Otvoreni maketarski forum Forum Indeks


Mjesto za sve maketarske teme i dileme
 
 FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Kompresori - odabir - primjena

 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Airbrush - zračni kist
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Žach
Gost
PorukaUpisano: Sub Ožu 04, 2006 11:51 pm    Naslov poruke: Kompresori - odabir - primjena Citiraj ovaj komentar

Neka pitanja kako u vezi ponude tako i u vezi odabira kompresora se stalno ponavljaju, stoga evo par rijeći na tu uvijek interesantnu temu.

Kompresori SA46 i SA98 koji su prije tri mjeseca prvi uvršteni u ALPHA ponudu su namjenjeni širem tržištu, a nikako ne samo i isključivo maketarskom, i s tom činjenicom treba računati kada se o njima diskutira.

Na forumima gdje se počesto raspravlja o kompresorima, zanemaruje se činjenica da kompresore i airbrusheve ne kupuju samo maketari, dapaće, može se slobodno reći da maketari ne dominiraju u ukupnom broju kupaca tih artikala.

Naime, oko 65% (dvije trećine) kompresora ALPHA ponude je prodano ne maketarima već kupcima koji ih koriste za sasvim druge namjene (vrlo često profesionalne) pri kojima je važan pouzdan i trajan kompresor, točno određenik visokih karakteristika.

Isto tako, i jedan dio onih maketara koji su kupili SA46 i SA98 su to učinili jer ih prema njihovim riječima naprosto budu koristili i za druge namjene a ne samo za maketarstvo. Slično je i sa airbrushevima, maketari su samo jedna od kategorija kupaca, mnogi prodani airbrushevi VEGA i OMNI serije nikada neće biti korišteni za bojanje maketa. Custom painting, body painting, bojanje keramike ili slikanje samo su neke od namjena za koje ih kupci koriste.

Dakle, razni kupci imaju razne prohtjeve, nekome je mali hobby kompresor prava mjera, a netko pak ima realno potrebu za višim performansama. Netko drugi si naprosto želi priuštiti kompresor koji trenutno realno nadilazi njegove stvarne, objektivne potrebe, ali ga veseli posjedovati nešto kvalitetno i trajno, ili se ide po logici "od viška glava ne boli". No najčešće će kupac kupiti točno ono što mu treba, i ako ima visoke prohtjeve vjerojatno će to biti kompresor klase SA46 ili SA98 ili čak i neki još jaći model (ima na tržištu i kompresora po cijeni od 8.000 kn pa i više) i onda se taj kompresor godinama koristi za raznorazne namjene jer je zbog svojih performansi univerzalno primjeniv za veliki broj aplikacija.

Posebna kategorija je glasnoća kompresora koju poneko podcjenjuje, ali samo do trenutka dok u praksi ne čuje razliku između kompresora koji u radu proizvode različite nivoe buke, od 35, 55 pa sve do 80 ili čak 99 decibela. Tihi kompresori (do 40 db glasnoće) uvijek su u bitno višem cjenovnom razredu. Komfor pri korištenju se plaća svugdje, i kod automobila, i kod mobitela, i tako će uvijek i biti. Tako je to i kod kompresora, koliko novaca - toliko muzike, ili "koliko tišine toliko para", kaže stara kineska poslovica potekla iz naših krajeva. Wink

Zašto nije nebitan kapacitet kompresora?
Maketari najviše koriste airbrusheve sa diznama malih promjera (uglavnom 0,25mm do 0,3mm), pri ćemu je potrošnja zraka relativno mala, pa stoga i manji modeli kompresora mogu zadovoljavati (ali ne svi, na tržištu se nude razni hobby kompresori, ali se oni razlikuju po kvaliteti, i od modela do modela, a na žalost i od primjerka do primjerka). Ali već pri korištenju Medium (a pogotovo Heavy dizne) koje imaju veće promjere, dolazi do povečane potrošnje zraka, i pri takvim aplikacijama su osnovni modeli kompresora neadekvatni, nisu sposobni da proizvedu dovoljnu količinu stlačnog zraka u jedinici vremena. Rezultat je poznat svima koji su pokušali koristiti male kompresore za malo zahtjevnije aplikacije.

Na svakom je pojedincu da se odlući da li je bolje dati određen iznos za kompresor s kojim će moći bojati makete, ali bez mogućnosti finog podešavanja, bez mogučnosti šire primjene i bez komfora korištenja performansi i raznih opcija koje "jači" modeli pružaju, ili je bolje, ako je kupac financijski to sposoban, dodati još novaca i riješiti dugoročno apsolutno sve svoje potrebe za kvalitetnim i trajnim izvorom komprimiranog zraka, uz mogućnost višestruke univerzalne primjene.

Dakle, svatko treba sam odlućiti u što će uložiti svoje novčeke, da li je to mali hobby kompresor niskih osnovnih performansi, ili je to neki od modela u rasponu od zlatne sredine pa sve do zaista vrhunski opremljenih kompresora višestruke primjene. I zaista pri tome ne treba uvjeravati one drugačijeg mišljenja da je njihovo mišljenje krivo. Svatko ima svoje specifične prohtjeve, očekivanja, mogučnosti i kriterije za vrednovanje pojedinih stvari, pa je tako to i sa kompresorima, airbrushevima, maketama, i svim ostalim stvarčicama koje su sastavni dio maketarstva.
Natrag na vrh
zoky
Gost
PorukaUpisano: Ned Ožu 05, 2006 2:01 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Amen
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Airbrush - zračni kist Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

 
Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Prerada na hrvatski jezik.
Igloo Theme Version 1.0 :: Created By: Andrew Charron