Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| vojo
 | | Član od: 16 Kol 2006 | | Poruke: 1876 | | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Pon Pro 01, 2025 5:54 pm Naslov poruke: |
|
|
| nik Napisao/la: | E, da...
Nije da samo kritiziram nego je 99% maketa u ovoj temi turboodliÄŤno i to je samo po sebi toliko jasno da nemam potrebu dodatno hvaliti.
Samo ponekad imam neku opasku ili pitanje.
I da ne hvalim baš sve, jedna stvar mi se generalno ne sviđa kod svih ovih maketa.
Upotreba ovakve sive boje za gumene dijelove, meni je draĹľa neka tamnija nijansa; bliĹľe crnoj.
 |
Nik, ma ne ljutim se ja da ti nešto opažaš ili, nedajbože, kritiziraš - samo ti tako nastavi, što više (konstruktivnih) kritika to bolje makete .... barem moje ....
Maknuo sam onu plavu točkicu - nemam ideju od čega je, kao neka boja ili kapljica plastelina - a nisam koristio ni boju ni nešto slično (plavih boja imam točno 3! a masa koju koristim za maskiranje od MiG-a je crna!). Najgore od svega što se na maketi to jedva vidi (za razliku od slike) i morao sam ju ostrugati sa nožićem ....
Što se boja guma na kotačima tiče - ja gledam da bude čim prirodnija - a to nije uvijek baš jako tamno siva .... najtamniji dio je gazeća površina, a ono sa strane (i kod vozila i kod gusjeničara) je obično svijetlije i redovno jako zaprljano .... i to pokušavam postići.
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
 | | Član od: 16 Kol 2006 | | Poruke: 1876 | | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Uto Sij 06, 2026 7:16 pm Naslov poruke: |
|
|
Maketa: Renault FB
Maketa izrađena u 3D printu
Mjerilo: 1/72
Kratak osvrt:
Da ne bih ispao jako pametan - priznajem da, dok nisam dobio ovu maketu, nisam znao za postojanje tog vozila.
Sudeći po gusjenicama odnosno cijelom 'voznom dijelu' meni je to vozilo sličilo na tenkove St. Chamond ali je u pitanju samo sličnost - Renault je 'tobože' napravio svoj vozni dio po uzoru na Holt-ove gusjeničare ali, pošto nije imao Holt-ovu licencu, je u pitanju samo sličnost. Holt-ove gusjenice tj. cijeli donji postroj su koristili samo tenkovi Schneider i St. Chamond.
Maketa je u tri komada - tijelo vozila sa svim detaljima na 'palubi' te zasebo gusjenice. Što se tiče tijela vozila tu nema puno što raditi osim bojati i eventualno dodavati detalje. Gledajući fotografije meni se 'volan' činio pre masivan pa sam u skreču napravio jedan malo 'nježniji'. Ostali detalji na vozilu su ostali originalni i jako su dobri i detaljni.
Gusjenice su malo 'mutne' tj. nekako nedorečene što jako dolazi do izražaja kod tih poljoprivrednih gusjeničkih traktora jer su (gusjenice) vrlo tipične sa tim plosnatim člancima. Zato ih je trebalo malo doraditi, dodati detalje (zakovice u obliku rupica), odvojiti članke i sl.
ZakljuÄŤak:
Vrlo zanimljiva maketa iz Prvog svijetskog rata (napravljeno ih je ÄŤak 120 komada) i toplo ju preporuÄŤam.
I još slika sa jednim od tipičnih 'tereta' krajem rata:
Zahvaljujem kolegi pierre-u na pomoći pri nabavci ove makete.
Vojo
(P.S. - ukoliko nekoga zanima imam viška jednu takvu maketu) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5397 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Sij 07, 2026 11:38 am Naslov poruke: |
|
|
Bome zanimljiv subjekt!!! Složen odlično kao i inaće! _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5785 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Groff
 | | Član od: 12 Lis 2010 | | Poruke: 544 | | Mjesto: Bakarac |
|
Upisano: Sri Sij 07, 2026 11:10 pm Naslov poruke: |
|
|
Molto simpatico !!! _________________ Ploviti je potrebno, živjeti nije ! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|