Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Piloti na Visu
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Timmy
Administrator
Član od: 16 Stu 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Ožu 19, 2006 4:45 pm    Naslov poruke: Piloti na Visu Citiraj ovaj komentar

Evo za ljubitelje hrv. vojne povijesti da odgonetnu ova lica sa fotografije i koje je ono avion u pozadini sasvim lijevo. Također slikano na Visu 1946. godine. Stari mi kaže da je u donjem redu, desni, Franjo Kluz ali ja se ne kužim pa ako netko zna...

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Karaya

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: Velika Gorica
PorukaUpisano: Ned Ožu 19, 2006 6:14 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

tvoj djed je Franjo Kluz?
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Ned Ožu 19, 2006 7:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ili slika nije iz 1946 ili na slici nije F.Kluz, jer je on poginuo....
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Timmy
Administrator
PorukaUpisano: Ned Ožu 19, 2006 8:19 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

2 karaya> Ne, nije mi Franjo Kluz djed.

2 Grunf> sve što sam napisao mi je stari rekao, a vjerojatno ni on nema pojma baš o svemu tome. Ja znam još manje.

Za sve slike koje sam stavio u hrv. vojna povijest. nemojte uzimati te podatke koje sam napisao kao potpuno točne jer očito nisu; pisao sam kako mi je rečeno. Embarassed
Natrag na vrh
prelude

Član od: 23 Stu 2005
PorukaUpisano: Ned Ožu 19, 2006 9:51 pm    Naslov poruke: Re: Piloti na Visu Citiraj ovaj komentar

Timmy Napisao/la:
Evo za ljubitelje hrv. vojne povijesti da odgonetnu ova lica sa fotografije i koje je ono avion u pozadini sasvim lijevo. Također slikano na Visu 1946. godine. Stari mi kaže da je u donjem redu, desni, Franjo Kluz ali ja se ne kužim pa ako netko zna...

Bravo Timmy care!
Nisam još uspio sve odgonetnuti, ali ovako na prvi pogled, ovaj drugi što sjedi jest Cpt. Franjo Kluz, glavom i bradom (inače, poginuo 24.9.1944. pri napadu na luku u Omišu) - tata ti je u pravu!
Od ostalih ovako na prvi pogled mogu prepoznati; Stoje: 1. Sgt. Maj Mirko Kovačič, 2. ? , 3. Lt. Nedeljko Pajić, 4. Cpt. Ratko Jovanović (poginuo 4.10.1944. tijekom napada blizu Teslića), 5. Cpt. Branko Kraus, 6. Sgt. Mehmed-Alija Lošić (do nedavno je još bio živ - stanovao tu negdje u Heinzelovoj)...

Javim se kad odgonetnem ostatak, samo da pripomenem da si ovo stavio pod krivu rubriku (nek moderatori molim, presele). Naime, 1946. dobar dio ovih momaka više nije bio živ, a rat završen i 1. eskadrila NOVJ (ili 352 (Yugoslav) Squadron već odavno rasformirana. Kompletna eskadrila je naime, bazirala na Visu od 4. siječnja 1945. do 9. travnja 1945., a detažman (povremeni postroj) od 19. kolovoza 1944. do 4. siječnja 1945.

Hvala na fotkama i samo naprijed u skeniranju ostalih!

prelude: poruka promijenjena dana: Ned Ožu 19, 2006 11:30 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
bosanac

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Ned Ožu 19, 2006 10:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Citat:
(inače, poginuo 24.9.1945. pri napadu na luku u Omišu)

Ovdje je najvjerojatnije lapsus.
Natrag na vrh
tiger
Gost
PorukaUpisano: Ned Ožu 19, 2006 10:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

bosanac Napisao/la:
Citat:

...pa napiši svoje mišljenje
Natrag na vrh
Timmy
Administrator
PorukaUpisano: Ned Ožu 19, 2006 10:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

2 Prelude> hvala na finom objašnjenju. Inače, zaboravio sam napisati da u gornjem redu, drugi s lijeva tj. osoba pod Question mi je djed (Mate Majica).
Natrag na vrh
prelude

PorukaUpisano: Ned Ožu 19, 2006 10:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

bosanac Napisao/la:
Citat:

Tnx na ispravci, lapsus naravno. 24.9.1944. - popravljeno.
Natrag na vrh
prelude

PorukaUpisano: Ned Ožu 19, 2006 10:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Timmy Napisao/la:
2 Prelude> hvala na finom objašnjenju. Inače, zaboravio sam napisati da u gornjem redu, drugi s lijeva tj. osoba pod Question mi je djed (Mate Majica).

Drago mi je da pod br. 2 nisam bubnuo nešto... Izgubio bih na vjerodostojnosti, Very Happy ...

Btw. deda ti je rođen 1913., na Visu je bio aviomehaničar u činu vodnika (1944. je došao na Vis iz I. zrakoplovne baze u Livnu), a u RAF-u su ga vodili pod vojničkim brojem 791414...
Dobar sam, a?
Natrag na vrh
Timmy
Administrator
PorukaUpisano: Ned Ožu 19, 2006 11:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Isuse, stvarno niste normalni... Shocked Pa otkud baratate svim tim podacima? Inače, fulali ste što se tiče Livna. Došao je na Vis iz Libije i čak ima i fotki od tamo ali dok ja to sve nabavim...
Natrag na vrh
prelude

PorukaUpisano: Ned Ožu 19, 2006 11:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Timmy Napisao/la:
Isuse, stvarno niste normalni... Shocked Pa otkud baratate svim tim podacima? Inače, fulali ste što se tiče Livna. Došao je na Vis iz Libije i čak ima i fotki od tamo ali dok ja to sve nabavim...

Niš posebno, imaju se knjige i dokumenti...

Vrlo moguće i vjerojatno jest da je u Libiju (aerodrom Benina vjerojatno) na obuku dospio iz Livna preko Carovigna (Italija), gdje su se svi okupili i prebačeni onda u Libiju.
Natrag na vrh
frka

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Pon Ožu 20, 2006 12:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovo na slici definitivno nije Vis. Na Visu nigdje nema toliko ravnog otvorenog terena. Ili je dakle Afrika, ili Italija - Canne. Onaj zrakoplov u pozadini nisam prepoznao ali nije Spit, ni Hurricane, a ne izgleda ni kao Harward. Vise mi slici na Il-2, no sitan je pa tko zna...
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Pon Ožu 20, 2006 2:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kolega Frka je sasvim u pravu. Ovaj aerodrom uopće ne liči na Vis. Ne djeluje baš ni kao Afrika. Slikano je po danu, a svi su se "zabundali" i stisli od hladnoće. Ni tlo ne odgovara. Ako je u pitanju Italija, onda je doista zbunjujući ovaj zrakoplov u pozadini. Mene je u prvi mah isto podsjetio na Il-2, ali mi je to djelovalo nevjerojatno. Ako su na slici dva pilota koji su poginuli 1944 god., onda je mašina sovjetskog porijekla u pozadini zbunjujuća. Da nije koji od bivših ZNDH zrakoplova iz Eskadrile za vezu Štaba? Question
Natrag na vrh
Karaya

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: Velika Gorica
PorukaUpisano: Pon Ožu 20, 2006 2:32 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja sam pomislio na Pe-2 ali on po ovome otpada no nemora biti da je bilo hladno pa ovi na ljevoj strani su samo u kombinezonima?!?
ali najači mi je ova skroz desno u USAAF "kožnjaku" mora da su sve koke pale na njega Razz
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945. Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed
Stranica 1/3

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma