Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

GB: SuperSculpey Figura "Spartak"
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Figure, diorame
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
darko

Član od: 10 Ruj 2006
Mjesto: Daruvar
PorukaUpisano: Pet Jul 01, 2011 12:41 pm    Naslov poruke: GB: SuperSculpey Figura "Spartak" Citiraj ovaj komentar

Htio sam ovo stavit u GB, ali ne postoji rubrika, pa sam stavio ovamo.

Dakle Tomek25 i ja ćemo raditi figuru Spartaka. Group build je zamišljen više kao naćin da se razmijene iskustva i svojevrstan pokušaj da na jednom mjestu imamo "know-how" oko izrade figura, ko zna možda se još netko zakaći za ovakav način razbibrige Wink

Dakle da krenemo od početka:

OSNOVNI MATERIJALI

Iako se SuperSculpey kod nas sada već može naći u više web šopova, ja najviše volim uzimati iz "HobyArt-Chemaco":

http://www.hobbyart-chemaco.hr/katalog/default.asp?IDCat=300&lang=hrvatski

Razlog je jednostavan, osim SuperSculpey-a, imaju i SculpeyIII i Premo sa kojima se miješanjem mogu dobiti donekle drugačije karakteristike mase za modeliranje. No o tome kasnije...

Dakle za početak treba nam:

SUPER SCULPEY 454G
Art. br: SS1
Cijena: 85,00 kn

Osim toga trebat će nam nešto žice za armaturu. Ja volim koristiti onu "cviječarsku" aluminijsku žicu debljine 2mm, no debljina i čvrstoća žice naravno ovisi od mjerila, ćim je mjerilo veće žica mora biti deblja i čvršća. Takva žica se isto tako može nabaviti u art-shopovima, ali može poslužiti i neka druga žica koja nije čelična. Čelićnu žicu teško je savijati, a vrlo često se kod izrade želi malo promijeniti položaj figure. Ako je žica prečvrsta to neće biti moguće:

Zgodno je imati i nešto žice manjeg promjera za prste i sl...

Osim žice trebat će nam i malo epoxy putty-a. Pretpostavljam da je Tamiya epoxy preskup za ovu namijenu, osim toga epoxy za armaturu ne mora imati tako finu strukturu kao Tamiya, pa sam ga jednostavno potražio u željezari. Cijena ovog paketa je cca 60 kn, a ima ga (naravno ovisno o kompleksnosti i velićini armature), bar za dvije do tri figurice:

Za kraj posta, naravno, potrebno je malo istražiti i "subjekt", iako će se na Google-u naći podosta o Spartaku, evo jednog zgodnog online dokumentarca, meni se jako svidio :

http://www.dailymotion.com/video/xgs30h_spartacus-behind-the-myth-part-1-5_shortfilms#from=embed&start=0

U sljedećem "javljanju" malo ću se pozabaviti osnovnim alatima...

darko: poruka promijenjena dana: Ned Jul 03, 2011 2:11 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
werewolf

Član od: 21 Velj 2008
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pet Jul 01, 2011 1:09 pm    Naslov poruke: Re: GB: SuperSculpey Figura "Spartak" Citiraj ovaj komentar

darko Napisao/la:
.... Za kraj posta, naravno, potrebno je malo istražiti i "subjekt", iako će se na Google-u naći podosta o Spartaku, evo jednog zgodnog online dokumentarca, meni se jako svidio :

http://www.dailymotion.com/video/xgs30h_spartacus-behind-the-myth-part-1-5_shortfilms#from=embed&start=0

U sljedećem "javljanju" malo ću se pozabaviti osnovnim alatima...

Moj favorit za model Spartacusa je iz Spartacus Blood and Sand HBO serijala, koji mi je odlican, snimljene su dvije sezone, evo filmica sa kompilacijom iz prve sezone http://www.youtube.com/watch?v=Z89E0dAUeHo .
Glumac je obolio od raka pa se druga snimala bez njega, vremenski je smjestena prije Spartakovog dolaska u ludus, treca bu se snimala sa novim glumcem.
PS Tko nije gledao neka si ne gleda filmic jer mu ne bude bilo interesantno Wink
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Pet Jul 01, 2011 2:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovo će biti zanimljivo. Very Happy

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Bumble bee
Moderator
Član od: 23 Jul 2006
PorukaUpisano: Pet Jul 01, 2011 8:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Darko svaka cast na ideji... Nadam se da ce vam se jos netko pridruziti... Super je ovaj uvod sa materijalima... Ak ti se bude dalo pukni fotke alata koje koristis...
darko

PorukaUpisano: Pet Jul 01, 2011 11:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

OSNOVNI ALATI

Prvo da kažem da se na alate može potrošiti stotine kuna, i da ti još uvijek fali baš onaj koji nemaš...a onda malo promatraš sebe i vidiš da 95% vremena koristiš samo 3 (slovima tri) alata Laughing Laughing Laughing
Pripremio sam ovdje link na knjigu kako izraditi vlastiti alat za skulptanje.
Knjiga je dobra, iako sam ja većinu alata napravio prije nego sam naletio na nju, ali evo je ovdje da se ne morate mućiti smišljanjem vlastitih alata, ovdje su svi alati dobro "promišljeni":

http://www.filesonic.com/file/1343091794/ScTools.rar

Standardne alate tipa klješta, skalpel, bušilicu, gumene rukavice kojima se pripremaju armature ovdje neću spominjat, manje više svaki maketar ima toga na bacanje, pa ću se držat samo alata za skulptanje.

Zapravo alate možemo svrstati u nekoliko grupa:

Špatulice
Špice (šiljci i zaobljeni vrhovi)
Loop tool (zaobljeni alati)
Kistovi
Rezaći (noževi)

Špatulice se upotrebljavaju za više namjena, ali dvije najvažnije su za oblikovanje (pomicanje) volumena i za spajanje (blendanje) novo nanesene mase.
Ovo su neke od mojih. Najdonje tri su kupljene, čini mi se u Balisti,jedna je "ostatak" od seta za nanošenje sjenila, jedna napravljena od drveta. Najčešće i najviše koristim onu najdonju i ona spada u onih tri alata koja koristim 95% vremena:

No isto tako ovdje se vidi "ekvivalent" tog istog kupljenog alata napravljenog od drške kista i raskovanog i obrađenog čavla. Osim što ovaj kupovni bolje "leži" u ruci neke bitne razlike nema.

Ovdje vidimo "tragove" nekih od špatulica, dakle poanta je da oni uglavnom "pomiću" volumen naokolo, a ne sjeku i ne uklanjanju materijal :

Ovdje imamo primjer novo nanešene grudice prije "spajanja" sa podlogom pomoću špatulice:

i nakon "spajanja" :

Špice (šiljci i zaobljeni vrhovi)
Koriste se uglavnom za "utiskivanje" materijala i izradu oštrijih ili blažih crta (ovisno je li špica na kraju zaobljena ili oštra). Kao i sa špatulicama materijal se ne uklanja nego se "pomiće".
Ovo su neke od mojih, oštre, zaobljene, uglavnom izrađene od priručnog materijala (kuglice od ležaja, vrh pribadaće i sl.):

Ova sa plavom drškom je druga moja "omiljena" alatka, druga od onih koje koristim najviše.

Ovdje imamo "tragove" neke od ovih alata:

Ponekad se ove alatke koji imaju veće zaobljenje na vrhu mogu koristiti i za "spajanje" dvaju materijala kao i špatulice, s tim da je "trag" malo drugaćiji, ovisno o onome što želimo postići:

Loop tool (zaobljeni alati)
Služe uglavnom za uklanjanje viška materijala, ali kod blažeg pritiska mogu biti i alat za zaglađivanje (ravnanje površine).
Po vrsti imamo glatke i nazubljene. Nazubljene služe za "grubo šmirglanje" površine i koriste se nakon što smo prstima i špatulicama nanijeli osnovni oblik na armaturu da uklone višak materijala. Nazubljene su iz razloga da kod jaćeg pritiska ne pomiću okolo materijal koji stružu nego djeluju kao šmirgl-papir. Glatke isto mogu služiti kod jaćeg pritiska za uklanjanje materijala (kao finije šmirglanje). Proces je tu zapravo sličan kao kod izrade makete - prvo se "pošmirgla" na grubo sa nazubljenima, a onda na finije sa glatkima. Nazubljene sam napravio od drške kista i pilice za drvo, a glatke su razne kombinacije smotane žice raznih debljina:

Treća odozgo je dakle treća "omiljena" alatka koju koristim većinu vremena.

Primjer "tragova" alata (dakle bitno je da oni uglavnom ukalnjaju višak materijala):

Kistovi
Koristimo one sa dlačicama i silikonskim vrhom.
Ovi sa silikonskim vrhom su zgodni kao alat za oblkovanje kao i špatulice, samo su puno nježniji (što nam ponekad i treba).

Ovi sa dlačicama služe za blendanje (fino spajanje površine obićno uz benzin koji služi kao otapalo) i za finalno "poliranje" površine (obićno uz vodu ili 70%-tni alkohol). Šta reći - čim više vrsta to bolje:
Tvrdi i grubi za "grubo blendanje" većih površina, široki, uski, za svaki se nađe "namjena" Wink

Ovdje je bitno spomenuti da se kao otapalo najčešće koristi Zippo benzin za upaljaće, Benzin za čišćenje ili medicinski benzin. Oni nemaju nečistoće i masnoće u sebi pa ne "prljaju" površinu.
Proces koji se pri tome dešava je zapravo otapanje i smekšavanje površine mase za modeliranje.

Ovdje vidimo istu površinu prije

i poslije obrade kistom i benzinom:

Kad bi htio još glađu površinu, sačekao bi minutu da se Sculpey ponovno malo stvrdne pa prešao kistom i vodom (alkohol zapravo rijetko koristim).

