Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Zanimljive fotke sa neta
Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
TangoHotel

Član od: 10 Velj 2006
Mjesto: Pl.Qu. 66177/14Ost
PorukaUpisano: Sri Ruj 17, 2008 11:57 am    Naslov poruke: Zanimljive fotke sa neta Citiraj ovaj komentar

Povremeno na netu naletim na neke zanimljive fotke, za koje mislim da bi mogle zanimati i neke od vas. Otvorio sam zato novu temu u nadi da će se i drugi u tome pridružiti.

Evo prvih

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
dog

Član od: 17 Stu 2006
Mjesto: rijeka
PorukaUpisano: Sri Ruj 17, 2008 1:09 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ove prve dvije fotke ...dali je to somua s 35 od panzer abteilung 202 ?
Natrag na vrh
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Ruj 17, 2008 11:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

dog Napisao/la:
ove prve dvije fotke ...dali je to somua s 35 od panzer abteilung 202 ?

Vjerovatno da, usput za one koji neznaju, u zadnjem broju Husara je izašlo pokoja fotka spomenute bojne iz arhive HDA.
Nemam ama baš ništa pojma o tenkovima ali ako je suditi po Husaru i objavljenoj skici bojne prva fotka (211) prikazuje barem jedan tenk te bojne, dok se za drugu fotku to ne može reći, naime 302 se ne nalazi na popisu što dakako nemora znaćiti da je Husar u pravu (a možda i je)

Treća fotka predstavlja Rogožarski PVT i skupinu mladića Wink , negdje na netu postoji ista fotka u većoj rezoluciji
Natrag na vrh
torax

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: zagreb
PorukaUpisano: Sri Ruj 17, 2008 11:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

a ovo je izvrnuti panzer I, jel?....ne vidim bas dobro...rekao bi po gusjenicama i kotacima...
dog

PorukaUpisano: Čet Ruj 18, 2008 10:28 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

torax Napisao/la:
a ovo je izvrnuti panzer I, jel?....ne vidim bas dobro...rekao bi po gusjenicama i kotacima...

ja bi prije rekao da je to neki hotchkiss ili renault...
Natrag na vrh
torax

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: zagreb
PorukaUpisano: Čet Ruj 18, 2008 10:40 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

hm, al gusjenice mi se cine njemackima....a losa je slika, ne vidim bas..
dog

PorukaUpisano: Čet Ruj 18, 2008 11:56 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mislim da se radi o istom tenku snimljenom negdje u dalmaciji , barem mislim, možda split, zbog karabinjera sa slike i njemačkog vojnika koji ima planinarske cipele ,ss princ eugen...

Natrag na vrh
AleksandarMorozov

Član od: 03 Stu 2006
Mjesto: Petrova rupa
PorukaUpisano: Čet Ruj 18, 2008 1:19 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

torax Napisao/la:
hm, al gusjenice mi se cine njemackima....a losa je slika, ne vidim bas..

Hočkiz H-39...garant. Wink
Natrag na vrh
kinfa-t

Član od: 19 Kol 2006
Mjesto: ZAGREB
PorukaUpisano: Čet Ruj 18, 2008 5:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

dog Napisao/la:
mislim da se radi o istom tenku snimljenom negdje u dalmaciji , barem mislim, možda split, zbog karabinjera sa slike i njemačkog vojnika koji ima planinarske cipele ,ss princ eugen...

Kaj je bilo Eugena u Dalmaciji?
Znam da je u Zagorju bilo jer u jednoj kući je dugo bio štab SS-a neke vrste,a znam da su se oni i Hanđarovci smucali po Slavoniji i Bosni.

Član od: 04 Sij 2007
PorukaUpisano: Čet Ruj 18, 2008 8:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ova zadnja fotografija je objavljivana te u legendi stoji da je snimljena u Grčkoj. Somua pripada Pz.Abt.212.
Naše Somue i Hotchkisi ( pod naše mislim na I./202 Pz.Abt.) imaju brojčanu oznaku na prednjem dijelu kupole.
Inače uz Pz.Abt.212 ove je tenkove koristio je i II.Pz.Abt.202 koji je bio u Finskoj.
Vozila sve tri postrojbe bila su numerirana na sličan način te ih je lako zamijeniti.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
dog

PorukaUpisano: Pet Ruj 19, 2008 10:40 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

stuart Napisao/la:
Ova zadnja fotografija je objavljivana te u legendi stoji da je snimljena u Grčkoj. Somua pripada Pz.Abt.212.
Naše Somue i Hotchkisi ( pod naše mislim na I./202 Pz.Abt.) imaju brojčanu oznaku na prednjem dijelu kupole.
Inače uz Pz.Abt.212 ove je tenkove koristio je i II.Pz.Abt.202 koji je bio u Finskoj.
Vozila sve tri postrojbe bila su numerirana na sličan način te ih je lako zamijeniti.

brojčane oznake kod pz.abt.202 bile su bijele,a nekad crvene sa bijelim
rubom.

zanima me koje su se prije koristile i kada?
Natrag na vrh
stuart

PorukaUpisano: Pet Ruj 19, 2008 11:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vrlo dobro pitanje koje me je nagnalo da pregledam sve fotke Somua i Hotckissa koje sam do sada skupio
Crvene brojke s bijelim obrubom - 1942. do travnja ili svibnja 1943.
Bijele brojke nakon toga.
1944. imamo i low visibility brojke. Preko maskirne sheme crne brojke, ali samo rub.
Natrag na vrh
AleksandarMorozov

Član od: 03 Stu 2006
Mjesto: Petrova rupa
PorukaUpisano: Sub Ruj 20, 2008 10:58 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jedan detalj vezan za priču o SS-u...odnosno za Hansove čizme. Naime, na registraciji vozila pred njim piše WH...ergo, Wehrmacht, a ne SS.

Ne kažem da Hans nije SS-ovac. Uostalom, SS je integralni bio dio ukupnih OS Reicha. Samo ukazujem na detalj onima koji pomnije proučavaju dotičnu fotografiju.
Natrag na vrh
dog

PorukaUpisano: Pon Ruj 22, 2008 11:15 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

stuart Napisao/la:
Vrlo dobro pitanje koje me je nagnalo da pregledam sve fotke Somua i Hotckissa koje sam do sada skupio
Crvene brojke s bijelim obrubom - 1942. do travnja ili svibnja 1943.
Bijele brojke nakon toga.
1944. imamo i low visibility brojke. Preko maskirne sheme crne brojke, ali samo rub.

ovo su low visibility oznake na talijanskom tenku m15/42

a ovo somua s 35

...i hotchkiss

[URL=http://imageshack.us]
Natrag na vrh
stuart

PorukaUpisano: Pon Ruj 22, 2008 11:31 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Fotografije M.15 su iz francuskog arhiva. Nalaze se u seriji filmova o Kozacima. Najvjerojatnije snimljeno u onom brdskom dijelu Slavonije u proljeće 1945.

Francuzi su iz borbi u Dalmaciji u jesen 1943.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945. Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Naprijed
Stranica 1/5

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma