Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

preshading/tenkovi 1/35

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
P-51

Član od: 24 Ožu 2006
Mjesto: Drniš/Šibenik
PorukaUpisano: Čet Stu 20, 2008 8:20 am    Naslov poruke: preshading/tenkovi 1/35 Citiraj ovaj komentar

Vrlo jednostavno pitanje; znam da se negdje već spominjalo ali ne mogu naći: vidim da Aranza (trenutno Grumman) i svi ostali veliki meštri rade vrhunski preshading na avionima i funkcionira ludilo.
Koliko i kako (ako je moguće kvalitetno) to upotrijebiti na tenkovima/ oklopu 1/35??? Ja uvijek radim postshading a ovo mi se čini bolje.
Ko mi je kriv Embarassed
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site AIM
vrsa

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: all over the place
PorukaUpisano: Čet Stu 20, 2008 8:32 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Moj savjet je probaj sam. Nađi neku maketu na kojoj češ vježbat i probaj. U principu je dobro radit i jedno i drugo, zavisno koliko se vidi na kraju. Kažem ti probaj jer nekome to dobro ide za istaknit i ima ruku, a neko nema.
MAK REOPLAN - Split
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Lisec

Član od: 30 Lis 2008
Mjesto: Zaprešić
PorukaUpisano: Čet Stu 20, 2008 8:40 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

preshading ti ima smisla najviše samo ako je jednobojni,EVENTUALNO dvobojni tenk

http://mkgrunf.com/
Natrag na vrh
barakuda

Član od: 22 Sij 2007
Mjesto: ST
PorukaUpisano: Čet Stu 20, 2008 9:38 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Istina. Slažem se s Lisecom. Preshading i ima samo smisla kod jednobojnih vozila. Dok kod primjerice njemačke trobojne kamuflažne sheme nema nikakvog smisla radit preshading. Tu više odgovara postshading. Jer cijela paleta boja jednostavno prekrije sav tvoj trud. Ja za preshading kod jednobojnih vozila/tenkova koristim mix Tamiyine XF10(flat brown) i XF1(flat black).
Natrag na vrh
P-51

PorukaUpisano: Čet Stu 20, 2008 11:13 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Lisec Napisao/la:
preshading ti ima smisla najviše samo ako je jednobojni,EVENTUALNO dvobojni tenk

Je, ovo sam i mislio. Upitno mi je bilo ima li ikakvog bitnog efekta zbog pregiba na kupoli, neravnina i slično. Ipak su kod aviona to pretežno fino izražene linije, bilo da su ravne (krila, paneli) ili krug (trup).

Ma mislim početi Jagdpanthera u sivoj shemi pa mi se učinilo zgodno za pokušati, točno ovo šta Vrsa kaže.
Natrag na vrh
Lisec

PorukaUpisano: Čet Stu 20, 2008 11:20 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

bez obzira što sam rekao,ja u večini slučajeva napravim takav shading,nije mi maltretaža,nekad je uspješnije,češče se prekrije. u svakom je slučaju dobro jer ima suptilnije razlike u bojama

OT: sivi jagdpanther? Laughing

Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Stu 20, 2008 11:27 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

P-51 Napisao/la:
Lisec Napisao/la:

Je, ovo sam i mislio. Upitno mi je bilo ima li ikakvog bitnog efekta zbog pregiba na kupoli, neravnina i slično. Ipak su kod aviona to pretežno fino izražene linije, bilo da su ravne (krila, paneli) ili krug (trup).

Ma mislim početi Jagdpanthera u sivoj shemi pa mi se učinilo zgodno za pokušati, točno ovo šta Vrsa kaže.
Predhodno rečeno stoji uz napomenu da je preshading katkad i pogrešna tehnika. Ljudi se znaju zaigrati i pretjerati, pa na prvi pogled takve makete znaju izgledati lijepo, ali su zapravo nerealne. Nego, kakav je to Jagdpanther sive boje? Neka me isprave stručniji, ali jednobojni Panther ili Jagdpanther bi trebali biti Panzer Dunkelgelb. Jedino sam čuo za Panthere koji su u Berlinu zadnjih dana rata prebojani u sivu zbog prilagođenosti gradskim borbama ili za Jagdpanthere koji su u borbu otišli samo obojani u temeljnu zaštitnu boju...

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
P-51

PorukaUpisano: Čet Stu 20, 2008 11:34 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

OT: sivi jagdpanther? Laughing[/quote]

Zašto, jel ti se ne sviđa il je nešto pogrešno??? Da ne bi napravio šta u krivo, ono, generalna greška. Surprised
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Stu 20, 2008 11:42 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

P-51 Napisao/la:

Zašto, jel ti se ne sviđa il je nešto pogrešno??? Da ne bi napravio šta u krivo, ono, generalna greška. Surprised[/quote]Pa, kažem, nisam još čuo za sivog Jagdpanthera. Nije pitanje mog ukusa, nego mislim da nije takav postojao. Možda griješim, pa me ispravi ako znaš za Jagdpanthera u Panzer Schwrzgrau šemi. Wink

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
torax

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: zagreb
PorukaUpisano: Čet Stu 20, 2008 11:43 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

P-51 Napisao/la:

Zašto, jel ti se ne sviđa il je nešto pogrešno??? Da ne bi napravio šta u krivo, ono, generalna greška. Surprised[/quote]

stos ti je u tome kaj su ti sva njemacka vozila nakon veljace 43 tvornicki bojana u temeljnu dunkelgelb boju a posto je jagdpanther nastao nakon tog datuma tesko da je bio sive boje....jedino u slucaju koji je naveo kolega grunf, da su ih naknadno prefarbavali da budu manje uocljivi u gradu...
Lisec

PorukaUpisano: Čet Stu 20, 2008 12:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

dakle,NEMA sivih jagdpanthera niti panthera. ima jedan po profilima koji se stalno pojavljuje ali taj je KRIVA interpretacija. siva boja je bila autorizirana u tvornicama samo kao zamjenska boja ukoliko isfali ostalih,a to se nije nikad desilo.i to samo kao jedna od tri u maskirnoj shemi. jedino je smeđa došla blizu kraja zaliha,al to je druga priča

neznam za točnost korištenja preshadea,ali puno je stvari u današnjem maketarstvu nerealno,ali se koristi za određenu svrhu davanja neke dubine maketi. naravno,ključ je kako je grunf rekao,ne pretjerati

Natrag na vrh
P-51

PorukaUpisano: Čet Stu 20, 2008 12:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

To mi se bilo sasvim jasno i prije za boje i godine proizvodnje nego me onda buni taj (ajmo reć da je jedan) koji se stalno pojavljuje po publikacijama. Čak ga ima i u sastavnicama (nisu nek reference, ali ipak?) OK pronjuškam još. TNX svakako, moglo je bit master disaster.
Natrag na vrh
von Stuck
Administrator
Član od: 08 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Stu 20, 2008 12:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Preshading se može uspješno upotrebiti i kod višebojnih kamuflaža na mjestima koja su po prirodi stvari najizloženija habanju (stanjivanju sloja) boje pa se kroz taj stanjeni sloj boje može početi lagano probijati boja podloge.
Natrag na vrh
Lisec

PorukaUpisano: Čet Stu 20, 2008 1:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

evo još samo mrvu na taj On-Off topic o JP i Pantheru, manja je greška ako radiš neku kasnoratnu verziju,pa da je malo egzotična, napraviti ih kompletno bojane u maslinasto zelenoj jer je to onda postala bazna boja na koju se nanašala kamuflaža umjesto tamno žute,ali se toga,recimo,nije pridržavala MNH tvornica.

ispričavam se ako se previše zastranilo,slobodno otvori topic o JP ili slično o tim šemama

Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma