Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Karaya
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2103 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Sub Jul 29, 2006 3:32 pm Naslov poruke: |
|
|
Ovo je zakon samo može li malo veče ovo skenirani tekst je je ful mali, i teško za čitati, imaš li malo veči sken?
EEEEEEE da se bilo u tovrijeme nači na nekom od tih aerodroma a meseri tak sparkirani uz ogradu! _________________ Vedran
Karaya: poruka promijenjena dana: Sub Jul 29, 2006 4:20 pm; prepravljeno ukupno 2 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Jul 29, 2006 3:38 pm Naslov poruke: |
|
|
| prelude Napisao/la: |
Pa ajde nek netko onda stavi tu fotku, jer (očito) nemam(o) svi taj članak. |
Vidiš da ju ti imaš i to u jednakoj kvaliteti kao što je i moja.
Na prvoj slici odozgora, drugi avion u nizu je dvosjed s Erla kabinom iznad stražnjeg sjedala. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Jul 29, 2006 4:50 pm Naslov poruke: |
|
|
| Karaya Napisao/la: | | Ovo je zakon samo može li malo veče ovo skenirani tekst je je ful mali, i teško za čitati, imaš li malo veči sken? |
E jebi ga stari, morat ćeš malo posjetiti nekog oftalmologa. Mislim, nije baš da su kruuupna slova, ali ja to normalno čitam. Prebaci si u neki folder pa probaj malo povećati. Iskreno, neda mi se to sve ponovno ako baš nije nužno jer sam dost vremena ionako izgubio dok sam ovako priredio (spor mi je imageshack s mojom adsl-less vezom). U krajnju ruku mogu ti sve spržiti na CD, pa kad se vidimo... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Karaya
|
Upisano: Sub Jul 29, 2006 5:04 pm Naslov poruke: |
|
|
| prelude Napisao/la: | | Karaya Napisao/la: | | Ovo je zakon samo može li malo veče ovo skenirani tekst je je ful mali, i teško za čitati, imaš li malo veči sken? |
E jebi ga stari, morat ćeš malo posjetiti nekog oftalmologa. Mislim, nije baš da su kruuupna slova, ali ja to normalno čitam. Prebaci si u neki folder pa probaj malo povećati. Iskreno, neda mi se to sve ponovno ako baš nije nužno jer sam dost vremena ionako izgubio dok sam ovako priredio (spor mi je imageshack s mojom adsl-less vezom). U krajnju ruku mogu ti sve spržiti na CD, pa kad se vidimo... |
Ma nema frke sve ok več ću ja otići malo kod okulista ili povečati slikicu, hvala na ovome!
Malo mi je nejaso ovdje piše da ih nisu operativno koristili i da su bili prkirani uz ogradu, a kaj su ih onda stavli u upotrebu (RV iPVO) nakon što su od Rumunja dobili onih 60 + kom kao ratnu otštetu? _________________ Vedran |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| TangoHotel
 | | Član od: 10 Velj 2006 | | Poruke: 291 | | Mjesto: Pl.Qu. 66177/14Ost |
|
Upisano: Sub Jul 29, 2006 6:52 pm Naslov poruke: |
|
|
| Karaya Napisao/la: | | Malo mi je nejaso ovdje piše da ih nisu operativno koristili i da su bili prkirani uz ogradu, a kaj su ih onda stavli u upotrebu (RV iPVO) nakon što su od Rumunja dobili onih 60 + kom kao ratnu otštetu? |
Na kraju rata su ih imalo malo, pa su ih koristili jer drugih tipova skoro nije bilo i zbog prestiža. Onda, nakon rata smo si bili dobri s Rusima i mislili kak ćemo dobiti njihove avione. Slijedi zahlađenje odnosa između Staljina i Tita, pa Juga ostaje bez pomoći oko nabave novih zrakoplova. Sa bugarskom se dogovara ratna odšteta i dogovaraju se Messerschmitti jer su s njima već upoznati naši piloti i mehaničari. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Sub Jul 29, 2006 11:11 pm Naslov poruke: |
|
|
Vidim da moram pojasniti neke političke realnosti tog vremena, a vezano za Gustave. Prvo Karaya, nije Rumunjska već Bugarska. Drugo, nismo ih dobili od Bugarske kao ratnu repraciju (odštetu), već je Bugarska kao saveznica osovine (do II. polovine 1944.) a na temelju mirovne konferencije iz Pariza od 1947. morala ograničiti broj svojih vojnih zrakoplova na 90 (od toga borbenih max. 70), pa jednostavno nije imala kuda s njima, a u to vrijeme su si Tito i Dimitrov (bugarski vožd) bili dost dobri, pa je velik broj Gustava, ali i ostalih aviona predat Jugoslaviji. Npr. nisu smjeli uopće imati bombardersku avijaciju i otuda nam je predat i velik broj Il-2 i Pe-2. Da nije bilo riječi o klasičnoj ratnoj reparaciji jest i činjenica da smo im mi kao nekakvu simboličnu naknadu (iz zahvalnosti) isporučivali i metalne trupove za Il-2 koje smo u to vrijeme izrađivali u Ikarusu za potrebe naših Ilova (doduše ne znam kaj je Il-2 ak nije vrst bombardera, al nije bitno...).
Rusima je u prvo vrijeme (do cca sredine 1948.) odgovaralo da imamo snažniju vojsku (kao nekakav strateški "klin" prema srednjoj - "kapitalističko-imperijalističkoj" Europi), pa su na taj deal s Bugarima gledali pasivno, odn. odobravali to. Osim toga, nije točno da smo Gustave koristili zato kaj nije bilo drugih (lovačkih) aviona, jer smo već imali gomilu Jakova (dio /Jak-1 i Jak-9/ ostao od Rusa i dobili od njih još par desetaka Jak-3 i Jak-9P, a 55 Jakova-9 smo dobili od Bugara. Veći je problem bio taj kaj su ti avioni mahom već bili "istrošena roba", pa se kanibaliziralo i improviziralo sve i svašta. Kako s Jakovima, tako i s Messerima koji su tema ovog teksta, a što zorno piše u postiranom članku iz Fronta. Iz tog se razloga pristupilo i kasnijoj produkciji domaćih S-ova, premda je to bio i svojevrstan politički potez, više nego li smo stvarno imali koristi od tog projekta. Kako iz tehničkog, tako i iz taktičkog aspekta.
Inače je sâm odnos s Bugarskom u to vrijeme bio pomalo perverzan, jer su se najednom dojučerašnji okupatori preko noći "presvukli" u "crveno" i postali smo braća i saveznici (Bugarske su jedinice vrlo aktivno "oslobađale" Srbiju i Makedoniju, kasnije dio Slovenije i Međimurja zajedno s Rusima i partizanima do kraja rata), a i to je trajalo samo do Informbiroa (VI. mj. 1948.).
Zanimljivo je, da sad puno ne skrećem od naših Gustava, da je zadnja isporuka istih, unatoč već "debelo" trajajućoj rezoluciji, bila još 1949. A i nekoliko desetaka njihovih pilota se još par mjeseci školovalo u našim pilotskim školama.
Eto, toliko malo o tome...
Inače da na kraju zaključim s jednom začuđujučom konstatacijom glede Gustava, a obzirom da smo od Bugara primili ukupno 59 Gustava + barem ih je 15-20 ostalo iz ratnog plijena, da ima o istima toliko malo materijala odn. fotografija. Uostalom, sluačj je to i s nekim drugim tipovima iz tog perioda (Pe-2, pa i ostalim)... Bit će da se baš i nije smjelo puno slikati... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Jul 30, 2006 9:00 am Naslov poruke: |
|
|
Možda kao zanimljivost-g.RUPNIK bivši pilot messerima po mojim informacijama poseduje mnogo fotografija.a neke od njih odstupio je g-MITJI MARUŠKU,koji je napravio biznis sa BLUE RIDEROm koji je objavio fotku sa naljepnicama naravno-onaj famozni sa napisom-ONAJ KO0 NAPADNE NAŠU ZEMLU,U NJOJ ČE NAČI SVOJU SMRT. A TAJ NAPIS BIO ISPISAN BELOM KREDOM, prilikom manevra.Prema riječima g rupnika MESSERI SU BOJNO DJELOVALI za vrijeme krizne situacije u TRST u.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Jul 30, 2006 9:32 am Naslov poruke: |
|
|
TIGERU na pitanje koje su boje bile na bili trici-još u RLM standardu74,75,osobno upotrebljavam EXTRA COLOR boje.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| TangoHotel
 | | Član od: 10 Velj 2006 | | Poruke: 291 | | Mjesto: Pl.Qu. 66177/14Ost |
|
Upisano: Ned Jul 30, 2006 11:11 am Naslov poruke: |
|
|
@Prelude
Odličan tekst o poslijeratnim odnosima Juge. Pojašnjava dosta stvari.
TH |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Ned Jul 30, 2006 12:56 pm Naslov poruke: |
|
|
| TangoHotel Napisao/la: | @Prelude
Odličan tekst o poslijeratnim odnosima Juge. Pojašnjava dosta stvari.
TH |
Hvala na pohvali - ima dvije dobre knjige B. Dimitrijevića o tom (meni osobno vrlo interesantnom) vremenu izašle nedavno: "Jugoslovenska armija 1945-1954." i "JNA od Staljina do NATO pakta", pa ću ti rado posuditi ak te zanima...
P.s. glede pisanja R. Čajevca o bojnom djelovanju Messera oko Trsta; po onom što sam pročitao, ne vjerujem da je to istina. Da su oni bojno djelovali kao što Rupnik (pomalo "lovački") reče, bojim se da "ništa ne bi bilo kao prije... Situacija oko Trsta je bila vrlo zategnuta u to vrijeme, pače prijetila je velikim sukobom već i zbog sitnih obostranih provokacija na najnižim (vojničkim) relacijama, u stilu potukli se partizan i Englez u birtiji u Trstu, tako da bi takvo nekakvo "bojno djelovanje" vrlo vjerojatno eskaliralo. Jedva se Tito uspio izvući već u situaciji što su u dva navrata Jakovi-3 obarali Dakote iznad Slovenije, koje su uzgred eklatantno povrijedile zračni prostor tadašnje države. Inače, glavni razlog što je Tito morao odustati od Trsta jest, uz snažno protivljenje saveznika da isti bude pod Jugom, prije svega što nije dobio (njemu očekivani) blagoslov i potporu od Staljina. Jedva spasismo i Istru da ne pripadne natrag Talijanima...
Ali sad već odlazim(o) od teme... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Karaya
|
Upisano: Ned Jul 30, 2006 1:39 pm Naslov poruke: |
|
|
prelude thenks na ispravci i ovoj detaljnoj uputi.
kako i ti kažeš ovo s IL-2 je malo nejasno ali....
a isto tako kako da je tako malo fotki iz tog poratnog razdoblja ili je bila tolika nenzura ili je još toga toonu u BG arhivima nedostupno.
P.S. gdje si kupio knjige tu kod nas ili iz inozemstva? _________________ Vedran |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Jul 30, 2006 4:39 pm Naslov poruke: |
|
|
| prelude Napisao/la: |
Inače je sâm odnos s Bugarskom u to vrijeme bio pomalo perverzan, jer su se najednom dojučerašnji okupatori preko noći "presvukli" u "crveno" i postali smo braća i saveznici (Bugarske su jedinice vrlo aktivno "oslobađale" Srbiju i Makedoniju, kasnije dio Slovenije i |
Ta teorija o dojucerasnjim okupatorima je bila primijenjiva na puno vise "subjekata".. S jedne strane, "crvenima" su i sluzbene vlade vecine jugoslavenskih naroda tijekom WWII bile okupatori (i Slovenci i Hrvati i Srbi), jednako kao i Bugari. S druge strane, dijelovi tih naroda (i Bugara i Hrvata i Srba i Slovenaca..) su bli "zdravi" i podrzavali su Staljina, a borili se protiv sluzbenih vlasti... Meni je u citavoj prici cudnije kako Bugarska nije usla u sastav Jugoslavije ili neke druge zajednicke drzave...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Jul 30, 2006 4:51 pm Naslov poruke: |
|
|
MI O MESSERIMA A NEKI O POLITICI SFRJ POSLJE WWII.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 2977 | | Mjesto: Zagreb - Croatia |
|
Upisano: Ned Jul 30, 2006 5:01 pm Naslov poruke: |
|
|
| RUDI ČAJEVEC Napisao/la: | MI O MESSERIMA A NEKI O POLITICI SFRJ POSLJE WWII.  |
Ali to je usko povezano... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Ned Jul 30, 2006 5:30 pm Naslov poruke: |
|
|
| Damir Napisao/la: | | prelude Napisao/la: |
Inače je sâm odnos s Bugarskom u to vrijeme bio pomalo perverzan, jer su se najednom dojučerašnji okupatori preko noći "presvukli" u "crveno" i postali smo braća i saveznici (Bugarske su jedinice vrlo aktivno "oslobađale" Srbiju i Makedoniju, kasnije dio Slovenije i |
Ta teorija o dojucerasnjim okupatorima je bila primijenjiva na puno vise "subjekata".. S jedne strane, "crvenima" su i sluzbene vlade vecine jugoslavenskih naroda tijekom WWII bile okupatori (i Slovenci i Hrvati i Srbi), jednako kao i Bugari. S druge strane, dijelovi tih naroda (i Bugara i Hrvata i Srba i Slovenaca..) su bli "zdravi" i podrzavali su Staljina, a borili se protiv sluzbenih vlasti... Meni je u citavoj prici cudnije kako Bugarska nije usla u sastav Jugoslavije ili neke druge zajednicke drzave...  |
Slažem se da smo se možda malo i udaljili od teme, ali ajmo reći da govorimo o političko-povijesnom kontekstu u kojima su letjeli poratni "Gustavi".
Moram reći da toliko ne poznajem situaciju u Bugarskoj tijekom i nakon II. svj. rata, ali na temelju onoga što sam pročitao ta politička konverzija je kod Bugara bila daleko "mekša" i fleksibilnija nego li je to bilo u jugoslavenskom prostoru, gdje je od 1941. do 1945. (i to prvenstveno u zapadnijem dijelu istog) bjesnio prije svega tipični građanski rat, dok u Bugarskoj to nije bio slučaj. Ista je bila posve suverena država, doduše saveznica Osovine. Ne vjerujem da ću puno pogriješiti ako kažem da je tamo vlast preko noći prešla na drugu političku grupaciju, a vojska tu nije doživjela veće promjene. Kod nas je ipak bilo puno drugačije... Političkog konvertizma je isto tako bilo, ali gotovo isključivo u nižim strukturama vojske, dakle među "rajom" (obični vojnici) i event. manjem broju nižih časnika koji se nisu "kompromitirali".
Što se tiče ujedinjenja s Bugarskom, to prije svega nije dozvolio Staljin, jer se bojao snažne i konkurentne države na jugu Europe, a i za Tita je to ipak bio prevelik zalogaj, premda su stremljenja k tome postojala. Jer ne vjerujem da bi jedna ipak snažna država (i Dimitrov) dopustila Titovu supremaciju. S druge strane, ujedinjenje s Albanijom je već bio skoro gotov posao (jer je Hoxha u to vrijeme respektirao Tita više nego Staljina), ali su se po svemu sudeći razišli oko pitanja Kosmeta, jer srpski lobi u jugo političkom i vojnom vodstvu očito nije dopustio da isto uđe u sastav zamišljene albanske federativne jedinice.
Sve je ovo doduše malo pojednostavljeno, ali otprilike tako sam ja to sebi sintetizirao.
Btw., Karaya, one dvije knjige koje sam spomenuo kupio sam u Bg. Pokušaj tamo nekog zamolit da ti ih pošalje. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|