Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Podmornica Type XXI (prva maketa)

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Brodovi i plovila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
eve

Član od: 04 Stu 2008
PorukaUpisano: Uto Stu 25, 2008 1:52 am    Naslov poruke: Podmornica Type XXI (prva maketa) Citiraj ovaj komentar

Evo i onda je napokon stigla

Nisam znao odakle da pocmem pa sam poceja od postolja (najlakse je)

Dali je bolje pituravat odma ili tek kad zavrsim sklapanje (i koje boje mi je najbolje koristit?)

Moram priznat da sam se u nacrtima malo izgubija a pogotovo kod sitnih detala Embarassed
Ali nadam se da ce bar na podmornicu licit kad je sklepam

I namijeravan izbacit el motor i baterije iz nje dali je to pametno ....
Laughing

eve: poruka promijenjena dana: Sub Stu 29, 2008 2:28 am; prepravljeno ukupno 2 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
torax

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: zagreb
PorukaUpisano: Uto Stu 25, 2008 2:01 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

gledaj malo nacrte i sam probaj skuzit kaj bi ti bilo lakse obojat prije sklapanja a kaj kad bude sve gotovo.....neke sitnije precizne operacije bojanja obicno radis posebno, prije nego taj dio stavis na maketu...tak bar ja radim...
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Stu 25, 2008 9:19 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Izbaci elektromotor i baterije. Sklapaj kako ti piše po fazama u sastavnici. Neke manje i lomljive dijelove možeš obojati posebno. Periskop, antene i sl. je najbolje obojati posebno i zalijepiti naknadno. Mislim da ćeš ostalo moći obojati naknadno.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Uto Stu 25, 2008 9:32 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vidim da si previše dijelova odjednom odvojio od grane.
Pogubit ćeš dijelove i teško ćeš se snalazit po sastavnici.
Dijelove s grane odvajaj neposredno pred ljepljenje na maketu i UVIJEK odvajaj jedan po jedan dio.
Upravo zato se i jesi izgubio u sastavnici, jer su brojevi kojima su označeni dijelovi ostali na grani, pa sad nisi siguran gdje koji ide.
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Uto Stu 25, 2008 11:09 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Tek sad sam pažljivije pogledao fotografiju dijelova koju si stavio. Tvoj problem sa sastavljanjem je zbog toga što si dobio pogrešnu maketu u kutiji! Shocked U-571 je njemačka podmornica Type VIIc, kao što je prikazano i na kutiji, dosta čuvena jer je ovjekovječena u filmu Das Boot. Ono što ja vidim na slici dijelova je Type XXI, podmornica sa kraja 2.sv.rata !!! Ako si dobio sastavnicu za Type VIIc, onda po njoj nećeš ništa sastaviti! MHM pakira obe makete, pa je vjerojatno došlo do zabune u tvornici. Možeš probat reklamirati maketu kod trgovca kod kojeg si maketu kupio. Koliko znam MHM na hrvatskom tržištu prodaje on-line dućan Alpha, pa se pokušaj obratiti vlasniku. Druga ti je opcija pokušati složiti Type XXI prema referencama. Radio sam tu podmornicu od drugog proizvođača (Revell), pa ovdje na forumu imaš in-box i full build recenzije koje ti možda mogu pomoći.

Natrag na vrh
eve

PorukaUpisano: Uto Stu 25, 2008 4:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Boris G. Napisao/la:
Vidim da si previše dijelova odjednom odvojio od grane.

Da Very Happy Ali sad cu bit malo oprezniji Very Happy

Grunf Napisao/la:

Tek sad sam pažljivije pogledao fotografiju dijelova koju si stavio. Tvoj problem sa sastavljanjem je zbog toga što si dobio pogrešnu maketu u kutiji! Shocked U-571 je njemačka podmornica Type VIIc, kao što je prikazano i na kutiji, dosta čuvena jer je ovjekovječena u filmu Das Boot. Ono što ja vidim na slici dijelova je Type XXI, podmornica sa kraja 2.sv.rata !!! Ako si dobio sastavnicu za Type VIIc, onda po njoj nećeš ništa sastaviti! MHM pakira obe makete, pa je vjerojatno došlo do zabune u tvornici. Možeš probat reklamirati maketu kod trgovca kod kojeg si maketu kupio. Koliko znam MHM na hrvatskom tržištu prodaje on-line dućan Alpha, pa se pokušaj obratiti vlasniku. Druga ti je opcija pokušati složiti Type XXI prema referencama. Radio sam tu podmornicu od drugog proizvođača (Revell), pa ovdje na forumu imaš in-box i full build recenzije koje ti možda mogu pomoći.

