Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Ožu 17, 2006 11:26 am Naslov poruke: |
|
|
| Na prvoj slici napada na USS Columbia u krupnom planu je 100% Mitsubishi Zero. Koja je varijanta, to je teško reći, jer je fotografija premutna. Za akcije Kamikaza su Japanci koristili sve, a osobito zastarjele modele Zeroa i ostalih zrakoplova, tako da to može biti i A6M2 izvučen iz neke letačke škole, bez obzira na kasni datum. Kad bolje pogledam, čini mi se da po rasponu krila to može biti A6M2-model 21 ili A6M3 model 32. Na drugoj slici se na isti brod obrušava laki bombarder Mitsubishi Ki-30 Ann. Vrlo je uočljiv fiksni stajni trap i dosta četvrtasti krajevi krila i repnih krilaca, što je specifično za ovaj zrakoplov. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Ožu 17, 2006 11:10 pm Naslov poruke: |
|
|
| Zoki Napisao/la: | Moram reći da su ove slike fantastične, pa čak su bolje i od mnogih slika u boji, pogotovo prve 3  |
Je, inače slike napada kamikaza su stvarno spektakularne, pogotovo one koje prikazuju napade na nosače aviona, neke koje imam stvarno ostavljaju bez daha
Meni su osobno No.1 ove
Nosač je USS Enterprise, Okinawa, 14.5.1945. Zero s bombom zaletija se u hangar kroz spušteno prednje dizalo za avione, probija 6 paluba i eksplodira. Dizalo je odletilo 700 ft u zrak od siline eksplozije! (vidi se na slici)

Essex: poruka promijenjena dana: Sri Ožu 22, 2006 11:54 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Ožu 18, 2006 9:08 pm Naslov poruke: |
|
|
E ovaj zero je stvarno pogodio! A tek dizalo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Ožu 18, 2006 10:23 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo javija mi se ovi jedan moj Amerikanac iz New Jerseya, zamolija san ga da mi malo ode i pogleda ove slike s kamikazama u US Naval Historical Center (stimulira san ga s nacrtima Prinz Eugena iz siječnja 1945. kad je dobija novo PZO naoružanje); uglavnom onaj Japanac šta pada u plamenu iznad Enterprisea je Type 99 (Aichi D3A2 Val Model 12), onaj na slici s Hornetom je Type 97 (Nakajima B5N2 Kate Model 12). U privitku s mailom mi je posla i ovu
Ovo je datirano 9.8.1945. tijekom pohoda nosača aviona na japanski otok Honshu. Cilj kamikaze je nosač USS Wasp CV-18 klase Essex, snimljeno s drugog nosača u eskadri, USS Bon Homme Richard CV-31 iste klase. Dva razarača klase Fletcher su u prvom planu. Japanski avion koji je oboren (ne mogu baš svi pogodit ) je Aichi B7A2 Grace.
Inače, američki nosači (ali i britanski - mada su ovi bili praktički neosjetljivi jer su imali oklopljenu palubu) sa svojim ogromnim palubama bili su omiljeni cilj kamikaza; bili su posebno uvježbavani da se zabijaju u zapovjedni otok stvarajući gubitak visokokvalificiranog osoblja
Fala svima na pomoći oko identifikacije ovih Japanaca al evo još jedne na koju san naiša
Eskortni nosač USS White Plains CVE-66 klase Casablanca tijekom bitke u zaljevu Leyte 25.10.1944. Ovaj izgleda ka da će sletit na nosač
, capt Sullivan je naredija oštro skretanje udesno te je Japanac promašija, pa je uz sami livi bok nanivši samo lakša oštećenja. Jel isto Zero  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|