Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
|
Upisano: Pet Lis 10, 2008 12:31 am Naslov poruke: T-55A,7. gardijska brigada,5.8.1995,akcija "Oluja" |
|
|
Napokon da ga objavim dovršenog u potpunosti prije odlaska u Split u moju vitrinu !!!
Dakle radi se o tenku T-55A 7. gardijske brigade "Pume" prilikom oslobađanja Knina 5.8.1995. u vojno-redarstvenoj akciji "Oluja".Došao sam na ideju raditi baš ovaj tenk kad sam vidio snimku tog tenka s ratnim suvenirom iz "Krajine"-tablom na ćirilićnom i latiničnom natpisu sa ceste koja vodi u Knin.Izvor za maskirnu shemu su mi bile ta video snimka te jedna slika ovog tenka 7. gbr snimljenog pola godine prije oluje,s desne strane na kojoj se dobro vidi raspored maskirnih mrlja.Također postoje i još dvije slike,ali jako loše rezolucije i osvjetljenja koje nisu bile od neke pomoći.
Na samom tenku nema chippinga pošto sam saznao da su bojani nekih pola godine prije u ovakvu shemu,a žute točke za brzo raspoznavanje su bojane noć prije početka same "Oluje".Tenk je završno lakiran u polumat akrilni lak jer je pravi i bio obojan polumat bojama.Gusjenice,kotači i podvozje su zaprašeni mješavinom nekoliko model masterovih enamelki,nijansom nalik boji ilovače što odgovara boji zemlje u okolici Knina.Nisam ga htio previše zaprašiti jer takav niti nije na video snimci,tako da pretjerivanje s prašinom ne bi bilo realno.
Sama tabla tj prometni znak s prednje oklopne ploče tenka me dosta namučila,ali na kraju je super ispala.Naime proučavajući izgled pravih prometnih znakova s nazivima gradova itd skužio sam da su od čeličnog lima debljine 2 mm,a na krajevima zavrnuti zbog dobivanja na čvrstini.Sama debljina tj promjer tog zavrnutog ruba je oko 3-4 cm u stvarnosti,dakle na maketi bi trebala biti oko milimetar.Kao osnovu za tablu sam uzeo 0,5 mm debelu ploču od stirenske plastike,a natpis tj tablu sam sam izradio u corelu,zatim je isprintao na sjajnom foto-papiru,te je zalijepio na stirensku ploču.Potom sam skalpelom obrezao rubove table,izbrusio ih i čitavu je prelakirao sa sjajnim akrilnim lakom.
Antena na tenku nije imala nikakvu zastavu na sebi,pa nisam ni ja ništa stavljao na nju.Izradio sam je od tanke žice od nehrđajućeg čelika za gitaru,te obojao u gunmetal boju.
Tenkisti su u standardnim HV tenkističkim uniformama te sa ruskim šljemofonima.Na tenku se nalazi uz ostalu dodatnu opremu i jedan ruski kalašnjikov AK-47 te jedan istočnonjemački kalašnjikov MPI-74S,kakvih je 7. gbr imala u velikom broju.
Da ne duljim sad,evo prvo slika pravog,snimljeno 5.8.1995. u Kninu:
p.s.slika je iznimno loše kvalitete,ali boje i shema su jako dobro vidljive na video snimci istog
A sad evo moje makete:
Eto toliko,dioramu će dobiti kad dovršim M-84 i onu vukovarsku dioramu  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
 | | Član od: 03 Stu 2006 | | Poruke: 1791 | | Mjesto: Petrova rupa |
|
Upisano: Pet Lis 10, 2008 12:43 am Naslov poruke: |
|
|
Sjedi. 5.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| torax
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 2398 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Pet Lis 10, 2008 12:58 am Naslov poruke: |
|
|
odlicno!  _________________ "Es gibt keine verzweifelten Lagen, es gibt nur verzweifelte Menschen". |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| veliko_pile
 | | Član od: 26 Svi 2008 | | Poruke: 3087 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Pet Lis 10, 2008 1:34 am Naslov poruke: |
|
|
| bas je lijep rad, no jedino stabi istaknuo je ova prometna ploca ''knin''. nekako mi se cini pre cista, uredna i neostecena |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Lis 10, 2008 7:00 am Naslov poruke: |
|
|
Divan je kao i sve tvoje objavljeno!
Šta da komentiram - čak i tenkisti u krupnom planu izgledaju fenomenalno i uvjerljivo!
Ploča je zakon
Možda ipak tanak tanak sloj prašine AB-om uzduž bokova i donje prednje ploče ne bi škodio ali to nije kritika...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Minesweeper
 | | Član od: 21 Sij 2007 | | Poruke: 962 | |
|
Upisano: Pet Lis 10, 2008 8:34 am Naslov poruke: |
|
|
Stvarno izvrstan  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Lis 10, 2008 10:30 am Naslov poruke: |
|
|
Odličan rad! Ipak je tenk malo previše čist. Gotovo je nevjerojatno da se nije zaprašio na putu za Knin... Ploča sa natpisom "Knin" je odlično izrađena, ali je kao nova. Ako pogledaš bolje referentnu fotografiju, vidljivo je da je ploča skrivljena, izgrebena i prljava. Kad su hrvatski vojnici skidali te ploče, onda su ih iščupali na silu sa stupa, bacili na zemlju, malo izgazili, šutirali uz par psovki, pa tek onda stavili kao trofej na tenk ili vozilo... Nagledao sam se uživo takvih "suvenirskih" ploča i krajinskih ili JNA registarskih pločica, i vjeuj mi, sve su bile skrivljene i oštećene. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| acav
 | | Član od: 16 Jul 2008 | | Poruke: 57 | |
|
Upisano: Pet Lis 10, 2008 10:39 am Naslov poruke: |
|
|
| koji ja je to marka makete i kolko košta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| P-51
 | | Član od: 24 Ožu 2006 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Drniš/Šibenik |
|
Upisano: Pet Lis 10, 2008 10:48 am Naslov poruke: |
|
|
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Lis 10, 2008 11:35 am Naslov poruke: |
|
|
grunfe nažalost nisam pronašao efikasan način za zakriviti tablu da bude skrivljena kao na pravom,jer foto papir nalijepljen na podlogu puva kod savijanja....tako da ću je ostaviti ovakvu..ipak imam doma steel boju pa bih joj m ogao dodati malo chippinga,to ću napraviti,a zaprašivanje čuvam kad bude diorama gotova tako da ga zaprašim u nijansi zemlje sa podloge još malo po bokovima
acav to ti je tamiya t-55a u mjerilu 1/35,naravno ove sheme ni decala nemaš u kutiji nego ćeš morati improvizirati ili naručiti bisonove decale ovisno koji hv tenk želiš raditi |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Josip
 | | Član od: 25 Tra 2008 | | Poruke: 632 | | Mjesto: Ljubljana |
|
Upisano: Pet Lis 10, 2008 12:00 pm Naslov poruke: |
|
|
Starije variante pakovanja zubnih pasta i sl. krema bile su savijene od tanke mesingane ili neke druge metalne površine od. deblje folije. Npr. koncentrat rajčice i danas drži takva embalaža.
Raspori takvu tubu, očisti je i pod prešom izvaljaj te odreži tablicu veličine ove kninske i prenesi taj natpis na nju.
Podosta je tanka i menkana, da se može ljepo nakriviti itd...
Ća veliš  _________________ Live & let die |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Lis 10, 2008 12:03 pm Naslov poruke: |
|
|
| Josip Napisao/la: | Starije variante pakovanja zubnih pasta i sl. krema bile su savijene od tanke mesingane ili neke druge metalne površine od. deblje folije. Npr. koncentrat rajčice i danas drži takva embalaža.
Raspori takvu tubu, očisti je i pod prešom izvaljaj te odreži tablicu veličine ove kninske i prenesi taj natpis na nju.
Podosta je tanka i menkana, da se može ljepo nakriviti itd...
Ća veliš  |
ideja je odlična,ali druže tabla mora biti zakrivljena na krajevima,jer je u naravi bočna debljina zakrivljenog ruba oko 3-4 cm na ovakvom znaku,tako da ću je ostaviti ovakvu..ali ideja će mi poslužiti za krajinske registarske oznake koje ću okačiti po M-84AB ..hvala druže josip!!! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| acav
 | | Član od: 16 Jul 2008 | | Poruke: 57 | |
|
Upisano: Pet Lis 10, 2008 12:09 pm Naslov poruke: |
|
|
| di ima za kupit tih bisonovih decala |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Lis 10, 2008 12:13 pm Naslov poruke: |
|
|
| acav Napisao/la: | | di ima za kupit tih bisonovih decala |
lik ima svoju stranicu,ukucaj "bison decals" u google pa ćeš naći vrlo lako..inače odlični su decali,ja sam kupio par setova i moram reć da super nalegnu na maketu,drže odlično,i tanki su  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5404 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Lis 10, 2008 12:22 pm Naslov poruke: |
|
|
svaka čast Chemi ! Super si ga odradio ,jedva čekam da ga vidim zaprljanog ,ovak ipak malo "sjaji". Figure tenkista su iz seta il nekaj posebno.
I još jedno pitanjce di nabavljaš kalaše za makete? _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|