Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| misko66
| | Član od: 19 Ruj 2008 | | Poruke: 7 | |
|
Upisano: Uto Ruj 23, 2008 8:24 am Naslov poruke: Dalmatinski gucevi,gejete,leuti |
|
|
Jako ih volim još od malena. Zanima me sve o njima a volim i manje kaiće. Ima li tu netko tko voli isto tako te male ljepotane?
Teško je naći fotke, pogotovo za one iz 19. stoljeća a zanima me da li su se radidili i kako su izgledali krajem 18.tog stoljeća i početkom 19.-tog. Strašno mi se sviđaju gajete koje imaju oblu provu kao i bracere u to doba  _________________ Gajeta,guc, bracera - i brodovi i umjetnička djela! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Ruj 23, 2008 10:31 am Naslov poruke: |
|
|
U tehničkom muzeju u Zagrebu ima jedna lipa knjiga sa nacrtima i slikama maketa tih brodova.
Ja bio pri 10-tak dana u Arsenalu na izložbi.
Je, toga ima, ali treba bit atento (hrv: spreman) kad se takvo nešto pojavi.
E da, pogledaj i ovu stranicu http://www.leut-krk.hr/ [/list] |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| misko66
|
Upisano: Uto Ruj 23, 2008 1:44 pm Naslov poruke: |
|
|
Svratiti ću opet u Tehnički, šteta da nemaju još gajetu u postavi(ili guc). Znam da su dobili od nekog ali ga još (bio sam prije cca 10 mjeseci tamo) nisu izložili. Samo je ona šajka što su je dobili od JRM-a još 50-tih godina. Inače, moj pradjed je iz Vrboske  _________________ Gajeta,guc, bracera - i brodovi i umjetnička djela! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Ruj 23, 2008 2:13 pm Naslov poruke: |
|
|
Ha, a ja iz Hvara....po tati ter živio tamo do faksa  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| misko66
|
Upisano: Sri Ruj 24, 2008 9:50 am Naslov poruke: |
|
|
Pradjed mi je imao trabakul (živio je negdje od 1860-prve polovice 20-tog stoljeća) a iamo je brod, mislim da je bio trabakul ili pelig. Moja baka je uvijek govorila trabakul,njoj je sve veće od kaića a manje od 30 metara bio trabakul
Kako bi našao neki podatak o tome jel brod još uvijek možda plovi ili je kako, kada i zašto potonuo odnosno spaljen. Znam da je morao biti oko cca 15 metara jer je vozio na ruti Dubrovnik-Hvar a prevozio je sve i svašta. Mislim da nije imao motor
Dakle,moram si dat vremena da to istražim samo kad se sjetim raznih dopiski sa arhivama i pitanja "A zašto vam to treba" kao da se radi o državnim tajnama a ja samo želim znati  _________________ Gajeta,guc, bracera - i brodovi i umjetnička djela! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Ruj 24, 2008 12:16 pm Naslov poruke: |
|
|
Ti drveni sa jedrima su eliminirani - radi motora.Jedino šta se još može vidit su brodi (npr trabakul) prerađeni za razvažanje gostiju.
I u Hvaru je bi štilac "Stupica" (bio i u filmu "Mikula Mali" i "Pakleni otok"). Međutim 80-tih je rashodovan i HP (hotelsko poduzeče) ga biše nije koristilo. Uze ga je jedan privatnik ali brzo mu se raspa... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| misko66
|
Upisano: Čet Ruj 25, 2008 11:18 am Naslov poruke: |
|
|
Gledao sam "Mikulu Malog", sječam se onog broda, baš šteta da je to propalo. Znaš li možda gdje da se raspitam za brod mog pradjeda? Postoji li neki registar brodova iz 19-tog stoljeća?Možda su u njega stavili motor, znam da je imao jedra i plovio na jedra. Možda je još negdje čitav i plovi  _________________ Gajeta,guc, bracera - i brodovi i umjetnička djela! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Ruj 25, 2008 11:38 am Naslov poruke: |
|
|
Pa da rečem (napišem) iskreno - nemam pojma! Prvo bi trebalo vidit u kapetaniju di je bio registriran pa onda vidit šta i kako dalje.
