Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Royal Automobile Museum, Aman, Jordan

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Automobili, motori, kamioni,...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
r.i.s.t.a.

Član od: 21 Tra 2006
Mjesto: Beograd
PorukaUpisano: Sub Stu 15, 2008 3:13 pm    Naslov poruke: Royal Automobile Museum, Aman, Jordan Citiraj ovaj komentar

Obišao sam pre par dana Royal Automobile Museum u Amanu.

Šta da kažem... Izuzetan doživljaj! Pokojni kralj Husein je bio pasionirani ljubitelj automobila, učestvovao je i u trkama, te je njegov sin a sadašnji kralj Abdula po očevoj smrti 1999. godine odlučio da izuzetnu zbirku dvotočkaša i četvorotočkaša preseli u muzej.

Sam muzej se nalazi na vrhu velikog King Hussein parka u severozapadnom delu grada; zgrada spolja ne izgleda naročito impresivno, ali zato krije veoma dobro održavanu, raznoliku i bogatu zbirku. Od preko 200 automobila i motocikala izloženo je otprilike nešto preko sto, i postavka se povremeno menja. Pojedini automobili su pravi biseri kolekcije, a nekoliko od najzanimljivijih nisu bili deo postavke u vreme moje posete. Jedno je sigurno: eksponati izgledaju kao da su juče izašli iz fabrike. Vidi se da se u muzej ulaže puno ljubavi i para.

Radno vreme muzeja je svakog dana osim utorkom od 10 do 19h; stranci plaćaju ulaz 3 jordanska dinara (3 EUR). Fotografisanje dozvoljeno, dodirivanje eksponata ne. Internet adresa muzejskog weba: www.royalautomobilemuseum.jo

Dodatne zanimljivosti: ispred muzeja se nalazi izložen De Havilland Dove, omiljeni službeni avion kralja Huseina kojim je često sam upravljao.
Muzej ima i solidno popunjenu prodavnicu; ja sam se počastio jednim die-cast T-34/76 Mod.1942 (264. oklopna brigada, Ukrajina 1943.) od Dragon Armor, u razmeri 1:72 Smile Cena: 9 EUR.

Preporuka: obavezno posetiti muzej.

Disclaimer: nisam fotografisao sve izložene eksponate. Fotografisao sam bez blica, digitalnim aparatom "idiotom", bez tripoda, pa je poneka fotografija pomalo mutna. Niko nije savršen... Fotografije na Photobucketu imaju naziv i tagovane su; za par motorcikala nisam mogao da se setim koji tip/model je u pitanju, sorry.

.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Automobili, motori, kamioni,... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma