Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Mala vojna vozila (1/72)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 111, 112, 113

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Pon Pro 01, 2025 5:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

nik Napisao/la:
E, da...
Nije da samo kritiziram nego je 99% maketa u ovoj temi turboodliÄŤno i to je samo po sebi toliko jasno da nemam potrebu dodatno hvaliti.
Samo ponekad imam neku opasku ili pitanje.
I da ne hvalim baš sve, jedna stvar mi se generalno ne sviđa kod svih ovih maketa.
Upotreba ovakve sive boje za gumene dijelove, meni je draĹľa neka tamnija nijansa; bliĹľe crnoj.
Cool

Nik, ma ne ljutim se ja da ti nešto opažaš ili, nedajbože, kritiziraš - samo ti tako nastavi, što više (konstruktivnih) kritika to bolje makete .... barem moje ....
Maknuo sam onu plavu točkicu - nemam ideju od čega je, kao neka boja ili kapljica plastelina - a nisam koristio ni boju ni nešto slično (plavih boja imam točno 3! a masa koju koristim za maskiranje od MiG-a je crna!). Najgore od svega što se na maketi to jedva vidi (za razliku od slike) i morao sam ju ostrugati sa nožićem ....

Što se boja guma na kotačima tiče - ja gledam da bude čim prirodnija - a to nije uvijek baš jako tamno siva .... najtamniji dio je gazeća površina, a ono sa strane (i kod vozila i kod gusjeničara) je obično svijetlije i redovno jako zaprljano .... i to pokušavam postići.

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Uto Sij 06, 2026 7:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Maketa: Renault FB
Maketa izrađena u 3D printu
Mjerilo: 1/72

Kratak osvrt:
Da ne bih ispao jako pametan - priznajem da, dok nisam dobio ovu maketu, nisam znao za postojanje tog vozila.

Sudeći po gusjenicama odnosno cijelom 'voznom dijelu' meni je to vozilo sličilo na tenkove St. Chamond ali je u pitanju samo sličnost - Renault je 'tobože' napravio svoj vozni dio po uzoru na Holt-ove gusjeničare ali, pošto nije imao Holt-ovu licencu, je u pitanju samo sličnost. Holt-ove gusjenice tj. cijeli donji postroj su koristili samo tenkovi Schneider i St. Chamond.

Maketa je u tri komada - tijelo vozila sa svim detaljima na 'palubi' te zasebo gusjenice. Što se tiče tijela vozila tu nema puno što raditi osim bojati i eventualno dodavati detalje. Gledajući fotografije meni se 'volan' činio pre masivan pa sam u skreču napravio jedan malo 'nježniji'. Ostali detalji na vozilu su ostali originalni i jako su dobri i detaljni.
Gusjenice su malo 'mutne' tj. nekako nedorečene što jako dolazi do izražaja kod tih poljoprivrednih gusjeničkih traktora jer su (gusjenice) vrlo tipične sa tim plosnatim člancima. Zato ih je trebalo malo doraditi, dodati detalje (zakovice u obliku rupica), odvojiti članke i sl.

ZakljuÄŤak:
Vrlo zanimljiva maketa iz Prvog svijetskog rata (napravljeno ih je ÄŤak 120 komada) i toplo ju preporuÄŤam.

I još slika sa jednim od tipičnih 'tereta' krajem rata:

Zahvaljujem kolegi pierre-u na pomoći pri nabavci ove makete.

Vojo Very Happy

(P.S. - ukoliko nekoga zanima imam viška jednu takvu maketu)
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Poky

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Sij 07, 2026 11:38 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bome zanimljiv subjekt!!! Složen odlično kao i inaće!
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Sri Sij 07, 2026 6:19 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Cool Cool Cool Cool Cool Zanimljivo!!
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Groff

Član od: 12 Lis 2010
Mjesto: Bakarac
PorukaUpisano: Sri Sij 07, 2026 11:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Molto simpatico !!!
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 111, 112, 113
Stranica 113/113

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma