Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Počinjem...

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Faramir

Član od: 28 Kol 2007
Mjesto: Novi Zagreb
PorukaUpisano: Uto Kol 12, 2008 1:55 pm    Naslov poruke: Počinjem... Citiraj ovaj komentar

...svoju prvu maketu. Prošlo je 11.5 mjeseci od mog prethodnog posta kad sam krenuo sa idejom a napokon je došao i taj dan. Nadao sam se da ću raditi u kući gdje bih imao više prostora no selidba je propala pa ću se morati snaći u skučenom stanu.
Naručio sam dio alata, još moram kistove i boje te još par sitnica. Maketa je u-boot type XXI.
Nemam nikoga s kim bih se konzultirao oko maketarstva osim ovog foruma pa stoga molim za pomoć.
Naime, htio bih da mi netko objasni razliku između enamel i akrilnih boja, te po vašem sudu koja je bolja. Kriterij novca nije u pitanju kao ni kriterij "lakše je radti s ovom bojom". Dakle zanima me koja je boja kvalitetnija za rad s kistom.
I još jedna stvar, s kojim šmirglom šmirglati, mislim koja gradacija?
Unaprijed zahvaljujem. Bit će još pitanja, nažalost po vas. Embarassed
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Josip

Član od: 25 Tra 2008
Mjesto: Ljubljana
PorukaUpisano: Uto Kol 12, 2008 4:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Za početak a pogotovo za rad sa kistom ti se drži Revellovih enamela. Kupi si i njihov color mix thinner za razređivanje preguste boje. U svaku limenku boje ubaci 2 kuglice ribičkog olova ili male kuglične ležaje te kap thinnera pa to zatvoreno dobro predrmaj da čuješ kuglice kako lupaju i da se boja dobro promiješa.

Sintol ili Nitro če ti služiti za čišćenje kistova.

Kistove kupi u kojoj art prodavnici i neka ne budu oni jajjeftiniji. Najbolji su ti pljosnati malih ili srednjih debljina iz kvalitetne sintetike. Obavezno i jedan miniaturni za sitne detalje.

Nabavi si dobra mala klješta za žicu, za skidanje dijelova sa rama.
Obavezno si kupi jednu od onih kvalitetnih pljosnatih pilica za nokte koje imaju grube i fine gradacije te dobar skalpel ili olfu.

Za traku možeš koristiti i kvalitetnu Tessu od. molersku traku.

Toliko od mene...

Josip

P.S. I nemoj da radiš uz slabo svijetlo (noću) ili uz zatvorene prozore Exclamation
dr. vlado

Član od: 12 Ožu 2008
PorukaUpisano: Sri Kol 13, 2008 6:53 am    Naslov poruke: Re: Počinjem... Citiraj ovaj komentar

Faramir Napisao/la:
...Naime, htio bih da mi netko objasni razliku između enamel i akrilnih boja, te po vašem sudu koja je bolja...koja je boja kvalitetnija za rad s kistom.
I još jedna stvar, s kojim šmirglom šmirglati, mislim koja gradacija?

Razlika izmedju boja - enamel su uljne boje i za njih ti treba razredjivac, a akrilne su u principu vodene. Mislim da su za pocetnika bolje akrilne jer ako sta pogrijesis - jednostavno operes na cesmi dok se jos nije osusilo...
Za smirglanje ne uzimaj nista grublje od 800, a i to je vec dosta grubo. Osobno koristim obicno 1200... a nakon smirglanja poliram pastom za zube na vati...
I slobodno pitaj, za to smo tu na forumu Very Happy
Sretno i samo nastavi!
Natrag na vrh
Krešimir

Član od: 31 Kol 2007
Mjesto: Hamilton, Waikato, NZ
PorukaUpisano: Sri Kol 13, 2008 9:00 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ja još uvijek koristim boje enamel od revella, lako ih možeš miješati i nanositi kistom a ako zapneš lako ispraviš pogrešku. također postoje i ključevi po kojima lako možeš prebaciti na revell ako dobiješ npr. tamiya ili dragon makete pa su boje po njihovom ključu. samo bez straha i slušaj ove prave maketare i nijihove savjete, nemožeš pogriješiti... sretno i pozdrav...
Faramir

PorukaUpisano: Sri Kol 13, 2008 10:54 am    Naslov poruke: re: Citiraj ovaj komentar

hvala na savjetima, ja bih ipak onda uzeo enamel suprotno prijedlogu dr.Vlade, pa makar maketu zgužvao i bacio u smeće, tako ću se jedino naučiti. Sranja se dogadjaju
Natrag na vrh
Faramir

PorukaUpisano: Sri Kol 13, 2008 11:14 am    Naslov poruke: Re: Počinjem... Citiraj ovaj komentar

dr. vlado Napisao/la:
Za smirglanje ne uzimaj nista grublje od 800, a i to je vec dosta grubo. Osobno koristim obicno 1200... a nakon smirglanja poliram pastom za zube na vati...
I slobodno pitaj, za to smo tu na forumu Very Happy
Sretno i samo nastavi!

Već sam kupio šmirgl gradacija 180 i 240 i to je bio najfiniji šmirgl u Bauhausu!!!???? Otkud onda da nabavim 800 i 1200??? Ili su ovi u Bauhausu označili bez jedne "0"???? What the fuck?
Natrag na vrh
Reaper

Član od: 07 Ruj 2006
PorukaUpisano: Sri Kol 13, 2008 12:32 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

vjerovatno si uzeo smirgl za drvo, to jesu najfinije gradacije kod tog smirgla...tebi treba vodobrusni papir, trk u trgovinu boja i lakova, i trazi bas to sto sam ti napisao....gradacije su od 240 do 1500, a 2000 i finiji ces morati potraziti kod auto lakirera, obicno ih trgovine ne drze jer su dosta skuplji

-=Für immer Minderheiten=-
Natrag na vrh
Faramir

PorukaUpisano: Sri Kol 13, 2008 8:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Reaper Napisao/la:
vjerovatno si uzeo smirgl za drvo, to jesu najfinije gradacije kod tog smirgla...tebi treba vodobrusni papir, trk u trgovinu boja i lakova, i trazi bas to sto sam ti napisao....gradacije su od 240 do 1500, a 2000 i finiji ces morati potraziti kod auto lakirera, obicno ih trgovine ne drze jer su dosta skuplji

Tebe odnosno, ispričavam se, Vas moram poslušati iz straha da me ne bi snašla zla sudbina ili da ne dobijem kosom po vratu!! Preplaseni iz ormara šalim se.

Da, izgleda, odnosno gotovo sigurno da sam krivo kupil. Hvala u svakom slucaju, neznanje se plaća.

Jedino me još brine kaj mi se nisu javili iz jednog web shopa premda su rekli da će me nazvati 11.-tog u ponedejeljak kad se vrate s godišnjeg.Sad ne znam dali da ih nazovem il kaj. Zbunjenko
Natrag na vrh
Josip

Član od: 25 Tra 2008
Mjesto: Ljubljana
PorukaUpisano: Sri Kol 13, 2008 9:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ne vidim neke potrebe za komplikacijama i traženjem fine gradacije po trg. centrima.
Provjereno radi. Još jednom si pročitaj moj post.
Obavezno si nabavi i jednu kvalitetnu metalnu pincetu.

Inače ja se koristim i Gunze akrilima koji su dobre boje ali su Revell enameli (malko razrijeđeni) puno bolji za rad sa kistom.

Josip
Reaper

Član od: 07 Ruj 2006
PorukaUpisano: Sri Kol 13, 2008 11:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nema potrebe za tim "vi, vama, vas".....

Nisi nista krivo kupio, i tako grub smirgl je ponekad neophodan, barem ga ja jako cesto koristim...

Gradacije finije od 800 su po meni nepotrebne za 99% poslova smirglanja. Slucajevi kada je potrebno posegnuti za takvim smirglovima (uh, koja rijec) bi bile - smirglanje canopy-a, poliranje laka, pripremanje podloge za nmf i slicno... tu onda uskacu gradacije od 1000-2000, nakon toga spuzvice, a nakon toga jos i politure...ali mislim da se s time uopce ne trebas zamarati. Bilo koja enamel ili akrilna boja uspjesno pokriva tragove P240 smirgla, bez dodatnog glancanja....

Naravno, uvijek postoji sansa da je kod tvog lokalnog dilera smirgl papirom uletio i pokoji primjerak koji nije po "jusu", male su sanse, ali naletio sam jednom prilikom i na takav, gdje ti onda gorespomenute gradacije ne znace apsolutno nista, jer je po tom sistemu oznacavanja P240 jednak po finoci smirglu koji po "nasem" sistemu oznacavanja ima gradaciju 1000 (pisem iz glave, ovo nije tocna usporedba). No, prst ti je najbolji pokazatelj koje je gradacije smirgl..... Wink

Ok, vjerovatno si do sada dobio hrpu informacija, najcesce potpuno oprecnih, jedni navijaju za jedno, drugi za drugo, pa si to malo slozi u glavi, razmisli, najbolje isprobaj sve sto ti ekipa savjetuje, pa ces si sam izabrati ono sto ti najvise odgovara.....

-=Für immer Minderheiten=-
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma