Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

POMOĆ MOLIM - WW2 naoružanja za zrakoplove

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Bornjifiko

Član od: 03 Velj 2008
Mjesto: Zagreb. Novi Zagreb.
PorukaUpisano: Sri Ruj 03, 2008 1:45 pm    Naslov poruke: POMOĆ MOLIM - WW2 naoružanja za zrakoplove Citiraj ovaj komentar

Može li mi netko pomoći?
Tražim reference za naoružanja zrakoplova iz WW2.
Ima netko nekakav link ili .pdf?
Hvala
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Ruj 03, 2008 2:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

To je vrlo široka tema. Preciziraj malo za koji avion ti trebaju reference za naoružanje.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Bornjifiko

PorukaUpisano: Sri Ruj 03, 2008 2:14 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pa, konkretno za F6F Hellcat. Kako bojati bombe i rakete koje je nosila jurišna inačica ovog aviona.
No, s obzirom da imam još 15-ak WW2 aviona spremnih na početak slaganja, volio bih opčenito imati neke reference za buduće projekte...
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Čet Ruj 04, 2008 9:13 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

To je već uže područje, jer ako bi te zanimalo kako izgleda svaki top i mitraljez tome nebi bilo kraja... Wink Odmah ti mogu reći da su US bombe bile Olive Drab sa žutim prstenom na vrhu bombe, kod upaljača, a u paljač je u boji aluminija/metala. Rakete ( HVAR ) nisu sve bile identično bojane. Tijelo rakete može biti u boji aluminija ili bijelo, a vrhovi Olive Drab, crveni...Upaljač je u boji metala. Kod Njemaca su bombe uglavnom RLM 70 ili 02, a kod Engleza uglavnom crne, iako ima i odstupanja...Kako sam rekao, to je vrlo široko područje i reference treba tražiti za konkretni avion i period rata, jer se dosta toga mijenjalo od 1939-1945. Najbolja referenca su ti kolor fotografije iz ratnog perioda, kojih za USAF i USN, osobito krajem rata ima mnogo. Progooglaj malo i sigurno ćeš naći kolor fotografije Hellcata, Corsaira, Helldivera ili Avengera sa kraja rata, gdje se vidi naoružanje.

Natrag na vrh
Bornjifiko

PorukaUpisano: Čet Ruj 04, 2008 9:21 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala, Grunfe. Iako sam uspio naći od Squadron Signala Walkaround od F6F prije no što sam pročitao tvoj odgovor, hvala još jemput.
Inače, kažu slike i popratni tekstovi da su HVAR-ovi koje su Hellcati (inačica 5, a ne 3) nosili bili sivog tijela, olive drab glava, i aluminij upaljač. Bombe su ponekad imale žuti prsten i par centimetara prije početka zakrilca.
Darth Maul

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Pretetinec
PorukaUpisano: Čet Ruj 04, 2008 1:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:
a kod Engleza uglavnom crne, iako ima i odstupanja...

Mali ispravak. Kod Engleza su početkom rata bombe Buff do kraja '40, pa onda krom žute, a zatim od ca. '42 Bronze green koja prema kraju rata postaje tamnija.

S obzirom da su repni konus i stabilizatori odvojeni, postoje i maketarski najzanimljivije dvobojne kombinacije.

Crne bombe su definitivno odstupanje.

Proud to be Međimurec...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site AIM Yahoo Messenger MSN Messenger
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Čet Ruj 04, 2008 2:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Darth Maul Napisao/la:
Grunf Napisao/la:
a kod Engleza uglavnom crne, iako ima i odstupanja...

Mali ispravak. Kod Engleza su početkom rata bombe Buff do kraja '40, pa onda krom žute, a zatim od ca. '42 Bronze green koja prema kraju rata postaje tamnija.

S obzirom da su repni konus i stabilizatori odvojeni, postoje i maketarski najzanimljivije dvobojne kombinacije.

Crne bombe su definitivno odstupanje.
U pravu si. Ja sam dosta generalizirao. U glavi sam imao rakete, koje isto tako imaju više varijanti bojenja...Takva tema ide previše u širinu, a nitko od nas nije ekspert za sve, nego više za neku tematiku kojom se bavi. Zato je daleko praktičnije pitati npr. koje su boje bile US HVAR rakete 1945 god, pa je na to lakše precizno odgovoriti. Na forumu ima članova koji se godinama bave pojedinim temama i mogu na takva pitanja lako odgovoriti...

Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma