Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| Reaper
| Član od: 07 Ruj 2006 | Poruke: 4365 | |
|
Upisano: Pet Lis 03, 2008 2:55 pm Naslov poruke: Platz NCC-1701-D U.S.S. Enterprise - FIRST LOOK |
|
|
Ukratko o maketi:
Model: NCC-1701-D
Mjerilo: 1/1400
Proizvodjac: Platz
Broj dijelova: 40
Velicina: cca 45 cm duzine
Cijena: 8600jpy (na snizenju 4020jpy)
2007 godine, firma Platz izbacuje seriju svojih maketa iz Star Trek svijeta. Medju njima je i ovaj, meni zanimljiv model, Enterprise D. Do tada, na trzistu su postojale makete proizvodjaca AMT/ERTL i Polar Lights. No, kako su te makete davno OOP, a po e-bay aukcijama i prodajama postizu basnoslovne cifre, ovaj potez Platz-a se cinio kao odgovor na vapaj svih maktara koji su zeljeli napraviti ovako nesto, a nisu imali novaca ili prilike nabaviti preostala dva izdanja. Koja greska! Platz nije ponudio trzistu nista novo, sve sto je napravio je iz starih AMT kalupa nastancao novu kolicinu maketa i pustio ih u prodaju. S jedne strane to je odlicno, sad je ima svugdje, cijena je realna, no s druge....to nije najsretnije rjesenje.
Idemo redom.....
Kutija je srednje velicine, ljepa i sarena, no jos uvijek dovoljno cvrsta da sadrzaj ostane neostecen dok putuje s jednog kraja svijeta na drugi.
Po otvaranju kutije, i vadjenju spruova, neugodno iznenadjenje. Dijelova je malo i dijelovi su losi. Tocka. Vidjeti izdignute panele u 21 stoljecu je ipak malo previse za mene. Mozda sam razmazen kvalitetom drugih proizvodjaca, no ovo je katastrofa.
Razlom dijelova je tipican za ovu vrstu makete. Tanjur je iz dva dijela, nosac je iz dva dijela, trup je iz dva dijela, kvragu, na ovoj maketi je sve iz dva dijela.
Povrsinski detalji su, kako vidite.....srednja zalost. Ima ih, nije da nema, no sve je to djeluje blago nedoreceno. Jos da su ugravirane linije panela, pomozi boze, no ovako se covjek pita koliko tih detalja ce otici u nepovrat kad jednom pocme sastavljati ovu maketu, jer, pogodili ste, fit nije savrsen.
Motori su me razocarali....
Display stand takodjer....
Prozirni dijelovi su takodjer katastrofalni, debeli, mutni, izgrebani od loseg kalupa, i malo ih je....
Sreca da se svi farbaju, pa se te ogrebotine mozda i nece vidjeti...
Sastavnica je mala, losa i nepregledna. Sve je nabacano na papiric velicine neke kutijice za mjerilo 1/144....
Shema farbanja je jos gora. Treba dati nobelovu nagradu onome tko se ovdje snadje. Definitivno necu ni gledati u nju kad ovo budem farbao...
Decali? E decali su odlicni! Veliki, sareni, fino otisnuti sa jasnim bojama i crtama, mozda malo deblji, ali ne ocekujem neke probleme s njima....
Sto reci umjesto zakljucka? Maketa je losa. Maketa je nedorecena. Maketa je takva kakva je, nazalost. Siguran sam da to, kad se prevlada pocetni sok i krene u sastavljanje moze ispasti odlican model, oku ugodan, ali to jednostavno nije to. Mjesta za neko detaljiranje i dotjerivanje ima, ali ostaje pitanje dali se to isplati?
Nije mi zao sto sam je nabavio, samo vidim da ovu maketu nema smisla cuvati, to treba uzeti i raditi tako kako je, iz kutije, bez nekog pretjeranog ulaganja ni vremena ni truda u neko super detaljiranje, osvjetljenje i slicno, jer jednostavno ova maketa to ne zasluzuje. Bolje je ganjati srecu i nadati se kakvom Polar Lightu, pa koliko kosta da kosta, a ovo sastaviti kako je, uz malo truda to moze ispasti sasvim uredno, i zaboraviti. I preboljeti...
Znaci, ako vas zadovoljava neosvjetljeni model ST makete, ako vas zadovoljava pojednostavljeni model - prava maketa za vas. Ne kosta puno, a krajnji rezultat ce s obzirom na velicinu i tip makete biti impresivan, jer to se ne vidja svaki dan. Star trek fanaticima, super detaljerima, kao i svima koji zele ovu maketu imati u punom sjaju, nek razmisle. Mozda i nije losa ideja uzeti ovo, napraviti ga, izvjezbati se, steci osjecaj sto je Enterprise, a onda okusati svoju srecu u bespucima interneta, nabaviti Polar Light model i onda ga sa velikim gustom i srecom napraviti u punom sjaju.... Za cijenu ove makete, uz malo srece, dobio bih mozda tanjur Polar Lightovog enterprise-a, prema tome, i nije toliko lose, kad se uzme u obzir ulozeno/dobiveno... ja cu svoga svakako sastaviti, i necu se previse obazirati na nista, a jednog dana ce doci i PL na red....
Ocjena - 2 dovoljan, sjedi.... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
On voli stvari lijepe, ali tko ga jeb.....
-=Für immer Minderheiten=- |
|
Natrag na vrh |
|
|
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|