Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

GB Asevi WW1 Fokker Dr.I Eduard/Revell 1/48 x 3 by Grunf
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4, 5  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
mpuky1

Član od: 08 Velj 2012
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Ožu 12, 2014 1:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Koje nijanse ulja koristiš ?
Pitam jer imam samo burnt sienna i raw umber
pa me zanima koja bi mi još boja dobro došla.
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Ožu 12, 2014 2:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mpuky1 Napisao/la:
Koje nijanse ulja koristiš ?
Pitam jer imam samo burnt sienna i raw umber
pa me zanima koja bi mi još boja dobro došla.
Obavezno nabavi oker, crnu i bijelu, koje onda međusobno miješaš prema potrebi. Kad je u pitanju crvena boja, kao ova na barunovom avionu, onda trebaš i neku svijetlo crvenu, npr. cinober, jer ako koristiš bijelu, onda dobiješ ružičastu, a ako koristiš neki svijetli oker, onda nekakvu boju lososa. Raditi sa crvenom bojom je teže nego se čini, a npr. i crna ima svoje zakonitosti. Sa svim ostalim bojama je lakše. Ove preporuke funkcioniraju i za figure.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Sri Ožu 19, 2014 3:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo daljnji napredak. Dekali su gore, kapotaž motora je gotov i spreman za montažu. Imao sam dosta muke oko postavljanja i korekcija na broju Fok. DR I 425/17. Eduardovi dekali nisu tako kvalitetni kako bi se moglo očekivati, ali ih je u konačnici Mr. mark softer natjerao da legnu.

Na fotografijama mi crvena ispada previše drečava-u stvarnosti je više prema tamno crvenoj. Možda je to zbog sjajnog laka?!? Kotači su obojani i propeler čeka lakiranje. Podloga je 90% gotova, a i na figurama sam ponešto radio... Uskoro još slika. Sve primjedbe i savjeti su dobrodošli.

Natrag na vrh
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Ožu 19, 2014 4:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

što su ti modificirani križevi na donjem krilu bili ovakvi bez ikakvog "standarda" bijelo iron a crno balkenkreuz?
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Sri Ožu 19, 2014 10:18 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Postoji sačuvani križ sa donje strane krila.

http://i224.photobucket.com/albums/dd11/Laserlloyd/AWM_lowerwingcross-1.jpg

Natrag na vrh
hornet

PorukaUpisano: Sri Ožu 19, 2014 10:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nebi li ta fleka s lijeve strane kokpita trebala biti malo tamnija. Ako se uzme da je tvornički obojan crveno onda je i prilikom ljuštenja boje svakako ostalo ponešto crvenog na platnu. Na kraju krajeva i fotke pokazuju da je boja različita od boje platna - koliko se to može zaključiti na osnovu te jedne i po fotografije
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Čet Ožu 20, 2014 11:02 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Meni se po ovoj slici čini da je to vrlo svijetlo-platneno, bez išta crvene. Ima i još nekoliko komada platna tog aviona koji su sačuvani, samo platno sa crvenom bojom - i ljuštenje na njima odmah pokazuje platno, ili svijetlo plavu boju, ako su sa donje strane krila. Ponukan tvojom opaskom o stepenici i ručkama na trupu, još sam jednom dobro pogledao slike i što se tiče ručki, postoji dobra slika gdje Australci raskopavaju olupinu aviona na kojoj se vidi ručka. Prema slici, mislim da ručke nisu crne, nego crvene, ili možda sivo-zelene...

Natrag na vrh
hornet

PorukaUpisano: Čet Ožu 20, 2014 3:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da to je ta prije spominjana polovica fotke, može biti da je skroz ogoljena do platna ali osobno naginjem da se boji platna doda malo crvene.

A što se tiće ručki neznam što bih rekao, ako nisu crvene logika govori da mogu biti samo crne, jednostavno ne vidim razlog bojanja istih bilo kojom drugom bojom koja odudara od bilo čega na samom avionu.

Ručke su koliko je meni poznato vidljive na 3 fotke, a koliko se od njih može razaznati boje... nebi ulazio u područje u kojem neznam puno.

foto 1 (425/17 s balkenkreuzima), te foto 2 i foto 3 (čerupanje olupine)

neznam ja ću se držati analogije sa stepenicom

EDIT:
još dvije
foto 4 i skoro ista foto 5
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Čet Ožu 20, 2014 4:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Imam u jednoj knjizi nešto kvalitetniju foto 2 koju navodiš i na njoj se vidi da ručka nije crna. Ja sam se odlučio za crvenu jer ljepše izgleda, ali je moguće da je sivo-zelena kao i unutarnja konstrukcija od metalnih cijevi, čiji je ona dio koji viri van, a kao što je i tvornički ispravno.

-u međuvremenu sam riješio i mitraljeze do kraja, stavio wash na kotače i na dio trupa, a na podlogu treba još "posijati" travu. Fotke kad stignem...

Natrag na vrh
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Pon Ožu 24, 2014 10:37 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Podloga je gotova, samo treba staviti travu, ali to tek kad postavim kako će stajati avion i figure i izbušim rupe za montažu. Mitraljezi su spremni za montažu-možda još kakva mala dorada nakon lijepljenja. Nišane na mitraljezima ću podići nakon montiranja, jer to trenutno nema smisla. Čim se počne rukovati sa njima, odmah se skrive, a ako ih budem ispravljao sto puta, puknut će...inače, kožna presvlaka sa jastukom na šipki koja povezuje mitraljeze je skrečana, jer ona u maketi ne odgovara onoj sa Barunovog aviona. Počeo sam sam sa postshadingom i wash-om, uglavnom po donjim površinama. Nadam se da ću to dovršiti ovaj tjedan kako bi mogao krenuti na lakiranje i finalnu montažu. Figure isto napreduju... Sve primjedbe i sugestije su dobrodošle.

Natrag na vrh
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Uto Tra 01, 2014 9:12 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Radi se na dovršenju postshading-a gornjih površina, donje površine su gotove, a gotov je i propeler. Približava sa trenutak završnog lakiranja i uklapanja dijelova u cjelinu. Već toliko buljim u tu maketu da više neznam da li ti efekti sjena i drva izgledaju kako treba...

Natrag na vrh
hornet

PorukaUpisano: Uto Tra 01, 2014 10:34 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

prop je odličan
vrsa

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: all over the place
PorukaUpisano: Uto Tra 01, 2014 10:42 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunfe primječujem da voliš crvene avione, slučajnost ili ne?

Very Happy
MAK REOPLAN - Split
Natrag na vrh
frka

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Tra 01, 2014 10:54 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Izgleda jako lijepo. Bravo!
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Uto Tra 01, 2014 11:13 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala na podršci. Very Happy Ovo mi je treći crveni avion kojeg radim, ali što mogu kad je ovaj Dr.I nekakva vrsta kultnog aviona 1. sv. rata...

Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,... Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4, 5  Naprijed
Stranica 4/5

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma