Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| vojo
 | | Član od: 16 Kol 2006 | | Poruke: 1876 | | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Ned Lis 10, 2021 8:57 pm Naslov poruke: |
|
|
| Groff Napisao/la: | Lipo, lipo, ali va arhivi si napisal da nećeš više kvarit oči s tom sitneži..... , al neda vrag mira, he, he ! |
Koja sitnež ? Pa to je normalno mjerilo, 1/72 .... ne kao što rade oni iz Vrapča, Lopače, Raba ili Ugljana .... 1/144 ....
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| MAK2020
 | | Član od: 25 Velj 2020 | | Poruke: 734 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Lis 10, 2021 9:10 pm Naslov poruke: |
|
|
E Vojo, kad ih ovakve vidim, pozelim ih imat, prave, u dvoristu  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Iwtcha
 | | Član od: 24 Kol 2007 | | Poruke: 4106 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Lis 11, 2021 8:46 am Naslov poruke: |
|
|
| Odlićno 👍 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Pon Lis 11, 2021 9:53 am Naslov poruke: |
|
|
| MAK2020 Napisao/la: | E Vojo, kad ih ovakve vidim, pozelim ih imat, prave, u dvoristu  |
MAK, ajde ne budi kao Raus koji skuplja avione u mjerilu 1:1 u dvorištu .... uostalom, treba pitat tvoju ženu, a ne tebe, što bi ti htio skupljat u dvorištu, ne?
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| MAK2020
 | | Član od: 25 Velj 2020 | | Poruke: 734 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Lis 11, 2021 2:11 pm Naslov poruke: |
|
|
,,
MAK2020: poruka promijenjena dana: Sub Velj 10, 2024 2:36 am; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2523 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Pon Lis 11, 2021 5:55 pm Naslov poruke: |
|
|
| vojo Napisao/la: | Koja sitnež ? Pa to je normalno mjerilo, 1/72 .... ne kao što rade oni iz Vrapča, Lopače, Raba ili Ugljana .... 1/144 ....
Vojo  |
eto pa i ja povremeno napravim normalno, recimo CV33, Jeep...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Ned Ruj 10, 2023 10:53 am Naslov poruke: Praotac M777? |
|
|
Maketa: Haubica 155mm M1918
Proizvođač: First to Fight, Poljska
Mjerilo: 1/72
Broj makete: PL1939-088
Kratki prikaz:
Kao i većina FtF maketa, i ova je pravi mali biser. Vjerojatno je razlog taj što je maketica (relativno) mala, ali, kako se radi o zakovanoj konstrukciji, detalji na njoj, posebno zakovice su toliko nježno napravljeni da se čovjek osjeća krivim kada to želi pobojati, posebno kistom (kao ja maskirne mrlje).
Nisam neki ljubitelj topova (i haubica), općenito, artiljerije, ali ova maketa je tako fina da ju treba složiti ono, iz čistog gušta, radi samog uživanja slaganja.
Priznajem da o ovoj haubici nisam imao blagog pojma. Znam da su Francuzi bili face u Prvom svjetskom ratu, posebno za tenkove i artiljeriju. Tako da nije čudo da su proizvodnju te moderne haubice prihvatili i Ameri pa su je čak početkom Drugog svjetskog rata (taj model je onda bio jako moderan, imao je samo 20-tak godina!) davali Englezima preko Lend-Lease programa - naravno, sa gumenim kotačima a ne sa ovakvim gumama na drvenim felgama!
Bojanje:
Meni se jako sviđaju te francuske sheme iz Prvog svjetskog rata, trobojne ali boje odijeljene sa tamnim crtama. Tako da nisam odolio da i ovu haubicu pobojam u takovu shemu.
U uputstvima su dane Hataka i Valejo nijanse ali sam se ja držao crteža na naslovnici časopisa (uz kojeg dolazi maketa) tako da sam gledao potrefiti te boje.
Na fotografijama (gotove makete) je žuta (Humbrol Matt 63) prenaglašena, ustvari je zagasito žuta (kao neki Dunkelgelb) dok je zelena (Humbrol 76) stvarno ove 'petrolio' plavo-zelene nijanse. Tamno smeđa je Revell br. 84.
Preporuka:
Svakako kupiti.
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Ned Ruj 10, 2023 1:08 pm Naslov poruke: |
|
|
Ah, da, zaboravio sam napomenuti jednu malu pohvalu u vezi gornje haubice ....
Ja sam, naime, bio naručio i kupio od FtF-a, ne sjećam se više preko kojeg 'dućana' prije jedno skoro godinu dana, njemačkog SiG 33 od 150 mm (maketa br. PL1939-083) s namjerom da, jednoga dana napravim konverziju tog topa na šasiji Pz.I ....
Maketu sam uredno dobio, otvorio, pregledao i spremio. Pred nekih mjesec dana sam odlučio napraviti tog topa, onako, iz gušta, bez neke pretenzije da radim sad konverziju. Otvorim kutiju i počnem slagati a kad ono - dijelovi mi se ne slažu sa uputstvima. Gledam bolje i vidim da to uopće nije taj top!
Nakon pažljivog proučavanja sam shvatio da su stablo sa topom zamjenili za top tj. haubicu M1918, a kotači su od SiG.33 .... WTF?
Ništa, idem reklamirati ali mi se mailovi vraćaju. Konačno mi kolega Pierre nabavi pravu adresu i ja im se javim. Isti čas (iako je bila subota navečer!!!) mi se jave i kažu da nema problema, mogu mi poslati ili top SiG.33 ili kotače od haubice, ili jedno i drugo ali uz nadoplatu od 6,50 €. Ja sam odabrao ovo treće i nakon uplate su mi uredno poslali nedostajajuće dijelove, tako da sam kompletirao oba topa i eto - ova haubica je bila potpuno 'neželjena' i neplanirana, ali kad su već slali ....
Svaka čast firmi 'First to Fight' - ponijeli su se vrlo vrlo poslovno.
Posebno hvala kolegi Pierre-u na pomoći pri navabi ove makete i kod cijelog ovog trakama sa reklamacijom.
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Groff
 | | Član od: 12 Lis 2010 | | Poruke: 544 | | Mjesto: Bakarac |
|
Upisano: Ned Ruj 10, 2023 9:20 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo, izdržal si dva leta i napravil lipi mali Topića …….  _________________ Ploviti je potrebno, živjeti nije ! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Ned Stu 17, 2024 4:35 pm Naslov poruke: |
|
|
Maketa: SiG 33
Broj makete: PL1939-083
Slaganje:
Samo jedan mali osvrt s obzirom da se i radi o jednoj maloj maketi -
Nabavio sam ovaj topčić s namjerom da jednoga dana napravim kombinaciju toga topa montiranog na Pz.Kp.Fw.I Ausf.B (SdKfz. 101) što meni izgleda kao jedna nevjerojatna kombinacija, no nikako da se pojavi jedna dobra maketa Pz.I B ili barem gusjenice za Pz.I B (kao one za Pz.I A od poljskog Syndikate-a). Tako da sam na koncu napravio samog topa, pa kad bude prilike kupit ću si još jednog ....
Dakle, maketica je pravi bombončić - sitna, ali sa svim potrebnim dijelovima. Detalji su izvrsni, posebno zakovice koje su jedva vidljive (dakle ne pretjerane kako to obično bude) i dijelovi pašu međusobno k'o po loju. Sve u svemo sklapanje je pravo zadovoljstvo a gotova maketa vrlo uvjerljiva. Tim više što je cijena, kao i kod svih First to Fight maketa, vrlo popularna.
Maketa je pobojana u klasičnu Wermachtovu tamno sivu (Revell 78 ) ali na slikama, radi tamne pozadine, djeluje puno svijetlije):
A koliko je maketa mala vidi se u usporedbi sa topom/cijevi 28-centimetarskog K5 (Leopolda):
Preporuka:
Svakako kupiti
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5785 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2523 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Ned Stu 17, 2024 8:57 pm Naslov poruke: |
|
|
Lijepooo!! 👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼A uostalom to je tvoj standard.
A puno mi se više sviđa od razmetljivca , mog kvazi imenjaka 😁 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Pet Stu 14, 2025 1:51 pm Naslov poruke: |
|
|
Maketa: 15cm SiG 33 with wooden wheels and Stielgranate 42
Broj makete: PL1939-123
Samo jedan kratak osvrt no ovu maketicu od 'First to Fight'-a - radi se praktički o istoj/identičnoj maketi koju sam ranije prikazao, s time da se za ovoj mogu birati i drveni kotači (pored još dva tipa metalnih), kao i dodatak Stielgranate 42 - što čini maketu vrlo atraktivnom.
Još napomena da su u uputstvima pogrešno naveli koje kotače koristiti (ako radite top sa drvenim kotačima) odnosno izostavili su jedan bitan dio (E9) bez kojeg kotače ne možete zalijepiti - no to ćete i sami skužiti.
Preporuka:
Svakako kupiti.
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5785 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Groff
 | | Član od: 12 Lis 2010 | | Poruke: 544 | | Mjesto: Bakarac |
|
Upisano: Pet Stu 14, 2025 4:51 pm Naslov poruke: |
|
|
Sedi, 5 !!! Interesantan top, prvi put vidin ! _________________ Ploviti je potrebno, živjeti nije ! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|