Rezaći (noževi)
Tu zapravo nemam što puno reći, dva skalpela, jedan sa dugom i jedan sa kraćom oštricom za rezanje viška materiajala. Koristim rijetko jer površina koju "skidam" nije ravna, pa obićno koristim loop alate.

Što se nabavke alata kod nas tiće, situacija nije bajna, ne znam mogu li se više kod Baliste nabaviti ove špatulice. Kistovi sa silikonskim vrhom su svojevremeno kupljeni u Lidlu (naletio sasvim slučajno), isto tko zna hoće li ikad ponovo biti u njihovoj ponudi. Art shopovi uglavnom nude grube drvene alate koji služe za izradu skulptura u 1/1 pa su nepogodni za minijature. Jedino mjesto gdje znam da nekoh alata ima je ponovo Chemaco:

http://www.hobbyart-chemaco.hr/katalog/default.asp?IDCat=304&lang=hrvatski

i ostaje uvije na raspolaganj izrada jeftinih alata (koji po mom iskustvu ne moraju biti nužno lošiji po učinku od onih kupovnih).

Zapravo smo sad prolaskom kroz alate pobrojali i osnovne "tehnike" kod izrade skulpture. Iako je ovo sve pomalo moja pojednostavljena interpretacija, vrlo slične stvari naći ćete i u raznim knjigama i tutorijalima koji se bave tematikom.

To je to za danas, sljedeći put počet ću sa pripremom za izradu figure, a i Tomek nam se možda "prikljući" u međuvremenu...

P.S.
Sorry ako ima tipfelera i slično, bio mi je bitan sadržaj pa nisam baš pazio Wink

Pozdrav !

darko: poruka promijenjena dana: Ned Jul 03, 2011 2:11 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Zlikovac

Član od: 10 Stu 2010
PorukaUpisano: Sub Jul 02, 2011 12:28 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

To majstore, ovakva objasnjenja su mi trebala!
Ajde molim te, prosvetli me kako se inace zove ovaj "kist" koji umesto dlaka ima kao gumenu piramidu, a kod tebe je na slikama ima jedno 5-6 komada?
Kruger

Član od: 19 Sij 2010
PorukaUpisano: Sub Jul 02, 2011 2:30 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

colour shaper:
http://www.ebay.co.uk/itm/Colour-Shaper-Artists-Painting-Tool-5pc-Set-Soft-/350472895154?pt=UK_Crafts_DrawingSupplies_EH&var=&hash=item905bd05849
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
darko

PorukaUpisano: Sub Jul 02, 2011 10:09 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Većina to zove "paint shaper", a kako bi bio naziv kod nas nemam pojma
Natrag na vrh
Zlikovac

Član od: 10 Stu 2010
PorukaUpisano: Sub Jul 02, 2011 12:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala momci na razjasnjenju, sad mogu na miru da se zavalim i da lepo uzivam a i da se kompleksiram.
Bumble bee
Moderator
PorukaUpisano: Sub Jul 02, 2011 1:17 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

E to mi je trebalo... Hvala Darko na pojasnjenju za alat... Mozda se u skorije vrijeme malo oprobam u tome umjesto da ih samo farbam Very Happy
DarkoB

Član od: 08 Ruj 2009
Mjesto: sl. i kr. grad Varaždin
PorukaUpisano: Sub Jul 02, 2011 3:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala na volji i trudu!
Kao da čitam Uvod u izradu skulptura...

Jaaako zanimljivo!
Hvala još jednom na pojašnjenima.

Klap klap

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
darko

PorukaUpisano: Sub Jul 02, 2011 4:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bumble bee Napisao/la:
Mozda se u skorije vrijeme malo oprobam u tome umjesto da ih samo farbam Very Happy

U tom slučaju stay tuned, jer tek smo počeli Wink
Natrag na vrh
Bumble bee
Moderator
PorukaUpisano: Sub Jul 02, 2011 8:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ma rado bi se prikljucio, i ne bi radio Spartaka.... Mozda nekog trola ili goblina, tak nesto ruzno i iz bajke... Znas moj 'pomaknuti' ukus Very Happy
darko

PorukaUpisano: Sub Jul 02, 2011 9:02 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bumble bee Napisao/la:
Ma rado bi se prikljucio, i ne bi radio Spartaka.... Mozda nekog trola ili goblina, tak nesto ruzno i iz bajke... Znas moj 'pomaknuti' ukus Very Happy

Pa ajde samo, ja ću radit Spartaka i usput opisivat korake, ali možeš ti i nešto drugo, postupak je uvijek isti Wink
Natrag na vrh
tomek25

Član od: 21 Ruj 2009
Mjesto: Zaprešić
PorukaUpisano: Sub Jul 02, 2011 9:19 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo ovako sam krenuo:

[img]http://imageshack.us/photo/my-images/812/spartak01.jpg/[/img]

napravio sam armaturu i oblikovao ugrubo gornji dio tijela. E sad pitanje, sto dalje, da li da krenem raditi detalje na tome tijelu i onda da ispecem? A nakon toga ici na ruke i noge? Darko, kako ti radis?
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Figure, diorame Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed
Stranica 1/3

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma