Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Prvi MiG-21 HRZ-a
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
ZacP

Član od: 30 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Sij 02, 2006 2:14 pm    Naslov poruke: Prvi MiG-21 HRZ-a Citiraj ovaj komentar

F. William Engdahl "Stoljeće rata" - pročitati
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Pon Sij 02, 2006 2:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Head banging odlično izgleda! Može li malo pobližih detalja o maketi, bojama, oznakama...?
Natrag na vrh
0viking0
Moderator
Član od: 17 Lis 2005
Mjesto: Zagreb - Croatia
PorukaUpisano: Pon Sij 02, 2006 5:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

To je KP?

Ove oborene flapsove - što i kako... obično nisu oboreni.
ZacP

PorukaUpisano: Pon Sij 02, 2006 9:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:
Head banging odlično izgleda! Može li malo pobližih detalja o maketi, bojama, oznakama...?

KP, 1/72, graviran, vakuformiran poklopac kabine, boju sam izmućkao sam (ne sjećam se više kako), oznake i servisni natpisi bojani...
Natrag na vrh
ZacP

PorukaUpisano: Pon Sij 02, 2006 10:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

0viking0 Napisao/la:
To je KP?

Ove oborene flapsove - što i kako... obično nisu oboreni.

Je.
Točno, zakrilca obično nisu spuštena, ali iznimke potvđuju pravila, imam par fotki sa spuštenim.
Također, prije nekih remontnih zahvata se po proceduri spuštaju zakrilca i vrh horizontalaca.
U praksi se često upravljačka palica ostavlja odgurnuta prema naprijed, zbog lakšeg izlaska i ulaska u kabinu.
Natrag na vrh
0viking0
Moderator
PorukaUpisano: Uto Sij 03, 2006 12:03 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pitao sam Vas nedavno za fotke raskopanog ako imate kakve... Radim našu 21-icu, pa bih "skinuo" ponešto Smile
ZacP

PorukaUpisano: Uto Sij 03, 2006 3:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

0viking0 Napisao/la:
Pitao sam Vas nedavno za fotke raskopanog ako imate kakve... Radim našu 21-icu, pa bih "skinuo" ponešto Smile

OK.
Evo i tebi poslijednja opomena (jednu si već dobio prošlu srijedu) - za svako "Vi", "Vas", "Vama" itd. plaćaš cugu Very Happy U zdravlje
Natrag na vrh
0viking0
Moderator
PorukaUpisano: Uto Sij 03, 2006 4:30 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ZacP Napisao/la:
0viking0 Napisao/la:

OK.
Evo i tebi poslijednja opomena (jednu si već dobio prošlu srijedu) - za svako "Vi", "Vas", "Vama" itd. plaćaš cugu Very Happy U zdravlje

Sad smo počeli dijeliti opomene i za lijepo ponašanje Laughing

Mene tak mama učila i nema veze kaj ja više nisam mali... kad se još uvijek tako osjećam.
tiger
Gost
PorukaUpisano: Uto Sij 03, 2006 4:50 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ZacP Napisao/la:

ali iznimke potvđuju pravila.

...malo sam cenzurirao fotku...
Natrag na vrh
0viking0
Moderator
PorukaUpisano: Uto Sij 03, 2006 5:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Onda još samo jedno pitanjce. Ja svojega ionako mislim napraviti u trenutku nekakvog manjeg održavanja, pa me nitko neće tuć` ako ostavim spuštene flapsove? Smile
igor1221
Gost
PorukaUpisano: Uto Sij 03, 2006 5:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hmm......unaprijed izvinjenje ako me moje oko prevarilo.....
No ova boja cockpita....malo mi previse vuce na plavo zelenu...a ne na cistu zelenu kakva je bila boja kokpita SSSR/JRV-a......no moguce da je zbog kamere.......? Ili je to ipak neka boja onako odoka?

Jer.....101 je prvi mig koji je prebjegao na nasu stranu...sve sto je prefarbano bila je oznaka 127 na nosu u 101 i JRV oznake su zamjenjene sa HRZ-ovim....tako da je boja kokpita ostala green...

da, vjerovatno znas da je 101-ca srusena nakon jako kratko vremena sto se nasla u sastavu HRZ-a.......
Natrag na vrh
Žach
Gost
PorukaUpisano: Uto Sij 03, 2006 6:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

igor1221 Napisao/la:
No ova boja cockpita....malo mi previse vuce na plavo zelenu...a ne na cistu zelenu kakva je bila boja kokpita SSSR/JRV-a......no moguce da je zbog kamere.......? Ili je to ipak neka boja onako odoka?

Jer.....101 je prvi mig koji je prebjegao na nasu stranu...sve sto je prefarbano bila je oznaka 127 na nosu u 101 i JRV oznake su zamjenjene sa HRZ-ovim....tako da je boja kokpita ostala green...

da, vjerovatno znas da je 101-ca srusena nakon jako kratko vremena sto se nasla u sastavu HRZ-a.......

igor1221, ZacP je radeći na Mig-21 zrakoplovima prove duuuuge godine, i nasjedio se u njima što iz gušta a još puno više zbog posla, pa ako netko zna koje je boje MiG-21bis kokpit, onda je to ZacP.
Reprodukcija boja na fotkama, pogledaj malo bolje, varira od fotke do fotke koje su gore prikazane, i stoga niti na jednog fotki ta plavo-zelena nije istovjetna. O toj famoznoj plavo-zelenoj boji se lome koplja na stranim forumima, a ZacP će ti reći koja je približna FS oznaka, i koje boje ili boju je koristio za kokpit na gore pikazanoj maketi.

I definitivno to nije čista zelena boja, imao sam priliku u više navrata napraviti "walkaround " (okoloskakutac, okolotrčac ili okolohodac prema nekima Very Happy ) zrakoplova MiG-21bis, i sjedio sam u njemu u par navrata (ne baš komotno jer je kokpit skućen a ja sam sve samo ne malen) i boja je vrlo specifična, i odmarajuća, ugodna pastelno svijetlo plavo-zelena, melem za oko , barem meni. Eto, čekamo Žaca da doda svoje promišljanje na zadanu temu. Avionko
Natrag na vrh
Hobby M
Gost
PorukaUpisano: Uto Sij 03, 2006 6:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

igor1221 Napisao/la:

Na JRV avionima domaće proizvodnje je za interijer korištena boja koja bi u modelarstvu bila najsličnija British interior green (po Humbrolovom nazivu no.78 cockpit green), odnosno američkom zinc chromate green.
S druge strane, avioni sovjetske proizvodnje u JRV-u, dakle MiG-21 i MiG-29 su imali interijere obojane ruskom bojom interijera koja je bila upravo ovakva kakvu je ŽacP upotrijebio - dakle plavo-zelena, odnosno lagano tirkizna.
Natrag na vrh
ZacP

PorukaUpisano: Uto Sij 03, 2006 11:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hobby M Napisao/la:

...obojane ruskom bojom interijera koja je bila upravo ovakva kakvu je ŽacP upotrijebio - dakle plavo-zelena, odnosno lagano tirkizna.

Nemam tu kaj za dodati.

Usput budi rečeno, imam uzorak originalne boje.
Inače, na našim kamuflažno obojanim MiGovima (prije remonta) ima malih varijacija na temu, nekima je kokpit obojan u nešto što vuče na sivo.
Natrag na vrh
zbocek
Gost
PorukaUpisano: Sri Sij 04, 2006 12:26 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kako sam godine proveo u kabinama MIG-ova, od raznih varijanti -21, preko iračkih -23 pa do JRV -29, smatram se kompetentnim reći:
slažem se sa ZacP-om.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,... Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma