Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| cyber2000
| | Član od: 04 Lis 2008 | | Poruke: 2 | | Mjesto: senj |
|
Upisano: Ned Lis 05, 2008 11:05 am Naslov poruke: bombardiranje Grada Senja |
|
|
| prema dostupnim podacima Senj je bombardiran više od 20 puta, prvo nijemci (1943), a nakon toga saveznici (1944-1945), grad je bio vrlo razrušen, imam nekoliko slika razaranja snimljenih sa zemlje, a posebno mi je zanimljiva slika koju sam pronašao na http://cas.awm.gov.au koja prikazuje bombardiranje iz zraka senjske luke (ako se u tražilicu upiše: senj http://cas.awm.gov.au/PROD/cas_search_pkg.pr_simple_search), ima li tko kakav prilog ovoj temi, vidim da ima dosta slika Rijeke, Zadra i drugih gradova koji su bili bombardirani u 2. svjetskom ratu[/img] |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| acav
 | | Član od: 16 Jul 2008 | | Poruke: 57 | |
|
Upisano: Ned Lis 05, 2008 2:41 pm Naslov poruke: |
|
|
kad smo sa skolom bili u senju na terenskoj nastavi pricali su nam da su tamo bili englezi pa su ih njemci bombardirali pa su dosli talijani pa su englezi po njima pa su ih zamjenili njemci pa su onda ponovo došli englezi pa su ih ovi dvoje bombardirali i tako par puta
(ili barem nesto tako) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| milan
| | Član od: 22 Svi 2008 | | Poruke: 410 | | Mjesto: Svicarska |
|
Upisano: Pon Lis 06, 2008 9:22 am Naslov poruke: |
|
|
Pozdrav,
Evo mozda netko nadje u ovome nesto zanimljivo.Otac moje zene Senjanin bio je ocevidac obaranja dvomotornog saveznickog zrakoplova, Senjani su ih zvali "Skrapari" jer su letjeli polako i uvlacili se u svaku uvalu ili skrapu (spilju, pecinu po domaci).Po njegovom opisu nije dvotrupac P-38 nego ja predpostavljam da se radi o Beaufighter-u, godina 1944, i oboren je vatrom protuzracnog topnistva sa Nehaja, polozaji u neposrednoj blizini kule Nehaj.Zrakoplov je pao par stotina metara u produzetku od ferala sa tzv. Madjarske rive u more.Milan
Imali netko vise podataka o tom dogadjaju?Olupina nije nikada izvadjena? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| frka
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1517 | |
|
Upisano: Uto Lis 07, 2008 11:18 am Naslov poruke: |
|
|
BEAUFIGHTER X, NT 997 "A", 10.10.1944. No. 19 Sq SAAF, F/LT Vance & LT. Medalie, dived into the sea attacking KT ship at Senj; LT Medalie MIA.
Nešto sitnijih ostataka aviona postoji i danas u moru na mjestu gdje je opisano, dio repa i trupa. Jos davno smo izronili jedan top Hispano 20mm i Browning 0.303 in. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|