Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| frka
 | Član od: 16 Lis 2005 | Poruke: 1506 | |
|
Upisano: Pet Ruj 05, 2008 7:59 am Naslov poruke: HRVATI NA SZENT ISTVANU |
|
|
Ima li netko popis hrvatskih mornara poginulih na SZENT ISTVANU? |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| milan
| Član od: 22 Svi 2008 | Poruke: 410 | Mjesto: Svicarska |
|
Upisano: Sri Ruj 24, 2008 11:42 pm Naslov poruke: |
|
|
Bok Frka,
Ako nikako drugacije ne mozes naci, onda bar neka imena mozes pronaci na mjesnom groblju na Sv. Martinu u M.Losinju.
Nisam davno bio tamo ali se sjecam jos kao dijete da postoji spomenik.
Nije bilo puno poginulih, na srecu, u odnosu koliko je moglo biti ako se uzme u obzir velicina broda, bilo je puno vise ranjenih i isjecenih od skoljki sa dna broda jer kako se brod okrenuo neki su hodali ili puzali po dnu broda i dobrano se izrezali na skoljke.To su mi davno pricali stari ljudi .Meni je receno da su neki poginuli sahranjeni u Losinju ,a neki u Puli.Ne mogu sto posto garantirati za ovu informaciju ali buduci da znam da tu i tamo dolazis na Losinj mozes se raspitati i sam pogledati. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| frka
 | Član od: 16 Lis 2005 | Poruke: 1506 | |
|
Upisano: Ned Ruj 28, 2008 6:31 pm Naslov poruke: |
|
|
Poginulo je točno 89 ljudi od kojih je jedan dio bio Hrvata. Nažalost neznam im broj niti imena. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| milan
| Član od: 22 Svi 2008 | Poruke: 410 | Mjesto: Svicarska |
|
Upisano: Sub Lis 11, 2008 10:30 pm Naslov poruke: |
|
|
Bok Frka,
Pokusao sam se preko telefona raspitati o groblju na Losinju ,ali ne bas uspjesno.No ja se sjecam da sam na groblju vidio spomen plocu ali je to bilo davno prije tridesetak godina.No mozda postoji spisak na Pulskom vojnom K.u.K. groblju.
Mornaričko groblje u Puli (njem. K.u.k Marinefriedhof) je spomen groblje koje se nalazi na Stoji, smješteno nadomak predivne uvale Valkane, omiljenim šetalištem Puljana. Jedno je od najvećih vojnih groblja u Europi.
Ovo austrougarsko groblje otvoreno je 1862. godine, a za njegovo je uređenje Ministarstvo mornarice kupilo četiri tisuće četvornih metara zemlje. Danas se groblje rasprostire na više od 22 tisuće četvornih metara, a na njemu je prema dostupnim podacima pokopano oko 150.000 ljudi.Vidi citat sa interneta.
Šetnja kroz Mornaričko groblje zasigurno je šetnja kroz predivan park, jer groblje je uređeno i obnovljeno 1990. godine uz pomoć austrijskog Crnog križa i Njemačkog narodnog saveza za brigu o ratnim grobovima. No, šetnja Mornaričkim grobljem šetnja je i kroz pulsku povijest. Naime, na ovom je groblju pokopano i 12 austrougarskih i jedan turski admiral, pokopano je i tristotinjak talijanskih i njemačkih vojnika, pokopane su i žrtve brodske nesreće Baron Gautsch te posade bojnih brodova Szent Istvan i Viribus Unitis. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|