkom!!!!!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Essex
Gost
PorukaUpisano: Ned Jul 06, 2008 10:37 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Alaska Napisao/la:
13. srpnja dolazi do nemira u Splitu, u kojima pogiba i zapovjednik tal. krstarice Puglia.


Fantastičan tekst, puno hvala!
Nego mene zanima ovaj citirani dio koji se odnosi na moj grad. Možete li mi potvrditi da li je američki oklopni krstaš USS Olympia (zastavni brod komodora Deweya u njegovoj besmrtnoj pobjedi u zaljevu Manile tijekom španjolsko-američkog rata 1898.) sudjelovao možda u smirivanju stanja u Splitu? Iz DANFS-a (Dictionary of American Naval Fighting Ships) donosim ovaj izvadak iz njene operativne karijere:

(...)At war’s end she sailed for Portsmouth, England, and then the Mediterranean. She cruised principally in the Adriatic from 21 January 1919 to 25 October, policing the Dalmation coast which was wracked with turmoil in the wake of the collapse of the Austro-Hungarian Empire. On 18 August she sailed for the Black Sea to aid refugees before returning to the Adriatic 19 September. On 23 September, she sent a landing party ashore at Trau (op. - Trau je talijanski naziv za Trogir) to prevent a clash between Yugoslavs and Italians.
Returning to Charleston 24 November 1919, Olympia prepared for further Adriatic duty, departing New York 14 February 1920.(...)


A ovo je njena fotografija, datirana iz srpnja 1919.Postoji njena maketa u 1/350 pa me zanima
Natrag na vrh
Alaska

Član od: 08 Svi 2007
Poruke: 450
Mjesto: Njemacka
PorukaUpisano: Ned Jul 06, 2008 11:50 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ako se tako spominje u DANFS-u, onda je sigurno tocno. Inace su Talijani u Dalmaciji stalno provocirali tucnjave i cudili se kad su dobili batina Wink Nista protiv Talijana, imam jako dobre kontakte s njihovim povjesnicarima, ali istinu treba priznati. Ne cudi me da je bilo nemira u Trogiru, ali Talijani najcesce spominju ova zbivanja u srpnju 1920., kad je zaglavio i zapovjednik stare krstarice PUGLIA, koji je posmrtno dobio i Medagliu d´Oro al Valor Militare. No Split ipak nije postao njihov (i to samo privremeno) do 1941.
Inace je izgled OLYMPIJE u to doba (sto pretpostavljam da je poznata cinjenica, ali spominjem za one koji se time nisu bavili) bio malo drugaciji nego na pocetku, a danas je ponovno restaurirana u izgled iz doba Spanjolsko-americkog rata, ali su topovi obicne limene cijevi, kule vjerojatno isto samo "pleh".
I ja se nadam da cemo jednog dana vidjeti nesto o ovim zbivanjima u nasem tisku, oliti knjigama, ali je uvijek "provokantne teme" lakse objaviti u internetu...
Jos malo o ELETTRI: jahta ROVENSKA gradjena pripadala je nadvojvodi Karlu Stephanu (koji je bio i vlasnik OSSERA/DALMATA/ISTRANKE), poslije nadvojvotkinji Mariji Terezi, 1918. postala je engleski plijen, zatim ju je kupio Marconi, 1937. postala je brod-muzej Talijanske poste u Trstu, gdje su je 1943. zaplijenili Nijemci i dali joj oznaku G 107 (Geleitboot ili -Schiff, znaci prateci brod). Nasukala se kod Zadra, pokusaj odsukavanja nije uspio, te su je potopili saveznicki avioni. Tito ju je poklonio Italiji 1962.
_________________
Sve sto plovi moje!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Essex
Gost
PorukaUpisano: Ned Jul 06, 2008 12:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Talijani i danas kad dođu za Feragosto provociraju, s istim ishodom! Jednog sam prošle godine vozio u bolnicu na snimanje slomljenih rebara Very Happy Dalmatinske gradove i dalje ovdje uporno nazivaju Zara, Sebenico, Trau, Spalato, Ragusa..., a retorika koja prevladava na okupljanjima njihovih esula pokazuje da još uvik polažu pravo na mnogo ljepšu istočnu obalu Jadrana.
Što se tiče Olympije, na fotografiji je prikazana s uniformiranom bitnicom od deset 5"/51 topova, dok su originalne 8" topovske kule na pramcu i krmi uklonjene. Meni je osobno ipak mnogo ljepša u tom svom prvotnom izgledu u kakvom je danas i sačuvana, u kolonijalnim bojama s prijelaza stoljeća i s "imperijalističkim" raskošno ukrašenim pramcem!
U svakom slučaju hvala

Very Happy Very Happy
Natrag na vrh
Alaska

Član od: 08 Svi 2007
Poruke: 450
Mjesto: Njemacka
PorukaUpisano: Ned Jul 06, 2008 2:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

E da, ali su zato talijanske jahte bizale s Visa 1996, kad je uplovila flotila s reenactorima na proslavu godisnjice viskog boja. Jedinu jahtu koja nije na vrijeme isplovila zarobili su Cesi (grenadiri?) i pustili je tek kad je na brodu nestalo vina...
_________________
Sve sto plovi moje!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Essex
Gost
PorukaUpisano: Ned Jul 06, 2008 8:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ludnica! Smijanje Smijanje
Natrag na vrh
frka

Član od: 16 Lis 2005
Poruke: 1492
PorukaUpisano: Pon Jul 07, 2008 8:43 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Tomica, imam sliku olupine ELETTRE kako je tegle nakon odsukavanja sa mjesta gdje je bila potopljena. Samo da je potrazim pa je stavljam tu.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Tomica

Član od: 16 Sij 2007
Poruke: 51
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Jul 07, 2008 6:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Danijel, zasta bih Vam bio zahvalan ju vidim.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
exluppis

Član od: 29 Tra 2006
Poruke: 98
Mjesto: Sušak - Pećine
PorukaUpisano: Uto Jul 08, 2008 12:54 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo kako je brod izgledao nekada kako je prova izgledala 2002 godine


_________________
Igor Petrovic
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Mario Raguž

Član od: 09 Stu 2005
Poruke: 1284
Mjesto: Dubrovnik
PorukaUpisano: Uto Jul 08, 2008 11:13 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala momci, na zanimljivim tekstovima i fotografijama...
_________________
Svi smo mi Marko Babić
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Alaska

Član od: 08 Svi 2007
Poruke: 450
Mjesto: Njemacka
PorukaUpisano: Uto Jul 08, 2008 6:50 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Uj, super, sad ne moram ja skenirati ROVENSKU...
_________________
Sve sto plovi moje!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
frka

Član od: 16 Lis 2005
Poruke: 1492
PorukaUpisano: Uto Jul 08, 2008 10:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

A evo i olupine ELETTRE, za vrijeme tegljenja nakon što je trup zabrtvljen, podignut sa dna i ispražnjen. Fotka bi mogla biti snimljena prigodom konačnog tegljenja za Italiju.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1918. do 1941. Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

 
Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Prerada na hrvatski jezik.
Igloo Theme Version 1.0 :: Created By: Andrew Charron