Ali iskreno, mislim da bi se teško taj brod moga nać. Znaš, cijene održavanja (pogotovo zadnih godina) i takve stvari. Jedino ako nije preobražen u brod za vozit goste. Ali to onda nema veze sa originalom...nažalost. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| misko66
|
Upisano: Čet Ruj 25, 2008 11:45 am Naslov poruke: |
|
|
A znam da je komplicirano. Pogotovo što je pradjed otišao u Dubrovnik i uglavnom plovio. Neznam ni ime broda  _________________ Gajeta,guc, bracera - i brodovi i umjetnička djela! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2530 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Pet Velj 20, 2009 10:14 am Naslov poruke: |
|
|
Svojedobno sam "skinuo" linije bracere te sam složio nacrt rebara pa ako trebaju...
Linije trupa koje sam koristio su preuzete sa jednog talijanskog sita, čini mi se da su malo vitkije od naših
Trebala je biti bracera u 1:100, trenutno sam na trupu
onaj nacrt rebara i linija izradio sam u ACAD-u pa ga mogu slati u bilo kojem formatu (dwg ....) ili imagre formatima (jpg...)
Leo
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
 | | Član od: 05 Velj 2007 | | Poruke: 1054 | | Mjesto: Sisak |
|
Upisano: Sub Velj 21, 2009 12:43 am Naslov poruke: Kako istraživanje napreduje? |
|
|
| Leo - zd Napisao/la: | Svojedobno sam "skinuo" linije bracere te sam složio nacrt rebara pa ako trebaju...
Linije trupa koje sam koristio su preuzete sa jednog talijanskog sita, čini mi se da su malo vitkije od naših
Trebala je biti bracera u 1:100, trenutno sam na trupu
onaj nacrt rebara i linija izradio sam u ACAD-u pa ga mogu slati u bilo kojem formatu (dwg ....) ili imagre formatima (jpg...)
Leo |
Kako napreduje tvoje istraživanje? Jesi li što našao? Znaš li, možda, plovi li još bracera "Dinka"? Sagrađena je u splitskom škveru oko 1852. godine. Izgleda ovako:
Fotografija objavljena u propagandnom materijalu splitskog brodogradilišta, početkom šezdesetih prošlog stoljeća. _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| trpanj
 | | Član od: 24 Ožu 2007 | | Poruke: 40 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Ožu 09, 2009 10:25 am Naslov poruke: trabakul |
|
|
evo kad smo kod starih brodova...radim jedan trabakul po ne bas dobrim nacrtima. Zapeo sam kod izrade dorazmenih platica...naime nikako ne mogu pogodit šablonu za njihovu izradu. Ako neko ima iskustva s tim.. please help! _________________ Cijeli svijet je totalni cirkus i svi se lančano drže za jaja. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Pon Ožu 09, 2009 11:11 am Naslov poruke: Dorazmena platica |
|
|
Bok! Uzmi pregradni karton (to ti koriste knjigovođe) i iz njega izreži jednu platicu širu nego što ti treba. Onda tu kartonsku traku položi na bok broda, tako da donji rub trake padne onako kako ti želiš. Neka gornji rub trake pređe iznad ruba palube. Kada si zadovoljan položajem platice, olovkom označi na kartonskoj traki gdje pada rub palube. Izreži traku po toj crti. S tim kartonom se igraš dok ne budeš zadovoljan iskrojenom dorazmenom platicom.
 _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| trpanj
 | | Član od: 24 Ožu 2007 | | Poruke: 40 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Ožu 09, 2009 2:59 pm Naslov poruke: |
|
|
evo trenutno su dvije na susenju. radio sam slicno, samo s tanjim kartonom, i uvik mi ispadne nakako cudno iskrivljeno. Nikako dobit savrsenu liniju. Idem pokusat s tom metodom pa javim. Thanks _________________ Cijeli svijet je totalni cirkus i svi se lančano drže za jaja. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Pon Ožu 09, 2009 3:14 pm Naslov poruke: |
|
|
| trpanj Napisao/la: | | ... radio sam slicno, samo s tanjim kartonom, i uvik mi ispadne nakako cudno iskrivljeno. Nikako dobit savrsenu liniju... |
Bit će ti uvijek "iskrivljena". Bitno je da uz donji rub te letvice možeš lijepo položiti slijedeću, donju, platicu, a da gornji rub prati skok palube. _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|