Da u tvornici je doslo do pogreske i u kutiju od U-571 je podmornica Type XXI ... Na nacrtima je na prvoj stranici napisano U-571 ali su ostali nacrti od odgovarajuce podmornice tako da cu nastaviti sa sklapanjem...

Sad se trenutno zabavljam sa krpanjem rupe u kojoj je trebao biti prekidac za paljenje i gasenje motora.
PowerPlant

Član od: 02 Svi 2007
PorukaUpisano: Uto Stu 25, 2008 7:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kakva neobicna zbrka Surprised Prvi put cujem da je kriva maketa u kutiji...da ne povjerujes! Confused
Koja god bila, zelim ti uspjeh u slaganju ove podmornice Cool
Administrator
PorukaUpisano: Sri Stu 26, 2008 10:23 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

PowerPlant Napisao/la:
Kakva neobicna zbrka Surprised Prvi put cujem da je kriva maketa u kutiji...da ne povjerujes! Confused
To je MHM...ali i od takvih se maketa može nešto napraviti. Sreća da je u kutiji i odgovarajuća sastavnica.

Natrag na vrh
eve

PorukaUpisano: Sub Stu 29, 2008 2:27 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo da se javim podmornica ide u dobrom smijeru ali mi je pas pregriza usb pa nemogu slike prebacit Very Happy

Problem:
Gledao sam Grunfovu podmornicu(http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=5617) i malo radija po njoj mislim dam i kitavanje njece biti problem.. Ali bojaaa

1 neznam koju boju da odaberem

2 dali je smijem nanositi kistom ili rade da koristim spricu

3 kako postici da se ovako ljepo vide zatamljenja kao kod Dzunglista:

Sry na stalnim upitima Very Happy
st65uka

Član od: 06 Stu 2007
Mjesto: Auckland, NZ
PorukaUpisano: Sub Stu 29, 2008 11:07 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

eve Napisao/la:
2 dali je smijem nanositi kistom ili rade da koristim spricu

mozes i finim maketarskim kistom (ako nemas ab),nikako onim sto kupis u ducanu za 2-3 kn,a ovo spricu mislis li na airbrush,ako ga imas bolje radi sa njim jer boja ispadne ravnomjerno rasporedjena po cijeloj maketi (ako znas radit sa njime)

eve Napisao/la:
3 kako postici da se ovako ljepo vide zatamljenja kao kod Dzunglista:

to je tehnika preshadinga radi se airbrushom,potrazi po forumu ima puno tema u svezi tog

eto,nadam se da sam barem malo pomoga! Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Pon Pro 01, 2008 11:42 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Što se tiče boje koje ti trebaju za podmornicu, to je dosta jednostavno. U recenziji sam napisao koje boje odgovaraju za Type XXI. I sam sam kod te makete improvizirao, jer sam tek kasnije nabavio WEM točne tonove boja. Od kojih proizvođača su ti boje dostupne? To će olakšati moguće preporuke. Apsolutna točnost tonova nije 100% bitna. RAL standard koji je propisan i primjenjivan prema tada važećim naredbama o bojanju je pomalo relativan pojam. 1945 su Nijemci imali velikih logističkih problema, pa su boje, iako navodno standardne, varirale u tonovima. Veliki utjecaj na ton boje je i bio stupanj istrošenosti u upotrebi. Nakon mjesec dana na Atlantiku boje više nisu izgledale kao u trenutku porinuća... Donja "boja" je u stvari zaštitni premaz protiv obraštaja i nećeš pogriješit sa npr. Panzer schwarzgrau od MM-a.

Natrag na vrh
Tomy100

Član od: 07 Sij 2010
PorukaUpisano: Pet Velj 05, 2010 8:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

el mi mos sam rec kako si se snaso sa bojanjem...vidim bojas sa airbrushom.....prva maketa i sve to.............ja isto imam ab al se bojim pocet.....bojim se da nes nebi zamuljo.....neznam zass....i kako si obojo manje detalje....
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Brodovi i plovila Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma